Οι Moody's έριξαν την κυπριακή οικονομία στα σκουπίδια

Κτύπησαν την επενδυτική προοπτική της Κύπρου – Αδικαιολόγητη θεωρεί την υποβάθμιση η Κυβέρνηση.- Τα κόμματα επισημαίνουν την ανάγκη λήψης μέτρων για ανάκτηση της χαμένης εμπιστοσύνης. 


Ο οίκος Moody’s υποβάθμισε χθες τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου κατά μία βαθμίδα σε «Ba1» από «Baa3», στην κατηγορία junk (σκουπίδια).

Βασική αιτία, ο κίνδυνος που υπάρχει για την κυβέρνηση της χώρας να χρειασθεί να προσφέρει οικονομική στήριξη στις Τράπεζες λόγω της έκθεσης τους στην ελληνική οικονομία, καθώς και  η εύθραυστη εμπιστοσύνη της αγοράς στην Κύπρο, που ήδη οδήγησε σε αποκλεισμό από τις διεθνείς αγορές, και είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί, αναφέρει ο οίκος.

Μας έκαναν και χάρη

Μάλιστα, ο οίκος σημειώνει πως προχώρησε σε υποβάθμιση κατά μία μόνο βαθμίδα αναγνωρίζοντας πως από τον Νοέμβριο υπήρξαν θετικές εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία.

Για πρώτη φορά, οίκος αξιολόγησης κάνει αναφορά στα κοιτάσματα φυσικού αερίου, ωστόσο σημειώνει πως αυτά δεν θα επιφέρουν πλεονεκτήματα στο δημόσιο πριν περάσει τουλάχιστον μία δεκαετία.
Ο οίκος θεωρεί πως με τα μέτρα που πάρθηκαν, η Κύπρος θα μπορέσει να μειώσει το έλλειμμα της γύρω στο 3% για το 2012.
Οι προοπτικές της αξιολόγησης είναι αρνητικές αφού κατά τους Moody’s η Κύπρος δεν θα ξεπεράσει τις προκλήσεις αν δεν περάσουν 18-24 μήνες. 
Η Moody's υποβάθμισε και τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της χώρας σε Not-Prime from Prime-3.

Αδικαιολόγητη θεωρεί την αξιολόγηση από τους Moody’s το υπουργείο Οικονομικών καθώς, όπως αναφέρει,  η επιχειρηματολογία του δεν διαφέρει ουσιαστικά από αυτήν που συνόδευε την τελευταία του υποβάθμιση στις 4 Νοεμβρίου.

Παρόλα αυτά, αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών, η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας αναγνωρίζει τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η κυπριακή οικονομία, τόσο λόγω των αρνητικών εξελίξεων από την κρίση χρέους στην ΕΕ όσο και από την κατάσταση στην ελληνική οικονομία ειδικά.
«Στα πλαίσια αυτά, η Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην διατήρηση των δημοσιονομικών στόχων, στην υλοποίηση αναπτυξιακών μέτρων και πολιτικών και στη διασφάλιση των αναγκαίων πόρων για κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του κράτους. Παράλληλα, σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, εξετάζει όλες τις παραμέτρους για την αποτελεσματική διαχείριση των προκλήσεων του τραπεζικού συστήματος», καταλήγει το ΥΠΟΙΚ.

Τα κόμματα επισημαίνουν  ότι απαιτείται η λήψη πρόσθετων μέτρων για να ανακτήσει η κυπριακή οικονομία τη χαμένη εμπιστοσύνη και υπόσχονται να στηρίξουν  τα όποια κυβερνητικά μέτρα  προς αυτή την κατεύθυνση.

ΔΗΣΥ
Για αρνητικότατη εξέλιξη έκανε λόγο ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης. Αντί να παραμείνουμε στο παιχνίδι αλληλοεπίρρηψης ευθυνών, είπε, θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο να ληφθούν διαρθρωτικά μέτρα για εξυγίανση των δημοσιονομικών. Αυτό που πρέπει να γίνει, συμπλήρωσε, μας το λένε οι ίδιοι οι οίκοι αξιολόγησης και είναι ανάγκη για οριστικό νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών. ''Πέρα από την ομαλοποίηση στο τραπεζικό σύστημα που είναι η πιο πιεστική ανάγκη αυτή τη στιγμή, υποδεικνύεται η ανάγκη για διαρθρωτικά μέτρα και για το οριστικό νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών'', πρόσθεσε. ''Προς αυτή την κατεύθυνση όλοι θα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας'' κατέληξε.

ΔΗΚΟ
Να παρουσιάσουν συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες θα βγάλουν την κυπριακή οικονομία από το σημερινό αδιέξοδο, κάλεσε την Κυβέρνηση και τον Υπουργό Οικονομικών, ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, σε γραπτή δήλωσή του.  

Γνωστοποιεί επίσης ότι το ΔΗΚΟ θα παρουσιάσει σήμερα σε ειδική δημοσιογραφική διάσκεψη, τις δικές του εισηγήσεις και προτάσεις «για το πώς μπορεί να ξανακερδηθεί η χαμένη αξιοπιστία της κυπριακής οικονομίας».
Φαίνεται, αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος, ότι τα μέτρα εξυγίανσης που λήφθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο, «παρά το ότι αναγνωρίζεται ότι αυτά βρίσκονταν προς την ορθή κατεύθυνση, δεν ήταν αρκετά και δεν έπεισαν».
Κάποιοι από εμάς προειδοποιούσαμε από τότε ότι θα χρειαστεί να υιοθετήσουμε κι άλλα μέτρα εξυγίανσης και να προωθήσουμε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, αλλά τότε, η Κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ μας κατηγορούσαν ότι ήμαστε «υπερβολικοί» και «μηδενιστές», προσθέτει.

«Σήμερα, ελπίζουμε ότι ο Υπουργός Οικονομικών και η Κυβέρνηση να μην περιορίσουν τις αντιδράσεις τους στις συνήθεις και τετριμμένες επιθέσεις εναντίον των οίκων αξιολόγησης, αλλά να παρουσιάσουν συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με το πώς θα βγούμε από τα σημερινά οικονομικά αδιέξοδα» αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος.

Ειδικότερα αναφέρει ότι αναμένει προτάσεις για πως θα περιοριστεί το έλλειμμα στο 0% του ΑΕΠ το 2013 και πως ο Υπουργός Οικονομικών θα μεταρρυθμίσει την ΑΤΑ.

ΕΔΕΚ
Την εκτίμηση ότι η νέα υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας (ομόλογα) από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Moody's, επηρεάζει και δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί και το οποίο παρατείνει τον αποκλεισμό της Κύπρου από τις διεθνείς αγορές, διατύπωσε σήμερα ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης.

Ανέφερε ωστόσο πως αποτελεί μια δυνητικά θετική εξέλιξη η ανακοίνωση των προθέσεων σημαντικών ξένων εταιρειών για μεγάλες επενδύσεις στην Κύπρο.
Ομως, όπως πρόσθεσε, ''δεν φτάνουν όπως οι ανακοινώσεις γι΄ αυτές τις προθέσεις αλλά χρειάζεται συστηματική δουλειά έτσι ώστε να προωθηθούν έγκαιρα και αποτελεσματικά και να γίνουν πράξη αυτές οι εξαγγελίες''.
Ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε ότι θέση της ΕΔΕΚ είναι ότι μόνο μέσα από την ανάπτυξη, μόνο μέσα από τις επενδύσεις στην ανάπτυξη μπορεί ν' αρχίσει η έξοδος από την ύφεση και η καταπολέμηση της ανεργίας.

''Αναμένουμε από την Κυβέρνηση να καταθέσει στη Βουλή τα σχετικά νομοσχέδια για προώθηση της ανάπτυξης'' δήλωσε και διαβεβαίωσε ότι η ΕΔΕΚ θα στηρίξει τα εν λόγω νομοσχέδια στο βαθμό που θα συμβάλουν στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης.

Χαρακτήρισε τέλος θετική την αναφορά των Moody's σε ό,τι αφορά την μακροπρόθεσμη θετική προοπτική για την κυπριακή οικονομία από την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Εξήγησε ωστόσο πως και γι' αυτό όμως το θέμα χρειάζεται να οριστικοποιηθούν οι σχεδιασμοί της Κυβέρνησης και να προωθηθεί η υλοποίηση των σχεδιασμών, σε συνεννόηση και διαβούλευση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου.

ΕΥΡΩΚΟ

Το Ευρωπαϊκό Κόμμα, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι θα στηρίξει την προσπάθεια του Υπουργού Οικονομικών για τα μέτρα ανάπτυξης γιατί ο χρόνος έχει εξαντληθεί και η κυπριακή οικονομία ακόμα κινδυνεύει.

Σε ανακοίνωση αναφορικά με την υποβάθμιση των κυπριακών ομολόγων στο επίπεδο Ba1 από Baa3 από τον οίκο αξιολόγησης Moody's, το ΕΥΡΩΚΟ είπε ότι την ώρα «που η κυβέρνηση διακατέχεται από ντελίριο ξένων επενδύσεων, οι Moody's υποβάθμισαν τα κυπριακά ομόλογα στο επίπεδο «σκουπίδι». Η νέα αρνητική εξέλιξη φανερώνει ότι η κυπριακή οικονομία δεν έχει ξεπεράσει τους κινδύνους.»

Σύμφωνα με το ΕΥΡΩΚΟ, «έχουμε δύο επιλογές. Είτε να χαθούμε στον κυκεώνα των αντιπαραθέσεων για μικροκομματικά οφέλη, είτε να αφουγκραστούμε το καμπανάκι που μας κτύπησαν και πάλι οι Moody’s και να ψάξουμε επιτέλους για λύσεις».

Τα προβλήματα, αναφέρει, στην πραγματική οικονομία είναι τεράστια. «Η πάλαι ποτέ κραταιά μεσαία τάξη έχει διαλυθεί. Ο αριθμός των πολιτών που ζουν κάτω από το όριο φτώχειας αυξάνεται ραγδαία. Η ανεργία και η ακρίβεια έχουν καταντήσει εφιάλτης για τους πολίτες».

Η κυβέρνηση καθυστερεί αδικαιολόγητα με τα μέτρα ανάπτυξης, αναφέρει το ΕΥΡΩΚΟ, προσθέτοντας ότι τα μέτρα αυτά θα έπρεπε ήδη να είναι σε εφαρμογή. «Θα χρειαστεί ακόμα αρκετός χρόνος για να ψηφιστούν τα μέτρα αυτά από τη βουλή, να μπουν σε εφαρμογή και να αποδώσουν. Εμείς θα στηρίξουμε την προσπάθεια του υπουργού οικονομικών γιατί ο χρόνος έχει εξαντληθεί και η κυπριακή οικονομία ακόμα κινδυνεύει», καταλήγει η ανακοίνωση.
ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ, διά του βουλευτή του Γιάννου Λαμάρη, δήλωσε ότι η οικονομία της Κύπρου παραμένει σε καλά επίπεδα και θα μπορέσει να ξεπεράσει τα προβλήματα.

Σχολιάζοντας την υποβάθμιση από τον οίκο Moody's, ο κ. Λαμάρης ανέφερε ότι και αυτή η υποβάθμιση συνοδεύει και ακολουθεί τις προηγούμενες υποβαθμίσεις και πιθανότατα και άλλες που θα ακολουθήσουν, γιατί έχει τεθεί στον στόχο το τραπεζικό μας σύστημα, όχι γιατί κάποιος μας πολεμά, αλλά γιατί η δύσκολη οικονομική κατάσταση του τραπεζικού μας συστήματος κάνει επιφυλακτικές και τις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης, με αποτέλεσμα η εμπλοκή τους και τα προβλήματα που προέκυψαν από την αγορά ξένων ομολόγων σε περίοδο, που δεν διαφαινόταν να υπήρχε κανένα πρόβλημα.

1 σχόλιο:

Aceras Anthropophorum είπε...

Εν η Λαϊκή τζιαι η τράπεζα Κύπρου που την ερίξαν στα σκουπίδια