Εισηγήσεις ΔΗΚΟ για ανάκτηση της αξιοπιστίας της οικονομίας

Αν δεν υιοθετηθούν από την Κυβέρνηση θα προωθηθούν στη Βουλή για έγκριση, δηλώνει ο Ν. Παπδόπουλος.

Μέτρα για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της κυπριακής οικονομίας, μεταξύ των οποίων επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης στο 64ο έτος και αναδιάρθρωση της ΑΤΑ, προτείνει το ΔΗΚΟ, δια του Αντιπροέδρου του Νικόλα Παπαδόπουλου, σε συνδυασμό με 15 μέτρα ανάπτυξης τα οποία, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, μπορούν να υιοθετηθούν άμεσα χωρίς σημαντικές δημοσιονομικές επιπτώσεις.


«Εδώ και τέσσερα χρόνια, η Κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια έχει αθετήσει κάθε υπόσχεση και έχει παραβιάσει κάθε στόχο με τον οποίο έχει δεσμευτεί έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης»,  σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ και προσθέτει ότι «το πιο σημαντικό μέτρο ανάπτυξης είναι η ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας της κυπριακής οικονομίας».

Προς αυτή την κατεύθυνση ο Αντιπρόεδρος και Υπεύθυνος Τομέα Οικονομίας του ΔΗΚΟ αναφέρει ότι από πλευράς του κόμματός του θα κατατεθεί πρόταση νόμου που θα απαγορεύει στη Βουλή να εξετάζει κρατικούς προϋπολογισμούς οι οποίοι δεν είναι ισοσκελισμένοι, με την πεποίθηση ότι «αν ψηφιστεί αυτή η νομοθετική ρύθμιση, η Κυπριακή Δημοκρατία θα δείξει πως είναι διατεθειμένη να υιοθετήσει ασφαλιστικές δικλείδες, διαρθρωτικής φύσεως, οι οποίες θα διασφαλίζουν την απαραίτητη δημοσιονομική πειθαρχία και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της κυπριακής οικονομίας» .

Το ΔΗΚΟ προτίθεται επίσης, σε περίπτωση που ο Υπουργός Οικονομικών δεν παρουσιάσει συγκεκριμένη πρόταση για μεταρρύθμιση της ΑΤΑ μέχρι το τέλος Μαρτίου, τότε το ΔΗΚΟ θα καταθέσει στη Βουλή σχετική πρόταση Νόμου με την οποία, θα θεσμοθετείται ένα ανώτατο μισθολογικό όριο για την παραχώρηση ΑΤΑ στο δημόσιο τομέα και θα περιορίζεται η ΑΤΑ σε μια ετήσια προσαύξηση, και όχι σε δυο όπως γίνεται σήμερα. Ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ σημειώνει στην ανακοίνωσή του ότι το μίνιμουμ ποσό θα πρέπει να συμφωνηθεί, ή να αποφασιστεί, μετά από διαβούλευση με την ΠΑΣΥΔΥ και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο το ΔΗΚΟ θα προωθήσει την επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης των κυβερνητικών υπαλλήλων και των αξιωματικών της αστυνομίας στο 64ο έτος ηλικίας, με επιπρόσθετες ρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν ότι τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα στη δημόσια υπηρεσία θα παραμείνουν τα ίδια παρά την επέκταση του ορίου, θα υιοθετούν την πρόταση της Κυβέρνησης για απαγόρευση των προαγωγών τους τελευταίους 12 μήνες της υπηρεσίας και θα καταργούν το δικαίωμα προαιρετικής αφυπηρέτησης στα 63 στο σχετικού Νόμο του ΤΚΑ για τους δημόσιους υπαλλήλους.

Περαιτέρω το ΔΗΚΟ, εκτιμώντας ότι είναι άδικος ο περιορισμός της ρύθμισης της απεργίας μόνο για τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και θεωρώντας ότι η υγεία των Κυπρίων ασθενών στα νοσοκομεία, ή, η εθνική ασφάλεια, δεν είναι λιγότερο σημαντικά από τα κέρδη της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, προτίθεται, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο να προχωρήσει σε κατάθεση πρότασης νόμου για τη ρύθμιση των απεργιών σε ουσιώδεις υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα με την πρόταση του ΔΗΚΟ θα αφομοιώνεται στη νομοθεσία η συμφωνία του 2005 της τότε Κυβέρνησης του Τάσσου Παπαδόπουλου με την ΜΕΠ και το συνδικαλιστικό κίνημα, με την οποία συμφωνήθηκε η ρύθμιση του δικαιώματος της απεργίας στις ουσιώδεις υπηρεσίες της αστυνομίας, του στρατού, της υγείας και των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.
Πέραν των συγκεκριμένων μέτρων το ΔΗΚΟ καταθέτει εισηγήσεις για την ανάπτυξη, δηλώνοντας ότι σε περίπτωση που αυτές δεν θα υιοθετηθούν από την Κυβέρνηση, θα καταβληθεί προσπάθεια να προωθηθούν μέσω της Βουλής των Αντιπροσώπων, σε συνεργασία με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, όπου κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

Οι εισηγήσεις αυτές αφορούν την οικοδομική βιομηχανία, για την οποία προτείνεται, μεταξύ άλλων, πραγματική κατάργηση των μεταβιβαστικών τελών για όλες τις συμβάσεις για τα επόμενα 2 χρόνια, αναθεώρηση της φορολογίας των ακινήτων συνενώνοντας τον φόρο ιδιοκτησίας με τα σχετικά δημοτικά τέλη και φορολογικά κίνητρα για την ανάπτυξη της αδρανούσας γης.
Οι εισηγήσεις του ΔΗΚΟ περιλαμβάνουν επίσης φορολογικά κίνητρα όπως επιταχυνόμενη απόσβεση, αφορολόγητη επανεπένδυση κερδών, μείωση της φορολογίας των αυτοκινήτων και μηδενικό συντελεστή στον εταιρικό φόρο για εταιρείες που επενδύουν στην τεχνολογία ως ερμηνεύεται από τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: