Διεθνή Διάσκεψη θα προτείνει ο Ντυαβούτογλου την Παρασκευή στο Βενιζέλο - Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ζήτησε τη στήριξη Λονδίνου και Οϋασγκτον

Πληροφορίες από διπλωματικές πηγές φέρουν την Άγκυρα να οδηγεί σκόπιμα σε ναυάγιο τις διαβουλεύσεις για κοινό ανακοινωθέν για την έναρξη διακοινοτικών συνομιλιών για το Κυπριακό, έχοντας στο στοχαστρο της τη συγκρότηση άμεσα Διεθνούς Διάσκεψης με συμμετοχή των δύο κοινοτήτων καί των τριών εγγυητριών δυνάμεων -Τουρκίσς, Ελλάδας, Βρετανίας.
Το σχέδιο της Αγκυρας προωθεί επειγόντως αλλά μεθοδευμένα ο Τουρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και αυτό θα είανι το κύριο θέμα που σκοπεύει να εγείρει πρός συζήτηση με τον Υπουργό ΄\Εξωτερικών της Ελλάδας Ευάγγελο Βενιζέλο κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα μεθαλύριο Παρασκευή.



Ο Νταβούτογλου έχει ήδη συζητήσει τα τουρκικά σχέδια με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Ουίλλιαμ Χέηγκ σε σημερινή τηλεφωνική συνομιλια τους.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επίσης ζήτησε την υποστήριξη της Ουάσιγκτον  στην ιδέα της Αγκυρας. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε επίσης σήμερα με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο Νταβούτογλου ζήτησε όπως ασκηθεί η Αμερικανική επιρροή στην Αθήνα αλλά και στη Λευκωσία για να γίνει αποδεκτή η πρόταση για διεθνή διάσκεψη, την οποία θα υποβάλει επίσημα την Παρασκευή στον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Διπλωματικές πηγές δεν θεωρούν άσχετη με το πλάνο Νταβούτογλου και τη σημερινή επίσκρεψη του Αμερικανού πρεσβευτή στη Λευκωσία Tζον. Κόνιγκ στον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου.Ο Αμερικανός πρεσβευτής ανέπτυξε για ακόμη φορά τα "οφέλη που θα έχει η Κύπρος από μια σύντομη λύση του Κυπριακού".

Επιχείρημα που προβάλλει η Άγκυρα για Διεθνή Διάσκεψη, είναι η άποψη ότι η διαδικασία των διακοινοτικών συνομιλιών δεν πρόκειται να οδηγήσει σε σύντομη λύση, όπως επιζητεί η διεθνής κοινότητα, και ότι πλαίσιο λύσης είναι δυνατόν να βερεθεί μόνο σε μια διεθνή διάσκεψη, όπως άλλωστε είχε γίνει και με τη λύση του 1960, που συμφωνήθηκε πρώτα μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Βρετανίας καιστη συνέχεια επιβλήθηκε στους Κυπρίους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: