Πρόεδρος: Οδηγούμαστε σε αδιέξοδο λόγω τουρκικής αδιαλλαξίας - «Το πρόβλημα δεν είναι οι διακοινοτικές διαφορές» - Τουρκικό ΟΧΙ στην τελευταία πρόταση

Λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας οδηγούμαστε δυστυχώς σε αδιέξοδο, τόνισε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι η τουρκική αδιαλλαξία δεν οδηγεί στην έναρξη  ενός διαλόγου το συντομότερο δυνατόν.
Ο Πρόεδρος, ο οποίος μιλούσε στην εκδήλωση για τα εγκλωβισμένα παιδιά και για τα παιδιά της Επιτροπής Βοήθειας Παιδιών, στο Προεδρικό Μέγαρο, είπε ότι μετά την επιστροφή του από την Αίγυπτο, όπου θα υπογράψει σημαντικές διμερείς συμφωνίες, θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο και θα χαράξει την παραπέρα πορεία.


«Είναι με λύπη μου πραγματικά, πάρα το γεγονός ότι δεν θα το επιθυμούσα, να πω πως η τουρκική αδιαλλαξία, δυστυχώς, δεν οδηγεί στο επιθυμητό, στην έναρξη το συντομότερο δυνατόν ενός διαλόγου που θα μας επέτρεπε να απαλλαγούμε από τα κατοχικά στρατεύματα την απελευθέρωση, την επανένωση, την ειρηνική συμβίωση», υπέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Όπως υπογράμμισε, το πρόβλημα της Κύπρου δεν είναι οι διακοινοτικές διαφορές αλλά παραμένει όπως δημιουργήθηκε το 1974 και δεν είναι παρά πρόβλημα εισβολής και κατοχής, αλλά και επιβολής ή και επιβουλής σε βάρος ολόκληρου του κυπριακού Ελληνισμού.

Σημείωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες και κατεβλήθησαν σημαντικές και γενναίες προσπάθειες αυτή την περίοδο, ώστε από τη μια διασφαλίζοντας τις βασικές αρχές λύσης να μην παραγνωρίσουμε τις έγνοιες ή τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας.

Ωστόσο, είπε ότι «είναι με λύπη που θέλω να πω σήμερα ότι οδηγούμαστε δυστυχώς σε αδιέξοδο, ως αποτέλεσμα της τουρκικής αδιαλλαξίας».

Διαβεβαίωσε ότι η πλευρά μας θα επιμείνει σε αυτό που επιδιώκει, δηλαδή προ της έναρξης του όποιου διαλόγου θα πρέπει να διασφαλιστούν οι βασικές αρχές λύσης του κυπριακού προβλήματος, «όχι όπως εμείς θέλουμε αλλά όπως οι αποφάσεις και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προβλέπουν και που δεν επιτρέπουν την αμφισβήτηση ότι η ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να έχει μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα, μια και μόνη κυριαρχία, μια και μόνη υπηκοότητα».

«Οσοι το αρνούνται είναι εκείνοι που επιθυμούν τη δημιουργία δύο κρατών ή τη δημιουργία συνομοσπονδίας μέσα από δύο τάχα προϋπάρχοντα κυρίαρχα κράτη. Η παρανομία δεν δημιουργεί δίκαιο και δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή από εμάς», συνέχισε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε στη συνέχεια ότι όσοι θέλουν πραγματικά να βοηθήσουν, όσοι έδειξαν ενδιαφέρον για την επανέναρξη του διαλόγου, δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να στρέψουν την προσοχή τους προς την τουρκική πλευρά, είτε λέγεται Κυβέρνηση της Αγκυρας είτε λέγεται τουρκοκυπριακή ηγεσία.

«Δεν θα δεχθούμε την αναγνώριση των όποιων τετελεσμένων και οι επόμενες μέρες θα είναι καθοριστικές και για τη στάση μας η οποία θα προέρχεται από τη δική τους συμπεριφορά και στάση. Οι μέχρι στιγμής ενδείξεις δεν είναι δυστυχώς ενθαρρυντικές», κατέληξε.

«Όχι» από την τ/κ πλευρά στην τελαυταία πρόταση Αναστασιάδη
   
Αρνητική ήταν η απάντηση που έδωσε σήμερα το πρωί η τουρκοκυπριακή πλευρά στην τελευταία πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για το κοινό ανακοινωθέν.

Για την απόρριψη της πρότασης από την τ/κ πλευρά ενημέρωσε τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Οσμάν Ερτούγ σε συνάντηση που είχαν το πρωί.

Στη συνέχεια ο κ. Ντάουνερ είχε συνάντηση με τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, τον οποίο και ενημέρωσε σχετικά.

Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ,  η τ/κ πλευρά επέφερε αλλαγές στην πρόταση οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή η τουρκοκυπριακή πλευρά παρουσιάστηκε απόλυτα αδιάλλακτη και έτσι επήλθε αδιέξοδο.

Η ίδια πηγή ανέφερε πως η πλευρά μας θα επανεκτιμήσει την όλη κατάσταση και θα αποφασιστούν οι περαιτέρω χειρισμοί μόλις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  επιστρέψει από την επίσκεψή του στην Αίγυπτο.

Δεν διακόπτουμε την προσπάθεια, ούτε τη διαδικασία, αλλά η σύνταξη του κειμένου έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο, πρόσθεσε, σημειώνοντας πως η πλευρά μας θεωρεί ότι έφθασε στα όρια των υποχωρήσεών της και ότι από τη στιγμή που δεν παίρνει τα πιο θεμελιώδη πράγματα που πρέπει να υπάρχουν για να μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία, δεν μπορεί ούτε να γίνει συνάντηση των ηγετών ούτε να ξεκινήσουν οι συνομιλίες διότι θα οδηγηθούν από την αρχή σε αδιέξοδο.

Στο μεταξύ, συνάντηση μισής ώρας είχε σήμερα το απόγευμα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου.
Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: