Νταβούτογλου: «Ελλάς και Τουρκία επεξεργάζονται κείμενο λύσης, με βάση τις ως τώρα διαπραγματεύσεις» - Καλεί τον Αναστασιάδη «να αφήσει τις μανούβρες» - Πλήρης στήριξη στον Ερογλου

Να αφήσει την τακτική της μανούβρας και να έρθει σε διάλογο με πραγματική διάθεση, κάλεσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Τ/Κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου στα κατεχόμενα,  ο Τούρκος ΥΠΕΞ, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είπε ότι οι δύο πλευρές, έχουν εξαντλήσει όλες τις πτυχές του Κυπριακού κατά τα τελευταία εξήντα χρόνια.

 Σημειώνεται συναφώς ότι ο τουρκικός τύπος κάνει αναφορά σε δήλωση του Νταβούτογλου ότι «η Τουρκία και η Ελλάδα επεξεξάργονται κείμενο με βάση όλες τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις . Θα υπάρξει εξέλιξη σχετικά με αυτό το κείμενο εντός των ημερών, οπότε οι δύο πλευρές θα ασχοληθούν με τη λύση» φέρεται να έχει δηλώσει ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Παράλληλα διαβεβαίωσε την ε/κ πλευρά ότι η τ/κ πλευρά είναι έτοιμη να λάβει μέρος στο τραπέζι των συνομιλιών.
Έστειλε, παράλληλα το μήνυμα ότι η Τουρκία στηρίζει τη καλή θέληση της Τ/κ πλευράς και κάλεσε τα ΗΕ και τη διεθνή κοινότητα να συνεισφέρουν ουτως ώστε να λυθεί το Κυπριακό.
«Δεν μπορούμε είπε να αποδεχθούμε συνομιλίες αορίστου χρόνου όσο η τ/κ πλευρά είναι σε απομόνωση», είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στη διεθνή κοινότητα και στα Η.Ε.
Είναι η ώρα για πολιτική βούληση, τόνισε ο Νταβούτογλου, προσθέτοντας ότι η τ/κ πλευρά απέδειξε ότι έχει καλή βούληση. Δεν είναι σημαντικά μόνο τα έγγραφα, πρόσθεσε, αλλά είπε, αυτό που είναι σημαντικό είναι να συνεργαστούν οι δύο ηγέτες για συναίνεση στο κοινό ανακοινωθέν
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, είπε παράλληλα ότι η Τουρκία θα στηρίζει τους τουρκοκύπριους στέλνοντας το μήνυμα ότι η καλή θέληση για λύση του κυπριακού είναι ξεκάθαρη.
Ο κ. Νταβουτογλου, επεσήμανε παράλληλα ο΄τι τις επόμενες εβδομάδες θα έχει συναντήσεις με ομολόγους του άλλων χωρών.
Ο κ.Νταβούτογλου συναντήθηκε με τον Ντερβίς Έρογλου, τα μέλη της τ/κ ηγεσίας, τον «Πρωθυπουργό» Οζκάν Γιοργκαντζίογλου και τον «Υπουργό Εξωτερικών», Οζντίλ Ναμί.
Ο τ/κ ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, κάλεσε με τη σειρά του τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να αφήσει τις προϋποθέσεις και να προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών προκειμένου, όπως είπε να βρουν τη λύση και το κυπριακό να περάσει στην ιστορία.
Ανέφερε επίσης ότι ο ίδιος δέχθηκε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο στο οποίο είχαν μείνει
Σε σχέση με τη συνάντηση του με τον Νταβουτογλου ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, ανέφερε ήταν μια χρήσιμη συνάντηση, στην οποία ανταλάγηκαν απόψεις για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Διαπιστώθηκες, είπε, σύγκλιση απόψεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: