Έκτακτη σύσκεψη αρχηγών κομμάτων στο Προεδρικό – Υπομονή και αναμονή των αποτελεσμάτων από τις διεργασίες Νταβούτογλου στακατεχόμενα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Συμβουλίου Αρχηγών των κομμάτων. Μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν υπάρχει κάποια βελτίωση σε σχέση με το θέμα της κοινής διακήρυξης μεταξύ των δύο κοινοτήτων, είπε ότι «καλό είναι να αναμένουμε για να δούμε ποιες θα είναι οι εξελίξεις από τις συναντήσεις και τις προσδοκίες που δημιουργούν κάποιοι για τις παραπέρα κινήσεις των Τούρκων ή των Τουρκοκυπρίων».


Σε ερώτηση αν είχε χθες το απόγευμα συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ, πέραν από τη συνάντηση που είχαν χθες το πρωί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε αρνητικά, ενώ ερωτηθείς αν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία κατά την οποία να του υπέβαλε ο κ. Ντάουνερ κάποια πρόταση, ο Πρόεδρος επίσης απάντησε αρνητικά.

Κληθείς να πει κατά πόσο τα Ηνωμένα Εθνη έχουν προσκομίσει κάτι καινούριο με τις σκέψεις ή τις ιδέες που έχουν εκφράσει, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «καλό είναι να αναμένουμε μέχρι το απόγευμα να δούμε τις εξελίξεις και εν συνεχεία θα υπάρξει πλήρης ενημέρωση. Δεν υπάρχει περίπτωση η οποιαδήποτε απόφαση μου να μη γνωστοποιηθεί στο λαό αρκούντως αιτιολογημένη».

Τέλος, σε ερώτηση αν αναμένει εντός της ημέρας κάποια επαφή με τα Ηνωμένα Εθνη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε αρνητικά.

Στη σύσκεψη των αρχηγών κομμάτων πήραν μέρος ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας κ. Ρίκκος Ερωτοκρίτου,ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης, ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής κοινότητας κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επίσης μετά τη λήξη του Άτυπου Συμβουλίου, ανέφερε ότι σε εγρήγορση παραμένουν κυβέρνηση και αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων με δεδομένη την συνεχιζόμενη προσπάθεια διαμόρφωσης του κοινού ανακοινωθέντος με στόχο την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Το Άτυπο Συμβούλιο συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε σχέση με τις εξελίξεις που αφορούν την αναβολή της αναχώρησης του Αλεξάντερ Ντάουνερ από την Κύπρο και την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, στα κατεχόμενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: