Αναστασιάδης: Εξαντλείται η υπομονή και η καλή θέληση της Ε/Κ πλευράς – Νέα σύγκληση του Συμβουλίου Αρχηγών

Είναι αναγκαίο να ξεκαθαρίσουν οι βασικές αρχές για τις διαπραγματεύσεις προς επίλυση του Κυπριακού και να συζητούμε για την επανένωση της Κύπρου, είπε σήμερα σε ομιλία του στο Καϊμακλί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στο μνημόσυνο για τους ηρωικώς πεσόντες και για όλα τα θύματα που θρηνεί η Ομορφίτα από την περίοδο της τουρκικής ανταρσίας.
"Θέλουμε να ελπίζουμε", δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης, "πως θα υπάρξει μια διαφοροποίηση από τα όσα έχουμε εισπράξει με τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών κατά την παράνομη χθεσινή επίσκεψή του στην κατεχόμενη πατρίδα μας".

"Ευελπιστούσαμε", πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, "ότι θα υπήρχαν στοιχεία ελπίδας, όμως λυπούμαι να πω ότι τα όσα, δυστυχώς, έχουν καταγραφεί ή μεταδοθεί δεν μου επιτρέπουν άλλο περιθώριο εξάντλησης της υπομονής και της καλής μας θελήσεως".
Νέα σύγκληση του Συμβουλίου Αρχηγών
Με δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Χρήστου Στυλιανίδη η Λευκωσία κάλεσε το διεθνή παράγοντα να παρέμβει προς την τουρκική πλευρά η οποία με δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και του τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, τορπίλισε τις όποιες συμφωνίες για κοινό ανακοινωθέν και τη δυνατότητα επανέναρξης ουσιαστικού διαλόγου στο κυπριακό.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι έτοιμος να αρχίσει διάλογο εάν η τουρκοκυπριακή πλευρά αποδεχθεί την ξεκάθαρη βάση διαπραγμάτευσης που να διασφαλίζει τη μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Πιστεύω είπε ο διεθνής παράγοντας όχι μόνο άκουγε με προσοχή τις θέσεις και απόψεις μας αλλά συμμεριζόταν πλήρως τη λογική της ξεκάθαρης βάσης των διαπραγματεύσεων.

Ο Εκπρόσωπος κάλεσε τον Κυπριακό λαό να μην ανησυχεί από τις επικοινωνιακές τακτικές της Τουρκίας, υπάρχουν είπε δυνατότητες να αντιμετωπιστούν και να διαφανεί ποιος είναι ο αξιόπιστος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Στυλιανιδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συγκληθεί σήμερα ή αύριο το άτυπο συμβούλιο των αρχηγών. Είπε επίσης όταν έρθει η ώρα θα συγκληθεί και το εθνικό συμβούλιο για να συζητήσει τις σοβαρές εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: