Τηλεφωνικές συνομιλίες Νταβούτογλου με Βενιζέλο και Μπάν

Στον απόηχο του ρεσιτάλ αδιαλλαξίας του ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου στα κατεχόμενα, διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ, της Βρετανίας, αλλά και από αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρακολουθούν παρασκηνιακά τις εξελίξεις στο κυπριακό.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Τουρκία, ο Νταβούτογλου, μετά την επιστροφή του από τα κατεχόμενα, επικοινώνησε με το ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν και τον ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Ευάγγελο Βενιζέλο, με τους οποίους συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις.


Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας  προσπαθεί να επιρρίψει στην ε/κ πλευρά  τις ευθύνες για το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στο Κυπριακό. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ενημέρωσε χθες τον ΥΠΕΞ, Ιωάννη Κασουλίδη, για τη συνομιλία που είχε με τον Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η αντιπρόταση

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τ/κ πλευρά παρέδωσε το Σάββατο αντιπρόταση στον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ  των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρονται στην τουρκική πρόταση, η οποία ζητεί όπως η κυριαρχία πηγάζει από τους Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους, και κανένα από τα δύο συνιστώντα κράτη να μην έχει το δικαίωμα επικυριαρχίας επί του άλλου. Μάλιστα, οι τουρκικές εφημερίδες, επικαλούμενες τουρκικές διπλωματικές πηγές, γράφουν πως είναι η τελευταία πρόταση, που καταθέτει η τ/κ πλευρά για ετοιμασία ενός Κοινού Ανακοινωθέντος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από την αναχώρηση του Αλεξάντερ Ντάουνερ για τη Νέα Υόρκη, το έγγραφο έχει διαβιβαστεί στην κυβέρνηση, η οποία και το μελετά.

Ενθαρρυμένη η Κυβέρνηση

Το γεγονός ότι ο διεθνής παράγοντας επιδεικνύει ενδιαφέρον για τις εξελίξεις ικανοποιεί την Κυβέρνηση, η οποία είναι ενθαρρυμένη από τη στάση τους σε ό,τι αφορά το θέμα της μιας και καθαρής κυριαρχίας.

Ο Πρόεδρος της δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε ομιλία του στο Καϊμακλί, κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη και τις χώρες, που θέλουν λύση στο Κυπριακό να στρέψουν την προσοχή τους στην Τουρκία.

Προειδοποίησε ότι δεν είναι δυνατόν να αναμένει κανείς από εμάς ότι θα εμπλακούμε σε ένα διάλογο, που θα είναι απλώς ροκάνισμα χρόνου, για να δώσει δικαιολογίες στον Έρογλου ότι εξαντλουμένου του χρόνου ή του περιθωρίου του χρόνου που οι Τούρκοι θέτουν, τότε θα προχωρήσει στην εφαρμογή σχεδίου Β’.

Η αδιάλλακτη στάση της τουρκικής πλευράς προκάλεσε την έντονη αντίδραση των πολιτικών κομμάτων, τα οποία ζητούν να υπάρξει σχεδιασμός νέας στρατηγικής και σχέδιο Β’.

Δεν υπάρχουν σχόλια: