Ανοίγει τη Δευτέρα το Μετσόβειο Πολυτεχνείο - Προβλήματα ακόμη με το Πανεπιστήμιο - Ο Πελεγρίνης στον Εισαγγελέα

ΑΘΗΝΑ: Κλίμα εκτόνωσης επικρατεί στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει από τη Δευτέρα, σύμφωνα με την απόφαση της γενικής συνέλευσης του Ιδρύματος, που όπως εκτιμάται μπορεί να συμπαρασύρει και το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Πρυτανεία και οι Κοσμήτορες των Σχολών του Ιδρύματος ομοφώνως δηλώνουν ότι επεξεργάζονται πρόταση Οργανισμού, την οποία η Σύγκλητος του Ε.Μ.Π. θα διαμορφώσει το ταχύτερο δυνατόν, ώστε να διασφαλίζει θεσμικά το Διοικητικό Προσωπικό, τα μέλη ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ του Ιδρύματος, καθώς και τη δυνατότητα του Ιδρύματος να λειτουργήσει με τη φυσιογνωμία που κατέκτησε όλα αυτά τα χρόνια.

Επίσης, το Διευρυμένο Συντονιστικό της Συνόδου των Πρυτάνεων χαιρετίζει την επαναφορά σε ομαλή λειτουργία  του ΕΜΠ και προσβλέπει στην άμεση ομαλοποίηση της κατάστασης και στο ΕΚΠΑ, στηρίζοντας τις προσπάθειες του Πρύτανή του.

Παράλληλα καλεί το Υπουργείο Παιδείας να αναλογιστεί τις ευθύνες του για την άμεση εκτόνωση της κατάστασης.

Την ίδια ώρα ωστόσο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, το αρχαιότερο Ιδρυμα εκτυλίχθηκαν σκηνές χάους στη γενική συνέλευση εργαζομένων. Η πλειοψηφούσα παράταξη καλεί τους εργαζομένους να ανοίξουν το Πανεπιστήμιο  το αργότερο τη Δευτέρα -σήμερα Παρασκευή εξάλλου είναι η επέτειος από το θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου- προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα ο διάλογος με το υπουργείο. Παράλληλα οι διοικητικοί που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσισαν 48ωρη απεργία σήμερα και τη Δευτέρα, την οποία δεν αναγνωρίζουν οι υπόλοιποι, που καταγγέλλοντας αποχώρησαν. Ως απάντηση έλαβαν την προσπάθεια καθαίρεσης τους από το προεδρείο δια βοής., εντείνοντας τις διαστάσεις «εμφυλίου» που έχει λάβει η κόντρα στους κόλπους των διοικητικών του ΕΚΠΑ.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών,  Θ. Πελεγρίνης, με την ιδιότητα του υπόπτου περνά τη Δευτέρα την πόρτα του εισαγγελέα  εξέλιξη  που ενδέχεται να τον φέρει αντιμέτωπο με ποινικές ευθύνες.

Σύμφωνα  με πληροφορίες, ο εισαγγελέας που διενεργεί την έρευνα για τη μη λειτουργία των πανεπιστημίων, καλεί για τη Δευτέρα τον κ. Πελεγρίνη να δώσει εξηγήσεις, όχι με την ιδιότητα του απλού μάρτυρα, αλλά του ύποπτου τέλεσης αξιόποινης πράξης.

Από τις εξηγήσεις που θα δώσει ο πρύτανης, σε συνδυασμό με τα άλλα στοιχεία της δικογραφίας, ο εισαγγελέας θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του ή όχι.

Σε δήλωσή του επικαλείται ότι «τo Πανεπιστήμιο Αθηνών και εγώ προσωπικά δεχόμεθα αήθη επίθεση από ορισμένους κύκλους που απεργάζονται σκοτεινά σχέδια». Πάντως σε άλλη ανακοίνωσή του φαίνεται οτι  παρακαλεί θερμά να μην αναμεταδίδονται σκηνές ή αποσπάσματα από τα θεατρικά του έργα χωρίς την έγγραφη συγκατάθεσή του.

Η απεργιακή επιτροπή του ΕΚΠΑ απαντά στο Συμβούλιο Διοίκησης  του Ιδρύματος που  κατηγορεί τον Πελεγρίνη ότι χάθηκαν στη θητεία 70 εκατομμύρια ευρώ και πλέον  ότι  «κατηγορεί τον Πρύτανη ότι «εγκατέλειψε το ίδρυμα» επειδή έλειψε για ένα Σαββατοκύριακο εκτός Αθηνών ανταποκρινόμενος στην επίσημη πρόσκληση της Ελληνικής Πρεσβείας στη Γαλλία να ανεβάσει ένα θεατρικό έργο που έχει ο ίδιος συγγράψει. Οπωσδήποτε, η αναφορά αυτή αποκαλύπτει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι το Συμβούλιο Ιδρύματος εμφορείται από ακραία αντιδραστικές ιδέες που δικαιώνουν τους παραλληλισμούς με τον ναζιστή Πρύτανη Χάιντεγκερ και την πέμπτη φάλαγγα του Φράνκο»

Χθες πάντως ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος συναντήθηκε στο μέγαρο  Μαξίμου  με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, του οποίου έχει την πλήρη στήριξη για την παιδεία.
Ο πρωθυπουργός έδωσε το «πράσινο φως» στον κ. Αρβανιτόπουλο, καθώς και τη στήριξη του για όλες τις ενέργειες.

Το ενδεχόμενο της  επιστράτευση απορρίφθηκε καθώς  ο Πρωθυπουργός έδωσε απόλυτη στήριξη στις κινήσεις Αρβανιτόπουλου, για όλες τις κινήσεις του, που έχουν ως βάση το διάλογο σε συγκεκριμένες, δημοσιοποιημένες προτάσεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: