Έντονο παρασκήνιο στο Κυπριακό - Κοντά σε συμφωνία για το κοινό ανακοινωθέν - Έκλεισε το 95%.

Κοντά σε κοινό ανακοινωθέν το οποίο θα επιτρέψει την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό βρίσκονται οι δύο πλευρές σύμφωνα με πηγές από τα κατεχόμενα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος και ότι έχει συμφωνηθεί το 95% του κοινού ανακοινωθέντος. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι την ερχόμενη βδομάδα και πριν από την επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αχμέντ Νταβούτογλου στα κατεχόμενα στις 14 Δεκεμβρίου, αναμένεται να γίνουν σημαντικές ανακοινώσεις.


Δεν αποκλείεται μάλιστα να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου. Πριν από τα Χριστούγεννα οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οσμάν Ερτούγ αναμένεται να επισκεφθούν την Άγκυρα και την Αθήνα αντιστοίχως.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι κατά την επίσκεψη του Αχμέντ Νταβούτογλου στις 13 Δεκεμβρίου στην Αθήνα θα συζητηθεί όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων περιλαμβανομένου του κυπριακού.

Πληροφορίες από ελληνοκυπριακές διπλωματικές πηγές αναφέρουν,  ότι τα τελευταία 24ωρα υπάρχει μεγάλη κινητικότητα και ελπίδα όλων είναι να υπάρξει ουσιαστική εξέλιξη η οποία θα οδηγήσει σε συμφωνία για το κοινό ανακοινωθέν.

«Αν καταλήξουμε η επίσκεψη των δύο διαπραγματευτών σε Αθήνα και Άγκυρα θα ανακοινωθεί αμέσως μετά», δήλωσε η ίδια πηγή.

Παρασκήνιο

Εντονο είναι το διπλωματικό παρασκήνιο. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λευκωσία Τζον Κένιγκ, ανέλαβε πρωτοβουλία προκειμένου να καταστεί δυνατή η σύναψη του κοινού ανακοινωθέντος, ενόψει της άφιξης του Αλεξάντερ Ντάουνερ στη Κύπρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πήγαινε έλα του Αμερικανού διπλωμάτη φάνηκε προς στιγμή να αποδίδει καρπούς.

Η τουρκική πλευρά άφησε υποσχέσεις, ότι θα δεχόταν την επίμαχη αναφορά, στη μία και μόνη Κυριαρχία, Ιθαγένεια και Διεθνή Προσωπικότητα, ενώ και η Ελληνοκυπριακή, έβαλε νερό στο κρασί της, στο θέμα του «κατάλοιπου εξουσίας», με την προϋπόθεση ότι αυτό θα εκχωρείται από το Ομόσπονδο Σύνταγμα, στα συνιστώντα κράτη.

Οι προσπάθειες πάντως του Αμερικανού πρέσβη συνεχίζονται, σε συνεννόηση πάντα με τα Ηνωμένα Έθνη και τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα. Επικουρικό ρόλο στην προσπάθεια ανέλαβε και ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής.

Ανοιχτή γραμμή και με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών διατηρεί και ο κος Ντάουνερ, ο οποίος αναμένεται στη Κύπρο το απόγευμα της Κυριακής.

Την Δευτέρα θα συναντηθεί χωριστά με τους κυρίους Μαυρογιάννη και Ερτούγ, και ακολούθως την Τρίτη με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

Το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα προεδρεύσει του Συμβουλίου Αρχηγών, το οποίο όπως ανακοινώθηκε θα παραμείνει σε διαρκή συνεδρία για όσες ημέρες θα βρίσκεται στη Κύπρο ο Αλεξάντερ Ντάουνερ.



Δεν υπάρχουν σχόλια: