Ειρηνική η συγκέντρωση με τρακτερ στο οδόφραγμα του Αστρομερίτη

Χωρίς επεισόδια και με τη διακριτική παρουσία της αστυνομίας, πραγματοποιήθηκε σήμερα η συγκέντρωση διαμαρτυρίας αγροτών «Αντίσταση και Αγώνας», που διοργάνωσε η ΕΚΑ στον Αστρομερίτη.


Δεκάδες αγρότες με τους γεωργικούς ελκυστήρες και άλλα αγροτικά μηχανήματα είχαν συγκεντρωθεί στον Αστρομερίτη, διαμαρτυρόμενοι για την ανοχή που έδειξαν τα Ηνωμένα Έθνη, στην προκλητική προέλαση των κατοχικών δυνάμεων στη γραμμή κατάπαυση του πυρός, με αποτέλεσμα Τουρκοκύπριοι και έποικοι να προχωρήσουν παράνομα σε καλλιέργεια χιλιάδων εκταρίων γης Ελληνοκυπρίων.
Οι αγρότες κρατώντας κλαδιά ελιάς πραγματοποίησαν πορεία προς το οδόφραγμα του Αστρομερίτη, όπου επέδωσαν ψήφισμα σε εκπρόσωπο της UNFICYP, ενώ σε μια συμβολική κίνηση φύτεψαν δένδρα ελιάς.
 Η εκδήλωση τελείωσε με κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων του ’64 και του ’74.

Το ψήφισμα

Σύμφωνα με το ψήφισμα που επιδόθηκε στα Ηνωμένα Έθνη, οι αγρότες διαμαρτύρονται, για «την προκλητική προέλαση των κατοχικών δυνάμεων στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός», αναφέροντας ότι «όπως είναι γνωστό, την ευθύνη ελέγχου και εφαρμογή των νόμων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και του διεθνούς δικαίου στην γραμμή κατάπαυσης του πυρός, την έχουν αποκλειστικά τα ΗΕ από το 1974 και δυστυχώς με την αφαίρεση των ναρκών και κατάργηση των ναρκοπεδίων, Τ/κ και έποικοι, με την παρότρυνση και προστασία του τούρκικου κατοχικού στρατού προχώρησαν και παράνομα καλλιεργούν χιλιάδες δεκάρια γεωργικής γης που ανήκουν σε Ε/κ».

Συνάμα, προσθέτει το ψήφισμα, «αρκετές διατρήσεις, που βρίσκονται στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός και που ανήκουν σε Ελληνοκύπριους, επίσης τις έχουν καταλάβει και τις εκμεταλλεύονται παράνομα».

Ο αγρότες αναφέρουν στο ψήφισμα πως αναμένουν από τα Ηνωμένα Έθνη στη βάση και των σχετικών  ψηφισμάτων της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κυπριακό, που αφορούν και τη λειτουργία της γραμμή κατάπαυσης του πυρός, όπως εφαρμόσουν αμέσως όλες τις νενομισμένες διαδικασίες, που βασίζονται στο τεκμήριο της  ιδιοκτησίας.

Προσθέτουν ακόμα πως «στόχος των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να είναι η άρση όλων των παρανομιών και παραβιάσεων από όπου και εάν προέρχονται».

«Εμείς επιδιώκουμε και προσδοκούμε στις περιοχές, που εκχωρήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία το δικαίωμα στα Ηνωμένα Έθνη να ασκούν αποκλειστικά τον έλεγχο από το 1974, να λειτουργούν όλα στη βάση των νόμων και των κανονισμών, μακριά από τις όποιες παρανομίες», αναφέρει το ψήφισμα.

Ταυτόχρονα, οι αγρότες ζητούν από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να τους διασφαλίσει το αναφαίρετο δικαίωμα να καλλιεργούν ελεύθερα τις περιουσίες τους και κύριος στόχος τους, όπως αναφέρουν, «παραμένει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, η οποία να διασφαλίζει ότι ο κάθε Κύπριος πολίτης θα οργώνει τη γη που τον γέννησε και όλοι μαζί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι να θρέφουν το λαό σε μια ενωμένη πατρίδα, με μια ενιαία οικονομία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: