Ξεπέρασαν κάθε όριο οι Τουρκικές προκλήσεις - Το Μπαρμαρός μπήκε στο τεμάχιο 3 της ΑΟΖ - Καταγγελία σε ΟΗΕ και ΕΕ


Το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός παραβίασε κάθε έννοια διεθνούς νομιμότητας και εισήλθε  νωρίς το πρωί του Σαββάτου εντός του τεμαχίου 3 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Το Μπαρμπαρός, συνοδευόμενο από κορβέτα του πολεμικού ναυτικού της Άγκυρας, παρέμεινε στην περιοχή για τουλάχιστον μιάμιση ώρα πραγματοποιώντας έρευνες.


Νωρίς το πρωί και συγκεκριμένα στις 4.28 σύμφωνα με την καταγραφή του σήματός που εκπέμπει μέσω δορυφόρου, εισήλθε παράνομα εντός του τεμαχίου 3 της Κυπρικαής ΑΟΖ, στο οποίο ως γνωστό έχει εξασφαλίσει άδεια για έρευνες η ιταλοκορεατική κοινοπραξία ΕΝΙ-KOGAS.

Το Μπαρμπαρός παρέμεινε εντός του τεμαχίου 3 για τουλάχιστον μιάμιση ώρα διεξάγοντας παράνομες έρευνες. Από νωρίς το πρωί σήμανε συναγερμός στα υπουργεία εξωτερικών και Αμυνας με τους Ιωάννη Κασουλίδη και Φώτη Φωτίου να βρίσκονται συνεχώς σε τηλεφωνική επικοινωνία παρακολουθώντας την πορεία του Μπαρμπαρός.

Η πορεία του ερευνητικού πλοίου της τουρκίας προς το τεμάχιο 3 άρχισε γύρω στις 22.10 το βράδυ της Παρασκευής και σύμφωνα με το σήμα που εκπέμπει στις 4 το απόγευμα προσέγγισε το λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας του  δεν έκρυψε ούτε το σήμα ούτε την πορεία του  εκπέμποντας κανονικά την ακριβή του θέση, παρά το γεγονός ότι αν ήθελε είχε αυτή τη δυνατότητα. Επίσης καθ΄ολη τη διάρκεια της πορείας του, το Μπαρμπαρός συνόδευε κορβέτα του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας η οποία είχε απενεργοποιημένη την υπηρεσία δορυφορικής αποστολής σήματος ακριβούς θέσεως παραβιάζοντας κατάφωρα τους κανόνες αβλαβούς διέλευσης.

Η κίνηση του Μπαρμπαρός να εισέλθει εντός του τεμαχίου 3 επιβεβαιώνει στην ουσία τις εξαγγελίες της Τουρκικής κυβέρνησης η οποία με την έναρξη του δευτέρου γύρου αδειοδότησης από την Κυπριακή Δημοκρατία, είχε εκτοξεύσει απειλές προαναγγέλλοντας έρευνες εντός της Κυπριακής AOZ, επιχειρώντας να στείλει μηνύματα αμφισβήτησης της κυριαρχίας της χώρας μας.

Καταγγελία του περιστατικού

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το περιστατικό θα καταγγελθεί στα ΗΕ και στην ΕΕ και θα απαιτηθεί η καταγραφή του στα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ.

Το Μπαρμπαρός, που ανήκει στην Τουρκική Εταιρεία Ερευνών Πετρελαίου, είναι εξοπλισμένο με συστήματα τελευταίας τεχνολογίας και μπορεί να πραγματοποιεί έρευνες τρισδιάστατης μορφής σε βάθος 6 χιλιομέτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: