Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός με 30 ψήφους υπέρ, 20 κατά και 4 αποχές

Με 30 ψήφους υπέρ, 20 κατά και 4 αποχές εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής Βουλή ο πρώτος μνημονιακός προϋπολογισμός. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε περίπου μια ώρα πριν από τα μεσάνυχτα και μετά από διήμερη συζήτηση με ομιλίες βουλευτών από όλα τα κόμματα.
 Το σχετικό νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από 30 Βουλευτές (ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΥΡΩΚΟ και ο Βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας). Εναντίον τάχθηκαν 20 Βουλευτές (ΑΚΕΛ, Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και Συμμαχία Πολιτών) ενώ υπήρξαν και 4 αποχές (ΚΣ ΕΔΕΚ).


Ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2014 περιλαμβάνει δαπάνες 7,75 δισ. ευρώ και έσοδα 7,96 δισ. ευρώ. Στα ποσά αυτά περιλαμβάνονται οι διαφοροποιήσεις που προέκυψαν με τις τροπολογίες που υπέβαλε η Κυβέρνηση χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι δεσμεύσεις και αποκοπές των τροπολογιών της Βουλής.

Η ψηφοφορία κύλησε σε ήπιους τόνους και οι περισσότερες από τις προτεινόμενες τροπολογίες των κομμάτων, που αφορούν περικοπές και σταύρωμα κονδυλίων, έχουν εγκριθεί, ομόφωνα ή κατά πλειοψηφία.

Μεταξύ των τροπολογιών που ψηφίστηκαν είναι η περικοπή των λειτουργικών δαπανών κατά 7% ή €24,5 εκ.

Μικρή ένταση δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για τις κυβερνητικές τροπολογίες.

Οι μεμονωμένες τροπολογίες του ΔΗΣΥ έχουν απορριφθεί στο σύνολό τους.

Με 53 ψήφους κατά και 1 υπέρ απορρίφθηκε η προτεινόμενη τροπολογία της Συμμαχίας Πολιτών για μείωση κατά 50% της συνολικής κρατικής χορηγίας ύψους €6,8εκ που δίνεται στα κόμματα.

Συνολικά, 69 τροπολογίες κατέθεσαν τα κόμματα και άλλες 20 κατέθεσε η κυβέρνηση.

Κατσουρίδης: Να δοθεί μάχη με την Τρόικα για κάποιες πρόνοιες

Πρέπει να δοθεί μια μάχη με την Τρόικα  ώστε κάποιες πρόνοιες του μνημονίου να ανασταλούν χρονικά και κάποιες αν είναι δυνατόν να νεκρωθούν, δήλωσε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης, σε ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2014.

Για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, σημείωσε πως μπορεί να εξασφαλιστεί μια περίοδος που να μπορούν να επενδύουν οι οργανισμοί αποκλειστικά στην ανάπτυξη, κάτω από τον απόλυτο έλεγχο του κράτους.

Σημείωσε πως αν η Τρόικα επιμένει σε κάποια πράγματα που με οικονομικά κριτήρια δεν στέκουν σημαίνει πως επιμένει για άλλους λόγους και ανέφερε πως σε σχέση με το δημόσιο τομέα δεν μπορούμε να ξεχνούμε θέματα ασφάλειας.

«Είναι κάτι το ανεξήγητο πώς μπορεί για μια λέξη μέσα σε ένα κείμενο που αφορά το Κυπριακό να γίνεται επανάσταση αλλά στην πιθανότητα τις τηλεπικοινωνίες μας να τις ελέγχουν κάποιοι που τελικά να φθάνουν μέχρι και την Τουρκία να βρίσκουμε δικαιολογίες για να το περάσουμε», ανέφερε.

Διαφώνησε με τη θέση πως  δεν πρέπει να πάει ούτε σεντ από τα λεφτά από το φυσικό αέριο για να αντιμετωπίσουμε τα αποτελέσματα της κρίσης. «Οικονομικά το μέλλον μας είναι σε μεγάλο βαθμό, είτε το δεχόμαστε είτε όχι, εξαρτημένο από την εξεύρεση των υδρογονανθράκων.  Αν παρ’ ελπίδα χάσουμε τον έλεγχο και την κυριαρχία πάνω στους υδρογονάνθρακες θα πάρει πάρα πολλές δεκαετίες να ξαναεπιστρέψουμε στην Κύπρο που είχαμε», ανέφερε.

Είπε πως θεωρεί πως ο κατ’ εξοχήν τρόπος να εξασφαλίσουμε πόρους για ανάπτυξη είναι μια σωστή λύση του Κυπριακού που θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη των έξω προς εμάς.

Σημείωσε πως το θέμα του κοινού ανακοινωθέντος στο Κυπριακό ανέδειξε πάγιες διαφωνίες πάνω σε ουσιαστικά θέματα όπως σε ό,τι αφορά τη λύση ομοσπονδίας και διερωτήθηκε αν υπάρχει άλλη οδός.

«Το θέμα είναι να συμφωνήσουμε μεταξύ μας σε ένα πράγμα, ότι οι δυο ζώνες ή δυο περιφέρειες είναι δυο περιοχές – και τίποτε άλλο δεν υποδηλούν – του ενωμένου κυπριακού κράτους που στην κάθε μια διοικεί η αντίστοιχη κοινότητα. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο», είπε.

Τορναρίτης: Tο πιο δύσκολο έτος για την Κύπρο

Ο προϋπολογισμός του 2014 είναι προϋπολογισμός λιτότητας, γιατί δυστυχώς χρειάζεται να δουλέψουμε σκληρά μέσα στα επόμενα τρία χρόνια – έως το 2016 – για να διορθώσουμε τα κακώς έχοντα δεκαετιών, δήλωσε ο βουλευτής και Κ.Ε. του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης.

Όπως είπε, κανείς μας δεν μπορεί να προσποιείται σήμερα τον αμέριμνο και να αποποιείται τις ευθύνες που του αναλογούν.

«Όλοι μας έχουμε ευθύνη. Οι πολίτες που μας παρακολουθούν αναμένουν από εμάς να δείξουμε επιτέλους μια διαφορετική στάση και συμπεριφορά», είπε.

Ο κ. Τορναρίτης ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός είναι σκληρός και περιοριστικός, ταυτόχρονα όμως αφαιρεί το δικαίωμα της αυθαιρεσίας του καθενός που ανοίγει το στόμα του για να πωλήσει λαϊκισμό χωρίς να απαντά στο ερώτημα πού θα βρει τα λεφτά.

«Είναι ένας μνημονιακός προϋπολογισμός που μας υποχρεώνει να λάβουμε αποφάσεις κάτω από ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα γιατί αφήσαμε το χρόνο να περάσει, απροετοίμαστοι για την παγκοσμιοποίηση, το διεθνή ανταγωνισμό, τις ραγδαίες εξελίξεις στον οικονομικό χώρο. Είναι μνημονιακός ο προϋπολογισμός και γιατί ανοίξαμε τις πόρτες των τραπεζών μας σε σύγχρονους «ταχυδακτυλουργούς» που «υπεξαίρεσαν» την εμπιστοσύνη των μετόχων και των πολιτών και καταλήστεψαν τα τραπεζικά μας ιδρύματα», συνέχισε.

Λέγοντας ότι τα χρόνια που έρχονται θα είναι πολύ δύσκολα, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι «γνωρίζουμε πολύ καλά ότι εκείνοι που καταβάλλουν το πιο βαρύ τίμημα της κρίσης, είναι αυτοί που δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τις αιτίες της».

Ο κ. Τορναρίτης σημείωσε ότι το 2014 προβλέπεται να είναι το πιο δύσκολο έτος για την Κύπρο, το σημείο καμπής για την επιστροφή στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, την οποία θα μπορέσουμε να πετύχουμε εάν έχουμε:

Σχέδιο, προγραμματισμό, διορατικότητα και ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι η σωστή λύση του Κυπριακού, μαζί με την ασφάλεια και την προοπτική του φυσικού αερίου, θα φέρει μαζί της χιλιάδες θέσεις εργασίας, προσέλκυση ξένων επενδύσεων, οικονομική ανάπτυξη και ευημερία, θα επιτρέψει στην Κύπρο να απελευθερώσει τις δυνάμεις της και να αξιοποιήσει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει και σήμερα παραμένουν καθηλωμένα.

Μ. Καρογιάν: Eύκολες και ανώδυνες λύσεις δεν υπάρχουν

Ο κρατικός προϋπολογισμός που καλούμαστε να εγκρίνουμε σήμερα, από κορυφαία πολιτική πράξη της παρούσας διακυβέρνησης, έχει ουσιαστικά μετατραπεί σε αναγκαστικό εργαλείο εφαρμογής του μνημονίου συναντίληψης που μας έχει επιβληθεί από τους διεθνείς δανειστές μας ανέφερε ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Μάριος.

Αναφέροντας ότι ο φετινός προϋπολογισμός δεν χαρακτηρίζεται ούτε από αναπτυξιακό προσανατολισμό ούτε καν από κοινωνική δικαιοσύνη και πως βασικό του χαρακτηριστικό είναι η αυστηρή λιτότητα και η δημοσιονομική πειθαρχία, σημείωσε πως είναι η πρώτη φορά, μετά την τουρκική εισβολή του 1974, που η Κύπρος βρίσκεται αντιμέτωπη με κινδύνους που απειλούν την ανεξαρτησία της, την κυριαρχία της, την ακεραιότητά της, την ασφάλειά της, την υπόστασή της.

Για να υποδείξει ότι εύκολες και ανώδυνες λύσεις δεν υπάρχουν και πως μόνο αν επικρατήσουν συνθήκες εθνικής συνεννόησης, πολιτικής συναντίληψης, κοινωνικής συναίνεσης θα κατορθώσουμε μέσα από ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της κυπριακής οικονομίας να ξαναφέρουμε την ελπίδα και την προοπτική στον τόπο.

«Πρωταρχικός στόχος πρέπει να είναι η παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων, ώστε να αρχίσει η σταδιακή μείωση του δημόσιου χρέους και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής το 2016» είπε για να προσθέσει πως θα πρέπει επίσης να απελευθερωθούν περισσότερα κονδύλια για ενθάρρυνση της ανάπτυξης.

Εξήγησε πως για να γίνει κάτι τέτοιο, ο κρατικός προϋπολογισμός πρέπει να επικεντρωθεί στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, κυρίως μέσω της περιστολής των δαπανών, στην ενίσχυση της φοροεισπρακτικής ικανότητας του κράτους, με ιδιαίτερη έμφαση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στη λήψη αναγκαίων μέτρων τόνωσης της οικονομίας, μέσα από την αξιοποίηση κοινοτικών πόρων και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, στην αξιοποίηση, χωρίς αποξένωση, της περιουσίας του Δημοσίου, στην επιτάχυνση διαρθρωτικών αλλαγών, ώστε να εξορθολογηθούν οι κρατικές δαπάνες και να αξιοποιηθούν οι αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας στην επένδυση στη γνώση, στην έρευνα και στην καινοτομία, στην ενίσχυση και διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και περιορισμό της γραφειοκρατίας, στη δημιουργία ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους.

Στ. Ευαγόρου: Αδιέξοδος ο δρόμος του Μνημονίου

Αδιέξοδο χαρακτήρισε το δρόμο του Μνημονίου ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου κάνοντας λόγο για την ανάγκη όπως αναζητηθούν προτάσεις συνολικής απεμπλοκής από τις πολιτικές και οικονομικές κατευθύνσεις του Μνημονίου.

Πρόσθεσε ωστόσο πως την ίδια ώρα το ΑΚΕΛ δηλώνει έτοιμο να εξετάσει κάθε εναλλακτική επιλογή που υλοποιεί τον πρωταρχικό στόχο δημιουργίας προοπτικών ανάκαμψης και ευημερίας.

Αφού κατονόμασε 10 δεσμεύσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας οι οποίες, όπως είπε, δεν τηρήθηκαν, ανέφερε πως άμεση προτεραιότητα την Κύπρο στην παρούσα φάση «είναι η διαχείριση των αρνητικών συνεπειών των αποφάσεων του Eurogroup και των επαχθών όρων του Μνημονίου».

Για να προσθέσει ότι βασική προϋπόθεση για να μπορέσει η χώρα να ξαναμπεί σε πορεία ανάπτυξης είναι η εξομάλυνση της κατάστασης στον τραπεζικό τομέα, η αποκατάσταση της ρευστότητας και η άρση των περιοριστικών μέτρων στις τραπεζικές συναλλαγές. «Ο επανασχεδιασμός της οικονομίας και η προώθηση συγκεκριμένων μέτρων ανάπτυξης δεν είναι δυνατό να επιτευχθούν χωρίς χρηματοδοτικούς πόρους» υπέδειξε σχετικά.

Ο Σταύρος Ευαγόρου είπε ότι το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι είναι καθήκον όλων των πολιτικών δυνάμεων και των οργανωμένων συνόλων της κοινωνίας να εργαστούμε ενωμένοι για έξοδο από την κρίση, αναφέροντας πως αυτό δύναται να επιτευχθεί μέσα από τον επανασχεδιασμό της οικονομίας στη βάση των νέων δεδομένων και των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί.

«Εκείνο που χρειάζεται και απαιτεί ο τόπος σήμερα είναι μια προοδευτική απάντηση για έξοδο από την κρίση» σημείωσε.

Πρ. Προδρόμου: Προϋπολογισμός δραστικής διόρθωσης

Ο προϋπολογισμός για το 2014 είναι ένας προϋπολογισμός δραστικής διόρθωσης ανέφερε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου εξηγώντας πως «αν χρειάστηκε να μειωθούν το 2014 οι συνολικές δαπάνες κατά 1,77 δισ. ευρώ ή 18,6% είναι διότι τα προηγούμενα χρόνια μεταξύ 2008 και 2012 η χώρα έκανε ελλείμματα 4,2 δισ. ευρώ και διότι το δημόσιο χρέος εκτοξεύτηκε μέσα σε μερικά χρόνια από 8,4 δις. ευρώ σε 19,6 δις. ευρώ φέτος, δηλαδή υπερδιπλασιάστηκε ξεπερνώντας και το ίδιο το ΑΕΠ».

Στην ομιλία του είπε ότι είναι αλήθεια ότι ο προϋπολογισμός αυτός δεν ευνοεί την ανάπτυξη, ανέφερε όμως ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το πρόγραμμα κάτω από το οποίο βρίσκεται η χώρα με αίτηση της προηγούμενης κυβέρνησης από τον Ιούνιο του 2012 είναι πρόγραμμα αυστηρής διόρθωσης και αναπροσαρμογής και όχι πρόγραμμα ανάπτυξης.

«Ακόμα και αυτά τα περιοριζόμενα σε μέγεθος ελλείμματα που θα έχουμε φέτος και τα επόμενα δύο χρόνια χρηματοδοτούνται με δανεικά» είπε.

Ακολούθως ανέφερε ότι χωρίς την έστω και στα χαμηλότερα εξομάλυνση του τραπεζικού συστήματος, χωρίς την αντιμετώπιση του σωρευμένου μεγάλων διαστάσεων χρέους των εταιρειών και των νοικοκυριών της Κύπρου και την αποκατάσταση χρηματοδοτικών διαύλων είναι σχεδόν μάταιο να συζητούμε για δημόσια οικονομικά.

«Χωρίς μια δραστήρια γενική μεταρρύθμιση που θα ευνοεί την παραγωγική δραστηριότητα και την ανταγωνιστικότητα και ως εκ τούτου θα είναι πραγματικό κίνητρο για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων δεν μπορεί να μιλήσουμε για ανάπτυξη σχολιάζοντας τον προϋπολογισμό και μόνο» συμπλήρωσε.

Υπέδειξε δε ότι το πολιτικό σύστημα δεν θα πρέπει πια να στέλνει αντιφατικά μηνύματα. «Πρέπει να φανεί» είπε, «ότι είμαστε όχι μόνο δεσμευμένοι αλλά και αποφασισμένοι για μια γενική μεταρρύθμιση».

Λ. Χριστοφόρου: Αντί συγνώμης ζητούν και τα ρέστα

Στα προηγούμενα πέντε χρόνια «σπάταλης και της πορείας προς την καταστροφή της οικονομίας», απέδωσε τον προϋπολογισμό του 2014, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου, προσθέτοντας ότι «κάποιοι αντί συγνώμης ζητούν και τα ρέστα».

«Ο προϋπολογισμός του 2014 είναι πολύ διαφορετικός από τους προηγούμενους. Είναι προϋπολογισμός έκτακτης ανάγκης που είναι απότοκο άλλων πέντε προϋπολογισμών σπατάλης, ελλειμμάτων διασπάθισης δημόσιου χρήματος και ουσιαστικής της πορείας προς την κατηφόρα της κυπριακής οικονομίας», ανέφερε στην ομιλία του.

Όπως είπε, ο προϋπολογισμός του 2014 φτιάχτηκε με πολλή προσοχή «για να σώσει τον τόπο από την οικονομική καταστροφή».

«Επιλέξαμε την αβεβαιότητα του μνημονίου από τη δική σας συνταγή αβεβαιότητας και χρεοκοπίας», πρόσθεσε.

Κάνοντας λόγο για «απύθμενο θράσος» εκ μέρους των βουλευτών του ΑΚΕΛ, είπε πως «εμείς δεν διστάζουμε να εκφράσουμε τις απολογίες μας και να απολογηθούμε στον κυπριακό λαό γιατί δεν κατορθώσαμε για πέντε χρόνια να αποτρέψουμε την καταστροφική πορεία της οικονομίας».

Σημειώνοντας ότι ο προϋπολογισμός είναι ελλειμματικός, παρατήρησε πως αν οι εισηγήσεις των Βουλευτών του ΑΚΕΛ για παροχές εισακουστούν τότε θα δημιουργήσουν προβλήματα. «Άρα και πάλι θέλουν να σπρώξουν τον κυπριακό λαό σε ένα δεύτερο μνημόνιο», συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζοντας ότι ο ΔΗΣΥ ψήφιζε μαζί πέρσι μαζί με το ΑΚΕΛ 40 τόσα μνημονιακά νομοσχέδια, ο κ. Χριστοφόρου είπε πως ο ίδιος δεν άκουσε ούτε μία εισήγηση για το πώς θα μπορούσε να ενισχυθεί είτε το ταμείο αλληλεγγύης είτε το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

«Αυτοί που όφειλαν να πουν ένα ελάχιστο συγνώμη στο κυπριακό λαό ζητούν και τα ρέστα», είπε.

Είπε επίσης ότι ενώ παρέλαβε καταχρεωμένα ταμεία, η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη βρήκε το πολιτικό θάρρος να κάνει αυτό που δεν κάναμε σε στιγμές ευημερίας, τόλμησε να εφαρμόσει το μέτρο του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Κάλεσε τέλος την Υπουργό Εργασίας να εφαρμόσει το μέτρο αυτό τον Απρίλιο και όχι τον Ιούνιο.

N. Nικολαΐδης: Αποχή θα τηρήσει η ΕΔΕΚ

Η ΕΔΕΚ, αναλαμβάνοντας τις δικές της ευθύνες απέναντι στον τόπο,  θα εκφράσει την πολιτική διαφωνία της με τον Προϋπολογισμό τηρώντας αποχή κατά την ψηφοφορία, δήλωσε ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης.

Στην ομιλία του είπε ότι ο Προϋπολογισμός δεν έχει τις δυνατότητες να συμβάλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων στον τραπεζικό τομέα, στα δημόσια οικονομικά, την ύφεση, την ανάγκη για ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας και τα κοινωνικά προβλήματα που πλήττουν την κοινωνική συνοχή.

Πρόσθεσε ότι για να σωθεί ο τόπος χρειάζεται να αλλάξουμε τις πολιτικές  που μας οδήγησαν στο Μνημόνιο, τις πολιτικές της αναβολής, της προχειρότητας, της πολιτικής σκοπιμότητας και της διαπλοκής.

«Να αλλάξουμε όμως και τις πολιτικές με τις οποίες αντιμετωπίζουμε την Τρόικα σήμερα. Πολιτικές πλήρους υποταγής, πολιτικές χωρίς διεκδίκηση», συνέχισε.

Το Μνημόνιο, είπε, θα καθίσταται χειρότερο κάθε φορά, ενώ η οικονομία του τόπου ήδη βρίσκεται στα όρια της και δεν έχει ακόμα ξεφύγει τον κίνδυνο της κατάρρευσης, με τον κυπριακό λαό να ζει ακόμα στο φόβο και στην αβεβαιότητα.

Ανέφερε ότι στον προϋπολογισμό, μειώνονται μεν οι λειτουργικές δαπάνες της κρατικής μηχανής, και αυτό «είναι ένα βήμα σωστό», όμως, ταυτόχρονα,  καθηλώνονται οι αναπτυξιακές δαπάνες κάτι που χαρακτήρισε ως τεράστιο λάθος.

Όπως είπε, η ΕΔΕΚ κατέθεσε τροπολογίες που στοχεύουν να απαμβλύνουν, σε μικρό έστω βαθμό, τις αδυναμίες του Προϋπολογισμού αναφορικά με τους τομείς της ανάπτυξης και της κοινωνικής πολιτικής.

«Ο Προϋπολογισμός που θα εγκριθεί σήμερα από τη Βουλή θα μας δώσει ακόμα μια μικρή παράταση ζωής. Αν όμως δεν αξιοποιήσουμε αυτήν την παράταση ζωής, δεν θα μπορέσουμε να ανατρέψουμε τα πράγματα και να οδηγήσουμε τον τόπο έξω από την καταστροφική αυτή κρίση. Αν δεν αποφασίσουμε να χαράξουμε πορεία εξόδου από το Μνημόνιο. Αλλά και αν δεν χαράξουμε μια πολιτική διαπραγμάτευσης και διεκδίκησης για όσο καιρό θα είμαστε ακόμα στο Μνημόνιο. Μόνο έτσι ο τόπος μας θα ξαναμπεί στο δρόμο της ανάπτυξης» κατέληξε.

Ν. Κωνσταντίνου: Πρέπει να αλλάξουμε, αλλιώς θα βουλιάξουμε

«Πρέπει όλοι να αλλάξουμε, αλλιώς θα βουλιάξουμε», δήλωσε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Νεόφυτος Κωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι «δεν δικαιούμαστε να αποτύχουμε ξανά γιατί η ιστορία και η νέα γενιά δε θα μας συγχωρήσουν».

Στην ομιλία του ανέφερε ότι  το μνημόνιο έγινε αποδεκτό επειδή στην χρονική εκείνη στιγμή συνιστούσε καλύτερη επιλογή από την χρεοκοπία και την έξοδο από ευρωζώνη.

Αναλάβαμε, είπε, υποχρεώσεις που πρέπει να υλοποιήσουμε αλλά χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τις αναπτυξιακές πολιτικές και την κοινωνική συνοχή.

Πρέπει, συνέχισε, να αναλάβουμε πρωτοβουλίες που θα μας επιτρέψουν να λειτουργήσουμε, προχωρώντας στην αναδιάρθρωση της χώρας μας με ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό που θα αξιοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό της Κύπρου και που θα αξιοποιεί σωστά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου.

Παράλληλα, είπε ότι ο λαός απαιτεί κάθαρση όλων όσοι φέρουν ευθύνη για την κατάσταση που βιώνουμε. "Οχι επιφανειακή κάθαρση αλλά βαθιά και ουσιαστική. Δεν μπορούν να μείνουν ατιμώρητα τα λάθη. Ο κυπριακός λαός δεν θα το ανεχθεί. Οποιοι ευθύνονται πρέπει να πληρώσουν», συνέχισε.

Ανέφερε ότι η μεσαία τάξη και οι μη προνομιούχοι βιώνουν περισσότερο την κρίση και η πολιτεία πρέπει να τους προστατεύσει.

«Το κοινωνικό κράτος δεν πρέπει να καταρρεύσει, δεν μπορούμε να μετατρέψουμε την χώρα μας σε κοινωνική ζούγκλα», συμπλήρωσε.

Ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι η Κύπρος οφείλει να διαμορφώσει αναπτυξιακό σχεδιασμό και όλοι πρέπει «να αλλάξουμε αλλιώς θα βουλιάξουμε».

«Δεν δικαιούμαστε να αποτύχουμε ξανά, η ιστορία και η νέα γενιά δε θα μας συγχωρήσουν.»

Ανέφερε ότι παρά τις μειώσεις στον προϋπολογισμό και τα προβλήματα της οικονομικής κρίσης, δεν πρέπει να ξεχνούμε την ημικατεχόμενη πατρίδα μας, η οποία διεξάγει αγώνα επιβίωσης.

Ανέφερε ότι η επένδυση στην άμυνα της Κύπρου είναι ταυτόσημη με την ασφάλεια της νήσου και πρόσθεσε ότι η ΕΦ είναι η ασπίδα της ΚΔ που πρέπει να διατηρούμε και να συντηρούμε σε άριστη κατάσταση «για να μην θεωρεί κανένας ότι μπορεί να προσβάλει την κυριαρχία μας».

Ζ. Κουλίας: Κριτική στην προηγούμενη και στη νυν κυβέρνηση

Κριτική στην προηγούμενη αλλά και στη νυν κυβέρνηση για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Κύπρο άσκησε ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας.

Στην ομιλία του αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της κυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου ασκώντας την ίδια ώρα κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση υπό τον Δημήτρη Χριστόφια για τα λάθη και τις παραλείψεις της τόσο σε ό,τι αφορά την οικονομία όσο και σε σχέση με το Κυπριακό.

Άσκησε επίσης κριτική στη νυν κυβέρνηση και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος, όπως είπε, μπορεί να κληρονόμησε μια δύσκολη κατάσταση και ένα ναρκοπέδιο, «αντί να αποναρκοθετήσει, πάτησε το κουμπί» και δέχτηκε το κούρεμα καταθέσεων το οποίο κατέστρεψε την τραπεζική πίστη.

Για να προσθέσει πως ευθύνη βέβαια δεν είχε μόνο ο κ. Αναστασιάδης, αλλά και ο κυπριακός λαός, ο οποίος «είχε και άλλη επιλογή στις προεδρικές εκλογές».

Αναφέρθηκε επίσης στο Κυπριακό, λέγοντας ότι από θέμα εισβολής και κατοχής έχει υποβαθμιστεί σε τέτοιο σημείο που να συζητείται μόνο το θέμα της κυριαρχίας.

«Συζητούμε μόνο το θέμα της κυριαρχίας και οι Τούρκοι μας έχουν φέρει στο σημείο που ήθελαν. Τα ξεχάσαμε όλα» είπε.

«Το μοναδικό θέμα είναι αυτό. Το ευρωπαϊκό κεκτημένο που είναι; Τα ανθρώπινα δικαιώματα που είναι;» διερωτήθηκε και προειδοποίησε πως αν η ε/κ πλευρά δεχτεί σήμερα ένα κοινό ανακοινωθέν ερμαφρόδιτο τότε «θα επιστρέψουμε σε αυτό που υποστήριζε μετά μανίας ο κ. Αναστασιάδης, στο Σχέδιο Ανάν».

«Και πολύ φοβούμαι ότι όλα αυτά τα τερτίπια γίνονται για να επιστρέψουμε σε εκείνα που πιστεύαμε» συμπλήρωσε.

Αναφέρθηκε τέλος σε συνέντευξη του Προέδρου Αναστασιάδη πριν από 17 μήνες όταν ερωτήθηκε κατά πόσο επιθυμεί να πει mea culpa για το Σχέδιο Ανάν και εκείνος απάντησε, σύμφωνα με τον κ. Κουλία ότι «το Σχέδιο δεν εφαρμόστηκε για να δούμε αν είναι καλό ή κακό».

«Γι’ αυτό εκείνοι οι οποίοι τον υποστήριξαν μετά μανίας και τον έκαμαν Πρόεδρο είναι η ώρα να υποδείξουν στον Πρόεδρο ότι πρέπει να σεβαστούμε πραγματικά την απόφαση του κυρίαρχου λαού στο δημοψήφισμα του 2004» πρόσθεσε καταλήγοντας.

Γ. Λαμαρής: Διάλογος, ώστε να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι

Το ΑΚΕΛ καλεί την Κυβέρνηση να ανοίξει διάλογο με στόχο να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης της κρίσης και να παραδειγματισθούμε όλοι, όπως είπε ο κ. Λαμάρης στην ομιλία του, από την Ελλάδα, που, ενώ επιχειρείται εδώ και περισσότερο από ένα έτος να πεισθεί ο λαός της ότι η χώρα μπαίνει σε πορεία ανάκαμψης, την ίδια στιγμή, οι δεινοί αξιωματούχοι του ΔΝΤ και της Τρόικα έχουν απαίτηση για υπογραφή νέου προγράμματος λιτότητας, κάτι που συνεπάγεται με νέο κύκλο μέτρων και ύφεσης.

«Ως ΑΚΕΛ», δήλωσε, «πιστεύουμε ότι κάτι παρόμοιο θα γίνεται και στο τόπο μας, αφού θα τίθενται συνέχεια ενώπιον μας νέα εκβιαστικά διλήμματα, για αυτό η Κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να προβληματιστεί για το πού οδηγούμαστε και να μελετήσει και άλλες εναλλακτικές επιλογές. Να προβληματιστεί ότι για να δοθεί προοπτική στο λαό, θα πρέπει να απαγκιστρωθούμε από τη θηλιά του μνημονίου, που μας οδηγεί σε ένα παρατεταμένο αλλά και επικίνδυνο αδιέξοδο».

«Η δική μας πρόταση είναι κατατεθειμένη στο τραπέζι του διαλόγου», είπε, προσθέτοντας πως η πρότασή τους «διακρίνεται από χαρακτηριστικά, όπως αυτά της προοπτικής στην οικονομία και στην κοινωνία, της ευελιξίας χειρισμών στην οικονομική πολιτική, καθώς και της δημιουργίας δυνατοτήτων ανάπτυξης, παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών, ως συνεπακόλουθο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και εισοδημάτων για τους πολίτες».

Χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Προϋπολογισμού αυτού, όπως ανέφερε, «είναι η λιτότητα και η αντιαναπτυξιακή προσέγγιση αντιμετώπισης των συνεπειών μιας παγκόσμιας βαθειάς οικονομικής ύφεσης, ως συνεπακόλουθα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, ενός συστήματος που οι σημερινοί κυβερνώντες εδώ και δεκαετίες ασπάζονται και εργάζονται να εφαρμόσουν και στον τόπο μας».

«Το ερώτημα που πλανάται, και που δυστυχώς οι κυβερνώντες αρνούνται και να ακούσουν και να συζητήσουν, είναι αν τελικά αυτή η δοκιμασμένη προσέγγιση μπορεί να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, που είναι βέβαια η έξοδος από την κρίση και η διάσωση της οικονομίας της χώρας».

«Ως ΑΚΕΛ», δήλωσε ο κ. Λαμάρης, «εκφράσαμε και δημόσια την άποψή μας, χωρίς να θεωρούμε τις προσεγγίσεις μας ως θέσφατο, καταθέτουμε προβληματισμό και επιθυμούμε συζήτηση, τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο και με την κοινωνία».

Γ. Γεωργίου: Η κρίση δημιουργεί ευκαιρία νοικοκυρέματος

Η κρίση παρέχει την ευκαιρία νοικοκυρέματος του ευρύτερου δημόσιου και ημιδημόσιου τομέα αλλά και στην εξεύρεση ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης, δήλωσε ο εκ των Αντιπροέδρων του ΔΗΣΥ Γιώργος Γεωργίου.

Στην ομιλία του αναγνώρισε ότι η Κύπρος βρέθηκε στη δυσκολότερη περίοδο της νεότερης ιστορίας της χώρας» λόγω δικών μας λαθών και παραλείψεων.

«Η κυπριακή οικονομία ακολουθούσε μια σταθερά φθίνουσα πορεία που ποτέ δεν είχαμε αξιολογήσει σωστά ως κράτος αφού ζούσαμε στον κόσμο μας και στις δικές μας ψευδαισθήσεις», είπε και πρόσθεσε: «Εφαρμόζαμε τις δικές παντελώς ανεπαρκείς πολιτικές, πολιτικές που δεν οδηγούσαν πουθενά και μα ακρίβεια μας οδήγησαν σε αυτό τον όλεθρο».

Λέγοντας πως οι αποφάσεις του Eurogroup είχαν σοβαρές επιπτώσεις που εξαπλώθηκαν και επηρέασαν όλο το οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι στης Κύπρου,  ο κ. Γεωργίου είπε πως το μοντέλο που αποτελούσε συνταγή για ανάπτυξη κατέληξε σε παταγώδη πτώση.

«Χρειάζεται να κάνουμε την αυτοκριτική καθώς πολλά από τα προβλήματά μας οφείλονται στη δική μας αποτυχία να δημιουργήσουμε ένα σωστό μοντέλο ανάπτυξης», πρόσθεσε και σημείωσε ότι αν και όλοι θα ήθελαν ο προϋπολογισμός να είχε περισσότερο αναπτυξιακό περιεχόμενο, ωστόσο αυτό δεν είναι δική μας επιλογή λόγω της συρρίκνωσης, αλλά και της αδυναμίας εξεύρεσης πόρων.

Σε αυτό το σημείο χαιρέτισε τις ενέργειες της Κυβέρνησης να εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 250 εκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αλλά και την αύξηση της κοινοτικής συγχρηματοδότησης από τα διαρθρωτικά ταμεία που φτάνει μέχρι και το 95%, που χαρακτήρισε σημαντική, αφού, όπως είπε, αποτελεί τη μόνη πηγή χρηματοδότησης.

«Οι πολίτες έχουν εναποθέσει σε μάς τη διακυβέρνηση της χώρας. Αναμένουμε όλοι μαζί να σπάσουμε τα αδιέξοδα, να βάλουμε ένα οριστικό τέλος στις παθογένειες που μας έφεραν σε αυτό το χάλι. Το χρέος μας βαρύ, εμείς είμαστε για τα δύσκολα, δεν έχουμε το δικαίωμα να διαψεύσουμε αυτές τις ελπίδες, Η πορεία της ριζοσπαστικής αναδιάρθρωσης είναι για μας μονόδρομος», κατέληξε.

Φακοντής: Ο προϋπολογισμός φέρνει ύφεση, ανεργία, φτώχεια

Ο μνημονιακός μονόδρομος, όπως αυτός εκφράζεται στον προϋπολογισμό του 2014, μας οδηγεί πεισματικά στο αδιέξοδο και στην καταστροφή και βυθίζει την Κύπρο πιο βαθιά στην ύφεση και αυξάνει την ανεργία και την φτωχοποίηση του λαού μας.

Αυτό δήλωσε την ομιλία του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας  Φακοντής, προσθέτοντας ότι τα όποια μέτρα έχουν μέχρι σήμερα ληφθεί για την ανεργία έχουν αποδειχθεί στην πράξη αναποτελεσματικά.

Όπως είπε, το κλειδί για αντιμετώπιση της ανεργίας είναι η ανάπτυξη αλλά πρόσθεσε ότι «δυστυχώς, στον προϋπολογισμό του 2014 διαπιστώνεται ξεκάθαρα ότι η ανάπτυξη αποτελεί το μεγαλύτερο θύμα της τυφλής ταύτισης της Κυβέρνησης με τις νεοφιλελεύθερες συνταγές της Τρόικα».

«Δυστυχώς, οι διαβεβαιώσεις Κυβέρνησης και Προέδρου Αναστασιάδη ότι η Κύπρος βρίσκεται σε «πορεία οικονομικής και κοινωνικής ανάκαμψης» δίνουν μια ψευδεπίγραφη εικόνα. Δυστυχώς, οι δηλώσεις για «επανεκκίνηση» της οικονομίας, μένουν χωρίς αντίκρισμα», πρόσθεσε.

Η μοναδική επιλογή για αναστροφή της κατάστασης, σημείωσε, είναι η αλλαγή πορείας και η χάραξη ενός νέου φιλόδοξου οικονομικού μοντέλου, που θα στοχεύσει στην ανάπτυξη, στην έρευνα και καινοτομία, στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, στην ενθάρρυνση ξένων επενδύσεων και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Αναφερόμενος στα εργασιακά, είπε ότι με άλλοθι την οικονομική κρίση, το κεφάλαιο εντείνει την επίθεση του στα δικαιώματα των εργαζομένων, καταστρατηγώντας τις συλλογικές συμβάσεις και διευρύνοντας την κοινωνική ανισότητα.

«Ως ΑΚΕΛ διαφωνούμε κάθετα με τέτοιες πολιτικές και θα αγωνιστούμε μαζί με το συνδικαλιστικό κίνημα για ανατροπή αυτής της φιλοσοφίας, για προστασία του δημόσιου πλούτου, των εργατικών κατακτήσεων και του βιοτικού επιπέδου του λαού μας για να υπάρξει προοπτική και ελπίδα», συνέχισε.

Σε ό,τι αφορά την κοινωνική πολιτική, ο κ. Φακοντής είπε ότι η σημερινή διακυβέρνηση θα έπρεπε να επιδείκνυε περισσότερη κοινωνική ευαισθησία για αντιμετώπιση των κοινωνικών συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης που βιώνει ο λαός μας. «Αντί αυτού, επιβάλλει ακραίες πολιτικές λιτότητας και φορτώνει πρόσθετα βάρη στις πλάτες των ανθρώπων», είπε.

Σχολιάζοντας το σχέδιο του «Εγγυημένου Ελάχιστου Εισοδήματος» που η Κυβέρνηση «προβάλλει ως μέτρο στήριξης των ευάλωτων ομάδων», ο κ. Φακοντής είπε ότι «εκτιμούμε ότι δεν θα επιφέρει καμία βελτίωση στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, αλλά προμηνύει «βαθύ κούρεμα» στις παροχές».

Σ. Φυττής: Κώδωνας κινδύνου για τις προσφυγές Ε/κ

Τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με τις προσφυγές Ελληνοκυπρίων στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων του ψευδοκράτους έκρουσε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Σοφοκλής Φυττής.

Στην ομιλία του είπε ότι η κατάσταση όπως εξελίσσεται είναι άκρως ανησυχητική γιατί «μέσω της λεγόμενης επιτροπής αποζημιώσεων η Τουρκία προσπαθεί να αγοράσει σε πολύ χαμηλές τιμές τις ελληνοκυπριακές περιουσίες και να αυξήσει σημαντικά το ποσοστό της γης υπό τον έλεγχο των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας.

Ανέφερε ότι η κατάσταση σύμφωνα με τα στοιχεία, που η ίδια η λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων παρουσιάζει στην ιστοσελίδα της στο διαδίκτυο, είναι ότι μέχρι πρόσφατα (8/12/2013) έχουν υποβληθεί 5620 περίπου αιτήσεις Ε/κ ενώπιον της και πως εξετάστηκαν 594 που αντιπροσωπεύουν 16,450  δεκάρια γης και δεκάδες ή εκατοντάδες σπίτια και άλλα στοιχεία ακίνητης ιδιοκτησίας.

Από αυτή την έκταση η γη που αγοράστηκε/αποζημιώθηκε, όπως πρόσθεσε ανέρχεται σε 10,308 δεκάρια ή 7,707 σκάλες ενώ έκταση που αποκαταστάθηκε στους ιδιοκτήτες τους ανέρχεται μόνο σε 461 δεκάρια (345 σκάλες) που θα την πάρουν μετά τη λύση του Κυπριακού.

Η έκταση που αποζημιώθηκε και ταυτόχρονα έγινε μερικώς ανταλλαγή με  γη Τ/κ  στην ελεύθερη Κύπρο, ανέρχεται σε 1196 δεκάρια ή 895 σκάλες ενώ πληρώθηκαν συνολικά 142,5 εκατομμύρια στερλίνες.

Όπως συμπλήρωσε, η γη που αγοράστηκε ή και αντηλλάγη και αποζημιώθηκε μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου 2013 ανέρχεται συνολικά σε 8602 σκάλες ή 11,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μόνον από τις 594 αιτήσεις ενώ για τις 5620 που ήταν οι υποβληθείσες αιτήσεις στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων  μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου 2013, αναλογικά η έκταση θα ανέλθει στις 81,386 σκάλες περίπου ή 109 τετραγωνικά χιλιόμετρα .

Ο κ. Φυττής σημείωσε ότι προς αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος το ΔΗΚΟ έχει ήδη εισηγηθεί όπως αφενός εξεταστεί το ενδεχόμενο λήψης / υιοθέτησης πολιτικής απόφασης από το Υπουργικό Συμβούλιο, όμοιας με αυτήν του Κηδεμόνα Προστασίας και Διαχείρισης τ/κ Περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές, δηλαδή  τη σύσταση Φορέα / Κηδεμόνα Ελληνοκυπριακών περιουσιών που βρίσκονται στα κατεχόμενα, με σκοπό την υποχρεωτική υπαγωγή σε αυτόν και προστασία των ελληνοκυπριακών περιουσιών και αφετέρου όπως  μελετηθεί η δυνατότητα μαζικής προσφυγής στο λεγόμενο εσωτερικό ένδικο μέσο των κατεχομένων με μοναδικό αίτημα την αποζημίωση λόγω απώλειας χρήσης και την επιστροφή των περιουσιών.

Μήνυμα ελπίδας για καλύτερες μέρες, έστειλε ο Σ. Σαμψών

Μήνυμα ελπίδας ότι μπορούν να έρθουν καλύτερες μέρες για τον τόπο, έδωσε μέσω της ομιλίας του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Σωτήρης Σαμψών.

Ο κ. Σαμψών αναφέρθηκε στο έργο της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, λέγοντας ότι εκεί, οι βουλευτές, αποφασίζουν ομόφωνα και μακριά από κομματικές σκοπιμότητες.

«Επεξεργαστήκαμε νομοθετικά μέτρα για απάβλυνση των συνεπειών του μνημονίου με γνώμονα το καλό του λαού και του τόπου. Στην επιτροπή μας ανεξάρτητα από την κομματική μας προέλευση εργαζόμαστε για κοινωνική δικαιοσύνη. Είναι ένα καλό παράδειγμα που δίνει και το μήνυμα ελπίδας», είπε.

«Θέλω να δώσω ένα μήνυμα ελπίδας αυτούς τους δύσκολους καιρούς που περνούμε, ότι η πατρίδα μας θα επιβιώσει και θα έρθουν καλύτερες μέρες. Στα χέρια μας είναι το μέλλον μας», συνέχισε.

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του 2014 είπε ότι επιφέρει ταχεία διόρθωση και μείωση των δαπανών κατά 10% όπως είναι και η δέσμευση της Κύπρου.

Αυτή είναι η πραγματικότητα, είπε, και σε αυτό το περιβάλλον πρέπει να δουλέψουμε από την ώρα που εισήλθαμε στο πρόγραμμα διάσωσης.

Συνέχισε λέγοντας ότι μόνο με συνεπή εφαρμογή του προγράμματος, με μια ευρωπαϊκή κατεύθυνση και περισσότερη ακόμη Ευρώπη στη ζωή μας, με ριζοσπαστικές αλλαγές και προσεγγίσεις, αναμένεται να βγούμε από την ύφεση διατηρώντας την εθνική μας οντότητα και κυριαρχία και τους εθνικούς μας πόρους ανέπαφους.

Είπε ότι το παρελθόν θα πρέπει να είναι παράδειγμα προς αποφυγήν, ενώ πρόσθεσε ότι το δίλημμα σήμερα δεν πρέπει να είναι δεξιά ή αριστερά αλλά το πως θα προχωρήσουμε μπροστά.

«Ας δούμε την κρίση ως ευκαιρία διόρθωσης της πορείας μας και όλων των κακώς εχόντων και όλων όσα πήγαν λάθος όλο αυτό τον καιρό, για να έχουμε καλύτερες μέρες», συνέχισε.

Καταλήγοντας, ο κ. Σαμψών είπε ότι τα κόμματα δεν είναι υπεράνω όλων, είναι εκεί για να υπηρετούν την πατρίδα και τον λαό μας και όχι η πατρίδα να υπηρετεί τα κόμματα.

 Γ. Λουκαΐδης: Ταυτισμένη με την Τρόικα η Κυβέρνηση

Για ταύτιση με τον νεοφιλελεύθερο φονταμενταλισμό της Τρόικας, κατηγόρησε την Κυβέρνηση ο Βουλευτής και Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης από το βήμα της Βουλής.

Στην ομιλία του είπε: «Διερωτήθηκαν πότε οι κυβερνώντες αν έλεγαν την αλήθεια; Όταν έλεγαν ότι θα διεκδικούσαν βελτίωση σειράς προνοιών του μνημονίου μαζί και την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το μηχανισμό; Ή τώρα που κρύβονται πίσω από την προηγούμενη Κυβέρνηση και αναζητούν άλλοθι για να δικαιολογήσουν το κούρεμα, τις ιδιωτικοποιήσεις και σειρά άλλων προνοιών που ‘κατάφεραν’ να επιδεινώνουν».

«Ή μήπως η αναζήτηση άλλοθι απλώς εξυπηρετεί την προσπάθειά τους για συγκάλυψη της ιδεολογικής και πολιτικής ταύτισής τους με το νεοφιλελεύθερο φονταμενταλισμό της τρόικας», διερωτήθηκε.

Αρνήθηκε στη συνέχεια ότι αυτή που ευθύνεται για την οικονομική καταστροφή είναι η προηγούμενη Κυβέρνηση. «Ποιοι λένε την αλήθεια για τον αποκλεισμό μας από τις αγορές, οι κκ Νικόλας Παπαδόπουλος και Αβέρωφ Νεοφύτου, που είναι υπεράνω σκοπιμοτήτων και συμφερόντων, ή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Όλι Ρεν, η ΕΚΤ, ο κ. Σαμαράς, η Επιτροπή για το μέλλον του τραπεζικού συστήματος και γενικότερα όλοι ανεξαρτήτως στο διεθνή χώρο; Μήπως τελικά αυτοί είναι που έχουν σκοπιμότητες, Άραγε όλοι αυτοί είναι κρυπτοκομμουνιστές ή φιλοακελικοί», διερωτήθηκε.

Μίλησε για καταστροφικό δρόμο του μνημονίου και διερωτήθηκε πώς οι ίδιοι οι κυβερνώντας παραδέχονται ότι τα χειρότερα έπονται, αλλά την ίδια ώρα διαπιστώνουν ότι είμαστε στο σωστό δρόμο και πάμε καλά;»

«Όσο περνά από το δικό μας χέρι, όχι απλώς δεν θα συναινέσουμε, αλλά θα αγωνιστούμε με όλα τα μέσα για να αποτρέψουμε αυτή την πορεία, η οποία συγκρούεται με τη λογική, την αξιοπρέπεια, τις δικές μας ιδεολογικές αρχές, ακόμη με τις αρχές που ίδια η ΕΕ επικαλείται», κατέληξε.

Ζ. Ζαχαρίου: Η φτώχεια δεν είναι ούτε αριστερή, ούτε δεξιά

Η πείνα και η φτώχεια δεν είναι ούτε αριστερή ούτε δεξιά, είναι κυπριακή, δήλωσε  ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη δίνει μάχη για τον τόπο, και κάλεσε τους βουλευτές να αναλάβουν τις ιστορικές τους ευθύνες.

Στην ομιλία  του είπε ότι είναι με ιδιαίτερη σοβαρότητα που πρέπει να συζητηθεί ο προϋπολογισμός, γιατί είναι ένας προϋπολογισμός που μας τον επιβάλλουν οι συνθήκες.

«Η Κυβέρνηση προσπαθεί, η κοινωνία το εκτιμά, δίνουμε τη μάχη. Είναι ένας οικονομικός πόλεμος, θα τον κερδίσουμε αλλά με όσες λιγότερες απώλειες μπορούμε. Είναι η ώρα των ευθυνών.»

Συνέχισε λέγοντας ότι κανένας άλλος πρόεδρος της Κύπρου δεν παρέλαβε κράτος με τέτοια οικονομικά χάλια και αναφέρθηκε στην προηγούμενη κυβέρνηση Χριστόφια, αναφέροντας ότι οι κυβερνώντες τότε δεν κατανοούσαν τις παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες και έλεγαν ότι δεν θα αγγίξει την Κύπρο η κρίση.

Είπε επίσης ότι ο τόπος έφθασε σε ένα τρομερό αδιέξοδο με την κοινωνία να έχει μοιραστεί σε αυτούς που έχουν έστω και κάποιο εισόδημα και εκείνους που δεν έχουν καθόλου.

«Πρέπει με ειλικρίνεια να απευθυνθούμε στον λαό να του πούμε την ωμή πραγματικότητα. Ο κόσμος κουράστηκε από λόγια, θέλει έργα. Και η κυβέρνηση με τα συγκυβερνώντα κόμματα προσπαθεί, δεν είναι αλάνθαστη αλλά κατανόησε το πρόβλημα δίνε τη μάχη για να βγούμε από το αδιέξοδο», πρόσθεσε.

Στους δέκα μήνες διακυβέρνησης Αναστασιάδη, πρόσθεση, η Κυβέρνηση κατόρθωσε να εφαρμόσει πολιτικές για άμβλυνση της κατάστασης, αποφεύχθηκε η πλήρης κατάρρευση της χώρας και μπήκαν οι βάσεις για εξυγίανση των δημοσιονομικών, στήριξη των ανέργων, ενώ προωθείται από 1η Ιουλίου το μέτρο της διασφάλισης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για «να μην υπάρχει σπίτι που να μην έχει τα αναγκαία να επιβιώσει». Επιπρόσθετα, είπε ότι η Κυβέρνηση κατήργησε την πολιτική της προηγούμενης Κυβέρνησης που παραχωρούσε παχουλά επιδόματα σε αλλοδαπούς.

Λέγοντας ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, κάλεσε τους πολιτικούς να αφήσουν τους τσακωμούς.

«Ο κόσμος ξέρει πως φθάσαμε εδώ, είναι ώρα να αποδείξουμε αν είμαστε αντάξιοι των ιστορικών στιγμών που ζούμε. Η πατρίδα μας πρέπει να είναι ενωμένη όχι με λόγια αλλά με έργα», κατέληξε.

Α. Αντωνίου: Τα όποια μέτρα δεν θα έχουν αποτέλεσμα χωρίς αλλαγή νοοτροπίας

Την πεποίθηση ότι όποια μέτρα και αν ληφθούν στο πλαίσιο της προσπάθειας για εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών και βελτίωση της κατάστασης της κυπριακής οικονομίας δεν θα μπορέσουν να έχουν πραγματικά αποτελέσματα χωρίς ριζική αλλαγή στη νοοτροπία και προσέγγιση μας στα οικονομικά θέματα, εξέφρασε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Αντώνης Αντωνίου.

Σε ομιλία του ο κ. Αντωνίου είπε ότι ο προϋπολογισμός για το 2014, ο οποίος έχει καταρτιστεί στα πλαίσια των δεσμεύσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας που πηγάζουν από το Μνημόνιο Συναντίληψης με την Τρόικα, παρουσιάζει αναπόφευκτα σημαντικές περικοπές δημοσίων δαπανών και αδυναμίες στο αναπτυξιακό σκέλος.

Αφού περιέγραψε τη ζοφερή υφιστάμενη εικόνα της κυπριακής οικονομίας, αναφέροντας παράλληλα πως η κατάσταση προβλέπεται χειρότερη για το 2014, είπε ότι σ’ αυτές τις κρίσιμες στιγμές «επιβάλλεται να ξαναβρούμε τον προσανατολισμό μας, να ανακαλύψουμε ξανά τον πραγματικό μας εαυτό και την πραγματική εθνική και θρησκευτική ταυτότητα, να δούμε τα πράγματα με σύνεση και ψυχραιμία και κυρίως με μια ενιαία στρατηγική και πρακτική να τονώσουμε το εθνικό μας φρόνημα, την πίστη στην πατρίδα και το εθνικό μας μέλλον».

Ανέφερε δε πως η κατάσταση θα πρέπει να ελεγχθεί έγκαιρα για να ελαχιστοποιηθούν οι δυσμενείς συνέπειες για την οικονομία, είπε ωστόσο ότι οποιαδήποτε μέτρα και αν ληφθούν δεν θα μπορέσουν να έχουν πραγματικά αποτελέσματα χωρίς ριζική αλλαγή στη νοοτροπία και προσέγγιση μας στα οικονομικά θέματα. «Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε ότι η οικονομία μας έχει εισέλθει σε νέα τροχιά και οφείλουμε να συμπεριφερθούμε με ανάλογη ωριμότητα» πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε και σε σειρά ρυθμίσεων, οι οποίες κατά το ΔΗΚΟ, χρήζουν επανεξέτασης με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την προσαρμογή στα νέα οικονομικά δεδομένα και στην πορεία εξυγίανσης της κυπριακής οικονομίας.

Αυτές, όπως είπε, έχουν να κάνουν με σοβαρές τομές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα ειδικότερα σε σχέση με τα επιτόκια, το κόστος του χρήματος τους συναλλαγματικούς περιορισμούς και μέτρα ανακούφισης των οφειλετών, την αλλαγή της δομής του κρατικού μισθολογίου, τις γενικότερες ρυθμίσεις στην κρατική μηχανή, την πάταξη της φοροδιαφυγής, τη στήριξη της απασχόλησης και προώθησης αναπτυξιακών μέτρων και μέτρων επανεκκίνησης της οικονομίας, τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για τα δημόσια βοηθήματα και την απλούστευση και εκσυγχρονισμό της διαδικασίας για τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα.
Ανδ.Κυπριανού: Δεν θα επιτρέψουμε ξεπούλημα ανθρώπων για λάθη άλλων

Η πολιτεία δεν θα επιτρέψει το ξεπούλημα ανθρώπων, οι οποίοι δεν έχουν καμία ευθύνη για τις πράξεις άλλων, δήλωσε  ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού,  μιλώντας στη Βουλή στο  πλαίσιο της συζήτησης του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2014.

Σήμερα έχουμε υποχρέωση, είπε, να λειτουργήσουμε πρωτίστως ως βουλευτές της πατρίδας μας και να καταφέρουμε όλοι μαζί να ανοίξουμε ένα δρόμο προοπτικής για τον λαό μας.

Όπως είπε, εάν κάποιοι δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη τι οδήγησε στην καταστροφή και διαστρεβλώνουν τα γεγονότα, ας ανατρέξουν στις συζητήσεις στη Βουλή από το 2009 και μετά.

«Εμείς δεν θέλουμε τα εύσημα γιατί προειδοποιήσαμε αυτούς που κυβερνούσαν τότε», είπε, αλλά «θέλουμε να σώσουμε τον τόπο μας για αυτό και βλέπουμε μπροστά».

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στον υψηλό δανεισμό και στα  μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Οι τράπεζες, είπε, παραχωρούσαν εύκολα δάνεια με προσωπικές εγγυήσεις, διατηρώντας ψηλά επιτόκια, έδειχναν υπερκέρδη, έκαναν επεκτάσεις και η μόνη τους έγνοια ήταν τα κέρδη των μετόχων τους και τα αδικαιολόγητα μπόνους που έδιναν. Την ίδια ώρα, είπε ο κ. Κυπριανού, άρχισαν να διογκώνονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οι ΜΜΕ,  κυρίως οικογενειακές,  έμπαιναν όλο και πιο βαθιά στα χρέη και μέσα σε αυτό το περιβάλλον οι τράπεζες χρέωναν επιπλέον τόκους και εκβίαζαν τους δανειολήπτες ζητώντας επιπρόσθετες εξασφαλίσεις.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι η κρίση κορυφώθηκε με έκρηξη της ωρολογιακής βόμβας, η οποία παραδόθηκε στην επόμενη κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη.

Σήμερα, είπε, οι τραπεζίτες δυστυχώς δεν άλλαξαν νοοτροπία, και η ευελιξία είναι γράμμα κενό.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι πρέπει να τολμήσουμε να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές και πρόσθεσε, «ας χάσουμε όλοι κομματικούς οπαδούς αλλά ας κερδίσουμε την κοινωνία».

«Εχουμε ευθύνη να διασφαλίσουμε την επιστροφή των κλοπιμαίων, να πατάξουμε την διαφθορά, όπου και εάν αυτή ανιχνεύεται. Πρέπει να απλώσουμε δίκτυ κοινωνικής προστασίας στις ευάλωτες ομάδες. Εχουμε υποχρέωση να μην αφήσουμε οικογενειάρχες να πάνε φυλακή λόγω χρεών» συνέχισε.

Ο κ. Κυπριανού κάλεσε τις τράπεζες να επιδείξουν ευαισθησία, προσθέτοντας ότι πρέπει να περιορίσουμε το κράτος, το κρατικό μισθολόγιο, να στηρίξουμε το επιχειρείν, να προστατεύσουμε την οικογενειακή επιχείρηση.
Άρ.Δαμιανού: Αντιλαϊκός ο προϋπολογισμός

Αντιλαϊκό και σκληρό χαρακτήρισε τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2014 ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού.

Σε ομιλία του ενώπιον της ολομέλειας στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού, ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι το περιεχόμενο του κρατικού προϋπολογισμού είναι αντανάκλαση της φιλοσοφίας μιας κυβέρνησης.  «Έχει λεχθεί και είναι γενικά παραδεκτό ότι ο προϋπολογισμός του 2014 είναι σκληρός. Σκληρός όχι μόνο διότι δεν επιτρέπει την παραμικρή αισιοδοξία αλλά και διότι η φιλοσοφία που τον διέπει είναι αντιλαϊκή», πρόσθεσε.  

Αναφερόμενος στην οικονομική καταστροφή που μαστίζει την Κύπρο, ο κ. Δαμιανού είπε ότι «ως ΑΚΕΛ απαιτούμε όπως, όλοι όσοι οδήγησαν με πράξεις και παραλείψεις τους -ενδεχομένως και ποινικά κολάσιμες- στην οικονομική καταστροφή, λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης. Έχει σημειωθεί καθυστέρηση εκ μέρους των διωκτικών αρχών».

Σημείωσε όμως ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος «με την ελλειμματική Επιτροπή υπό τον κ. Πική, η οποία συστάθηκε παράνομα με ευθύνη του Υπουργού Δικαιοσύνης». Ο κ. Δαμιανού αναγνώρισε ότι την Τρόικα την κάλεσε η προηγούμενη Κυβέρνηση, αλλά πρόσθεσε ο η Κυβέρνηση Αναστασιάδη ευθύνεται για την πορεία μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης.

Χαρακτήρισε δε ως αυτοκριτική, την χθεσινή αναφορά  του Προέδρου του ΔΗΣΥ ότι έγινε «μεγάλος οικονομικός σεισμός τον περασμένο Μάρτιο».  «Ας μην σπεύσουν να μάς πουν ότι εμείς προκαλέσαμε τις δικές τους υποχωρήσεις. Οι τεκτονικές πλάκες βρίσκονται στην πολιτική φιλοσοφία και ιδεολογία του Συναγερμού, η οποία συμπίπτει με πλείστες από τις θέσεις της τρόικας και που –ναι- προκάλεσαν σεισμό στην κοινωνία. Και σε αυτές περιλαμβάνονται οι ζημιογόνες και εθνικά επικίνδυνες ιδιωτικοποιήσεις», συμπλήρωσε.

Αναφέρθηκε στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης ο οποίος είναι μειωμένος κατά 29 εκ. ευρώ, λέγοντας ότι οι περικοπές αυτές πλήττουν καίρια τον ευαίσθητο τομέα της απονομής δικαιοσύνης, της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.  Τέλος αναφέρθηκε στις διεργασίες για έκδοση κοινού ανακοινωθέντος για την έναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, εκφράζοντας ανησυχία για κάποια αδιαπραγμάτευτα στοιχεία, όπως η μία κυριαρχία, η μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, λέγοντας ότι τα στοιχεία αυτά μαζί με τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, «αποτελούν ίσως τις πιο κόκκινες γραμμές μας στο κυπριακό».

Φ.Σαρίκας: Χωρίς όραμα και ελπίδα ο προϋπολογισμός για το 2014

Χωρίς κανένα όραμα και ελπίδα για μια καλύτερη χρονιά χαρακτήρισε τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2014 ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας.

Σε ομιλία του σήμερα στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2014 ο Φειδίας Σαρίκας ανέφερε πως ο προϋπολογισμός του 2014 εύκολα μπορεί να ερμηνευτεί ως ένας συντηρητικός προϋπολογισμός που μπορεί φυσικά να ικανοποιεί τις απαιτήσεις της Τρόικας, αλλά σίγουρα όχι τον Κύπριο πολίτη, ο οποίος ανέμενε από τη νέα κυβέρνηση  νέες ιδέες και νέες πολιτικές, ικανές να κάνουν την ανατροπή, να στηρίξουν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, να δημιουργήσουν ελπιδοφόρες προοπτικές και να πετύχουν την ανάκαμψη.
 
Αναφέροντας ότι το 2013 ήταν η χειρότερη χρονιά μετά την τραγωδία του 1974, ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ είπε ότι η ευθύνη για την κατάσταση αυτή βαραίνει απόλυτα την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία δυστυχώς δεν αντιλήφθηκε έγκαιρα τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας και η οποία  «πίστευε ότι η οικονομική κρίση ήταν μόνο για τους άλλους και όταν επιτέλους αντιλήφθηκε την πραγματικότητα  -μετά από τις επανειλημμένες και έντονες επισημάνσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης- ανάλωσε μεγάλο χρονικό διάστημα στην αλληλοεπίρριψη ευθυνών, αντί να προχωρήσει στη λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων».

«Ωστόσο, και η νέα κυβέρνηση έδειξε δυστυχώς ότι δεν είχε στρατηγική για αντιμετώπιση των τραγικών αδιεξόδων. Εμφανίστηκε στο κρίσιμο Eurogroup του Μαρτίου εντελώς απροετοίμαστη και χωρίς την απαιτούμενη διεκδικητική διάθεση, με αποτέλεσμα την πλήρη υποταγή στις απαράδεκτες και πρωτοφανείς αποφάσεις των Ευρωπαίων» πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο κ. Σαρίκας αναφέρθηκε στο θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εκφράζοντας την πεποίθηση ότι έχουν πλέον ωριμάσει οι συνθήκες για εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, με κύριο στόχο την ανακατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ του κεντρικού κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη βάση των ευρωπαϊκών αρχών της εγγύτητας της επικουρικότητας και του εταιρισμού.
 
«Δυστυχώς και η νέα κυβέρνηση, παρά τις προεκλογικές της δεσμεύσεις,  δεν φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε μία ουσιαστική μεταρρύθμιση, αφήνοντας στο περιθώριο τις μικροκομματικές σκοπιμότητες για εξυπηρέτηση των τοπικών φεουδαρχών, Δημάρχων και Προέδρων Κοινοτικών Συμβουλίων» ανέφερε.

Κάλεσε στο πλαίσιο αυτό τον ΥΠΕΣ να επιταχύνει την διαδικασία του διαλόγου με τα κόμματα και όλους τους εμπλεκόμενους, ώστε να καταλήξουν σύντομα  σε συγκεκριμένες αποφάσεις, που θα εξασφαλίζουν ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα προς όφελος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας.

Σκ. Κουκουμά: Ο προϋπολογισμός επιδεινώνει αντί να λύνει τα προβλήματα

Το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό της Κυβέρνησης Αναστασιάδη διότι ολόκληρος και στο πνεύμα και στο γράμμα του είναι αντιλαϊκός, δήλωσε η βουλευτής Σκεύη Κουκουμά.

Ο προϋπολογισμός, ανέφερε στην ομιλία της ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού, «δεν λύνει τα προβλήματα του τόπου αλλά τα επιδεινώνει. Δεν ανακουφίζει το λαό αλλά τον σπρώχνει πιο βαθιά στη φτωχοποίηση και την κοινωνία εξαθλίωση».

«Ισοπεδώνει την κοινωνία, τα δικαιώματα, τα εισοδήματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, προκειμένου να περάσει το μεγάλο κεφάλαιο και η μεγαλοεργοδοσία, ντόπια και ξένη, η οποία είναι ο μεγάλος κερδισμένος από την οικονομική λαίλαπα που χτυπά την Κύπρο», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τη κ. Κουκουμά είναι αυταπάτη να νομίζει κανείς ότι η σχέση της συγκυβέρνησης ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΥΡΩΚΟ με την Τρόικα είναι απλώς σχέση υποτέλειας. «Δυστυχώς έχουμε μια καθαρόαιμη δεξιά νεοφιλελεύθερη Κυβέρνηση, που μοιράζεται τις ίδιες ιδεολογικές και πολιτικές αντιλήψεις με την Τρόικα. Ανήκουν στο ίδιο κοινωνικό και ταξικό στρατόπεδο», είπε, προσθέτοντας ότι για αυτό η Κυβέρνηση Αναστασιάδη κάνει περισσότερες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες από αυτές που ζητά η Τρόικα.

Η κ. Κουκουμά υποστήριξε ακόμη ότι ο προϋπολογισμός ουσιαστικά ακυρώνει την προσφυγική πολιτική. «Εμείς είμαστε περήφανοι γιατί την προηγούμενη πενταετία οι προσφυγικές χορηγίες διπλασιάστηκαν»», είπε, προσθέτοντας ότι αυτά δεν άρεσαν στον ΔΗΣΥ όπου οι μισοί Βουλευτές έλεγαν ότι είναι ψίχουλα και οι άλλοι μισοί αυξάνουν αλόγιστα την προσφυγική πολιτική».

Όπως είπε, «όταν η Κυβέρνηση ΑΚΕΛ υπερδιπλασίαζε την προσφυγική χορηγία, οι συνάδελφοι του ΔΗΣΥ διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους ότι αυτό δεν ήταν αρκετό. Σήμερα που η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ μέσα σε 9 μήνες μείωσε δύο φορές τις προσφυγικές κατοικίες κατά 50% τηρούν σιγή ιχθύος».

«Πού είναι σήμερα οι συνάδελφοι του Συναγερμού να κλάψουν για την απόφαση της Κυβέρνησής τους να καταργήσει τα σχέδια παραχώρησης οικιστικών μονάδων; Για την ακύρωση των σχεδίων διαχωρισμού νέων οικοπέδων και να καθυστερήσει για 5-6 χρόνια το διαχωρισμό οικοπέδων που ήδη δόθηκαν σε νέα ζευγάρια; Πού είναι οι μελοδραματικές ομιλίες τους για τους εκ μητρογονίας πρόσφυγες των οποίων η εξίσωση έγινε τώρα περιεχόμενο;», είπε.

Γ. Τάσου: Περιορισμένες οι μειώσεις στον τομέα της παιδείας

Στον τομέα της παιδείας και στις περιορισμένες μειώσεις στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας, αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γεώργιος Τάσου.

Σε δήλωσή του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2014, ο κ. Τάσου είπε ότι το πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη έθεσε υψηλούς στόχους, ενώ η παιδεία αντιμετωπίζεται ως ένας από τους κυριότερους τομείς του κράτους γιατί αποτελεί επένδυση για το μέλλον και η μάθηση προσφέρει μεγαλύτερες ευκαιρίες απασχόλησης.

Η Κυβέρνηση, είπε, παρά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα, άφησε σχεδόν ανέπαφο από τις περικοπές  στους προϋπολογισμούς του 2014 το Υπουργείο Παιδείας.

Σε σχέση με τους προϋπολογισμούς του 2013 μόνο 42 εκατ. έχουν περικοπεί ποσοστό που αντιστοιχεί στο 4,4% του συνόλου του προϋπολογισμού του Υπουργείου Παιδείας, είπε. Συνέχισε λέγοντας ότι το 2013 η δαπάνη ήταν περίπου 964 εκατ. ενώ για το 2014 είναι 924 εκατ. ευρώ.

Στόχος της κυβέρνησης, είπε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, είναι η Κύπρος να αναβαθμίσει τον τομέα της εκπαίδευσης, προσθέτοντας ότι οι περιορισμένες μειώσεις που έγιναν αποδεικνύουν την ευαισθησία της κυβέρνησης θέματα παιδείας και πολιτισμού.

Στην ομιλία του, ο κ. Τάσου, είπε ότι  «τα εγκληματικά λάθη της διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια» αλλά και η ασυδοσία από τους διοικούντες του τραπεζικού συστήματος οδήγησαν τον τόπο στην δεινή οικονομική κατάσταση.

Η φτώχεια, είπε, η ανεργία, τα κοινωνικά παντοπωλεία και τα συσσίτια που άφησε πίσω της η διακυβέρνηση Χριστόφια ήταν το σκηνικό όταν έλαβε τα ηνία του τόπου η σημερινή κυβέρνηση, η οποία βρέθηκε αντιμέτωπη «με μια χαώδη κατάσταση», προσπαθώντας να σταθεί δίπλα στους ταλαιπωρημένους συνανθρώπους μας» και να ανακάμψει την οικονομία.

Κ.Κωνσταντίνου: Η Κυβέρνηση πέτυχε να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα στις αγορές

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κώστας Κωνσταντίνου είπε ότι οι δύο θετικές αξιολογήσεις της Κύπρου από την Τρόικα σε ό,τι αφορά την πορεία εφαρμογής του μνημονίου και η βελτίωση στους οικονομικούς δείκτες σε αντίθεση με τις αρχικές προβλέψεις της Τρόικας, αποτιμούν το έργο της Κυβέρνησης Αναστασιάδη.

Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2014 είπε ότι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη μέσα στους πρώτους μήνες διακυβέρνησης της πέτυχε να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παρέθεσε επί αυτού ως παραδείγματα  την πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου από τους Standard and Poor΄s κατά μία βαθμίδα,  αναφέροντας ότι για πρώτη φορά μετά τις αλλεπάλληλες υποτιμήσεις των τελευταίων ετών υπήρξε αναβάθμιση, αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης προς την Κύπρο στο 95%,  παροχή επιπλέον χρηματοδότησης ύψους 200 εκ. ευρώ για τη διετία 2014 - 2015 και  έγκριση ποσού ύψους 10,8 εκ ευρώ στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "Εγγυήσεις Νέων".

Πρόσθεσε ότι επιτεύχθηκε επίσης  μείωση των εκροών από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα στα 165 εκ. ευρώ και αύξηση των ξένων καταθέσεων κατά 407 εκ ευρώ,  πρόοδος στις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης  και την προώθηση των διαδικασιών αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Κύπρου, του Συνεργατισμού και της Ελληνικής Τράπεζας.

Ο κ. Κωνσταντίνου εξέφρασε ικανοποίηση για την πορεία υλοποίησης του ΓΕΣΥ, αναφέροντας ότι ως διαρθρωτική μεταρρύθμιση και ως μνημονιακή υποχρέωση το ΓΕΣΥ αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές του 2015.

Πρόσθεσε ότι οι νέες ρυθμίσεις έχουν αποδώσει καρπούς καθώς ήδη καταγράφεται μια σημαντική αποσυμφόρηση των κρατικών νοσηλευτηρίων κατά 25%, ενώ έχει περιοριστεί το φαινόμενο πολυφαρμακίας και της αλόγιστης χρήσης φαρμάκων.

Υπενθύμισε δε ότι με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού έτυχαν εξαίρεσης από τις νέες ρυθμίσεις.

Αναφερόμενος στην εκλογική του περιφέρεια, ο κ. Κωνσταντίνου είπε πως με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στην επαρχία Πάφου κατά το Νοέμβριο έφθασαν τις 6.000 εκ των οποίων οι πλείστοι ηλικίας 20 - 39 ετών, γεγονός, που όπως είπε οδηγεί στο φαινόμενο της μαζικής εξόδου νέων επιστημόνων από την πόλη και την επαρχία της Πάφου.

Π. Παπαγεωργίου: Να αποκατασταθεί η ρευστότητα με κάθε τρόπο

Η αντίληψη ότι η πιστή τήρηση του μνημονίου επαρκεί για να επιστρέψει η Κύπρος σε αναπτυξιακή τροχιά είναι εσφαλμένη, δήλωσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Πάμπος Παπαγεωργίου.

«Και είναι εσφαλμένη αυτή η άποψη γιατί το μνημόνιο δεν έχει οτιδήποτε το ουσιαστικό να προτείνει για να αντιμετωπιστεί η ύφεση. Η λιτότητα δεν είναι αναπτυξιακό μέτρο», ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου σε ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού.

Αντίθετα, πρόσθεσε, η λιτότητα στο όνομα του περιορισμού των ελλειμμάτων βαθαίνει την ύφεση, η πιο βαθειά ύφεση δημιουργεί ελλείμματα και τα μεγαλύτερα ελλείμματα, με βάση τη λογική αυτή, επιβάλλουν μεγαλύτερη ελλείμματα. Πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο του οποίου το μόνο βέβαιο αποτέλεσμα είναι η επίταση της φτώχειας». Διαφωνώντας με την άποψη ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος είναι δημοσιονομικό και θέμα ανισοσκελειών, ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε ότι το άμεσο πρόβλημα της Κύπρου είναι η έλλειψη ρευστότητας. Υποστήριξε πως για έξοδο από το φαύλο αυτό κύκλο πρέπει να διεκδικηθούν περισσότερες χορηγίες και πιστώσεις από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, με ομαλοποίηση του τραπεζικού συστήματος και με πίεση στους μεγαλο-οφειλέτες να επιστρέψουν τα λεφτά που ανήκουν στους καταθέτες και τους δόθηκαν ως δάνεια και όχι ως δανεικά και αγύριστα.

«Μόνο έτσι θα μπορέσουν να υλοποιηθούν οι πολλές ιδέες και προτάσεις που ακούστηκαν χτες και σήμερα σε αυτή την αίθουσα και αφορούν επιμέρους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας», είπε. Ο κ. Παπαγεωργίου χαρακτήρισε εσφαλμένη την άποψη ότι  όσο μειώνονται τα εισοδήματα των εργαζομένων τόσο πιο ανταγωνιστική γίνεται η οικονομία. «Αγαπητοί συνάδελφοι, αν ίσχυε αυτό η πιο πλούσια χώρα στον κόσμο θα ήταν σήμερα το Μπαγκλαντές», κατέληξε.

Κ. Χατζηγιάννης: Επειγόντως μεταρρυθμίσεις για δικαιοσύνη και γρήγορη επιστροφή στις αγορές

Δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό καθώς πρέπει να γίνουν επειγόντως μεταρρυθμίσεις ώστε να  υπάρξει δικαιοσύνη μεταξύ των πολιτών και επιστροφή στις αγορές, δήλωσε σήμερα ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης.

Σε ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι ο προϋπολογισμός του 2014 είναι ένας προϋπολογισμός λιτότητας, επειδή, δυστυχώς συρρικνώνει το κράτος πρόνοιας, αλλά ευτυχώς προσπαθεί να μειώσει το έλλειμμα και τη συσσώρευση εξωτερικού δανεισμού.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι η υπογραφή της δανειακής σύμβασης με τους διεθνείς δανειστές μας όχι μόνο έσωσε την οικονομία του κράτους από άτακτη χρεοκοπία, αλλά έχει σώσει και την πολιτική οντότητα του κράτους. «Μέσα από τη δανειακή σύμβαση σώσαμε το κράτος από την οικονομική και πολιτική κατάρρευση όχι όμως από την κοινωνική κατάρρευση. Εναπομένει σε εμάς πλέον να διαμορφώσουμε το σύστημα μας, ώστε να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος της πτώχευσης και να δημιουργήσουμε ελπίδα και προοπτική μέσα από τη δική μας δημιουργική ικανότητα», είπε.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ ανέφερε στη συνέχεια πως δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό και πως χρειάζεται επειγόντως μεταρρύθμιση του κράτους, και ανακατανομή δικαιωμάτων. «Χρειάζεται επειγόντως το οικονομικό μοντέλο να ανακτήσει ανταγωνιστική ικανότητα. Χρειαζόμαστε γρηγορότερους ρυθμούς στην υλοποίηση των αλλαγών, αν θέλουμε να υπηρετήσουμε τη δικαιοσύνη μεταξύ των πολιτών και εάν θέλουμε να βγούμε στις αγορές το 2017», πρόσθεσε.

Σε άλλο σημείο ο κ. Χατζηγιάννης αναφέρθηκε στο θέμα της προσφυγής Ε/κ στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων στα κατεχόμενα λέγοντας πως το φαινόμενο έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και η πτυχή του περιουσιακού, καθώς και του εδαφικού κινδυνεύει πλέον να επιλυθεί με βάση το διεθνές δίκαιο. Το σημερινό οικονομικό πρόβλημα δεν μπορεί να περιορίζει την αντιμετώπιση του προβλήματος σε εκκλήσεις για μη προσφυγή ή σε άλλης μορφής μέτρα, τα οποία ενδεχομένως να μην έχουν μετρήσιμη εκτίμηση, είπε και πρόσθεσε θα πρέπει να μελετηθεί η πρόταση για παραχώρηση κρατικής γης στους ιδιοκτήτες κατεχόμενης γης.

Η Κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς στη γεωργική πολιτική, δηλώνει ο Γ. Γαβριήλ

Η έλλειψη χρηματοδότησης και η αναδιάρθρωση των δομών είναι τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο αγροτικός τομέας και για τα οποία η Κυβέρνηση δεν έχει δώσει λύσεις, δήλωσε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Γαβριήλ.

Στην ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό, ο κ. Γαβριήλ είπε αρχικά ότι ο όρος ασφυξία αποδίδει με απόλυτη ακρίβεια το τι έχει συμβεί στην κυπριακή οικονομία τους τελευταίους μήνες, ως αποτέλεσμα της απόφασης του Γιούρογκρουπ για κούρεμα καταθέσεων, και η αγροτική οικονομία δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση.

«Οι αγρότες αδυνατούν να εξασφαλίσουν ακόμη και την στοιχειώδη ρευστότητα για να συνεχίσουν τη δραστηριότητα τους», είπε, και διερωτήθηκε αν αντανακλώνται στον προϋπολογισμό του 2014 οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης για στήριξη της γεωργίας.  Αναφέροντας πως τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες είναι από τη μια η έλλειψη ρευστότητας και χρηματοδότησης και από την άλλη η αναδιάρθρωση και ο εκσυγχρονισμό των δομών, ο κ. Γαβριήλ είπε πως και στις δύο αυτές πτυχές η Κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς.

«Η συμφωνία της Κυβέρνησης με την ΕΕ για αύξηση του ποσοστού κοινοτικής συμμετοχής στο 85% για το Σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης για το 2007-2013 προκειμένου να μην χαθούν Ευρωπαϊκοί πόροι, θα βοηθούσε μόνο στην περίπτωση που δεν θα υπήρχε ανάλογη ανταπόκριση από τους αγρότες για το σχέδιο. Εκείνο όμως που αποκρύβεται επιμελώς από την Κυβέρνηση είναι ότι αυτή η αύξηση δεν θα προκύψει από αύξηση των κοινοτικών πόρων αλλά με τη μείωση των εθνικών πόρων του σχεδίου», είπε.

Όπως είπε, με πρόχειρους υπολογισμούς, η αγροτική οικονομία θα στερηθεί από αυτή την απόφαση μόνο για το 2013, ποσό 25 εκ. ευρώ, με συνεπακόλουθο την απόρριψη μεγάλου αριθμού αιτήσεων αγροτών, προσθέτοντας πως το ίδιο ισχύει και για το σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020, καθώς η αύξηση της κοινοτικής συνεισφοράς στο 73% για τα πρώτα δύο χρόνια, μέσω της μείωσης της εθνικής χρηματοδότησης θα στερήσει από τους αγρότες δεκάδες εκατομμύρια.

Μ. Κυριακού: Μείωση των λειτουργικών εξόδων θα επιφέρει σημαντικές εξοικονομήσεις

Μειώνοντας τα λειτουργικά έξοδα της κρατικής μηχανής, γίνονται σημαντικές εξοικονομήσεις στις κρατικές δαπάνες, ανέφερε η Βουλευτής ΔΗΣΥ Μαρία Κυριακού, η οποία μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2014, αναφέρθηκε ειδικότερα στις εξοικονομήσεις που μπορούν να γίνουν μέσα από την αξιοποίηση του φυσικού φωτισμού και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Η κ. Κυριακού ανέφερε ότι ο Προϋπολογισμός του 2014 προσπαθεί να ισορροπήσει τη μείωση των δαπανών (κατά 10%), διατηρώντας μέρος των αναπτυξιακών προγραμμάτων χωρίς να περιορίσει την κοινωνική πολιτική του κράτους.

«Ίσως καλά θα ήταν να βάλουμε πρώτα στο μικροσκόπιο τη σπατάλη στην ενέργεια, τον ηλεκτρισμό και να στραφούμε προς το φυσικό φωτισμό που έχουμε άπλετο στην Κύπρο», είπε, αναφερόμενη στη μείωση των λειτουργικών εξόδων που περιλαμβάνονται στις κρατικές δαπάνες.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι το κόστος ηλεκτρικού ρεύματος μόνο των κεντρικών κτιρίων των 11 Υπουργείων, χωρίς καν να υπολογίζονται τα επιμέρους Τμήματά τους, για το 2013 ανήλθε σε €1.386.000, ενώ για το 2014 υπολογίζεται να αυξηθεί σε €1.442.000.

Περαιτέρω εξοικονομήσεις, είπε, στον Προϋπολογισμό του κράτους μπορούν να γίνουν μέσω της  ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Όπως ανέφερε, έχει ήδη αρχίσει να γίνεται αντικατάσταση της επικοινωνίας μεταξύ των Υπουργείων και τμημάτων με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και  σε μεγάλο βαθμό και με τους πολίτες, ενώ, όπως είπε, τα ποσά αυτά θα μπορούσαν να περιορισθούν στο ελάχιστο με το πάτημα ενός κουμπιού στον ηλεκτρονικό υπολογιστή επικοινωνώντας με  ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Τα λειτουργικά έξοδα, είπε η κ. Κυριακού, έχουν εκτοξευθεί στα ύψη και θα πρέπει να διεξαχθεί σοβαρός έλεγχος περιορισμού τους.

«Με εξοικονόμηση στην ενέργεια, τη γραφική ύλη και τα τηλέφωνα, μπορεί να έχουμε μερικά επιπλέον εκατομμύρια για την ανάπτυξη και για κοινωνική προσφορά», ανέφερε.

Αδάμος Αδάμου: Να μη θυσιαστεί το περιβάλλον στο βωμό της Τρόικας

Όλοι και κυρίως οι κυβερνώντες πρέπει να ανασκουμπωθούν ώστε να μην αφεθεί και το περιβάλλον όπως και όλοι οι άλλοι θεσμοί και αξίες να θυσιαστούν στο βωμό της Τρόικας, είπε ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014, ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου.

Ο κ. Αδάμου είπε ότι η εφαρμογή του Μνημονίου, στο οποίο δεν περιλαμβάνεται οποιαδήποτε μνεία για το περιβάλλον και ο μηδενισμός όλων των κονδυλίων για περιβαλλοντική ανάπτυξη ή/και προστασία, επιδεινώνουν την κατάσταση.

«Οι συνέπειες από την αδιαφορία και την καταστροφή του περιβάλλοντος θα έρθουν αβίαστα  να μας πλήξουν όλους» ανέφερε.

Ο κ. Αδάμου ανέφερε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προωθήσει, μεταξύ άλλων, την εφαρμογή της νομοθεσίας για την Ενιαία Διαχείριση Υδάτων, την προώθηση των διαδικασιών για την έλευση του φυσικού αερίου, την σταδιακή χρήση των ΑΠΕ, την έναρξη υλοποίησης του νέου δημόσιου συστήματος δημόσιων μεταφορών και την προώθηση του Διαχειριστικού Σχεδίου για τον Ακάμα.

Επιπρόσθετα, είπε, προωθήθηκε η δημιουργία σταθμών ΧΥΤΥ και ψηφίστηκαν νομοσχέδια που αφορούν στη σωστή διαχείριση αποβλήτων.

Ο κ. Αδάμου είπε ότι το  Υπουργείο Εσωτερικών «πρέπει χωρίς άλλη  κωλυσιεργία να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των έργων για να αντλήσουμε τη χρηματοδότηση από τα Ταμεία Συνοχής και να αποφύγουμε την επιβολή προστίμων από την ΕΕ», προσθέτοντας ότι όλα τα έργα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τέλη του 2015.

Ανέφερε ακόμα ότι είναι ζωτικής σημασίας η εκπόνηση και εφαρμογή ενός Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης της Νήσου, η δημιουργία Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Υπηρεσία Περιβαλλοντικών ελέγχων, η δημιουργία Ενιαίου Φορέα Υδάτων και η ετοιμασία αξιόπιστου Στρατηγικού Σχεδίου για την Προσαρμογή στις Κλιματικές Αλλαγές.

«Η προστασία του περιβάλλοντος, πέρα από όλα τα υπόλοιπα, μπορεί να συντελέσει και στη δημιουργία νέων - σημαντικών σε αριθμό - θέσεων εργασίας», είπε ο κ. Αδάμου.

Στόχος μας, ανέφερε, πρέπει να είναι οι δίκαιες και αειφόρες παραγωγικές διαδικασίες και σχέσεις, με προέκταση βέβαια στην κοινωνικοοικονομική αλλαγή.

«Δυστυχώς, όμως, όσοι έχουν σαν βάση τους το μοντέλο της καπιταλιστικής ανάπτυξης είναι ανάδοχοι της περιβαλλοντικής καταστροφής», είπε.

Κριτική βουλευτή Κ.Κώστα για χειρισμούς Κυβέρνησης στα θέματα ΦΑ

Η Κυβέρνηση δεν φαίνεται να λειτουργεί κατά τρόπο που να οδηγεί σε έγκαιρη και σωστή υλοποίηση της στρατηγικής αξιοποίησης του φυσικού αερίου, ανέφερε στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία συζητά τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2014, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα.

Ήδη, όπως ανέφερε, το 2019 δεν αποτελεί πλέον ορόσημο για τη δημιουργία του τερματικού για μεταφορά φυσικού αερίου στην παγκόσμια αγορά, αλλά γίνεται αναφορά για το 2021 και ίσως μεταγενέστερα.

Ο κ. Κώστα είπε ότι στις πρόνοιες του Μνημονίου που υπέγραψε η Κυβέρνηση Αναστασιάδη, τον περασμένο Απρίλη ,συμπεριλαμβάνεται ρήτρα που προνοεί ότι όλοι οι σχεδιασμοί για το ΦΑ συμπεριλαμβανομένων και των σχεδιασμών για τις υποδομές είναι υπό την έγκριση της Τρόικα και παράλληλα στο επικαιροποιημένο μνημόνιο έχει ενσωματωθεί νέα πρόνοια, ότι οι επενδύσεις για το τερματικό υγροποίησης πρέπει να εντάσσονται στα δημοσιονομικά πλαίσια και τις δεσμεύσεις σε σχέση με τους στόχους για τον προϋπολογισμό του 2016.

Ανέφερε ακόμα ότι βάσει των αλλαγών που προώθησε η Κυβέρνηση, η Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου «υποβαθμίζεται και καθίσταται απλά ως ένας εμπορικός βραχίονας του κράτους, αφαιρώντας έτσι ουσιαστικά από το κράτος τη δυνατότητα να είναι πρωταγωνιστής στη διαχείριση των στρατηγικών υποδομών του τερματικού και των αγωγών, όπως προνοείται στο νορβηγικό μοντέλο. Με αυτό τον τρόπο περιορίζεται ο ρόλος του κράτους και η διαχείριση των υποδομών αφήνεται σε πολυεθνικές εταιρείες», είπε.

Ο Κώστας Κώστα είπε ότι παρατηρείται «μεγάλη καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις με τη NOBLE, για σύναψη συμφωνίας για το τερματικό» και ότι η Κυβέρνηση έχει περιθωριοποιήσει τα στελέχη της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου.

Η πολύ μεγάλη καθυστέρηση από πλευράς Κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες και στη λήψη οριστικών αποφάσεων αναφορικά με τη δημιουργία του τερματικού και των υποδομών είναι επικίνδυνη γιατί δίνει χώρο σε κάποιους κύκλους που κακόβουλα θέλουν να σπρώξουν τα πράγματα σε άλλες επιλογές και να προωθήσουν τα σχέδιά τους, ανέφερε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ.

Το Μνημόνιο αποτελεί το όχημα για έξοδο από την κρίση, δηλώνει ο Μ. Μαυρίδης

Το Μνημόνιο αποτελεί το εργαλείο εξόδου από την κρίση και ένα όχημα που θα μας μεταφέρει σε ένα καλύτερο μέλλον, δήλωσε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης.

Στην ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό, ο κ. Μαυρίδης είπε ότι οι πολιτικές δυνάμεις που είναι ενάντια στο Μνημόνιο αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα και την αναγκαιότητα λήψης δραστικών μέτρων και ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων, «όμως δεν μπορούν να αντισταθούν στον πειρασμό του λαϊκισμού που τους προσφέρει πολιτικά οφέλη».

Ανέφερε ότι οι αντιλήψεις των αντιμνημονιακών είναι λανθασμένες και επικίνδυνες για την πορεία του προγράμματος που ακολουθεί η Κύπρος, το οποίο δεν είναι απλά μια δανειακή σύμβαση αλλά μια προσπάθεια εξυγίανσης του δημόσιου και τραπεζικού τομέα και αναδιάρθρωσης της οικονομίας.

«Το Μνημόνιο είναι μια προσπάθεια για να ισοσκελίσουμε τον προϋπολογισμό μας, να μειώσουμε τα χρέη μας, να αυξήσουμε την παραγωγικότητα μας και την ανταγωνιστικότητα. Πάνω απ’ όλα», συνέχισε, «το Μνημόνιο είναι μια προσπάθεια να διασφαλίσουμε ότι αυτά που περνούμε σήμερα δεν θα τα ξαναπεράσουμε ποτέ ξανά». Είπε πως οφείλουμε να προσφέρουμε ένα καλύτερο μέλλον για τη νέα γενιά, διαφορετικά, όπως είπε, η νέα γενιά θα αποφασίσει να ζήσει αλλού.

Ο κ. Μαυρίδης ανέφερε πως δεν είναι αρκετό να αποδεχθούμε το Μνημόνιο επειδή είμαστε αναγκασμένοι να το κάνουμε, αλλά «πρέπει να το αποδεχθούμε ως εργαλείο εξόδου από την κρίση, ως ένα όχημα που θα μας μεταφέρει σε ένα καλύτερο μέλλον», είπε.

Στη συνέχεια, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ αναφέρθηκε στα οφέλη από έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, λέγοντας πως όταν ένα κράτος ακολουθεί το χρυσό κανόνα του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού δεν υπάρχει περίπτωση να χρεοκοπήσει. Ο κ. Μαυρίδης ανέφερε ότι το δημόσιο χρέος της Κύπρου έχει εκτοξευθεί στα 18 δις ευρώ, 110% του ΑΕΠ και αναλογεί σε 22.500 ευρώ ανά κάτοικο, και πρόσθεσε πως ένας ισοσκελισμένος προϋπολογισμός δεν επιτρέπει στην εκάστοτε Κυβέρνηση να δανείζεται και να φορτώνει τα χρέη στις επόμενες γενιές.

Γ. Προκοπίου: Επιβάλλεται θρησκευτική ευλάβεια στα επώδυνα μέτρα του μνημονίου

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου είπε μιλώντας στη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό 2014 στην Ολομέλεια της Βουλής ότι η Κυπριακή Δημοκρατία καλείται να εφαρμόσει με θρησκευτική ευλάβεια ένα μνημόνιο που συνεπάγεται όλα αυτά τα επώδυνα και αντιλαϊκά μέτρα που συρρικνώνουν και πλήττουν το βιοτικό επίπεδο του λαού και πρόσθεσε ότι διακυβεύεται τον μέλλον των επομένων γενιών και για αυτό απαιτείται ορθή διαχείριση και αποφασιστικότητα.

"Σήμερα 200.000 Κύπριοι ζουν κοντά στο όριο της φτώχειας από τους οποίους κάποιες χιλιάδες αναζητούν βοήθεια για να ταΐσουν τις οικογένειες τους στα κοινωνικά παντοπωλεία και συσσίτια των δήμων και της Εκκλησίας", είπε.

"Έχει συντελεστεί ένα οικονομικό και εθνικό έγκλημα που πρέπει να τιμωρηθεί παραδειγματικά για να επέλθει κάθαρση", συνέχισε. Οικονομικό και εθνικό έγκλημα χαρακτήρισε και τη φοροδιαφυγή, καλώντας την Κυβέρνηση να μελετήσει τρόπους για εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας ώστε να υποβοηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες για πάταξη της φοροδιαφυγής.

Αναφερόμενος στα θέματα άμυνας, ο κ. Προκοπίου είπε ότι το Υπουργείο Αμυνας επιβάλλεται να επισπεύσει την κατάθεση κανονισμών που αφορούν τις κρίσεις αποστρατείες, προαγωγές για την περαιτέρω ανέλιξη των στελεχών, προκειμένου να δημιουργηθούν τα αναγκαία κίνητρα.

Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Αμυνας πρέπει να ετοιμάσει μια σωστή μελέτη και να προχωρήσει σε πρόσληψη νέων Εθελοντών Πενταετούς Υποχρεώσεως (ΕΠΥ) για επάνδρωση των κύριων οπλικών συστημάτων.

Είπε επίσης ότι το Υπουργείο Αμυνας πρέπει να προβεί στην αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των οπλικών συστημάτων και αγορά νέων, για τις ανάγκες, που προκύπτουν μετά την ανεύρεση υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ.

Ως γουλευτής της εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας ο κ. Προκοπίου εξέφρασε απογοήτευση επειδή όπως είπε μια σειρά έργων υποδομής για την επαρχία παρέμειναν στα λόγια και είπε ότι η Λάρνακα λόγω της γεωγραφικής της θέσης έπρεπε να ήταν η πρώτη επαρχία που θα φιλοξενούσε κρατικά Πανεπιστήμια.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ είπε ακόμα πως "έχοντας υπόψη την προοπτική της εκμετάλλευσης και αξιοποίησης του φυσικού μας πλούτου, οφείλουμε περαιτέρω να μελετήσουμε μέτρα και τρόπους για στοχευμένη στήριξη ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, των ανέργων, των προσφύγων, των παθόντων, των πολυτέκνων και όλων χαμηλόμισθων".

Η αντιμετώπιση της κρίσης χρειάζεται όραμα και πίστη, δηλώνει ο Ε. Δίπλαρος

Οποιαδήποτε αχρείαστη αντιπαράθεση για τις ευθύνες για την οικονομία δεν ωφελεί και εκείνο που χρειάζεται είναι όραμα, πίστη, αποφασιστικότητα και μεθοδικότητα «κάτι το οποίο αυτή η Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος αλλά και τα συγκυβρνώντα  κόμματα διαθέτουν», δήλωσε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος.

Σε ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού 2014, ο κ. Δίπλαρος είπε πως τα πρώτα μηνύματα από σειρά ενεργειών της Κυβέρνησης αποδίδουν καρπούς.

«Η πρόσφατη αναβάθμιση από το διεθνή οίκο Standard & Poors, οι θετικές αξιολογήσεις των δανειστών μας, η μείωση των εκροών από τις τράπεζες αλλά και το πλεόνασμα στα ταμεία του κράτους για το μήνα Νοέμβριο, όπως επίσης και τα καλύτερα από τα προβλεπόμενα αποτελέσματα του τελευταίου εξαμήνου, μαρτυρούν του λόγου το αληθές», είπε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ ανέφερε στη συνέχεια ότι σημαντικό ρόλο, για την αναδιάρθρωση της κυπριακής οικονομίας θα παίξει τόσο η μεταρρύθμιση του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όσο και η αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας στην ευρύτερη οικονομία. «Η εφαρμογή μιας μεταρρύθμισης του δημόσιου τομέα, όπως συμπεριλαμβάνεται στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη θα είναι μεγάλης σημασίας για την έξοδο από την ύφεση και την άρση του αδιεξόδου», είπε.

Παράλληλα, ανέφερε πως βάση και προϋπόθεση για ένα στέρεο και υγιές αύριο είναι ο εκσυγχρονισμός του εκπαιδευτικού συστήματος. «Η προσπάθεια αυτή έχει ξεκινήσει με κορωνίδα την αναβάθμιση του συστήματος διορισμού των εκπαιδευτικών. Μια προσπάθεια, η οποία έχει προκαλέσει, ως αναμενόταν άλλωστε, σωρεία αντιπαραθέσεων και συζητήσεων ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές», είπε.

Συνεχίζοντας στο ίδιο θέμα, ο κ. Δίπλαρος δήλωσε ότι σωστό και επιβεβλημένο πρέπει να είναι η εξαίρεση όλων των εκπαιδευτικών που παρακολούθησαν το πρόγραμμα προ-υπηρεσιακής κατάρτισης  και όταν μονιμοποιηθούν, κατά βαθμίδα και κατά ειδικότητα, όσοι υπηρετούν επί σύμβαση, τότε να αρχίσουν να εφαρμόζονται οι τροποποιήσεις του νέου σχεδίου. Κανείς απ´ όσους ήδη εργάζονται δεν θα πρέπει να θυματοποιηθεί», πρόσθεσε.

Α. Καυκαλιάς: Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ο προϋπολογισμός για την παιδεία

Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Παιδείας, όπως έχει κατατεθεί, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα που βιώνουμε σήμερα, αλλά ούτε και υποστηρίζει τις εξαγγελίες όλων ότι η παιδεία, η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν βασικό πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας, ανέφερε στην ομιλία του στη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό 2014 στην Ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς.

Ο κ. Καυκαλιάς μίλησε για «συσσωρευμένα προβλήματα που προκάλεσαν στα σχολεία η υποστελέχωση και οι αποφάσεις  για παγοποίηση των προαγωγών και για τη μη μονιμοποίηση αριθμού συμβασιούχων» και για «αναστάτωση και έντονη αντιπαράθεση» που  δημιουργήθηκε αναφορικά με το θέμα του καταλόγου διοριστέων.

Καίριο πλήγμα στα εργασιακά δικαιώματα και στην ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών, επέφερε, σύμφωνα με το βουλευτή του ΑΚΕΛ η απόφαση της Κυβέρνησης για κατάργηση του ΙΔΑΒΕΠ και η μετατροπή χιλιάδων εκτάκτων εκπαιδευτικών σε αυτοεργοδοτούμενους.

Ο κ. Καυκαλιάς ανέφερε ότι συρρικνώνονται σε μεγάλο βαθμό οι αναπτυξιακές δαπάνες και ότι ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Παιδείας επιδεινώνει το δείκτη της κοινωνικής ανισότητας.

Είπε επίσης ότι οι πολιτικές αποφάσεις της Κυβέρνησης για επιβολή κομίστρων επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση, ενώ σε σχέση με τη φοιτητική χορηγία είπε ότι καταγράφονται μειώσεις που αγγίζουν συνολικά τα 9 εκατομμύρια.

Ο κ. Καυκαλιάς μίλησε για «συνολική προσπάθεια υπόσκαψης του χαρακτήρα της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ανέφερε ακόμα ότι στον προϋπολογισμό για τις πολιτιστικές υπηρεσίες  οι μειώσεις ξεπερνούν το 20 τοις εκατόν, ήτοι 5 εκ. τόσο στις τακτικές, όσο και στις αναπτυξιακές δαπάνες, και έκανε λόγο για «μια κοντόφθαλμη πολιτική προσέγγιση».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ σχολίασε και χθεσινή αναφορά του Προέδρου του ΔΗΣΥ ότι ήταν λάθος η μη αποδοχή της αύξησης των ωρών διδασκαλίας των εκπαιδευτικών. «Επί της ουσίας μια τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας και προσθήκη εκατοντάδων συμβασιούχων εκπαιδευτικών στο μακρύ κατάλογο της ανεργίας», είπε.

Γ.Γεωργίου: Τροϊκανότεροι των Τροϊκανών οι κυβερνώντες

"Τροϊκανότεροι των Τροϊκανών αποδεικνύονται οι κυβερνώντες", είπε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου, καλώντας τους κυβερνώντες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ακούσουν τον νομπελίστα Χριστόφορο Πισσαρίδη, που λέγοντας την αλήθεια εξέφρασε την εκτίμηση ότι "το ευρώ είτε πρέπει να διαλυθεί, είτε η κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής να αντιστραφεί δραματικά, ώστε να προωθηθεί η ανάπτυξη, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και αποφευχθεί η δημιουργία μιας χαμένης γενιάς μορφωμένων νέων".

Μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2013, ο Γεωργίου διερωτήθηκε εάν τα συγκυβερνώντα κόμματα και η Κυβέρνηση θα ακούσουν τον νομπελίστα και θα αντιμετωπίσουν την στυγνή πραγματικότητα, μακριά από ιδιοτελείς ταξικούς και ιδεολογικούς παραμορφωτικούς φακούς ή εάν κάθε φορά που θα μας επισκέπτονται την Κύπρο οι ανάλγητοι και βλοσυροί φίλοι τους θα επαναλαμβάνουν το ίδιο παραμύθι.

Ο κ. Γεωργίου απαντώντας με την ομιλία του, κατά κύριο λόγο στις θέσεις που διατύπωσαν κατά τη χθεσινή έναρξη της συζήτησης του Προϋπολογισμού, ο Πρόεδρος τους ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, είπε πως "ούτε ιέρειες υπήρξατε, ούτε καν Κασσάνδρες" επειδή, όπως είπε, αυτές απολάμβαναν τιμών για την προσφορά τους.

Πρόσθεσε ότι οι συγκυβερντώντες εφαρμόζουν ένα λαοκτόνο σχεδιασμό και επιχαίρουν επειδή εξασφάλισαν μερικά ψίχουλα για αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας και ανέφερε ότι "συντελείται μια γενοκτονία, προοιωνίζεται μια δημογραφική αιμορραγία και αυτοί χαίρονται που ρίχνουν τους νέους στα γρανάζια μιας αρρύθμιστης φτηνής εργασίας των 500 ευρώ.

Είπε, επίσης, ότι επινοήθηκαν νέοι όροι, όπως το επικαιροποιημένο μνημόνιο για να χρυσώνεται το χάπι των νέων μνημονίων και πρόσθεσε πως η δεύτερη αξιολόγηση μεταξύ άλλων δημιουργεί προϋποθέσεις για εκχώρηση του τερματικού για το φυσικό αέριο σε ιδιώτες.

Ο κ. Γεωργίου απαντώντας στον κ. Νεοφύτου είπε πως θα διατυπώσει ευθαρσώς τη θέση του σε σχέση με το ερώτημα που ήγειραν για έξοδο της Κύπρου από την ΕΕ. "Αυτήν την Ευρώπη δεν τη θέλουμε", κατάληξε.

Ο Α. Μιχαηλίδης για τους προϋπολογισμούς των Υπ. Άμυνας, Συγκοινωνιών, Ενέργειας

Θα ήταν «ανεύθυνο» αν ο φετινός Κρατικός Προϋπολογισμός δεν αντανακλούσε την ανάγκη για αισθητή μείωση των δημόσιων δαπανών, τη συγκράτηση του δημοσιονομικού ελλείμματος, τη μείωση του κόστους λειτουργίας του δημόσιου τομέα, των διαχρονικών σπαταλών και κακοδιαχείρισης και διόρθωσης των στρεβλώσεων στην οικονομία που οδήγησαν στη σημερινή τραγική κατάσταση, είπε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Μιλώντας κατά τη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό 2014, στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ανδρέας Μιχαηλίδης αναφέρθηκε ειδικότερα στον προϋπολογισμό της άμυνας για το 2014, λέγοντας ότι επιτρέπει στην ΕΦ να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας αλλά και να αποτελέσει το υπόβαθρο για να οδηγηθούμε στο βασικό στόχο της δημιουργίας ευέλικτου και ημιεπαγγελματικού στρατού.

Ο προϋπολογισμός δίνει, όπως ανέφερε, στο αξιόμαχο της ΕΦ τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στις εξελίξεις, αλλά και στις νέες προκλήσεις των Τούρκων.

Αναφορικά με τον προτεινόμενο Προϋπολογισμό για το Υπουργείο Συγκοινωνιών, ο Βουλευτής ΔΗΣΥ είπε ότι επιτρέπει στο Υπουργείο να εδραιώσει το νέο σύστημα δημοσίων συγκοινωνιών, να εφαρμόσει το στρατηγικό σχεδιασμό οδικής ασφάλειας, να αναδείξει την Κύπρο ως ένα αξιόπιστο διεθνές ναυτιλιακό κέντρο, να διατηρήσει την ασφάλεια των πτήσεων στον τομέα των αερομεταφορών σε υψηλά επίπεδα, και να συνεχίσει τη δυναμική προώθηση της πολιτικής των ανοικτών αιθέρων.

Σε σχέση με τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Ενέργειας, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι αυτός είναι αυξημένος. «Προτεινόμενα κονδύλια ικανά να στηρίξουν τις προσπάθειες μας για σωστή διαχείριση των ενεργειακών μας πόρων, τη συνέχιση όλων των διαδικασιών που αφορούν το φυσικό αέριο και ταχύτερη εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ», όπως ανέφερε.

Ο Ανδρέας Μιχαηλίδης έκανε έκκληση προς όλους τους αρμόδιους φορείς για την υλοποίηση Ογκολογικού Κέντρου και Ακτινοθεραπευτικής Μονάδας στη Λεμεσό, ενώ αναφέρθηκε και στην ανυπαρξία ποδοσφαιρικού γηπέδου στην πόλη της Λεμεσού, λέγοντας ότι τώρα είναι η ώρα να δουλέψουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς προς την κατεύθυνση της δημιουργίας του.

Οι περικοπές αποψιλώνουν την κοινωνική πολιτική, δηλώνει η Ρ. Μαυρονικόλα

Οι περικοπές στον προϋπολογισμό του 2014 αφορούν και κοινωνικά προγράμματα που αποψιλώνουν περαιτέρω την κοινωνική πολιτική της πολιτείας και θέτουν σε κίνδυνο τις δομές και τους θεσμούς του κοινωνικού κράτους, δήλωσε η βουλευτής της ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα.

Σε ομιλία της ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2014, η κ. Μαυρονικόλα αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο ΓΕΣΥ, στους πρόσφυγες και άνεργους.

Για το ΓΕΣΥ, είπε ότι τα μειωμένα κονδύλια που περιλαμβάνει ο υπό συζήτηση προϋπολογισμός θέτει εν αμφιβόλω την ολοκλήρωση της διαδικασίας σε σχέση με τη σημαντική παράμετρο της μηχανογράφησης, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα στο όλο ζήτημα.

Η κ. Μαυρονικόλα ανέφερε ότι στο πλαίσιο της κουτσουρεμένης κοινωνικής πολιτικής εντάσσεται και το θέμα που αφορά τους πρόσφυγες εκ μητρογονίας, καθώς με απόφαση της την περασμένη Πέμπτη η Βουλή αποκατέστησε την αδικία δίνοντας ίσα δικαιώματα και σε αυτή την ομάδα προσφύγων. Όπως πρόσθεσε, αν και κρίνεται πολιτικά ορθή η συγκεκριμένη απόφαση, επί του πρακτέου όμως μπορεί να χαρακτηριστεί δώρον άδωρον, αφού η αύξηση των δικαιούχων των όποιων προγραμμάτων σε συνδυασμό με τη μείωση των σχετικών κονδυλίων στην ουσία αποδυναμώνουν την προωθούμενη προσφυγική πολιτική.

Η κ. Μαυρονικόλα χαιρέτισε τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για απάμβλυνση της ανεργίας, ωστόσο, είπε πως τα προγράμματα που εξαγγέλθηκαν δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. «Το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί μέσα από ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό μεμονωμένα αλλά και σε σχέση με το γενικότερο στόχο της επανεκκίνησης και της ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας, κάτι που δεν υπάρχει σε αυτό το Προϋπολογισμό που καλούμαστε να ψηφίσουμε», πρόσθεσε.

Η κ. Μαυρονικόλα ανέφερε στη συνέχεια ότι η όποια κοινωνική πολιτική από πλευράς Κυβέρνησης εξαντλείται στην εξαγγελία του Εγγυημένου Ελάχιστου Εισοδήματος. «Πρόκειται για ένα φιλόδοξο στόχο για τον οποίο μέχρι στιγμής το μόνο που έχουμε ενώπιον μας είναι ένα σημείωμα της Υπουργού Εργασίας», είπε και πρόσθεσε: «Πολύ φοβούμαστε όμως ότι το συγκεκριμένο σχέδιο θα καταστεί το μνήμα του Αγίου Νεοφύτου στο οποίο θα παραπέμπει ο κάθε κυβερνητικός αξιωματούχος όταν αδυνατεί να ικανοποιήσει δίκαια αιτήματα πολιτών και ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού».

Α. Θεμιστοκλέους: Να αντιμετωπιστούν οι αιτίες και οι παθογένειες που οδήγησαν στην καταστροφή

«Αν δεν αντιμετωπιστούν κατά τρόπο σωστό και μόνιμο, οι αιτίες και οι παθογένειες, που μας οδήγησαν στην πολιτική παρακμή και στη συνέχεια στην καταστροφή, κάθε τόσο θα καταστρεφόμαστε, μέχρι να έρθει η πλήρης αποδυνάμωση και κατάρρευση της χώρας, με μοιραία κατάληξη την πλήρη τουρκοποίηση της και τον πλήρη εξανδραποδισμό μας».

Αυτό ανέφερε από το βήμα της σημερινής Ολομέλειας της Βουλής, η οποία συζητά τον κρατικό προϋπολογισμό 2014, ο βουλευτής ΔΗΣΥ Ανδρέας Θεμιστοκλέους.

Οι βασικοί λόγοι και οι κύριες αιτίες της καταστροφής μας, είπε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, είναι «ο μόνιμος λαϊκισμός των κομμάτων και των πολιτικών, οι λανθασμένοι προσανατολισμοί, κάποιοι ως προς την κατεύθυνση και κάποιοι ως προς την έκταση, της οικονομίας, η ανευθυνότητα απέναντι στη χώρα, το κράτος και το λαό μας, η διαφθορά, η διαπλοκή και η συνακόλουθη απουσία δημόσιου και αποτελεσματικού ελέγχου, η καθιερωμένη ατιμωρησία και η κουφότητα σε κρίσιμες αποφάσεις και μείζονες επιλογές».

«Επιτρέψαμε τη δημιουργία και το γιγάντεμα νησίδων παρανομίας, βασιλείων διαφθοράς και πηγές προσωπικού πλουτισμού αθέμιτου και παράνομου», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Επιτρέψαμε, είπε, «σε κάποιους επιτήδειους να βγάζουν τη δημοκρατία σε προσφορές, για να πλουτίζουν και να προσπορίζονται επιρροή».

Την ίδια ώρα, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ είπε ότι «η νέα μεταλλαγμένη, μετανεωτερική μορφή δουλείας, που μας επιβλήθηκε και η γενοκτονία των φτωχών και μεσαίων στρωμάτων, που ήδη οργιάζει και κάθε μέρα γίνεται και περισσότερο βάρβαρη, δεν μου αφήνει και πολλά περιθώρια να ελπίζω».

"Είναι αδύνατον ν’ αντέξει η δημοκρατία μας, όταν σχεδόν το σύνολο του λαού ξέρει καλά, ότι χωρίς να φταίει πουθενά, θυσιάζεται και υποφέρει για τον πλουτισμό και την καλοπέραση των ολίγων και την ίδια ώρα νοιώθει καλά στο πετσί του, ότι οι ένοχοι ακόμα μιας δυστυχίας του, ενδεχομένως θα παραμείνουν για μια ακόμα φορά ατιμώρητοι", ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Υπευθυνότητα και ειλικρίνεια προς το λαό, ζητά η Αθηνά Κυριακίδου

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου, μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2014, διατύπωσε τη θέση ότι οι πρωτοφανείς οικονομικές συνθήκες επιβάλλουν "να δράσουμε υπεύθυνα και συλλογικά και με ειλικρίνεια έναντι του λαού".

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ συνεχίζοντας ανέφερε ότι η Κυβέρνηση έχει πρώτιστο καθήκον να αντλήσει ξένα κεφάλαια προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και  να αποδεσμευτούμε από το μνημόνιο το συντομότερο και να οδεύσουμε προς την έξοδο από την κρίση.

"Το μεγάλο στοίχημα που έχουμε μπροστά μας είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη και να δημιουργηθεί στο λαό η συνείδηση ότι παρήλθαν οι καιροί της ατιμωρησίας", είπε η κ. Κυριακίδου προσθέτοντας πως σε διαφορετική περίπτωση το περί δικαίου αίσθημα του λαού θα παραμείνει αδικαίωτο και οι πολιτικές ηγεσίες εκτεθειμένες.

Εστιάζοντας στα θέματα παιδείας, η κ. Κυριακίδου αφού διατύπωσε τη θέση ότι αναντίλεκτα ο τομέας της εκπαίδευσης μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες που καταβάλλονται για έξοδο από την κρίση, είπε πως ο χρόνιος πλέον στόχος για Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμιση δεν έχει επιτευχθεί ακόμα.

Η κ. Κυριακίδου εισηγήθηκε ουσιαστική αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης, αναβάθμιση του επαγγελματικού προσανατολισμού και την εισαγωγή εθνικών επιπέδων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Παραθέτοντας τις θέσεις της για τον τομέα της υγείας, η Βουλευτής του ΔΗΚΟ είπε πως στον τομέα αυτό φανήκαμε κατώτεροι των περιστάσεων καθώς για 13 ολόκληρα χρόνια συζητούμε για το ΓΕΣΥ.

Πρόσθεσε πως ο τομέας της δημόσιας υγείας έχει επιβαρυνθεί σε μεγάλο βαθμό λόγω της οικονομικής κρίσης καθώς ολοένα και περισσότεροι πολίτες καταφεύγουν στα δημόσια νοσηλευτήρια για περίθαλψη, ενώ την ίδια ώρα τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης.

Η εφαρμογή του ΓΕΣΥ θα έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας των προσφερομένων υπηρεσιών, την ίση μεταχείριση των πολιτών και την παροχή ίσων ευκαιριών πρόσβασης σε υψηλό επίπεδο ιατρικής φροντίδας, είπε η κ. Κυριακίδου, ενώ την ίδια ώρα θα επιτευχθεί περιορισμός των συνεχών αυξήσεων στις δαπάνες για την υγεία, αλλά και εξοικονομήσεις για τους ίδιους τους πολίτες.

Στ. Μισιαούλη: Δεν κατανοούμε τις τεράστιες αποκοπές στον τομέα της υγείας

Τις αποκοπές στον τομέα της υγείας, της παιδείας και των κοινωνικών παροχών, επέκρινε η βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέλλα Μισιαούλη, αναφερόμενη στον προϋπολογισμό του 2014.  

Στην ομιλία της ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού, η κ. Μισιαούλη είπε αρχικά ότι προϋπολογισμός της υγείας για το 2014 έχει μείωση 10% και αναμένουμε ότι για τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι ακόμα πιο μειωμένος. «Κατανοούμε τις δύσκολες συνθήκες στις οποίες καταρτίστηκε αυτός ο προϋπολογισμός αλλά δεν κατανοούμε τον  υπέρμετρο ζήλο που επέδειξε η κυβέρνηση Αναστασιάδη ώστε να αποκοπούν 626 εκ. ευρώ αντί του ποσού των 260 εκ. ευρώ που ζητούσε η Τρόικα και ακόμα κάτι που δεν κατανοούμε είναι οι τεράστιες αποκοπές στον τομέα της υγείας, της παιδείας και των κοινωνικών παροχών», είπε.

Πρόσθεσε πως πλέον είναι αποδεδειγμένο και στοιχειοθετημένο με έρευνες ότι οι αποκοπές λιτότητας στον τομέα της υγείας, επιφέρουν μεγαλύτερο κόστος στο κράτος και την κοινωνία.  «Βάσει έρευνας, εάν επενδύσεις ένα ευρώ στον τομέα της υγείας θα σου επιφέρει όφελος τριών ευρώ.  Όλοι το αντιλαμβάνονται, όλοι το υπογραμμίζουν σε σχετικές συζητήσεις συμπεριλαμβανομένων όλων των κομμάτων.  Η κυβέρνηση δεν μπορεί να το καταλάβει ή δεν θέλει», διερωτήθηκε.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ έκανε εκτενή αναφορά στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας, λέγοντας πως είναι μειωμένος κατά €56.338.895 εκ. ευρώ.  Ανέφερε πως τη μερίδα του λέοντος στις αποκοπές στις τακτικές δαπάνες έχουν οι κοινωνικές παροχές, η αποστολή ασθενών στο εξωτερικό και οι χορηγίες.

Οσον αφορά στο ΓΕΣΥ, είπε πως για το ΑΚΕΛ ήταν και παραμένει προϋπόθεση ότι το ΓΕΣΥ, πρέπει να προσφέρει  ίσες ευκαιρίες ποιοτικής φροντίδας υγείας σε όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση και τόπο διαμονής, να διασφαλίζει το δικαίωμα του ασθενούς να τυγχάνει περίθαλψης από γιατρό και Νοσηλευτήριο της επιλογής του, να είναι αποδοτικό, να αξιοποιεί πλήρως το υφιστάμενο δυναμικό, να περιορίζει τη σπατάλη πόρων και να είναι βιώσιμο και να υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου λειτουργίας του.

N. Νουρής: Η Κύπρος χρειάζεται ένα καινούριο ‘brand name’

Στην ανάγκη υιοθέτησης ενός καινούριου οικονομικού μοντέλου, το οποίο θα είναι το σήμα κατατεθέν, το ‘brand name’ της Κύπρου σε αντικατάσταση του μονολιθικού μοντέλου των υπηρεσιών του παρελθόντος, αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής.

Στην ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού, ο κ. Νουρής είπε ότι η οικονομία μας, χρειάζεται μια καινούργια αναπτυξιακή αρχιτεκτονική που θα βάλει στο επίκεντρο την δημιουργικότητα και την αποτελεσματικότητα, αξιοποιώντας μεταξύ άλλων τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας.  «Χρειαζόμαστε τολμηρές λύσεις. Λύσεις που θα είναι έξω από τη συμβατική λογική», είπε.

Ο κ. Νουρής εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Κύπρος, όντας μικρή σε μέγεθος οικονομικά, μπορεί και μάλιστα γρήγορα, σε ορίζοντα 5ετίας να αναπληρώσει τις απώλειές της, εάν επενδύσει στην πράσινη εναλλακτική οικονομία με ιδιαίτερη αναφορά στην ηλιακή υδροηλεκτρική ενέργεια και στην φωτοθεραπεία.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ ανέφερε στη συνέχεια ότι αναλύοντας επιστημονικά το ενεργειακό μείγμα της πατρίδας μας διαπιστώνεται ότι ο μέχρι σήμερα ενεργειακός προγραμματισμός, όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές, έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις αφού δεν βασίζεται σε ορθολογιστικές αναλύσεις. «Σήμερα λοιπόν, χρειαζόμαστε έναν νέο οδικό ενεργειακό χάρτη που θα ανταποκρίνεται στις σημερινές μας ανάγκες, αλλά και στις παρούσες οικονομικές συγκυρίες οι οποίες είναι και πιεστικές και επείγουσες», πρόσθεσε.

Ο κ. Νουρής είπε πως η κυπριακή πολιτεία θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα και παράλληλα με τις όποιες άλλες δράσεις προαναφέρθηκαν, στην χάραξη μιας νέας ενεργειακής πολιτικής, στη βάση ενός πενταετούς προγράμματος με βασικό στόχο τη μετατροπή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε «πράσινη πολιτεία».  Τελικός στόχος, ανέφερε, θα πρέπει να είναι η απεξάρτηση από την αναγκαιότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με την χρήση καυσίμων και η αξιοποίηση του ήλιου και της ηλιακής του ενέργειας.

Ο κ. Νουρής παρέθεσε την πρόταση για παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας χρησιμοποιώντας τις υποδομές στα φράγματα νερού που διαθέτουμε. «Αυτό είναι εφικτό να γίνει εάν στα φράγματα ενσωματωθούν υποστηρικτικές υποδομές φωτοβολταϊκών πάρκων  και συστημάτων ανακύκλωσης νερού, έργα που κοστολογούνται στα 2,6 δις ευρώ», είπε.

Ιπποκράτειο λογική και υπέρβαση εαυτών συστήνει ο Πανίκκος Σταυριανός

Να σκεφθούμε με την ιπποκράτειο λογική της πρόληψης της και να υπερβούμε εαυτούς, τόσο για να εξέλθουμε από την οικονομική κρίση όσο και για την επίλυση του Κυπριακού παρακίνησε από το βήμα Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Πανίκκος Σταυριανός.

Μιλώντας κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2014, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, σημείωσε το περιστατικό με τους πυροβολισμούς έξω από τη κτήριο της Βουλής των Αντιπροσώπων καλώντας σε προβληματισμό και διερωτήθηκε εάν υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί ή είμαστε άμοιροι ευθυνών πολιτεία και πολίτες;

Ο κ. Σταυριανός αφού παρατήρησε ότι η Ευρώπη των λαών κατάφερε να γίνει η Ευρώπη των πλουσίων χωρών του βορρά που καθυπόταξαν τους φτωχούς λαούς του νότου και διασφάλισαν την αδυναμία των φτωχών "εταίρων" να μην αναπτυχθούν και να διεκδικήσουν την εξαγγελθείσα αλληλεγγύη,  διατύπωσε τη θέση ότι δεν πρέπει να κοροϊδευόμαστε και τα κοινωνικά παντοπωλεία και οι εκστρατείες εθελοντισμού δεν πρέπει  να αποτελούν άλλοθι καθώς τα συνθήματα και τα φορεμένα χαμόγελα δεν θα φέρουν ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ ανέφερε επίσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία από το 1960 μεθοδευμένα είναι υποταγμένη σε πολιτικές που επιβάλλουν ξένα συμφέροντα και συνέστησε προσοχή σε ό, τι αφορά την εκμετάλλευση και αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της κυπριακής ΑΟΖ ώστε ο εντοπισμός τους να αποβεί ευλογία και όχι κατάρα.

"Θεωρώ ότι μπορούμε να βρούμε το κουράγιο και τη δύναμη να λύσουμε το Κυπριακό και το οικονομικό μας πρόβλημα", συνέχισε ο κ. Σταυριανός, προσθέτοντας ότι Ε/κ και Τ/κ πρέπει "να αποδεχθούμε ότι δικαιούμαστε να ζήσουμε σε αυτό τον τόπο και να είμαστε αφέντες του¨.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να θέσουμε τις βάσεις για συνεκμετάλλευση του φυσικού πλούτου αφού σε μια πατρίδα στην οποία όλοι οι πολίτες, με ίσους όρους να απολαμβάνουν τα αγαθά της πατρίδας τους, όπου και εάν την κατοικούν.

Ο κ. Σταυρινός είπε ακόμα πως ως άνθρωποι πρέπει να γίνουμε λιγότερο καταναλωτικοί, να σεβαστούμε ο ένας τον άλλο και καταλήγοντας είπε: "Ας μην περιμένουμε κοιτάζοντας τα άστρα, αλλά ας χαμηλώσουμε τα βλέμματα στην πραγματικότητα και στο φως των παιδιών μας".

Ειρήνη Χαραλαμπίδου: Η κάθαρση και η τιμωρία εξαντλούνται στις διακηρύξεις

Για συλλογική προσπάθεια της Κυβέρνησης να μετατοπίσει την κύρια αιτία ενός μέγιστου τραπεζικού σκανδάλου, σφετερισμού καταθέσεων, κακοδιαχείρισης και αποδεδειγμένης πλέον απάτης, μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ έκανε λόγο για «φιλότιμη προσπάθεια» του Υπουργού Οικονομικών να παρουσιάσει την οικονομική κρίση ως δημοσιονομική, την περασμένη βδομάδα σε ομιλία του στην Ολομέλεια.

Η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι «ο αποκλεισμός της Κύπρου από τις διεθνείς αγορές δεν έγινε εξ υπαιτιότητας των δημοσιονομικών αδυναμιών, που είναι κι αυτές υπαρκτές, αλλά λόγω πρακτικών που εφάρμοζαν οι τράπεζες και των καθοριστικών αποφάσεων που έλαβαν ορισμένοι τραπεζίτες» και πρόσθεσε πως με τη στάση της αυτή η Κυβέρνηση δημιουργεί εντύπωση ότι επιλέγει να αφήσει τους τραπεζίτες στο απυρόβλητο.

«Αν κρίνουμε από τους μέχρι σήμερα χειρισμούς της Κυβέρνησης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι η κάθαρση και η τιμωρία εξαντλούνται στις διακηρύξεις» είπε.

Πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος αναίρεσε την δέσμευση για διορισμό ποινικών ανακριτών και επέλεξε να διορίσει την ερευνητική επιτροπή Πική επειδή κύριος στόχος δεν ήταν η απονομή δικαιοσύνης για το τραπεζικό σκάνδαλο αλλά να αποκομίσει, όπως είπε η κ. Χαραλαμπίδου, οφέλη «από τον πολιτικό διασυρμό της προηγούμενης Κυβέρνησης, αποπροσανατολίζοντας ταυτόχρονα σε σχέση με τη συγκατάθεση του για το κούρεμα σε βάρος των Κυπρίων καταθετών, για το οποίο γνώριζε από τις 4 Μαρτίου».

Ταυτόχρονα η βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ότι «βαρύτατες είναι και οι  ευθύνες του Υπουργού Δικαιοσύνης, τις οποίες ουδέποτε είχε την ευθιξία, ως όφειλε, να αναλάβει».

Η Ειρήνη Χαραλαμπίδου επέρριψε ευθύνες στους τραπεζίτες, λέγοντας ότι «συνειδητά τζόγαραν με τα χρήματα των Κυπρίων καταθετών», καθώς και στον πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιο Ορφανίδη, ο οποίος, όπως ανέφερε «συνέβαλε τα μέγιστα στην εξαπάτηση των Κυπρίων καταθετών».

Χρ. Τζιοβάνης: Απαιτείται σκληρή δουλειά για έξοδο από την κρίση

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χριστάκης Τζιοβάνης διατύπωσε τη θέση ότι η έξοδος από την κρίση θα επέλθει μέσα από σκληρή δουλειά και επίμονη προσπάθεια.

Μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2014 ο κ. Τζιοβάνης απέδωσε την κατάσταση στην οποία περιήλθε η κυπριακή οικονομία στην "πλεκτάνη του καπιταλιστικού συστήματος", που όπως ανέφερε "εισέβαλε επιτυχημένα με δούρειο ίππο τις τράπεζες και εγκλωβίζοντας θανάσιμα τον τόπο και τον λαό μας υποθηκεύοντας το μέλλον των παιδιών μας".

Ο κ. Τζιοβάνης παρατήρησε ότι "φαίνεται πως μέχρι να λειτουργήσει ο περιβόητος Εγγυοδοτικός Μηχανισμός, πιθανόν να μην υπάρχουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις για στήριξη".

Σύμφωνα με τον κ. Τζιοβάνη οι δύο κυριότεροι πυλώνες στους οποίους πρέπει να εστιασθούν οι προσπάθειες ανάκαμψης είναι ο τομέας του τουρισμού και ο κατασκευαστικός τομέας.

Πρόσθεσε ότι στον κατασκευαστικό τομέα οι ενέργειες της προηγούμενης Κυβέρνησης υπήρξαν σημαντικές και κατέστησαν την Κύπρο ανταγωνιστική και είπε πως οι προοπτικές σε αυτό τον τομέα είναι τεράστιες και η προσπάθεια πρέπει να επεκταθεί περισσότερο στις αναδυόμενες αγορές της Ασίας, της Ανατολικής Ευρώπης και Μέσης Ανατολής.

Αναφερόμενος στον τομέα του τουρισμού, ο κ. Τζιβάνης είπε πως τα μηνύματα από τον τουρισμό δημιουργούν ελπίδες ότι ο τουρισμός θα αποτελέσει σωσίβιο για το λαό, για δεύτερη σημαδιακή φορά μετά την τουρκική εισβολή.

Περαιτέρω ανέφερε πως για να αποδώσουν καρπούς οι αιματηρές θυσίες του λαού μας, οφείλει η Κυβέρνηση να απεγκλωβιστεί από την ευλαβική υλοποίηση των διαταγμάτων της Τρόικας και να επιδιώξει την άντληση κονδυλίων από ευρωπαϊκά ταμεία να διασφαλίσει μια αναπτυξιακή πορεία και να διαφυλάξει των κοινωνικό ιστό.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε πως έχουμε υποχρέωση να διατηρήσουμε τις ελπίδες των εργαζομένων και του λαού σε υψηλά επίπεδα ενώ η παραγωγικότητα και ο εκσυγχρονισμός του ιδιωτικού τομέα είναι μονόδρομος για τη μετεξελικτική πορεία του τόπου.

Αρ. Μισός: Η λύση του Κυπριακού θα έχει καταλυτικό ρόλο στην έξοδο από την κρίση

Οποιαδήποτε επιλογή εκτός Ευρώπης θα οδηγούσε νομοτελειακά στη χρεωκοπία της Κύπρου, δήλωσε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αριστοτέλης  Μισός, αναφερόμενος στη συμφωνία της Κυβέρνησης με την Τρόικα, ενώ σημείωσε πως η λύση του Κυπριακού θα έχει καταλυτικό ρόλο στην έξοδο από την κρίση.

Στην ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, ο κ. Μισός είπε πως η χώρα μας βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη περίοδο με πρωτοφανής οικονομικές αναταράξεις σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και τοπικό επίπεδο. «Κατανοούμε πλήρως ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε δύσκολες διαδικασίες και ότι έχουμε γίνει εμείς οι ίδιοι το επίκεντρο σε μια προσπάθεια να υπηρετήσουμε με διαφάνεια τα συμφέροντα του κυπριακού Ελληνισμού απέναντι σε πάγιες τακτικές που εδραιώθηκαν με την πάροδο του χρόνου», είπε.

Ο κ. Μισός, ανέφερε στη συνέχεια πως οφείλουμε να κατανοήσουμε πλήρως τη σοβαρότητα και την κρισιμότητα της παρούσας κατάστασης. Λέγοντας πως η οικονομική κινητικότητα έχει ανασταλεί σε σημείο που δεν επιτρέπει στους Βουλευτές να προβαίνουν σε θεωρητικές εισηγήσεις, είπε πως τη δεδομένη στιγμή η λύση του Κυπριακού μπορεί να αποβεί καταλύτης από την έξοδο της Κύπρου από την οικονομική κρίση.

Ο κ. Μισός πρόσθεσε πως ως ένα επανενωμένο κράτος η Κύπρος θα μπορούσε να δημιουργήσει συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας, κάτι που θα είχε ως συνέπεια την προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδύσεων.

«Τα οφέλη δε από την απασχόληση και τη δραστική μείωση της ανεργίας αλλά και την μετανάστευση των νέων θα ήταν τεράστια. Απαιτείται να δοθεί εμπιστοσύνη αναδεικνύοντας την Κύπρο ως ένα ελκυστικό προορισμό με αναπτυξιακά οφέλη, ειδικά μέσω της εκμετάλλευσης των αποθεμάτων φυσικού αερίου», είπε.

Ο κ. Μισός ανέφερε επίσης στην ομιλία του πως οι Βουλευτές οφείλουν να στηρίξουν τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, μακριά από οποιεσδήποτε σκοπιμότητες και με μοναδικό γνώμονα το καλό και την ευημερία του τόπου και των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου.

Ρ. Μαπουρίδης: Ο προϋπολογισμός να δώσει έμφαση στην ιδιωτική πρωτοβουλία

Ο σημερινός προϋπολογισμός με τον εξορθολογισμό των δαπανών, οφείλει να δώσει έμφαση στην ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας υπό σταθερή και σύγχρονα στελεχωμένη εποπτεία, είπε ο βουλευτής ΔΗΣΥ Ρίκκος Μαπουρίδης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, που συνέρχεται για δεύτερη ημέρα για να συζητήσει τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2014.

«Το κράτος θα επιθεωρεί και ο ιδιώτης θα εκτελεί. Δεν μπορούμε να εξαρτόμαστε από δημοσιοϋπαλληλικές νοοτροπίες που αναιρούν την ανάπτυξη, να στηριζόμαστε σε κρατική παροχή πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, να υποθάλπουμε τις καταστάσεις δεκασμού και αθέμιτου πλουτισμού που ως σκάνδαλα συναφή με την ατέλεια της ανθρώπινης φύσης εμφανίζονται καθημερινά» είπε.

Παράλληλα είπε ότι αναμένεται η αναδόμηση των δαπανών του προϋπολογισμού τόσο για το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όσο και για τη διαφύλαξη του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Ο Ρίκκος Μαπουρίδης ανέφερε ότι «τα ατομικά δικαιώματα δεν μπορούν να υποχωρούν όσο εκτεταμένη και αν είναι η κρίση» και πρόσθεσε ότι γι΄ αυτό, «η σύμβαση κατά της βίας ενάντια στις γυναίκες, η οδηγία για την προστασία των ανηλίκων, το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης, η καθιέρωση Δικαστηρίου Ανηλίκων και τόσα άλλα θα πρέπει να προβλεφθούν επιτέλους έστω και ως ιδέα στους προϋπολογισμούς».

Ο κ. Μαπουρίδης παρατήρησε ακόμα ότι ενώ η ιδέα της ίδρυσης Πρωτοβάθμιων Διοικητικών Δικαστηρίων σε Επαρχιακό Επίπεδο ευρίσκεται υπό διαβούλευση, στον προϋπολογισμό δεν προνοούνται δαπάνες για διορισμό νέων δικαστών για ταχύτερη διεκπεραίωση ποινικών και αστικών υποθέσεων.

Παρατήρησε επίσης ότι στον Προϋπολογισμό δεν περιλαμβάνεται πρόνοια  για ίδρυση του κέντρου αντεγκληματικής πολιτικής.

Είπε στη συνέχεια ότι οι φυλακές δεν έχουν προνοήσει για συμπερίληψη νέων προγραμμάτων στους προϋπολογισμούς.

«Η Δικαιοσύνη μας νοσεί από υποστελέχωση» είπε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, ο οποίος καταλήγοντας ανέφερε ότι «ο Προϋπολογισμός θα ψηφιστεί. Εμείς, θα παρακολουθούμε την εφαρμογή του και θα παρεμβαίνουμε με εισηγήσεις. Η πιο έντονη αντιπολίτευση είναι αυτή που ασκούμε με την αυτοκριτική μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: