Υπογράφτηκε η συμφωνία για αγορά δύο πυραυλακάτων από το Ισραήλ - Επιφυλάξεις της Επιτροπής Άμυνας

Υπογράφτηκε η συμφωνία για αγορά δύο πυραυλακάτων από το Ισραήλ - Επιφυλάξεις της Επιτροπής Άμυνας
Η Κυπριακή Δημοκρατία, μετά από δεκαετίες, αποφάσισε να προχωρήσει στην αγορά σύγχρονων σκαφών επιφανείας για τις ανάγκες της Εθνικής Φρουράς με (κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις) αυξημένες επιχειρησιακές δυνατότητες.
Το πρωί της Πέμπτης , το Υπουργικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας, Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γιαννάκη Ομήρου, ενέκρινε την αγορά δύο περιπολικών ανοικτής θαλάσσης, γνωστών στη διενθή ορολογία ως OPV, (Offshore Patrol Vessel) και το απόγευμα υπογράφηκε στο Υπουργείο Άμυνας η σύμβαση για την προμήθεια των σκαφών από το Ισραήλ.

Η απόφαση αφορά αγορά σκαφών OPV με αυξημένες επιχειρησιακές δυνατότητες, εφάμιλλες με αυτές μιας πυραυλάκατου. Πράγμα που σημαίνει ότι τα σκάφη θα φέρουν ποικιλία βαρέως οπλισμού.

Η συμφωνία προβλέπει την απόκτηση καινούργιων σκαφών, με το κόστος της αγοράς να ανέρχεται στα €100 εκατ. (€50 εκατ. για κάθε πλοίο).

Στη συμφωνία περιλαμβάνεται ο τύπος του οπλισμού που θα εγκατασταθεί πάνω στα σκάφη και η εκπαίδευση προσωπικού από τη Διοίκηση Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς. Επιπρόσθετα έχουν συμφωνηθεί τα πάντα και στο οικονομικό, δηλαδή οι λεπτομέρειες που αφορούν τα ποσά για κάθε δόση και την περίοδο αποπληρωμής.


Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας και της καταβολής της προκαταβολής από την Κυπριακή Δημοκρατία, τα πλοία αναμένεται να παραδοθούν εντός 18 μηνών.

Ωστόσο, όλα εξαρτώνται πια από την απόφαση της Βουλής, καθώς, νωρίς το απόγευμα και πριν την υπογραφή της συμφωνίας, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας, η οποία συνήλθε εκτάκτως νωρίς το απόγευμα, σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία, για να μελετήσει  και να εγκρίνει την αποδέσμευση των κονδυλίων, ούτως ώστε να υπογραφόταν το απόγευμα η συμφωνία με την ισραηλινή πλευρά, δεν «άναψε» το πράσινο φως, καθώς, βουλευτές ζήτησαν η απόφαση σχετικά με την αποδέσμευση του κονδυλίου να ληφθεί σε επίπεδο κοινοβουλευτικών ομάδων.

Η Επιτροπή Άμυνας της Βουλής στην έκτακτη συνεδρία της αποφάσισε επίσης να μην αποδευσμεύσει και το κονδύλιο για την συντήρηση των ελικοπτέρων Mil MI-35, συνδέοντάς το και αυτό με την απόφαση για το κονδύλιο για την προμήθεια των OPV.

Για τον λόγο αυτό κατά την υπογραφή του συμβολαίου το απόγευμα στο Υποργείο Άμυνας, προστέθηκε μία παράγραφος η οποία αναφέρει πως σε περίπτωση που η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν αποδεσμεύσει το κονδύλιο για την προκαταβολή της αγοράς των δύο περιπολικών ανοικτής θαλάσσης, τότε το συμβόλαιο δεν θα ισχύει και δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε απαίτηση των Ισραηλινών για καταβολή ποινικών ρητρών ή αποζημιώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: