Σε λίγες ώρες το μεγάλο ραντεβού του Κομήτη ISON με τον Ηλιο.-

Με ταχύτητα που φτάνει τα 600,000 χιλιόμετρα την ώρα κατευθύνεται σταθερά προς τον Ηλιο ο κομήτης ISON, με τα μάτια της επιστημονικής κοινότητας να είναι στραμμένα στο μεγάλο ραντεβού του με τον Ηλιο στις 8 το βράδυ ώρα Κύπρου.
 Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε για παρακολούθηση του κομήτη, σε λίγες ώρες ο κομήτης θα φθάσει στο περιήλιο, δηλαδή στο σημείο της τροχιάς του που βρίσκεται στην ελάχιστη δυνατή απόσταση από τον Ήλιο.

 Σε μόνο λίγες ώρες λοιπόν, θα βρίσκεται στην πλησιέστερη απόστασή του από την επιφάνεια του Ηλιου, (1,165,000 χιλιόμετρα) και σύμφωνα με τους υπολογισμούς θα κάνει μια στροφή, κατευθυνόμενος ξανά προς τους πλανήτες.
 Το μεγάλο στοίχημα είναι κατά πόσον ο κομήτης, ο οποίος αποτελείται από πάγο, αέρια και σκόνη, θα επανεμφανιστεί αλώβητος μετά  την στροφή του γύρω από τον Ηλιο και εάν θα αντέξει τις θερμοκρασίες του τοπικού μας άστρου, που φθάνουν μέχρι και 15 εκατ. βαθμούς κελσίου.
 Αν μετά το ραντεβού του με τον Ηλιο επιβιώσει των τεράστιων θερμοκρασιών, θα είναι ορατός με γυμνό μάτι όλο τον Δεκέμβριο, προτού κατευθυνθεί προς τον Αρη.
 Αρχικά οι προσδοκίες ήταν πολύ υψηλές και οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι ο κομήτης αυτός θα ήταν τόσο φωτεινός όσο και η Σελήνη και θα ονομαζόταν Κομήτης του Αιώνα. Ωστόσο, οι υπολογισμοί σήμερα είναι πολύ πιο συγκρατημένοι και κάνουν λόγο για φωτεινότητα όμοια με της Αφροδίτης.
 Ο κομήτης ανακαλύφθηκε τον Σεπτέμβρη του 2012 από Ρώσους αστρονόμους, και του δόθηκε το όνομα «Κομήτης ISON», καθώς ανακαλύφθηκε με τη χρήση δεδομένων από το Διεθνές Επιστημονικό Δίκτυο Οπτικών (ISON).
 Προέρχεται από το Νέφος του Οορτ, έξω από το ηλιακό μας σύστημα, από το οποίο πιστεύεται ότι μας επισκέπτονται όλοι οι κομήτες. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα ουράνια σώματα του νέφους του Οορτ δημιουργήθηκαν μαζί με τους πλανήτες και τα υπόλοιπα σώματα του ηλιακού μας συστήματος, πριν από περίπου 4.6 δισεκατομμύρια χρόνια. Το νέφος Οορτ έχει μήκος ένα έτος φωτός.
 Οι κομήτες είναι ουράνια σώματα που αποτελούνται από τον πυρήνα, ο οποίος είναι το λαμπρότερο τμήμα τους και έχει όψη αστέρος, την κόμη, η οποία έχει νεφελώδη όψη και περιβάλλει τον πυρήνα, και την ουρά, η οποία και αποτελεί επιμήκη προέκταση της κόμης. Ο πυρήνας και η κόμη συγκροτούν την κεφαλή του κομήτη. Μερικοί κομήτες παρουσιάζουν πολλές ουρές, δύο έως έξι.
Η ετυμολογία της λέξης προέρχεται από την αρχαία ελληνική γλώσσα. Κομήτης, σήμαινε εκείνος που άφηνε μακριά μαλλιά, ο «καρηκομόων».


Δεν υπάρχουν σχόλια: