Γερμανία: Συμφωνία για τον «Μεγάλο Συνασπισμό».- Ικανοποιημένοι και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, Μέρκελ, Γκάμπριελ και Ζεεχόφερ.-

Βερολίνο: Συμφωνία προέκυψε τελικά, έπειτα από συνεχείς διαπραγματεύσεις που κράτησαν 17 ώρες και ολοκληρώθηκαν την αυγή, για τον «Μεγάλο Συνασπισμό» που θα σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση της Γεμανίας, μετά τις τελευταίες εκλογές στη χώρα. Η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από τα μέλη του SPD και τα αποτελέσματα αναμένονται στα μέσα Δεκεμβρίου. Η έγκριση θεωρείται βέβαιη. Τότε θα ανακοινωθούν και οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης Μέρκελ..
Τους όρους της συμφωνίας για το «Μεγάλο Συνασπισμό» παρουσίασαν οι αρχηγοί των τριών κομμάτων που συμμετέχουν σε αυτόν: η καγκελάριος
 Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, και ο αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών, Χορστ Ζεεχόφερ. Η συμφωνία «βρίσκεται μέσα στα πλαίσια της εκατέρωθεν εμπιστοσύνης» δήλωσε η Μέρκελ, «δίκαιη» τη χαρακτήρισε ο ηγέτης του SPD.


«Η Ευρώπη είναι απολύτως απαραίτητη για την Γερμανία» δήλωσε η Μέρκελ αναφερόμενη στην ευρωπαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, ενώ και οι τρεις αρχηγοί έσπευσαν να επιβεβαιώσουν την προσήλωσή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ευρώ.
Ο συνασπισμός επιδιώκει «σταθερά δημοσιονομικά, ασφαλή ευημερία και κοινωνική ασφάλεια», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος.
Η ίδια, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι δεν ενοχλείται από την αναμονή προκειμένου το SPD να απευθυνθεί στην βάση του. «Γιατί να μην περιμένω; Δεκατέσσερις μέρες. Κάθομαι ήσυχα και κάνω την δουλειά μου» είπε χαρακτηριστικά.
Η Μέρκελ δήλωσε ακόμη ικανοποιημένη από τον συμβιβασμό που προέκυψε στο θέμα του κατώτατου μισθού και ομολόγησε ότι τα κόμματα προσήλθαν στην διαπραγμάτευση με πολύ διαφορετικές απόψεις μεταξύ τους.
Σε αυτό το θέμα, το SPD κατάφερε να επιβάλει τη θέση για ωρομίσθιο ύψους 8,50 ευρώ, που θα τεθεί σε ισχύ από το 2015.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, σύγκλιση επετεύχθη και σε ό,τι αφορά τις συντάξεις για τις μητέρες που απέκτησαν παιδιά πριν από το 1992. Η συμφωνία θα ισχύσει ήδη από τον ερχόμενο Ιούλιο. Καθιερώνεται επίσης σύνταξη στα 63 μετά από 45 χρόνια εργασίας και αντίστοιχες καταβολές εισφορών.
Συμφωνία επετεύχθη και στην επιβολή διοδίων στους γερμανικούς αυτοκινητοδρόμους σε αυτοκίνητα αλλοδαπών, που θα ισχύσει από του χρόνου, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα παραβιάζεται η ευρωπαϊκή νομοθεσία και ότι τα έσοδα θα επενδύονται σε έργα στο οδικό δίκτυο της χώρας χωρίς να επιβαρύνονται επιπλέον οι γερμανοί οδηγοί.
Ο πρόεδρος του CSU έσπευσε μάλιστα στην συνέντευξη Τύπου να διαβεβαιώσει ότι τα διόδια θα επιβληθούν, καθώς έχει ασκηθεί ήδη κριτική ότι η σχετική αναφορά στην προγραμματική συμφωνία είναι ασαφής.
Μία από τις υποχωρήσεις που έκανε το SPD ήταν στο θέμα της διπλής υπηκοότητας. Ο Ζ.Γκάμπριελ παραδέχθηκε ότι το κόμμα του θα επιθυμούσε μια εντελώς νέα νομοθεσία σε ό,τι αφορά την διπλή υπηκοότητα των παιδιών που γεννιούνται στην Γερμανία από μετανάστες.
«Με το CDU και το CSU αυτό δεν μπορούσε να περάσει», δήλωσε, αλλά η Ανγκ.Μέρκελ τόνισε ότι η χαλάρωση της υφιστάμενης νομοθεσίας, η οποία συμφωνήθηκε τελικά, αποτελεί ξεκάθαρο μήνυμα προς τους νέους των ξένων οικογενειών.
«Θέλουμε αυτούς τους νέους ανθρώπους. Είναι μέρος της κοινωνίας μας» είπε. Η τουρκική κοινότητα της Γερμανίας πάντως εξέφρασε ήδη την δυσαρέσκειά της για την απόφαση που ελήφθη τελικά.
Τα κόμματα συμφώνησαν ότι δεν θα υπάρξει αύξηση της φορολόγησης, μία απαίτηση των CDU και CSU. «Όχι σε νέους φόρους και όχι σε νέα χρέη» είπε ο Χέρμαν Γκρόε, γενικός γραμματέας του CDU.
Σε ό,τι αφορά την κατανομή των υπουργείων το CDU (Χριστιανοδημοκράτες) θα πάρει πέντε συν το υπουργείο Καγκελαρίας, το SPD (Σοσιαλδημοκράτες) έξι και το CSU (Χριστιανοκοινωνιστές) τρία.

Εάν το
SPD εγκρίνει τη συμφωνία, στις 17 Δεκεμβρίου η Μέρκελ θα ορκιστεί για τρίτη φορά καγκελάριος και η κυβέρνηση θα αναλάβει καθήκοντα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: