Μπαρόζο: Η ΕΕ στηρίζει την προσπάθεια για κοινό ανακοινωθέν.-

Τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και την αξίωση του για κατάληξη σε κοινό ανακοινωθέν στο κυπριακό, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε κοινή διάσκεψη τύπου που παραχώρησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο Πρόεδρος Κομισιόν, δήλωσε ότι ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις που αφορούν την πορεία της κυπριακής οικονομίας, το κυπριακό αλλά και τα θέματα ενέργειας. Σε ότι αφορά τα θέματα οικονομίας, ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσε ότι οι πρώτες δύο θετικές αξιολογήσεις από την τρόικα δείχνουν ακριβώς ότι το κυπριακό πρόγραμμα βρίσκεται σε σωστή τροχιά. 

Τόνισε ότι η Κύπρος μπορεί να επωφεληθεί με διάφορους τρόπους από οικονομική βοήθεια η οποία είναι διαθέσιμη από την Κομισιόν για τις χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα στήριξης. 
Σε ότι αφορά τα θέματα ενέργειας, ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, είπε ότι η ανεύρεση υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, θα βοηθήσει σημαντικά στην σταθεροποίηση της κυπριακής οικονομίας. Θα συμβάλει επίσης, είπε, στην ενεργειακή ασφάλεια τόσο της Κύπρου όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  
Το κυπριακό πρόβλημα αποτελεί προτεραιότητα τόσο για την Κομισιόν όσο και για τον ίδιο είπε ο κ. Μπαρόζο, χαιρετίζοντας τη δέσμευση και την βούληση του Προέδρου Αναστασιάδη για κατάληξη σε διευθέτηση. Αναφέρθηκε επίσης και στην προσπάθεια για κατάληξη σε κοινό ανακοινωθέν, εκφράζοντας τη στήριξη της Κομισιόν. Σε ότι αφορά την εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι μόλις υπάρξει πρόοδος η Κομισιόν θα στηρίξει τη διαδικασία.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ευχαρίστησε τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για την πρόσκληση και την ευκαιρία που δόθηκε στην κυπριακή κυβέρνηση για φιλική και παραγωγική ανταλλαγή απόψεων.
Συμπλήρωσε ότι η σημερινή μέρα σηματοδοτεί την αφετηρία για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με την ΕΕ, στα πλαίσια της αλληλοκατανόησης και του σεβασμού. 
Επανέλαβε ότι η Κύπρος διέρχεται μια πολύ δύσκολη περίοδο και πως ο κυπριακός λαός δοκιμάζεται. Ωστόσο έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι ο δρόμος για έξοδο από την κρίση περνά μέσα από την ΕΕ. 
Παράλληλα εξέφρασε την δέσμευση της Κυβέρνησης για πλήρη εφαρμογή του προγράμματος καθώς και την αποφασιστικότητα να εργαστεί στενά με την ΕΕ για έξοδο της χώρας από την κρίση χαιρετίζοντας τη στήριξη της Κομισιόν με την αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης και τα 200 εκ. μέσω των ταμείων πολιτικής συνοχής της ΕΕ.   
Τέλος αναφερόμενος στο κυπριακό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι εξέφρασε την επιθυμία της Κυβέρνησης για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στην διαπραγματευτική διαδικασία. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: