Γνήσια και καλή θέληση για διάλογο, ζητά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από τον Τ/κ ηγέτη.- Για «συνεταιρισμό δύο κρατών με δύο κυριαρχίες» πάει στη συνάντηση ο Έρογλου.-

Είναι η ώρα ο Τ/κ ηγέτης να συνειδητοποιήσει ότι θα πρέπει να προσέλθει στο διάλογο με γνήσια και οπωσδήποτε καλή θέληση, για να συναντηθούμε και να λύσουμε το Κυπριακό το συντομότερο, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος κάλεσε όσους εμπλέκονται στο Κυπριακό να ακούσουν τις "κραυγαλέες κατ' αντίθεση" θέσεις που συνεχίζει να εκφράζει ο Ντερβίς Έρογλου και να επιδείξουν περισσότερο ενδιαφέρον.

Σε εκτός κειμένου αναφορές του στο μνημόσυνο των ηρώων της Κυπερούντας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως ο ίδιος ακούει τα όσα ο Τ/κ ηγέτης δηλώνει και ευχήθηκε "να ακούσουν αυτοί που θα έπρεπε περισσότερο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον να επιδείξουν για μια ακόμα μοιρασμένη και διαιρεμένη ευρωπαϊκή χώρα".
Το μήνυμα, συνέχισε, που θα ήθελε να περάσει είναι ότι "επιτέλους έφτασε η ώρα να συνειδητοποιήσουμε όλοι πως η συνεχιζόμενη διαίρεση και το σημερινό καθεστώς πραγμάτων δεν είναι προς όφελος των Τ/κ ούτε προς όφελος των Ε/κ, είναι επιτέλους η ώρα να συνειδητοποιήσουν και οι Τ/κ ηγέτες ότι θα πρέπει να προσέλθουν στο διάλογο με γνήσια και οπωσδήποτε καλή θέληση, για να συναντηθούμε και να λύσουμε το Κυπριακό το συντομότερο, αν όντως υπάρχει βούληση από την άλλη πλευρά και αν όντως η Τουρκία θέλει να υλοποιήσει τα όσα ισχυρίζεται".
Λέγοντας ότι "η αρχή είναι το ήμισυ του παντός", ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέδειξε πως θα πρέπει να ξεκαθαριστούν εξ αρχής οι βασικές παράμετροι που έχουν κατά καιρούς συμφωνηθεί "δηλαδή της μιας κυριαρχίας, της μιας και μόνης διεθνούς προσωπικότητας, της μιας και μόνης ιθαγένειας, ενός ομόσπονδου διζωνικού δικοινοτικού κράτους - μια οδυνηρή υποχώρηση της Ε/κ πλευράς - με αλληλοσεβασμό των δικαιωμάτων όλων των κατοίκων, αλλά και της ιδιότητας της καταγωγής του καθενός", προσθέτοντας ότι τότε και μόνο μπορούμε να κτίσουμε και να συνδημιουργήσουμε.
Ανέφερε ακόμη πως "όσοι θεωρούν ότι μπορούμε να βγούμε σε ένα διάλογο και βλέπουμε στην πορεία, όταν κραυγαλέες κατ` αντίθεση είναι οι θέσεις που εκφράζει ο Τ/κ ηγέτης, λυπούμαι να πω ότι θα πρέπει να ξανασκεφτούν οι εμπλεκόμενοι στο Κυπριακό, ότι επιτέλους έφτασε η ώρα να συμβάλουν ενεργά" ενώ τόνισε πως ο ίδιος δεν πρόκειται να αποδεχθεί "την εκ των υστέρων τάχα βοήθεια που θα τύχουμε εάν εμπλακούμε σε έναν ατέρμονο διάλογο".
Αναφερόμενος στις δηλώσεις Έρογλου για εξεύρεση λύσης εντός τριμήνου και για σχέδιο Β` εάν δεν υπάρχει θετική κατάληξη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διερωτήθηκε προς τι όλο αυτό για ένα κοινό ανακοινωθέν που θα ξεκαθαρίζει τα αυτονόητα και πρόσθεσε ότι " δεν είναι δυνατόν να υπάρχει μετεξέλιξη με βάση τις συνθήκες εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας ενός ενιαίου κράτους σε ομόσπονδο κράτος και το νέο ομόσπονδο κράτος να
έχει τάχα δυο κυριαρχίες ή να μην έχει μια και μόνη διεθνή εκπροσώπηση ή να μην έχει μια και μόνο υπηκοότητα".
Εκφράζοντας την άποψη πως "αυτό το οποίο θα επιδιώξουν κάποιοι είναι να παρατείνεται ο διάλογος για να εξαντληθεί το τρίμηνο", ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι "ποτέ δεν εγκαταλείψαμε τις όποιες συγκλίσεις, αν υπήρξαν και όσες υπήρξαν" και διερωτήθηκε " έκτοτε τι πρόοδος υπήρξε μέσα από εκείνες τις συγκλίσεις;".
Γι αυτό το λόγο, συνέχισε, και η επιμονή μου ότι χρειάζεται σαφέστατο, ξεκάθαρο πλαίσιο μέσα στο οποίο να κινηθούμε και τόνισε ότι η Ε/κ πλευρά έχει την καλή θέληση και την πολιτική βούληση και την αποφασιστικότητα για λύση.
Κάλεσε τους δε τους Τ/κ να συνειδητοποιήσουν ότι είναι ήδη Ευρωπαίοι πολίτες, αφού κατέχουν υπηκοότητα και διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας και "ν` αντιληφθούν ότι πολύ περισσότερο οικονομική ευμάρεια και προκοπή θα έχουμε αν επιτέλους συνειδητοποιήσουμε ότι έφτασε η ώρα που θα πρέπει να δώσουμε τα χέρια και μέσα από το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον αλληλοσεβασμό της ύπαρξης των κοινοτήτων να προχωρήσουμε μπροστά".
Ερογλου: Αν δεν υπάρξει λύση σε τρεις μήνες, θα επαναξιολογήσουμε την κατάσταση.-
Μια μέρα πριν από την άτυπη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, η οποία έχει στόχο να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να υπάρξει κοινή διακήρυξη για έναρξη των συνομιλιών, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Ερογλου, εκφράζει κατηγορηματικά την αντίθεση του, δηλώνοντας ότι οι συνομιλίες μπορούν να αρχίσουν χωρίς κοινή διακήρυξη και ότι όλα τα θέματα μπορούν να συζητηθούν στην πορεία των διαπραγματεύσεων.
Ταυτόχρονα θέτει όρους και προϋποθέσεις, μιλά για "δύο λαούς και δύο κυριαρχίες" και υποστηρίζει ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να είναι βασισμένη στις "πραγματικότητες" στο νησί.
Σε συνέντευξη στην εφημερίδα "Μιλιέτ", ενόψει της συνάντησης, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ισχυρίστηκε ακόμα ότι η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2014 και ακολούθως να γίνουν δημοψηφίσματα. Επανέλαβε τη θέση για πολιτική ισότητα και πρόσθεσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να εγκαταλείψει το φάντασμα, κατά την έκφρασή του, της επιστροφής στην προ του 1974 κατάσταση.
Επέκρινε επίσης τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για αρνητική στάση στο θέμα της έναρξης των διαπραγματεύσεων. Ο Ντερβίς Ερογλου ξεκαθάρισε από την `Αγκυρα ότι δεν αποδέχεται συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και ούτε την ονομασία "Ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία" για το κράτος που θα προκύψει από τις συνομιλίες.
Πρόσθεσε ότι στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα επαναλάβει τη θέση για διζωνικό, δικοινοτικό και συνεταιρικό κράτος και προειδοποίησε ότι, αν δεν υπάρξει λύση εντός τριών μηνών, θα γίνουν νέες αξιολογήσεις.
Ομήρου: Η συνάντηση δεν θα έχει αποτέλεσμα.-
Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι υπό το φως των νέων προκλητικών δηλώσεων του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, μια μέρα πριν την συνάντησή του με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, είναι προφανές ότι η συνάντηση των ηγετών δεν θα έχει οποιοδήποτε αποτέλεσμα.
Σε δηλώσεις στην Πάφο, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι τα όσα δηλώνει ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου σε τουρκική εφημερίδα είναι απολύτως ενδεικτικά της αμετάβλητης τουρκικής πολιτικής και στάσης, δηλαδή επιμονή σε « δύο λαούς και δύο κυριαρχίες», στις «πραγματικότητες» που έχουν διαμορφωθεί μετά το έγκλημα της τουρκικής εισβολής το 1974 και έναρξη διαπραγματεύσεων χωρίς κοινή διαπραγματευτική βάση , χωρίς κοινό ανακοινωθέν.
Υπό το φως αυτών των προκλητικών δηλώσεων, συνέχισε ο κ Ομήρου, είναι προφανές ότι η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κατοχικού ηγέτη δεν πρόκειται να έχει οποιοδήποτε αποτέλεσμα.
Ο κ Ομήρου σημείωσε , επίσης, πως ως εκ τούτου καθίσταται, επιτακτική η ανάγκη λήψης σημαντικών αποφάσεων από την Κυπριακή Δημοκρατία και από την Ελληνική Κυπριακή πλευρά. Πρόσθεσε ακόμη, πως συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις κάτω από αυτές τις συνθήκες , και κάτω από αυτούς τους όρους που θέτει ο κ Έρογλου , θα ήταν αδιανόητη.
Κατέστησε επίσης σαφές, πως άμεσο καθήκον, είναι η καταγγελία της τουρκικής στάσης σε κάθε προσφερόμενο διεθνές και ευρωπαϊκό βήμα, και η διακήρυξη επίσης συνέχισε, « ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να συναινέσει στο άνοιγμα οποιουδήποτε διαπραγματευτικού κεφαλαίου στον ενταξιακό διάλογο Τουρκίας – Ε.Ε.».
Ταυτόχρονα είπε, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε διαμόρφωση περιγράμματος λύσης του Κυπριακού , το οποίο να θέσουμε ενώπιον της διεθνούς και της ευρωπαϊκής κοινότητας, στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος, του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009.
Καταλήγοντας ο κ Ομήρου είπε ακόμη, πως η υιοθέτηση μιας νέας εθνικής στρατηγικής στη βάση του αντικατοχικού χαρακτήρα του Κυπριακού, καθίσταται πλέον μονόδρομος.
Αρχιεπίσκοπος : «Δεν πιστεύω να γίνει ο,τιδήποτε».-

Κανένα αποτέλεσμα θα επιφέρει η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό

ηγέτη Ντερβίς Έρογλου δηλώνει ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.
Απαισιόδοξος όσον αφορά το αποτέλεσμα που θα έχει η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου εμφανίστηκε σε δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Από τη στιγμή, είπε ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, που θέλουν δύο κράτη στην Κύπρο δεν πιστεύω να γίνει ο,τιδήποτε. Αλλά, σημείωσε, κάνει καλά ο Πρόεδρος να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για να μην βρεθεί κανείς να τον κατηγορήσει ότι δεν θέλει λύση του εθνικού μας προβλήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: