Μείωση των θανάτων από οδικά δυστυχήματα στην Κύπρο κατά 28% - Στόχος η μείωση στο 50%.-

Mια πολύ θετική χρονιά για την Κύπρο όσον αφορά τους οδικούς θανάτους ήταν το 2012, αφού σημειώθηκε 28% μείωση των θανάτων με αποτέλεσμα η Κύπρος να βρίσκεται στη 12η καλύτερη θέση στην ΕΕ, από την 22η θέση που βρισκόταν το 2011, αναφέρει ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Τάσος Μητσόπουλος σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των θυμάτων οδικών συγκρούσεων, που είναι η τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου, με βάση απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο κ. Μητσόπουλος σημειώνει παράλληλα πως "ο χαμός όμως έστω και μιας ανθρώπινης ζωής στην άσφαλτο είναι άδικη. Δεν χωρεί ούτε επανάπαυση ούτε εφησυχασμός. Συλλογικά και συντονισμένα συνεχίζουμε τις προσπάθειες για περαιτέρω μείωση του ποσοστού οδικών θανάτων και τραυματισμών".
Οπως αναφέρει ο Υπουργός Συγκοινωνιών "στόχος της ημέρας αυτής είναι να φέρουμε στη μνήμη μας και να τιμήσουμε τα εκατομμύρια των νεκρών και τραυματιών από οδικές συγκρούσεις. Ταυτόχρονα, να κατανοήσουμε ότι ο καθένας από εμάς και όλοι μαζί συλλογικά πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποφυγή στο μέλλον θανάτων και τραυματισμών που μπορούν να αποφευχθούν, αφού ο βασικός παράγων των συγκρούσεων αυτών είναι ο άνθρωπος".
Σύμφωνα με τον κ. Μητσόπουλο, κάθε χρόνο 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα, περίπου 50 εκατομμύρια τραυματίζονται και 5 εκατομμύρια άνθρωποι αποκτούν μόνιμες αναπηρίες.
Οπως σημειώνει ο Υπουργός Συγκοινωνιών, η παγκόσμια κοινότητα έχει σημάνει συναγερμό για την αντιμετώπιση της φοβερής μάστιγας των οδικών συγκρούσεων, και η δεκαετία 2011-2020 έχει ανακηρυχθεί από τον ΟΗΕ ως «Δεκαετία Δράσης για τη Βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας».
"Η Κύπρος συμμετέχει σε αυτή την τεράστια εκστρατεία που έχει ξεκινήσει για μείωση των οδικών συγκρούσεων. Έχει ήδη εκπονηθεί και άρχισε η υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου για την Οδική Ασφάλεια για την περίοδο 2012-2020. Ο στόχος είναι η μείωση των θυμάτων σε οδικές συγκρούσεις κατά 50% μέχρι το 2020, στόχος πλήρως εναρμονισμένος με τον στρατηγικό στόχο που έχει θέσει και η Ευρωπαϊκή Ένωση", αναφέρει ο κ. Μητσόπουλος.
Σημειώνει πως "η συστράτευση των κοινωνικών δυνάμεων στις προσπάθειες της Πολιτείας για αντιμετώπιση του προβλήματος είναι απόλυτα αναγκαία λόγω των πολλών διαστάσεων και της πολυπλοκότητας του θέματος. Η καλλιέργεια ορθής οδικής συμπεριφοράς, συνείδησης και κουλτούρας είναι προαπαιτούμενο".
"Εις μνήμη των ανθρώπων που χάσαμε, και ιδίως των νέων, και λαμβάνοντας υπόψη ότι οι απώλειες λόγω οδικών συγκρούσεων τραυματίζουν ανεπανόρθωτα την οικογενειακή ζωή,
πλήττουν την κοινωνική μας συνοχή και δημιουργούν αφόρητο ανθρώπινο πόνο, ας προσπαθήσουμε να καταστήσουμε τους δρόμους της Κύπρου πιο ασφαλείς για όλους τους χρήστες. Στην προσπάθεια αυτή η νεολαία μας ας είναι μπροστάρης", καταλήγει ο κ. Μητσόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: