Με τιμές «εν ενεργεία Προέδρου» αποχαιρετά η Κύπρος τον Γλαύκο Κληρίδη.-

Πολιτεία και λαός αποχαιρετούν με συγκίνηση τον ιστορικό ηγέτη Γλαύκο Κληρίδη. Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί στις 11 το πρωί από τον ιερό ναό της του Θεού Σοφίας στον Στρόβολο.
Η ημέρα της κηδείας έχει κηρυχθεί δημόσια αργία. Η σορός του πρώην Προέδρου θα τεθεί για λαϊκό προσκύνημα στην του Θεού Σοφίας από τις 9 το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ Τον επικήδειο, μετά από επιθυμία της οικογένειας του εκλιπόντος και του Υπουργικού Συμβουλίου θα εκφωνήσει ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης που επέστρεψε εσπευσμένα την Κυριακή το πρωί από την Σρι Λάνκα όπου εκπροσωπούσε τη χώρα μας στις εργασίες της συνόδου των ηγετών των χωρών μελών της Κοινοπολιτείας. Η ταφή θα γίνει τον οικογενειακό του τάφο, πλάι στη σύζυγό του, Λίλα-Ειρήνη, στο κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης.
Επιθυμία της οικογένειας του εκλιπόντος είναι όπως αντί στεφάνων κατατίθενται εισφορές για τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ).
Σύσκεψη στο Προεδρικό
Αποφάσεις σε σχέση με τις διευθετήσεις για την κηδεία του αποβιώσαντος πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη και την απόδοση τιμών προς αυτόν εκ μέρους την Πολιτείας λήφθηκαν σε ειδική σύσκεψη της Επιτροπής του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, αμέσως μετά την επιστροφή του από τη Σρι Λάνκα..
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας με βάση τις αποφάσεις αυτές Βιβλίο Συλλυπητηρίων θα ανοιχθεί στη νέα αίθουσα εκδηλώσεων του Προεδρικού Μεγάρου τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013. Το Βιβλίο Συλλυπητηρίων θα υπογραφεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα Μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, τους Αρχηγούς των Ξένων Διπλωματικών Αποστολών και τους Πολιτειακούς Αξιωματούχους. Στις 10 το πρωί, το Βιβλίο Συλλυπητηρίων θα υπογράψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Μετά την υπογραφή του Βιβλίου Συλλυπητηρίων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα Μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου θα μεταβούν στον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας, όπου θα εκτίθεται η σορός του αποβιώσαντος πρώην Προέδρου για λαϊκό προσκύνημα από τις 9πμ μέχρι τις 7μμ. Του προσκυνήματος θα προηγηθεί τρισάγιο. Το Βιβλίο Συλλυπητηρίων θα είναι ανοικτό για τους Πολιτειακούς Αξιωματούχους από τις 10.30πμ μέχρι τις 12μ, ενώ για το Διπλωματικό Σώμα από τις 12μ μέχρι τις 3μμ. Της Εξοδίου Ακολουθίας θα προστεί ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ πλαισιούμενος από μέλη της Ιεράς Συνόδου, στις 19 Νοεμβρίου, στις 11πμ, από τον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας. Τον επικήδειο θα εκφωνήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και θα ακολουθήσει
κατάθεση στεφάνων. Η ταφή θα γίνει στον οικογενειακό τάφο του εκλιπόντος, στο κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης. Στη χθεσινή σύσκεψη της Επιτροπής του Υπουργικού Συμβουλίου πήραν μέρος οι Υπουργοί Εσωτερικών, Άμυνας, Δικαιοσύνης και Συγκοινωνιών και Έργων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας και υπηρεσιακοί παράγοντες. Η Αθήνα στην κηδεία
Στην κηδεία θα παραστούν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Υπουργός Αμυνας της Ελλάδας Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Ηλεκτρονικό βιβλίο συλλυπητηρίων
Τιμώντας τη μνήμη του μεγάλου μας ηγέτη, και μετά τη σχετική απόφαση του πολιτικού γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού, το Ινστιτούτο Γλαύκος Κληρίδης ανακοίνωσε ότι από τις 12 μ.μ. χθες Κυριακή, έχει ανοίξει επίσημο ηλεκτρονικό βιβλίο συλλυπητηρίων. Άνθρωποι από την Κύπρο και το εξωτερικό, μπορούν να καταγράψουν ένα τελευταίο μήνυμα για ένα αληθινό αγωνιστή και οραματιστή, επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα www.clerides.org
Το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ κήρυξε 40ήμερο πένθος για το θάνατο του ιδρυτή του. Ο πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου στάθηκε στη σοβαρότητα, την υπευθυνότητα, την αίσθηση του εθνικού καθήκοντος, αλλά και την αποτελεσματικότητά του Γλαύκου Κλήριδη στην εφαρμογή των στρατηγικών του επιλογών, που εξακολουθούν να είναι ζητούμενα της πολιτικής και της δημόσιας σφαίρας γενικότερα. «Μας δίδαξε τη μεγάλη αξία της ευθύνης να λαμβάνεις αποφάσεις, που όσο και αν αντιστρέφονται το λαϊκό αίσθημα, εξυπηρετούν το μέλλον και την προοπτική της πατρίδας», τόνισε. Συλλυπητήρια Μπαρόζο
Σε συλλυπητήριο μήνυμα του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο εξέφρασε την θλίψη του σημειώνοντας ότι ο Γλαύκος Κληρίδης θα μείνει στην ιστορία ως ένας πραγματικός Ευρωπαίος πολιτικός και ως ο άνθρωπος που εργάστηκε ακούραστα για δεκαετίες για την επανένωση της Κύπρου και για την πλήρη ένταξη της Κύπρου στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: