Η Ερευνα για τη ΣΥΤΑ: «Ο Νίκος Λίλλης είναι Κυβέρνηση και σύμβουλος του Προέδρου Χριστόφια» - Κατάθεση του επιχειρηματία Τάκη Παλάοντα.-

Στην Ερευνητική Επιτροπή για την επένδυση του Ταμείου Συντάξεων της Cyta σε τουρκοκυπριακή γη στη Δρομολαξιά κατέθεσε χθες ο επιχειρηματίας Τάκης Παλάοντας, ο οποίος είχε επαγγελματικές σχέσεις με τον επιχειρηματία Χαράλαμπο Λιοτατή.

Ο κ. Παλάοντας, ο οποίος ζήτησε ο ίδιος να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής, είπε ότι το 2010 ο κ. Λιοτατής, ο οποίος του χρωστούσε χρηματικό ποσό, τού πρότεινε να εμπλακεί στην υπόθεση με την επένδυση του Ταμείου Συντάξεων της Cyta, στη Δρομολαξιά, με τον επιχειρηματία και Πρόεδρο της Αλκής Νίκο Λίλλη, από την οποία ανέμενε ότι «θα κερδίσουν πολλά λεφτά», όπως είπε.
Όπως του ανέφερε ο κ. Λιοτατής, σκοπός ήταν να συμμετάσχουν και άλλοι «στο παιχνίδι» καθώς ο ίδιος έδωσε πολλά χρήματα στον κ. Λίλλη και είχε «στραγγίξει» οικονομικά, κατά την έκφρασή του.
Για το σκοπό αυτό, είπε ο κ. Παλάοντας, ο κ. Λιοτατής διευθέτησε συνάντηση με τον Νίκο Λίλλη, στο γραφείο της εταιρείας του “Alliance” στη Λάρνακα, η οποία και πραγματοποιήθηκε στις 25 Αυγούστου του 2010.
Σύμφωνα με την κατάθεση του κ. Παλάοντα, στη συνάντηση τού προτάθηκε από τον κ. Λίλλη να αγοράσει το 50% ενός χωραφιού το οποίο σκόπευε να αγοράσει η εταιρεία “Esfera” - ιδιοκτησίας του κ. Λίλη - από τον Τ/κ Μουσταφά Μουσταφά.
Το τεμάχιο αυτό βρίσκεται δίπλα από το τεμάχιο ιδιοκτησίας της “Wadnic Trading” και ανήκει στον Μουσταφά Μουσταφά. Σύμφωνα με τον κ. Παλάοντα, στη συνάντηση τού ελέχθη ότι η “Esfera” είχε συμφωνήσει με τον Μουσταφά Μουσταφά για την αγοραπωλησία, όμως η διαδικασία θα έπαιρνε λίγο χρόνο, καθώς έπρεπε να εγκριθεί από τον Κηδεμόνα τ/κ περιουσιών. Ισχυρίστηκε ότι τού ειπώθηκε στη συνάντηση πως το υπόλοιπο 50% του τεμαχίου της “Esfera” θα το αγόραζε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης.
Ο κ. Παλάοντας ανέφερε ότι δεν ενδιαφερόταν να μπει συνέταιρος στην εταιρεία, αλλά ότι θα σκεφτόταν μια πιθανή αγορά 2-3 σκαλών. Τελικά η συζήτηση κατέληξε στην αγορά 2 σκαλών έναντι 250 χιλιάδων ευρώ, τιμή που ο κ. Παλάοντας θεώρησε συμφέρουσα.
Η συμφωνία κλείστηκε στη Λεμεσό, στις 15 Δεκεμβρίου 2010, στην παρουσία του δικηγόρου του κ. Παλάοντα, και των κ. Λίλλη και Λιοτατή. Πρόσθεσε ότι ο δικηγόρος του τον συμβούλεψε ότι θα έπαιρνε ρίσκο, σε περίπτωση που ο Κηδεμόνας απέρριπτε την πώληση του τεμαχίου από τον Μουσταφά Μουσταφά στην “Esfera”.
Για το λόγο αυτό, είπε, στο πωλητήριο έγγραφο μπήκε παράγραφος, που προνοούσε ότι αν εντός έξι μηνών δεν αγοραζόταν το τεμάχιο του Μουσταφά από την “Esfera”, ο Παλάοντας θα έπαιρνε τεμάχιο 2 σκαλών από τα 7/10 του χωραφιού που ανήκε στην “Wadnic”.
Πριν τη συμφωνία, ο κ. Παλάοντας αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό, κατά το οποίο ο κ. Λίλλης ζήτησε από τους Παλάοντα και Λιοτατή να πάνε με το δικό του αμάξι στο γραφείο του δικηγόρου του κ. Παλάοντα, καθώς δεν ήθελε να μπει σε ξένο αυτοκίνητο. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, σύμφωνα πάντα με τα όσα κατέθεσε ο μάρτυρας, ο κ. Λίλλης κάλεσε σε ανοιχτή ακρόαση τον κ. Κατσουρίδη, ο οποίος του είπε ότι δεν μπορούσε να μιλήσει, καθότι βρισκόταν στη Βουλή.
Ο κ. Παλάοντας πρόσθεσε ότι κλείνοντας το τηλέφωνο, ο κ. Λίλλης του ανέφερε «είδες με ποιους έχω να κάνω;».
Ακολούθως, ο κ. Παλάοντας είπε ότι στις 10 Ιανουαρίου 2011 άκουσε στις ειδήσεις για «σκάνδαλο με ανύπαρκτα κτήρια» του Ταμείου Συντάξεων της Cyta και επικοινώνησε με τον κ. Λιοτατή. Ο τελευταίος, συνέχισε, τον καθησύχασε, λέγοντάς του ότι «ο Νίκος Λίλλης είναι κυβέρνηση» και «σύμβουλος του Προέδρου Χριστόφια».
Στο διάστημα εκείνο, είπε, αναμενόταν να γίνει η συμφωνία της Wadnic με το Ταμείο Συντάξεων της Cyta και να δοθεί η προκαταβολή ύψους 9 εκ., ώστε στη συνέχεια ο Λίλλης να εξοφλήσει τον Λιοτατή και εκείνος με τη σειρά του τον Παλάοντα για παλιότερες οικονομικές του οφειλές.
Εξάλλου είπε, ότι από την προκαταβολή αυτή κρεμόταν και η αγορά του γειτονικού τεμαχίου του Μουσταφά Μουσταφά από την “Esfera”.
Στις 8 Μαρτίου 2011, υποστήριξε ότι σε επικοινωνία του με τον κ. Λιοτατή, του είπε ότι «λείπει μόνο η άδεια πολεοδομίας και να πέσει ο παράς», ενώ έντεκα ημέρες αργότερα του έδειξε έγγραφο της συμφωνίας του Ταμείου Συντάξεων της Cyta με την Wadnic, όπως είπε.
Συμπλήρωσε ότι το έγγραφο δεν του φάνηκε πολύ ξεκάθαρο και αναζητώντας τον κ. Λίλλη, τον οποίο δεν έβρισκε στο τηλέφωνο, αποτάθηκε και στον κ. Κατσουρίδη. Όπως ισχυρίστηκε, ενώ αρχικά διευθετήθηκε ραντεβού μαζί του, ο κ. Κατσουρίδης τον πήρε τηλέφωνο και τον ενημέρωσε ότι δεν θα τον δει, καθώς δεν έχει σχέση με την υπόθεση και ότι η εταιρεία ανήκει στον Νίκο Λίλλη.
Εν συνεχεία ο κ. Παλάοντας είπε ότι εξέπνευσε το εξάμηνο χωρίς να αγοράσει η “Esfera” το τεμάχιο του Μουσταφά Μουσταφά, επομένως βάσει της συμφωνίας δικαιούνταν τις δύο σκάλες από το τεμάχιο της “Wadnic”. Συμπλήρωσε ότι οι σχετικές επιστολές που έστειλε ο δικηγόρος του προς την “Wadnic” γύρισαν τέσσερεις φορές πίσω.
Ακολούθως, είπε διευθετήθηκε συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΣ της Cyta Στάθη Κιττή, τον οποίο συνάντησε στις 7 Φεβρουαρίου του 2012, ζητώντας τη βοήθειά
του, για να πάρει από τον Νίκο Λίλλη το τεμάχιο των 2 σκαλών της “Wadnic” που δικαιούνταν.
Συμπλήρωσε ότι ο κ. Λίλλης του αντιπρότεινε χρηματικό ποσό, και την επιλογή να αγοράσει από τα υπόλοιπα 3/10 του χωραφιού που θα αγόραζε, όμως ο κ. Παλάοντας είπε ότι προτιμούσε να πάρει το τεμάχιο γης. Η αντιπρόταση έγινε κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον δικηγόρου του κ. Λίλλη, Χρίστο Πουτζιουρή, στις 2 Μαρτίου του 2012, στη Λάρνακα.
Όπως ισχυρίστηκε ο κ. Παλάοντας ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής, σε ερώτηση του δικηγόρου του αν ο κ. Λίλλης έχει τα χρήματα για να πληρώσει, ο κ. Πουτζιουρής είπε ότι «δεν έχει λεφτά ο Λίλλης» και ότι θα πληρώσει με μεταχρονολογημένη επιταγή. Ο κ. Παλάοντας ισχυρίστηκε ακολούθως ότι σε ερώτησή του προς τον κ. Πουτζιουρή για την προκαταβολή, ο δικηγόρος του κ. Λίλλη τού ανέφερε ότι ο κ. Κατσουρίδης, ο κ. Συλικιώτης και ο κ. Κιττής έλαβαν χρηματικό ποσό, προσθέτοντας ότι ο Λίλλης είναι απένταρος.
Καταλήγοντας, ο κ. Παλάοντας είπε ότι στις 19 Απριλίου του 2012, το Ταμείο Συντάξεων της Cyta αγόρασε το υπόλοιπο χωράφι από την “Wadnic”, προς 4,450 εκ. ευρώ και έκτοτε ο ίδιος είναι στα δικαστήρια με το Ταμείο Συντάξεων της Cyta, τον κ. Κιττή, την “Wadnic” και τον κ. Λίλλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: