Το νομοσχέδιο για δημιουργία υφυπουργείων στη Βουλή.- Το κόστος θα καλυφθεί από μειώσεις των μισθών του Προέδρου και των Υπουργών.-

Το νομοσχέδιο για τη δημιουργία έξι ή και λιγότερων υφυπουργείων, παρουσίασε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος στέλλει το μήνυμα ότι τα οφέλη που θα προκύψουν θα είναι πολύ περισσότερα από την εξοικονόμηση αν δεν διορίζονταν και ότι το κόστος θα καλυφθεί από τις εξοικονομήσεις στους μισθούς του Προέδρου της Δημοκρατίας και των αξιωματούχων που διορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Οι Υφυπουργοί αναμένεται ότι θα καλύψουν τους τομείς της εμπορικής ναυτιλίας, της ανάπτυξης και της ΕΕ.


Θα έχουν εξουσία την οποία θα τους εκχωρήσει ο Υπουργός, δεν θα συμμετέχουν στο Υπουργικό Συμβούλιο και επιπλέον ο Υπουργός δεν θα απολέσει την εξουσία που εκχωρεί στους Υφυπουργούς. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου εξήγησε ότι πρόκειται για ένα μοντέλο το οποίο είχε συζητηθεί με τον προηγούμενο Γενικό Εισαγγελέα και το οποίο κρίνεται ότι είναι συνταγματικό.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών, στην οποία παρέστη και ο νέος Γενικός Εισαγγελέας, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι με βάση το νέο μοντέλο κράτους και την ανάγκη για εκσυγχρονισμό, κρίνεται σκόπιμη η εισαγωγή του θεσμού του Υφυπουργού και ότι ο θεσμός αυτός αναμένεται να αντιμετωπίσει τις ανάγκες που δημιουργούνται για ανάπτυξη, τις υποχρεώσεις του κράτους έναντι των πολιτών, τις ανάγκες που προκύπτουν μέσα από την συμμετοχή στην ΕΕ και τις ανάγκες λόγω των οικονομικών προκλήσεων και οι οποίες σχετίζονται με τους τομείς της ναυτιλίας, των υπηρεσιών και της ανάπτυξης.

Ο κ. Νικολάου είπε ότι ο αριθμός των Υφυπουργών δεν θα υπερβαίνει τους έξι και δήλωσε την ετοιμότητα της Κυβέρνησης, εάν χρειαστεί, να διαφοροποιήσει τον αριθμό αυτό προς τα κάτω.
Ο Υπουργός είπε ότι το κόστος αντιμετωπίζεται μέσα από τις περικοπές που έγιναν στην αντιμισθία του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά 25% και των Υπουργών και άλλων αξιωματούχων που διορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο κατά 20%.

"Οι εξοικονομήσεις αυτές, όπως ήταν και η εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα αξιοποιούνταν με το διορισμό Υφυπουργών τους οποίους κρίνουμε ως Κυβέρνηση ότι είναι αναγκαίοι για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις ενώπιον μας, είτε αυτές προκύπτουν από την ΕΕ είτε από την ίδια την οικονομία του τόπου", συνέχισε.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, το κόστος αναμένεται να είναι μηδενικό. Κληθείς να σχολιάσει προβληματισμούς στην Επιτροπή για επιπρόσθετο κόστος που θα προκύψει και για ανάγκες σε κτιριακές υποδομές, ο Υπουργός είπε ότι δεν θα υπάρξει σε καμία περίπτωση πρόσθετο προσωπικό και άλλες πρόσθετες ανάγκες σε κτίρια ή οτιδήποτε άλλο.
"Είναι εκχώρηση καθηκόντων στα πλαίσια της λειτουργίας της δημόσιας υπηρεσίας, δεν θα υπάρξουν πρόσθετες ανάγκες", ξεκαθάρισε.

Ο κ. Νικολάου είπε ότι το κόστος που αφορά την αντιμισθία και τα ωφελήματα, είναι αρκετό να εξισορροπηθεί μόνο με την εξοικονόμηση του 20% στους Υπουργούς, τον Υφυπουργό, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και τους Επιτρόπους, κάποιοι από τους οποίους είχαν διοριστεί και από την προηγούμενη Κυβέρνηση ή Κυβερνήσεις.

Σε παρατήρηση ότι στον προϋπολογισμό του 2014 καταβάλλεται προσπάθεια για επιπλέον εξοικονομήσεις, ο κ. Νικολάου είπε ότι πάντοτε οι ανάγκες θα υπάρχουν και γίνεται έντονη προσπάθεια για εξοικονομήσεις. Κάλεσε όλους να διερωτηθούν αν αυτή η ενέργεια για δημιουργία Υφυπουργείων θα έχει και την ανάλογη απόδοση, λέγοντας ότι η Κυβέρνηση αξιολογείται και κρίνεται σε αυτό.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι οι επισημάνσεις για το διορισμό των Υφυπουργών αφορούν τμήματα παραγωγικά για το κράτος και την οικονομία που θα αποδώσουν πολύ περισσότερα οικονομικά οφέλη από εκείνα που θα εξοικονομούνταν αν δεν διορίζονταν.

"Πρέπει να αντικρίζουμε τα ζητήματα σφαιρικά και όχι να περιοριζόμαστε σε μια προσέγγιση, η οποία ουσιαστικά καταλήγει σε ένα συμπέρασμα που ίσως να μην αποζητούμε", ανέφερε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: