Ντέλια Βελκουλέσκου: Να πιάσει άμεσα δουλειά το ΔΣ της Τρ. Κύπρου - “Στο σωστό δρόμο το πρόγραμμα της Κύπρου, αλλά η ανεργία θα συνεχίσει ανοδική πορεία».-

«Το υψηλό μορφωτικό επίπεδο του εργατικού δυναμικού, η υψηλή ποιότητα των θεσμών, και το χαμηλό εταιρικό φορολογικό καθεστώς, αναμένεται να στηρίξουν τον ιδιωτικό τομέα και την ανάπτυξη μακροπρόθεσμα», αναφέρει στην τελευταία αξιολόγηση της για την πορεία της κυπριακής οικονομίας η Τρόικα.

Έξ άλλου, σε σχετική δημοσιογραφική διάσκεψη στην Ουάσιγκτον για την αξιολόγηση της Τρόικας.η επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Κύπρο, Ντέλια Βελκουλέσκου, τόνισε την ανάγκη ολοκλήρωσης των διαδικασιών για τον καταρτισμό του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου και την πρόοδο σε ότι αφορά την αναδιάρθρωση της Τράπεζας με βάση το πρόγραμμα, θεωρώντας το ως το σημαντικότερο βήμα για το μέλλον της Τράπεζας. Την ίδια ώρα εξέφρασε την ικανοποίηση του ΔΝΤ για τον τρόπο που οι κυπριακές αρχές εφαρμόζουν μέχρι στιγμής τις πρόνοιες του προγράμματος, καλώντας τις να συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο. Ωστόσο οι κίνδυνοι για το πρόγραμμα διάσωσης παραμένουν, κυρίως λόγω της μη αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα.

Η Ντέλια Βελκουλέσκου, χαιρέτισε τις αποφάσεις των κυπριακών αρχών τόσο στα θέματα που αφορούν το χρηματοπιστωτικό σύστημα, δηλαδή τη ψήφιση των νομοσχεδίων για εποπτεία και ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού, καθώς και τις αποφάσεις για ανακεφαλαιοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας.
Ερωτηθείσα για τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι κυπριακές τράπεζες αυτή τη στιγμή, απάντησε ότι αυτή αφορά την εφαρμογή προγραμμάτων αναδιάρθρωσης προκειμένου αυτές να καταστούν υγιείς και σταθερές. Πρέπει τόνισε, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα και να καταστούν κερδοφόρες.
Σε ερώτηση για τη μεγαλύτερη πρόκληση των αρχών για τα δημοσιονομικά, επανέλαβε την άποψη ότι η Κύπρος βρίσκεται στο σωστό δρόμο και πως πρέπει οι αρχές να συνεχίσουν με την πιστή εφαρμογή του μνημονίου. «Η κυβέρνηση είπε πήρε δύσκολες αποφάσεις και έδειξε βούληση».
Σε άλλη ερώτηση κατά πόσο υπάρχει οποιαδήποτε διαφοροποίηση από τις αρχικές προβλέψεις, απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι μέχρι στιγμής η ύφεση είναι μικρότερη από ότι αρχικά προέβλεπαν και αναμένεται να φτάσει το 13% μέχρι το 2014.
Απαντώντας σχετικά με τους περιορισμούς κεφαλαίων και τις δηλώσεις Αναστασιάδη επί του θέματος, η Ντέλια Βελκουλέσκου είπε ότι το ΔΝΤ αναμένει περαιτέρω χαλαρώσεις μέχρι τον Ιανουάριο σημειώνοντας όμως ότι η πλήρης χαλάρωσης θα εξαρτηθεί από την πρόοδο εφαρμογής των μέτρων αναδιάρθρωσης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Υψηλότερη του αναμενόμενου η ανεργία
Στην αξιολόγηση των δανειστών τονίζεται παράλληλα ότι η ανεργία θα είναι πολύ ψηλότερη του αναμενόμενου και θα φθάσει το 17% το 2013 και το 19,5% το 2014.
Το χρέος αναμένεται να ανέλθει στο 126% του ΑΕΠ το 2015 και να μειωθεί σταδιακά στο 105% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Την ίδια ώρα όμως, αναφέρεται ότι η βιωσιμότητα του χρέους παραμένει εξαιρετικά ευάλωτη στις αναταράξεις των αγορών.
Στην αξιολόγησή της, η ομάδα του ΔΝΤ θεωρεί ότι ο αντίκτυπος της τραπεζικής κρίσης θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος από ό,τι αναμενόταν και ζητά από τις Αρχές να συνεχίσουν τα σημαντικά βήματα που έκαναν μέχρι σήμερα στον τραπεζικό τομέα. Σύμφωνα με την αξιολόγηση, το κυπριακό πρόγραμμα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Οι δημοσιονομικοί στόχοι εκπληρώθηκαν και όλα τα κριτήρια τηρήθηκαν αν και κάποια από αυτά με μια μικρή καθυστέρηση.
«Οι κυπριακές Αρχές έκαναν σημαντικά βήματα σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξυγίανσης στον τραπεζικό τομέα, τη δημοσίευση ενός οδικού χάρτη για σταδιακή άρση των περιορισμών στις πληρωμές και για οριστικοποίηση της στρατηγικής αναδιάρθρωσης του Συνεργατισμού», προστίθεται. Ωστόσο, κατά την ομάδα του ΔΝΤ, παραμένουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν για την πλήρη εφαρμογή της στρατηγικής αναδιάρθρωσης του χρηματοπιστωτικού τομέα και για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο σύστημα.
Σχετικά με τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις, αναφέρεται ότι το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, αλλά σε μικρότερο βαθμό από ό,τι είχε προβλεφθεί, ενώ οι δείκτες εμπιστοσύνης ανέκαμψαν ύστερα από το χαμηλό επίπεδο στο οποίο έφθασαν τον Απρίλη.
Παρά ταύτα, η οικονομική κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη, καθώς η τραπεζική κρίση του Μαρτίου και η εισαγωγή περιορισμών στις πληρωμές, μεταξύ άλλων, είχαν επιπτώσεις στην εγχώρια ζήτηση. Όπως αναφέρεται, η εσωτερική προσαρμογή οδήγησε σε μια ραγδαία άνοδο της ανεργίας, αλλά ο πληθωρισμός παρέμεινε συγκρατημένος. Το εμπορικό ισοζύγιο προσαρμόζεται, κυρίως μέσω της απότομης συρρίκνωσης των εισαγωγών.
«Αν και υπάρχει ακόμη μεγάλη αβεβαιότητα, το μακροοικονομικό πλαίσιο του προγράμματος διατηρήθηκε σε γενικές γραμμές αμετάβλητο», σημειώνεται. Αναφέρεται επίσης ότι βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των εσόδων και το κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας.
Προβλέψεις
Βραχυπρόθεσμα, το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά περίπου 9% και 4% το 2013 και το 2014, αντίστοιχα. Σημειώνεται ακόμη ότι ενώ η επίδραση της τραπεζικής κρίσης του Μαρτίου στην ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις θα συνεχίσει να είναι αισθητή, η επίδραση της απομείωσης των καταθέσεων μπορεί να είναι μικρότερη από ό, τι αναμενόταν αρχικά, καθώς μόνο περίπου το ένα τρίτο των ζημιών εκτιμάται ότι έχουν πλήξει τους πολίτες.
Η χαλάρωση των περιορισμών στις πληρωμές, διευκόλυνε μεν τις συναλλαγές, αλλά η εξάρτηση σε μετρητά θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόσθετες στρεβλώσεις, προστίθεται.
Οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις για την ανάπτυξη παραμένουν αμετάβλητες. Η ανάπτυξη αναμένεται να έχει θετικό πρόσημο το 2015.
Σύμφωνα με την αξιολόγηση, «το υψηλό μορφωτικό επίπεδο του εργατικού δυναμικού, η υψηλή ποιότητα των θεσμών, και το χαμηλό εταιρικό φορολογικό καθεστώς αναμένεται να στηρίξουν τον ιδιωτικό τομέα και την ανάπτυξη μακροπρόθεσμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: