Όλα τα σενάρια ανοικτά για την Ελλάδα στο σημερινό Εurogroup

Λαγκάρντ και Μέρκελ διατηρούν τις διαφωνίες τους για «κούρεμα».-

Oι διαφωνίες μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ στο θέμα της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους δημιουργούν αβεβαιότητα για το εύρος των αποφάσεων που θα ληφθούν για την Ελλάδα στη σημερινή σύνοδο του Εurogroup.

Σύμφωνα με πηγές της Ευρωζώνης, στις Βρυξέλλες συνεχίστηκαν μέχρι την τελευταία στιγμή οι διαβουλεύσεις τόσο μεταξύ των εταίρων όσο και με το ΔΝΤ σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, ενώ η κατάσταση θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει σήμερα το πρωί που θα συνεδριάσει η Ομάδα Εργασίας του Εurogroup για να προετοιμάσει τα σχέδια των αποφάσεων στους Υπουργους Οικονομικών, οι οποίοι θα συναντηθούν το απόγευμα.


 Ολα θα εξαρτηθούν από την τελική στάση της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία θα εκπροσωπήσει το ΔΝΤ στη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Μέχρι χθες το βράδυ και παρά τις διαβεβαιώσεις της γερμανικής κυβέρνησης ότι θα βρεθεί λύση με το ΔΝΤ, αυτό δεν είχε καταστεί εφικτό, δεδομένου ότι οι δύο πλευρές παρέμεναν στις θέσεις τους.

 Το ΔΝΤ ζητάει διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, είτε με «κούρεμα» των δανείων των Ευρωπαίων πιστωτών προς την Ελλάδα, είτε με τη λήψη δραστικών μέτρων που θα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα, δηλαδή τη βιωσιμότητα του χρέους. Για το ΔΝΤ βιωσιμότητα σημαίνει ότι μέχρι το 2020 το χρέος θα πρέπει να έχει μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ, ενώ απορρίπτει προς το παρόν την πρόταση των Ευρωπαίων για μετάθεση της προθεσμίας στο 2022.

 Γερμανικές διπλωματικές πηγές στη βελγική πρωτεύουσα έκαναν λόγο για μερική απόφαση και παραπομπή των ανοικτών θεμάτων για το Δεκέμβριο με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και περιεχόμενο.

 Πάντως, πολύ δύσκολα το ΔΝΤ θα δέχονταν μια μερική απόφαση για την Ελλάδα, χωρίς συγκεκριμένα μέτρα που θα καθιστούν το χρέος βιώσιμο. Η μόνη παραχώρηση που θα μπορούσε να κάνει ο διεθνής οργανισμός είναι να συναινέσει να μην γίνει «κούρεμα» των δανείων υπό την προϋπόθεση ότι όλες οι συνιστώσες της απόφασης για την Ελλάδα θα είναι πολύ ισχυρές.

 Το βέβαιο είναι ότι κανένας δεν θέλει να παραμείνει σε πλήρη εκκρεμότητα το ελληνικό ζήτημα γιατί μια τέτοια εξέλιξη αφενός μεν θα προκαλούσε αβεβαιότητα στις αγορές σε μια δύσκολη περίοδο για την παγκόσμια οικονομία και αφετέρου θα επιβάρυνε το πολιτικό κλίμα στην ΕΕ λίγα 24ωρα πριν από την κρίσιμη διαπραγμάτευση στη Σύνοδο Κορυφής (22-23 Νοεμβρίου) για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, δηλαδή τον καθορισμό του κοινοτικού προϋπολογισμού της  Ένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: