Ενημέρωση για τα τεκταινόμενα με την Τρόικα ζητούν τα κόμματα

Να ξεκαθαριστούν οι εκκρεμότητες, λέει ο Άντρος Κυπριανού.-
   
Για ανάγκη άμεσης και διεξοδικής ενημέρωσης από την Κυβέρνησης της πολιτικής ηγεσίας για το στάδιο των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, έκανε λόγο ο Τάσος Μητσόπουλος, εκπρόσωπος Τύπου του Εκλογικού Επιτελείου του υποψηφίου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.
 Σε δηλώσεις του το μεσημέρι στα γραφεία του Επιτελείου του κ. Αναστασιάδη, ο κ. Μητσόπουλος αναφέρθηκε στη χθεσινοβραδινή ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας, με την οποία δημοσιοποιείται η επίτευξη κατ’ αρχήν συμφωνίας μεταξύ της Κεντρικής Τράπεζας και της Τρόικας για τα ζητήματα του χρηματοπιστωτικού τομέα.


Παράλληλά, κατέγραψε και τη σημερινή γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέφανου Στεφάνου ότι μετά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις συζητήσεις για το χρηματοπιστωτικό τομέα, θα καταβληθεί προσπάθεια όπως στη σημερινή συνάντηση της πολιτικής διαπραγματευτικής ομάδας της κυβέρνησης και της Τρόικας να επιτευχθεί πρόοδος και στα δημοσιονομικά/διαρθρωτικά ζητήματα.

«Είναι προφανές ότι η διαπραγμάτευση έχει εισέλθει σε αποφασιστικό στάδιο», είπε ο κ. Μητσόπουλος, προσθέτοντας πως «τις ώρες αυτές λαμβάνονται κρίσιμες και δεσμευτικές, ενδεχομένως, αποφάσεις για το παρόν και το μέλλον του τόπου και της οικονομίας».
Για το λόγο αυτό, συνέχισε, «επιβάλλεται η άμεση και διεξοδική ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας που δεν μπορεί να παραμένει σε καθεστώς άγνοιας ή λειψής ενημέρωσης».

Το αίτημα αυτό, είπε ο κ. Μητσόπουλος, περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων και στην επιστολή που ο Νίκος Αναστασιάδης απέστειλε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την περασμένη Παρασκευή.
Ερωτηθείς αν έχει λάβει απάντηση ο κ. Αναστασιάδης στην επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο Χριστόφια, ο κ. Μητσόπουλος απάντησε αρνητικά. 

Η οικονομία αποτελεί μια εθνική υπόθεση που πρέπει με συλλογικότητα και συνευθύνη να τύχει της πιο ορθής και αποτελεσματικής διαχείρισης, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) Φώτης Φωτίου και πρόσθεσε ότι αναμένουν το ταχύτερο μια ολοκληρωμένη και σε βάθος ενημέρωση από την Κυβέρνηση.
 
Ο κ. Φωτίου είπε ότι «τα όσα παρακολουθούμε τα τελευταία εικοσιτετράωρα γύρω από τις διαπραγματεύσεις με την αντιπροσωπεία της τρόικας δεν δίνουν μια ευκρινή εικόνα των πραγμάτων».

«Σημειώνουμε πάντως τις πληροφορίες που μιλούν για επίτευξη κατ’ αρχήν συμφωνίας στο χρηματοπιστωτικό τομέα και τη σημερινή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου που εμπεριέχει την ευχή για επίτευξη προόδου και στο δημοσιονομικό τομέα. Δεν γνωρίζουμε ωστόσο το περιεχόμενο των διαβουλεύσεων. Δεν γνωρίζουμε ποιές ακριβώς προτάσεις υπέβαλε η Κυβέρνηση, δεν γνωρίζουμε ακόμα ούτε με βάση ποιά καθοδήγηση και κατευθυντήριες γραμμές εργάζεται η διαπραγματευτική ομάδα, ούτε και ποιές είναι οι συγκλίσεις ή οι αποκλίσεις, διότι δυστυχώς στερούμαστε οποιαδήποτε πληροφόρησης», συμπλήρωσε.

Ο κ. Φωτίου είπε, επίσης, ότι «θα είναι πάντως μια ευχάριστη έκπληξη για εμάς να ακούσουμε ότι η Κυβέρνηση κατόρθωσε να επιτύχει μια συμφωνία με την Τρόικα το περιεχόμενο της οποίας να διασφαλίζει ζωτικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και τα συμφέροντα των εργαζομένων».

«Ωστόσο, η οικονομία αποτελεί μια εθνική υπόθεση που πρέπει με συλλογικότητα και συνευθύνη να τύχει της πιο ορθής και αποτελεσματικής διαχείρισης. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο αναμένουμε το ταχύτερο μια ολοκληρωμένη και σε βάθος ενημέρωση από την Κυβέρνηση», κατέληξε. 

Η διαπραγματευτική ομάδα της Κυβέρνησης οφείλει να προστατεύσει την πρώτη κατοικία των πολιτών και να βελτιώσει τις πρόνοιες της κατ` αρχήν συμφωνία της Κεντρικής Τράπεζας με την Τρόικα, ειδικά στο θέμα της εκποίησης ακινήτων, ανέφερε σε δηλώσεις του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΥΡΩΚΟ, Μιχάλης Γιωργάλλας.

 Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κ. Γιωργάλλας πρόσθεσε ότι η διαπραγματευτική ομάδα δεν πρέπει να καταθέσει τα όπλα, «πρέπει να εμμείνει στη θέση για εκποίηση σε πέντε χρόνια υποθηκευμένων ακινήτων που αφορούν πρώτη κατοικία αντί των δύο που συμφώνησε η Κεντρική Τράπεζα ή τουλάχιστον να προτείνει τη θέσπιση ειδικού καθεστώτος όπως γίνεται στην Πορτογαλία για την προστασία μη αξιόχρεων πολιτών που αποδεδειγμένα βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα δάνεια τους».

Ακόμα, συνέχισε, για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα μπορούσε να ζητηθεί η εξαίρεση των υφιστάμενων δανείων και οι πρόνοιες που θα συμφωνηθούν να ισχύουν για νέα δάνεια που θα προκύψουν μετά την υπογραφή του Μνημονίου. «Οι μαζικές εκποιήσεις ακινήτων θα απορυθμίσουν την αγορά, θα μειώσουν κατά πολύ τις τιμές με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι εξασφαλίσεις των τραπεζών».

Ακόμα η περίοδος χάριτος των τριών χρόνων που έχει συμφωνηθεί μεταξύ Κεντρικής Τράπεζας και Τρόικας πρέπει να επιμηκυνθεί τουλάχιστον στα πέντε χρόνια ώστε να υπάρχει η σιγουριά ότι η κυπριακή οικονομία θα έχει εξέλθει από τη σημερινή κρίση και θα έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες να βελτιωθεί η σημερινή δεινή οικονομική κατάσταση των πολιτών και των επιχειρήσεων, κατέληξε ο κ. Γιωργάλλας.   
 
Τη σύγκληση σύσκεψης των ηγετών των πολιτικών κομμάτων για σκοπούς ενημέρωσης και διαβούλευσης αναφορικά με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητεί η ΕΔΕΚ, καταθέτοντας τη διαφωνία της για σημεία της καταρχήν συμφωνίας της Κεντρικής Τράπεζας με την Τρόικα, όπως αυτή διέρρευσε στον Τύπο.

 Ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ, Δημήτρης Παπαδάκης, δήλωσε ότι «είναι αδιανόητο για ένα τέτοιο θέμα που συνδέεται με το μέλλον της Κύπρου και του λαού μας τα πολιτικά κόμματα να βρίσκονται στο σκοτάδι» και επανάλαβε ότι το κόμμα του δεν αποδέχεται και δεν θα αποδεχθεί ρυθμίσεις που θα οδηγούν σε απώλεια κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων σε αποδυνάμωση του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σε πολιτικές μονόπλευρης λιτότητας και απουσία πολιτικών ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Η καταρχήν συμφωνία της Κεντρικής Τράπεζας με το κλιμάκιο της Τρόικα όπως έχει διαρρεύσει στον τύπο παρ’ όλο που περιέχει θετικά στοιχεία, πρόσθεσε, όπως η αύξηση των πρωτοβάθμιων κεφαλαίων μόνο κατά μία ποσοστιαία μονάδα, συμπεριλαμβάνει και στοιχεία άκρως ανησυχητικά. «Διαφαίνεται ότι η ΚΤ έχει κάνει αποδεχτή την πρόταση της Τρόικας για τον ορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ η ρύθμιση η οποία φαίνεται να τροχοδρομείται για την εκποίηση των ακινήτων θα προκαλέσει σημαντικές αρνητικές συνέπειες στην αγορά».

Η κατηγοριοποίηση των δανείων ως μη εξυπηρετούμενα στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν καθυστερημένες δόσεις για 90 μέρες, συνέχισε, σε συνδυασμό με τη δημιουργία διαχείρισης ενεργητικού και τη σύντομη εκποίηση των ακινήτων θα οδηγήσουν σε κατακόρυφη μείωση των τιμών και κατά συνέπεια των εξασφαλίσεων των τραπεζών, οδηγώντας και πάλι το τραπεζικό σύστημα σε αυξημένες κεφαλαιουχικές ανάγκες. «Από την πρώτη στιγμή τονίσαμε την ανάγκη προστασίας της μόνιμης κατοικίας κάτι το οποίο όπως διαφαίνεται δεν κατάφερε η ΚΤ».

Ο κ. Παπαδάκης εξέφρασε τη διαφωνία της ΕΔΕΚ με τη συγκεκριμένη ρύθμιση ως θέμα αρχής και τη μη ικανοποίηση με την απλή μετακίνηση της περιόδου εφαρμογής των ρυθμίσεων, αφού – ανέφερε - θα δημιουργηθούν τεράστια κοινωνικά προβλήματα.
Έχουμε δει τα γεγονότα στην Ισπανία με τις καθημερινές αυτοκτονίες πολιτών που τους έχουν κατασχεθεί οι κατοικίες, κατέληξε λέγοντας ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο η μόνιμη κατοικία και προκρίνοντας στην εσχάτη το πορτογαλικό μοντέλο όπου γίνεται ειδική ρύθμιση στα δάνεια των νοικοκυριών.   
 
Ενάντια στην πολιτική κατάργησης της κρατικής μέριμνας στο θέμα των συντάξεων, τάσσεται ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς.
 
Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος Τύπου του κ. Μαλά, Τάκης Χατζηγεωργίου είπε ότι η πρόταση που προέρχεται από την Τρόικα και η οποία αν αποδόθηκε σωστά, ζητά από το κράτος να μην έχει ουσιαστικά καμιά συμβολή στη συνταξιοδότηση οδηγεί στη μετατροπή του θέματος των συντάξεων σε θέμα καθαρά ιδιωτικό, σε θέμα που θα αφορά δηλαδή μόνο τον εργοδοτούμενο και τον εργοδότη.

«Μια τέτοια προσέγγιση συγκρούεται με κάθε έννοια κοινωνικού κράτους και σπρώχνει στη διάλυση του κοινωνικού ιστού. Η σύνταξη του εργαζόμενου θα πρέπει να κατοχυρώνεται από τη συμμετοχή του εργαζόμενου, του εργοδότη και του κράτους. Διαφορετικά μιλάμε για κοινωνία όπου οι σχέσεις των ανθρώπων θα καθορίζονται μόνο από τα συμφέροντα», πρόσθεσε.

Ανάφερε, παράλληλα, ότι ο κ. Μαλάς διαφωνεί και με την πρόταση για διαγραφή του χρέους των 7 δις που οφείλει το κράτος στο ταμείο.
«Κάτι τέτοιο καθιστά το κράτος, τον πλέον αφερέγγυο παίκτη του συστήματος και ευτελίζει ένα θεσμό πάνω στον οποίο βασίζονται οι πολίτες. Περαιτέρω, για λόγους διαφάνειας καταθέτουμε το πώς δημιουργήθηκε το χρέος των 7 δις. Μέχρι το 1993 το ποσό αυτό ήταν 1,4 δις. Στη δεκαετία Γλαύκου Κληρίδη το χρέος αυτό αυξήθηκε κατά 2,8 δις φτάνοντας έτσι στο 4,2 δις. Στην πενταετία Τάσσου Παπαδόπουλου το ποσό αυξήθηκε κατά σχεδόν 2 δις, φτάνοντας στα 6,1 δις και από τότε μέχρι σήμερα το χρέος αυξήθηκε κατά 1 δις φτάνοντας σήμερα στο 7,1 δις», κατέληξε.

Ως θετικό βήμα βλέπει ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας την καταρχήν, όπως ανέφερε, συμφωνία μεταξύ της Τρόικας και της Κεντρικής Τράπεζας, σε όλα τα επιμέρους θέματα που αφορούν τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Κύπρου. Παράλληλα αναφέρει πως το τοπίο πρέπει να ξεκαθαρίσει για να αποφευχθεί η παρατεταμένη ανασφάλεια σε ξένους επενδυτές και καταθέτες.

Σε δηλώσεις στη Λεμεσό, στο περιθώριο του 1ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Ενέργεια στην Κύπρο, ο κ. Λιλλήκας είπε πως, αν και θα πρέπει πρώτα να μελετηθούν οι όροι αυτής της συμφωνίας, "τουλάχιστον το πνεύμα της, όπως το έχει παρουσιάσει η Κεντρική Τράπεζα, νομίζω είναι ένα θετικό βήμα".

Ο κ.Λιλλήκας ανέφερε ότι είναι ανάγκη να ξεκαθαρίσει η εικόνα, αφού όπως είπε, "η παρατεταμένη αβεβαιότητα δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα, αφού η ανασφάλεια εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους, ιδιαίτερα για τους ξένους επενδυτές και τους ξένους καταθέτες".
Όσον αφορά στους όρους της Τρόικας για χρησιμοποίηση των κερδών από το φυσικό αέριο προς αποπληρωμή του δανείου, ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας επανέλαβε πως ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να αποδεχθεί οποιοδήποτε μνημόνιο, "το οποίο υποθηκεύει την ανάπτυξη της Κύπρου για πολλές δεκαετίες και υποθηκεύει το μέλλον των επόμενων γενεών της Κύπρου".

" Αν στο τέλος της ημέρας η επιλογή μας θα είναι να δεσμεύσουμε την ανάπτυξη και να υποθηκεύσουμε το μέλλον των επόμενων γενεών ή να πουλήσουμε ένα μέρος, έστω και τώρα, του οικοπέδου 12, θα προτιμούσα να πουλήσουμε ένα μέρος από το οικόπεδο 12 και να κρατήσουμε ανοικτές τις προοπτικές ανάπτυξης και ανοικτή την ελπίδα", συμπλήρωσε.

Ανέφερε ότι "εάν η Κυβέρνηση υιοθετούσε την πρόταση που είχαμε καταθέσει, από το περασμένο καλοκαίρι, για την έκδοση εταιρικών ομολόγων και άμεση αξιοποίηση του οικοπέδου 12 ή έστω την πρόταση του καθηγητή Οικονομίδη, σήμερα η Κυβέρνηση θα ήταν πολύ κοντά στο να έχει πολύ μεγάλα κεφάλαια στη διάθεσή της για να διαπραγματευθεί με άλλους όρους".

Ο Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος ήταν ένας εκ των ομιλητών του Συνεδρίου, κατέθεσε την πρόταση του για τη γεωστρατηγική αξιοποίηση του φυσικού αερίου, μέσω της σύγκλισης των ενεργειακών μας συμφερόντων με τα συμφέροντα μεγάλων χωρών, για ανάπτυξη της ενεργειακής μας υποδομής με χρηματοδότηση μέρους της από τα ευρωπαϊκά ταμεία, αλλά και για μια κοινοπραξία σε ένα κοινό επενδυτικό πακέτο, μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου, το οποίο όμως θα είναι ανοικτό για τη συμμετοχή και των διεθνών εταιρειών που ασχολούνται με τον τομέα του φυσικού αερίου, έτσι ώστε η σύγκλιση των ενεργειακών μας συμφερόντων να καλύπτει και την εξόρυξη αλλά να καλύπτει και την υποδομή.

Είπε θα πρέπει να αξιοποιήσουμε το Νορβηγικό μοντέλο, "το οποίο αποδείχθηκε ως πολύ πετυχημένο" , και πως διαφωνεί με τις όποιες προτάσεις μεταφοράς του φυσικού αερίου της Κύπρου στην ΕΕ, μέσω της Τουρκίας , καθώς "κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε πολιτική εξάρτηση της Κύπρου από την Τουρκία, θα αναβαθμίσει τον ενεργειακό ρόλο της Τουρκίας και θα υποβαθμίσει το δικό μας , ενώ θα μας καταστήσει όμηρους της ".

Υπάρχουν ζητήματα που είναι εκ των ων ουκ άνευ για εμάς και τα οποία θα πρέπει να ξεκαθαριστούν για μπορέσει να υπάρξει μια συνολική συμφωνία με την Τρόικα, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο οποίος ευχήθηκε όπως, στην προσπάθεια πρόταξης των δικών μας θέσεων, να μην λειτουργούν κάποιοι ως "Δούρειοι Ίπποι".

Σε δηλώσεις του, στο πλαίσιο επίσκεψης του στα γραφεία της ΑΗΚ στη Λεμεσό, και κληθείς να σχολιάσει την καταρχήν συμφωνία μεταξύ Κεντρικής Τράπεζας και Τρόικας, ο κ. Κυπριανού είπε πως "δεν μπορεί να υπάρξει υπογραφή ενός μέρους συμφωνίας, αλλά πρέπει να υπάρξει μια συνολική συμφωνία για αυτά τα ζητήματα", προσθέτοντας ότι δεν είναι γνωστό ακόμη ποιό είναι το περιεχόμενο της κατάληξης που είχαν οι συζητήσεις.

Παρόλα αυτά, συνέχισε, "υπάρχουν σε εκκρεμότητα σημαντικά ζητήματα τα οποία για εμάς είναι εκ των ων ουκ άνευ για να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε στην όποια συμφωνία και τα οποία αφορούν τη διαχείριση του φυσικού αερίου, και το μεγάλο ερώτημα κατά πόσον είμαστε έτοιμοι να παραχωρήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε οποιουσδήποτε εκτός Κύπρου".

Το ΑΚΕΛ, πρόσθεσε ο κ.Κυπριανού, δεν θα συναινέσει "σε ξεπούλημα ημικρατικών οργανισμών που έχουν τεράστια σημασία και για την εθνική ασφάλεια του τόπου αλλά και την οικονομία του τόπου", ενώ αναφερόμενος στο συνταξιοδοτικό δήλωσε πως "οι προτάσεις που έχουμε ακούσει να υποβάλλονται από την πλευρά της Τρόικας είναι τέτοιες, που θα διαλύσουν ότι κτίσαμε όλα αυτά τα χρόνια".

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως θα πρέπει, τόσο τα πολιτικά κόμματα, όσο και ο κάθε πολίτης να απαντήσουν στο ερώτημα αν είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε αυτά τα πράγματα και συμπλήρωσε ότι, "η δική μας η άποψη είναι όχι και θα πρέπει να επιμείνουμε σε αυτά τα ζητήματα και ελπίζω και εύχομαι, η επιμονή μας να είναι ενιαία και καθολική και κάποιοι να μην λειτουργούν ως Δούρειοι Ίπποι σε αυτήν την προσπάθεια".

Όσον αφορά στην επίσκεψη του στην ΑΗΚ, ο Άντρος Κυπριανού δήλωσε πως αυτή στέλνει το μήνυμα υποστήριξης στους ημικρατικούς οργανισμούς, "οι οποίοι θεωρούμε ότι έχουν εξυπηρετήσει τη χώρα μας σε καιρούς πάρα πολύ δύσκολους και είναι παρά πολύ σημαντικοί", προσθέτοντας ότι "δεν μπορούμε αυτές τις επιχειρήσεις, αυτούς τους οργανισμούς, να τους ξεπουλήσουμε στον ιδιωτικό τομέα".

"Εμείς στηρίζουμε το ανταγωνισμό και λέμε ότι ο ιδιωτικός τομέας έχει κάθε δυνατότητα, εάν θέλει, να προχωρήσει σε παροχή υπηρεσιών, αλλά δεν μπορεί να πάρει μια έτοιμη επιχείρηση, η οποία λειτούργει όπως την καλοκαρδισμένη μηχανή, έχει εκατομμύρια κέρδη κάθε χρόνο, τα οποία χρησιμοποιούνται για σκοπούς δημόσιας ωφελείας", συμπλήρωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: