Μαραθώνιες σκληρές διαπραγματεύσεις με την Τρόικα

Στόχος η επίτευξη προόδου και στα δημοσιονομικά.- Εμμένουν στις απαιτήσεις τους οι τροϊκανοί για το Φυσικό Αέριο και το Συνταξιοδοτικό.- Συνέχεια των διαπραγματεύσεων σήμερα.- Ο Σιαρλή ματαίωσε συμμετοχή του στη σημερινή σύνοδο του Γιούρογκρουπ.-

Στην πιο κρίσιμη της καμπή βρίσκεται η διαπραγμάτευση με την Τρόικα, η οποία διεξάγεται πλέον σε πολιτικό επίπεδο. Πολύωρες συζητήσεις που άρχισαν χθες στη μία το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών συνεχίσθηκαν μέχρι τα μεσάνυκτα, χωρίς να ολοκληρωθούν, καθώς είχε τεθεί στόχος η επίτευξη προόδου και στο κομμάτι των δημοσιονομικών μετά την κατ' αρχήν συμφωνία στα επιμέρους ζητήματα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. 

Οι διαβουλεύσεις  μεταξύ της ηγετικής ομάδας της Τρόικα και της Διαπραγματευτικής Ομάδας της Κυβέρνησης , υποστηρίζονται από δεκάδες  τεχνοκράτες και από τις δύο πλευρές, καθώς γίνονται ασκήσεις προσομοίωσης για να κλειδωθεί ο μαγικός αριθμός των απαιτήσεων της Τρόικας, δηλαδή τα 1,2 δις ευρώ.

Η  διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί σήμερα, δεδομένου ότι παραμένουν ανοικτά όλα σχεδόν τα δύσκολα κεφάλαια  Ο Υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή, ακύρωσε τη μετάβαση του στις Βρυξέλλες  για συμμετοχή στη σημερινή κρίσιμη συνεδρία του Γιούρογκρουπ για την Ελλάδα.

 Διαφωνίες 

Η τρόικα προβάλλει αύξηση των απαιτήσεων της όσο αφορά τα μέτρα, από τα οποία εμμένει στο ποσό του 1,2 δις ευρώ. 100 εκ θα αφορούν πρόσθετες περικοπές κι εξοικονομήσεις.

Η Τρόικα ζητεί μείωση του αφορολόγητου ποσού στις 15,000 και η κυβέρνηση αντιπροτείνει τις 18,000. Σήμερα είναι 19,500. Με τις μειώσεις μισθών η κυβέρνηση θα έχανε γύρω στα 60 εκ.

Η Τρόικα επίσης εμμένει σε οριζόντιες και όχι κλιμακωτές περικοπές όπως ζητεί η κυβέρνηση.
Δύο ζητήματα, προκύπτουν στο συνταξιοδοτικό. Το ένα είναι η απάλειψη του κυβερνητικού χρέους 7,2 δις στο ΤΚΑ και δεύτερη απαίτηση της Τρόικας η κατάργηση του 4,3% της κυβερνητικής συνεισφοράς.

Η κυβέρνηση αντί κατάργηση της συνεισφοράς της στις συντάξεις του ΤΚΑ, αντιπροτείνει να αυξηθεί η συνεισφορά των δημοσίων υπαλλήλων στο ΤΚΑ.

Παράλληλα παραμένουν άλυτα τα ζητήματα των ιδιωτικοποιήσεων, της ΑΤΑ καθώς και τα έσοδα από το φυσικό αέριο.

Συγκλίσεις

Καταρχήν συμφωνία έχει επιτευχθεί στο κομμάτι που αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα, σχεδόν σε όλα τα ζητήματα, με εξαίρεση τα δάνεια. Οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών συμφωνήθηκε όπως δεν υπερβούν τα 10 δις.

Επίσης συμφωνήθηκε η αύξηση των πρωτοβάθμιων κεφαλαίων από το 9 στο 9% έως το τέλος του 2013.

Η εποπτεία των ΣΠΙ να γίνει με βάση το ολλανδικό μοντέλο. Δηλαδή η πρωτοβάθμια εποπτεία μεταφέρεται από τον Έφορο Συνεργατικής Ανάπτυξης στην Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα και η δευτεροβάθμια εποπτεία από την Κεντρική. Επίσης με βάση το μοντέλο Rabobank θα υπολογίζεται ξεχωριστά η κεφαλαιακή επάρκεια του κάθε ΣΠΙ.

Εξού και αναστέλλονται οι αμοιβαίες εγγυήσεις και μειώνεται ο αριθμός των Ιδρυμάτων από τα 96 στα 35. Συμφωνήθηκε, επίσης, η ετοιμασία τριετούς επιχειρηματικού σχεδίου για τα ΣΠΙ.
Συγκλίσεις επιτεύχθηκαν και ως προς το ζήτημα των αξιογράφων. Τα μεν αξιόγραφα της Τράπεζας Κύπρου θα μετατραπούν σε μετοχές με επιτόκιο 4%

Τα δε αξιόγραφα της Λαϊκής θα ανταλλαγούν με κυβερνητικά ομόλογα και με επιτόκιο 3,75%. Η αναλογία θα είναι ενάμιση αξιόγραφο για ένα ομόλογο, συνεπώς οι κάτοχοι θα έχουν μια απώλεια του 30%.

Ανοικτά ζητήματα

Παραμένει ανοικτό το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως επίσης και η κατάσχεση/εκποίηση ενυπόθηκων ακινήτων. Η κυβέρνηση εμμένει η κατάσχεση κατοικίας να έχει ορίζοντα 5ετίας και η Τρόικα αποδέχεται 2ετία, ενώ για τα υπόλοιπα δάνεια, παραμένει αμετακίνητη στο 18μηνο.

Διαφωνία καταγράφεται και ως προς το χρόνο εφαρμογής του μέτρου εκποίησης των ενυπόθηκων ακινήτων.
Σε ότι αφορά στο ξέπλυμα βρόμικου χρήματος καταγράφεται επίσης, διαφωνία καθώς η πλευρά μας αντιπροτείνει νομοθετικές ρυθμίσεις για καλύτερο έλεγχο, οι οποίες δεν ικανοποιούν την Τρόικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: