Σκληρή διελκυστίνδα μεταξύ Κυβέρνησης και Τρόικα

Η Κυβέρνηση θέλει επίκεντρο των διαβουλεύσεων το Τραπεζικό ενώ η Τρόικα κλείνει τα αυτιά της και επιμένει στο Δημοσιονομικό.-
Το βιολί της, ότι το πρόβλημα της οικονομίας της Κύπρου είναι το Τραπεζικό επιμένει να παίζει και με την Τρόικα η Κυβέρνηση, αγνοώντας ακόμη και την τελευταία έκθεση της Γιούροστατ  ότι επί θητείας της το δημόσιο χρέος της Κύπρου ανήλθε στα13,228 δισ. Ευρώ. Από την άλλη οι Τροϊκανοί, δίνουν προτεραιότητα στο δημοσιονομικό και στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για οικονομική εξυγείανση.  


ΣΕ ΔΡΟΜΟ ΣΚΛΗΡΩΝ ΜΕΤΡΩΝ
Κρίσιμη αλλά και ιστορική για την Κύπρο είναι  καθ’ όλες τις ενδείξεις  η εβδομάδα που διανύουμε. Το πλάνο για την πλήρη στήριξη της χώρας έχουν ανά χείρας οι Τροϊκανοί, κρατάνε ωστόσο κλειστά τα χαρτιά τους ως προς τους όρους του μνημονίου. Η αγωνία παρατείνεται έως την Παρασκευή, μέρα κατά την οποία θα ολοκληρωθεί η συζήτηση της Τρόικας με την πολιτική διαπραγματευτική επιτροπή, την οποίαν απαρτίζουν οι Υπουργοί Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου  και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Τίτος Χριστοφίδης.

Από τις  χθεσινές μαραθώνιες συναντήσεις των επικεφαλής της Τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών και το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και αργότερα με τη διαπραγματευτική ομάδα, διαφάνηκε ότι δεν θα υπάρξουν περιθώρια ιδιαίτερης διαπραγμάτευσης και η όλη διαδικασία θα καταλήξει να είναι τύπου take it or leave it.

Οι χθεσινές  επαφές ήταν ιδιαίτερα κρίσιμες, ωστόσο θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή. Η Τρόικα παρουσίασε τις διαπιστώσεις της σε σχέση με τη δημοσιονομική κατάσταση, τα προβλήματα της οικονομίας και κάποιες γενικές παρατηρήσεις για το τραπεζικό. Εντόπισε κενά, ανισορροπίες και πεδία δράσης, χωρίς όμως να ανοίγει τα χαρτιά της ως προς τους τελικούς όρους, τους οποίους θα θέσει.

Σχετικές πληροφορίες αναφέρουν  ότι η Κύπρος εισέρχεται σε δρόμο σκληρών μέτρων, τα οποία θα αγγίξουν σε μεγάλο βαθμό τους εργαζόμενους. Μισθοί και συντάξεις, τέθηκαν στο μικροσκόπιο των Τροϊκανών. Το πρώτο βήμα, είναι κατά τα φαινόμενα η μή καταβολή του 13ου μισθού, είναι στις σκέψεις και μειώσεις μισθών. Κατά τη συνάντηση, η Τρόικα επικαλέστηκε πλειστάκις το επίπεδο των μισθών, το οποίο ισχύει σε άλλες χώρες, που αντιμετωπίζουν προβλήματα και έχουν ενταχθεί στο Μηχανισμό. Επομένως, μόνο κι' από αυτό μπορούμε να αντιληφθούμε  τί μας περιμένει ως προς το όριο αφυπηρέτησης, την ΑΤΑ κ.λ.π. Την Παρασκευή, πάντως, θα είναι πιο ξεκάθαρα τα πράγματα, καθώς θα ολοκληρωθεί η πρώτη διαβούλευση, αλλά έχουν ήδη διαφανεί οι προθέσεις και είναι ξεκάθαρο ότι η Τρόικα δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα, θέλει πάση θυσία να διασφαλίσει ότι θα λάβει τα χρήματα που θα δανείσει στην Κύπρο.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου είπε ότι η Τρόικα «κατέθεσε τις δικές της εκτιμήσεις αναφορικά με την κυπριακή οικονομία, στη βάση και των στοιχείων που συγκέντρωσε κατά την πρώτη επίσκεψή της στην Κύπρο».

Πρόσθεσε ότι από πλευράς της Κυβέρνησης, «καταθέσαμε τις απόψεις μας σε διάφορα ζητήματα που αφορούν την κυπριακή οικονομία και προβήκαμε σε έναν πρώτο σχολιασμό των εκτιμήσεων της Τρόικας, στη βάση των θέσεων της Κυβέρνησης».

Είπε ακόμη ότι έγινε ένας «αρκετά βαθύς διάλογος» και ότι η συζήτηση με την Τρόικα θα συνεχιστεί την ερχόμενη Παρασκευή.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Στεφάνου επανέλαβε ότι «το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία είναι η μεγάλη έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην ελληνική οικονομία με όλες τις παρενέργειες και τα προβλήματα που δημιουργεί αυτή η έκθεση στην κυπριακή οικονομία».

Πρόσθεσε ότι «δεν είχε τοποθετηθεί η Τρόικα αναφορικά με τα ζητήματα και τα μέτρα που θα εισηγηθεί (η Τρόικα) για την Κύπρο, γι’ αυτό και είχαμε συστήσει και συστήνουμε υπομονή σε όλους μέχρι να ολοκληρωθεί η συζήτηση με την Τρόικα για να μπορέσουμε να προβούμε σε εκτιμήσεις αναφορικά με τα μέτρα που εισηγείται η Τρόικα».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει χάσμα στις εκτιμήσεις των δύο πλευρών, είπε ότι «αυτό θα το δούμε με την ολοκλήρωση του διαλόγου και της συζήτησης, διότι, όπως έχω πει, σήμερα είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε διάφορα ζητήματα και διάφορες πτυχές που έχουν να κάμουν με την κυπριακή οικονομία, όμως αυτή η συζήτηση δεν έχει ολοκληρωθεί και θα τη συνεχίσουμε την ερχόμενη Παρασκευή».

«Πολύ πιθανόν, την ερχόμενη Παρασκευή να έχουμε μια εκτίμηση αναφορικά με το πού βρίσκεται η Τρόικα σε ζητήματα που αφορούν στην οικονομία», είπε.

Ερωτηθείς εάν η Τρόικα έχει αποκαλύψει τους όρους που θα θέσει για παραχώρηση οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «κάναμε μια πρώτη ανταλλαγή εκτιμήσεων πρώτα απ’ όλα αναφορικά με την κυπριακή οικονομία και στη βάση των εκτιμήσεων θα γίνουν και οι συζητήσεις αναφορικά με τα μέτρα». «Να κάνουμε λίγη υπομονή, να περιμένουμε και την Παρασκευή για να ολοκληρωθεί αυτή η συζήτηση», είπε.

Ερωτηθείς εάν συζήτησαν τις 7 συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Κύπρο, είπε ότι συζήτησαν «κάποιες συστάσεις» και πρόσθεσε ότι «είναι γνωστό ότι για τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συζητήσαμε και κατά την πρώτη επίσκεψη της Τρόικα στην Κύπρο και τότε είχαμε κάνει μια διεξοδική ανάλυση για τα μέτρα που η Κυβέρνηση έχει υιοθετήσει, έχει υλοποιήσει ή βρίσκονται στη διαδικασία της υλοποίησης».

Σε άλλη ερώτηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «τούτη την ώρα είναι πρόωρο να μιλήσουμε και να προβούμε σε εκτιμήσεις αναφορικά με το αποτέλεσμα (της συζήτησης)».
Ερωτηθείς εάν έγινε συζήτηση αναφορικά με τις εκτιμήσεις της Τρόικας σε σχέση με τον τραπεζικό τομέα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «για το ζήτημα των τραπεζών πρώτα απ’ όλα είναι ένα θέμα που κυρίως ασχολείται η Κεντρική Τράπεζα».

«Ασφαλώς έχουμε και εμείς τις δικές μας τις απόψεις αναφορικά με το θέμα των τραπεζών. Είμαστε σε στενή επαφή και πολύ στενή διαβούλευση με την Κεντρική Τράπεζα αναφορικά με το θέμα των τραπεζών», συμπλήρωσε.

Είπε ότι πρόκειται «για ένα πολύ μεγάλο θέμα γιατί αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προσφύγαμε στον Μηχανισμό Στήριξης. Όμως και εδώ πρέπει να περιμένουμε αναφορικά με το ποιες είναι οι εκτιμήσεις της Τρόικας αναφορικά με τις τράπεζες. Έχουμε και εμείς τις δικές μας τις εκτιμήσεις».

Ερωτηθείς σχετικά με το ρωσικό δάνειο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν υπάρχει οτιδήποτε νεότερο σε σχέση με αυτό το θέμα.

Της συνάντησης με την Υπουργική Επιτροπή, προηγήθηκε κοινή συνάντηση της Τρόικας με τον Υπουργό Οικονομικών Βάσος Σιαρλή και το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη.
Κλιμάκιο της Τρόκα συνέχισε εν τω μεταξύ τη διερεύνηση του τραπεζικού προβλήματος. Χθες το πρωί είχε συνάντηση  με εκπροσώπους της Λαϊκής Τράπεζας, με τον πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλο Χριστοδούλου και εκπροσώπους του Συνεργατικού Κινήματος. Θεωρείται αξιοσημείωτο ότι η Τρόικα δεν είδε τους πρώην Διοικητές της Κεντρικής Αυξέντη Αυξεντίου και και Αθανάσιο Ορφανίδη.

Σήμερα  αντιπροσωπεία της Τρόικα θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους του Συνδικαλιστικού Κινήματος καθώς και με τις εργοδοτικές οργανώσεις ΟΒ και ΚΕΒΕ. 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Στην Κύπρο τα έχουν... πιο βαριά;ΜΙΑ ΠΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΔΝΤ ΚΑΙ, ΜΑΛΙΣΤΑ, ΑΠΟ ΓΥΝΑΙΚΑ ΥΠΟΥΡΓΟ

(Egine ετσι αυτό, όπως το γραφουν?)

http://harddog-sport.blogspot.gr/2012/07/blog-post_8639.html