Κύπριοι πρωτοπόροι στην «υπολογιστική νοημοσύνη»

Κέρδισαν πρώτο βραβείο σε διεθνή διαγωνιμό

Την πρώτη θέση σε διεθνή διαγωνισμό εκπαιδευτικού διαδικτυακού βίντεο κέρδισε ομάδα Κυπρίων, αποτελούμενη από τους Δημήτριο Γ. Ηλιάδη, μεταδιδακτορικό ερευνητή στο Ερευνητικό Κέντρο Τεχνολογίας Ευφυών Συστημάτων και Δικτύων «Κοίος» (www.kios.ucy.cy) του Πανεπιστημίου Κύπρου, και την εταιρεία Zedem Media (www.zedem.net), η οποία εξειδικεύεται στη παραγωγή εκπαιδευτικών βίντεο και animation. 

Η πρώτη θέση στο διαγωνισμό συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3000 δολαρίων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το βίντεο κινουμένων σχεδίων έχει τίτλο «An Egg-Boiling Fuzzy Logic Robot» και είναι αναρτημένο στη διεύθυνση www.goo.gl/Y8ukM. 

Το διαγωνισμό διοργάνωσε το Computational Intelligence Society που αποτελεί μέρος του IEEE, του μεγαλύτερου διεθνούς επαγγελματικού οργανισμού που ασχολείται με την προώθηση της τεχνολογικής καινοτομίας. 

Ο σκοπός του διαγωνισμού ήταν η δημιουργία ενός εκπαιδευτικού διαδικτυακού βίντεο σύντομης διάρκειας με στόχο την επεξήγηση μιας τεχνικής της Υπολογιστικής Νοημοσύνης, την Ασαφή Λογική (Fuzzy Logic), σε μαθητές και το ευρύ κοινό. 

Η Υπολογιστική Νοημοσύνη είναι κλάδος της μηχανικής στην οποία χρησιμοποιούνται τεχνικές εμπνευσμένες από τη φύση για την επίλυση μέσω υπολογιστών πολύπλοκων προβλημάτων του πραγματικού κόσμου. 

Η Ασαφής Λογική είναι μια από τις πιο γνωστές τεχνικές υπολογιστικής νοημοσύνης, και χρησιμοποιείται στην αναπαράσταση της ανθρώπινης γνώσης με τους υπολογιστές και στη λήψη αποφάσεων.