Παπανδρέου και Ερντογάν συζήτησαν το θέμα των κυπριακών ερευνών για ΦΑ

Ο Ερντογάν επανέλαβε ότι «η έρευνα και η αξιοποίηση πρέπει να περιμένει τη λύση» ο δε Παπανδρέου τόνισε ότι «είναι δικαίωμα της Κύπρου, ως κυρίαρχου κράτους, να αποφασίζει για το τι κάνει» και συνέστησε στον τούρκο πρωθυπουργό «ψυχραμία και αυτοσυγκράτηση».

Το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ήταν τα δύο ζητήματα που συζητήθηκαν σε χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του Ελληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μία συζήτηση, η οποία όπως σημείωσε ο Ελληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, υποκατέστησε τη συνάντηση που θα είχαν οι δύο πρωθυπουργοί στη Νέα Υόρκη.

Όπως σημείωσε ο κ. Μόσιαλος, τέθηκε το θέμα του Κυπριακού, όπου κύριος στόχος «είναι η αναζήτηση λύσης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και αυτό προϋποθέτει ότι θα υπάρχουν αδιατάρακτες και εποικοδομητικές συνομιλίες». Αναφερόμενος στο ζήτημα της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, δεδομένων και των ερευνητικών γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Ελληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρχει αυτοσυγκράτηση και ηρεμία, προσθέτοντας, όπως σημείωσε ο κ. Μόσιαλος, «ότι είναι δικαίωμα της Κύπρου, ως κυρίαρχου κράτους, να αποφασίζει για το τι κάνει. Και θα πρέπει να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες, που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στην περιοχή».

Ο κ. Ερντογάν από την πλευρά του αναφερόμενος στο συγκεκριμένο ζήτημα επανέλαβε τις τουρκικές θέσεις, ενώ σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο δεν τέθηκε ζήτημα ελληνικής ΑΟΖ.
Από τουρκικής πλευράς, το πρακτορείο ειδήσεων “Ανατολού”μετέδωσε ότι ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου είπε ότι “η έρευνα και η αξιοποίηση των φυσικών πόρων της Κύπρου πρέπει να γίνει μετά την εξεύρεση λύσης”και σημείωσε ότι “μονομερείς πρωτοβουλίες θα έβλαπταν τη διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό”.
Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων “Ανατολού”, ο κ. Ερντογάν ενημέρωσε τον Ελληνα Πρωθυπουργό σχετικά με την πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου προς τον ΓΓ του ΟΗΕ σχετικά με τις έρευνες στη Μεσόγειο.
Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, ο κ. Παπανδρέου “ενημέρωσε τον Ερντογάν σχετικά με τη στάση της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής πλευράς και υπογράμμισε τη σημασία της ψύχραιμης στάσης”.

Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Ελληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι από την πλευρά της Αθήνας « πάντα επιδιώκουμε να έχουμε μια λειτουργική σχέση με την Τουρκική Δημοκρατία. Δεν κατέστη δυνατή η επίσκεψη του Πρωθυπουργού τον Ιούνιο στην Τουρκία λόγω των εκεί εκλογών. Επαναλαμβάνω ότι, διατηρούμε αυτή τη λειτουργική σχέση, αλλά ευελπιστούμε ότι η κατάσταση τέλη Οκτωβρίου - αρχές Νοεμβρίου θα είναι τέτοια, που θα επιτρέψει την υλοποίηση του σχεδιασμού μας να επισκεφθούμε την Τουρκία για το υψηλού επιπέδου κοινό υπουργικό συμβούλιο».

1 σχόλιο:

Lophelia είπε...

Και ενώ οι Τούρκοι εκμεταλλεύονται με εξαιρετικό τρόπο το ωκεανογραφικό τους σκάφος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, η ελληνική κυβέρνηση κάνει ότι περνά από το χέρι της για να υποβαθμίσει το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), το οποίο κατέχει το ωκεανογραφικό σκάφος «ΑΙΓΑΙΟ», το βαθυσκάφος «ΘΕΤΙΣ», καθώς επίσης πλήθος ωκεανογραφικών οργάνων όπως τηλεκατευθυνόμενα κλπ., για την εκτέλεση των εθνικών και διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων."

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4849%3A-lpiri-reisr&catid=98%3Akoinperivallon&Itemid=29