Το Πιρί Ρέϊς άρχισε έρευνες χθες το απόγευμα, στην Κυπριακή ΑΟΖ, ανακοίνωσαν στη Σμύρνη οι Τούρκοι, με νέες απειλές για χρήση βίας

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο KOCA PIRI REIS Ξεκίνησε χθες, στις 16.30 τοπική ώρα, έρευνες για φυσικό αέριο στα ανοικτά της νότιας Κύπρου σύμφωνα με ανακοίνωσε που εξέδωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Επιστημών και Θαλασσίων Επιστημών Huseyin Avni Benli  του Πανεπιστημίου Dokuz Eylul  στο οποίο ανήκει και το σκάφος.
 
Το πλοίο αναχώρησε από τον κόλπο της Σμύρνης την Παρασκευή το μεσημέρι για την πραγματοποίηση ερευνών για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην Αν. Μεσόγειο. Το πλοίο πλέει εντός της κυπριακής ΑΟΖ και όπως επισημαίνει το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή το πλοίο επιτηρούν από κοντά τουρκικά μαχητικά και πλοία του τουρκικού Ναυτικού.
Το Πιρί Ρέϊς πέρασε από τα ανοικτά της Πάφου, κρατώντας απόσταση 30 ναυτικών μιλίων από τις κυπριακές ακτές κατευθυνόμενο νότια.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Επιστημών είπε πως τυπάρχει επικοινωνία με το πλοίο μέσω δορυφόρου. “Δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Ήδη τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη και οι φρεγάτες παρακολουθούν από κοντά τις εργασίες του πλοίου” είπε ο κ. Μπενλί.

Ανέφερε επίσης ότιεπικοινωνούν μέσω δορυφορικού τηλεφώνου με το πλοίο δύο φορές την ημέρα και με τον ίδιο τρόπο υπάρχει επικοινωνία του Πιρί Ρείς με το Υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας και την τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ).
Και νέες απειλές για χρήση βίας.

Εν τω μεταξύ, νέες απειλές έκτόξευσε χθες ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, λέγοντας ότι «η απέναντι πλευρά δεν θα έχει το θράσος να αναγκάσει την Τουρκία να κάνει χρήση βίας».

“Δεν έχουμε ανάγκη, ούτε και πρόθεση να κάνουμε πόλεμο με κανέναν, είπε και πρόσθεσε: «Ελπίζω ότι η απέναντι πλευρά δεν θα έχει το θράσος να αναγκάσει την Τουρκία να κάνει χρήση βίας”. Τα λόγια αυτά προστέθηκαν στην πολεμική φιλολογία” της Άγκυρας των τελευταίων ημερών και διατυπώθηκαν από Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο “Euronews”, ο κ. Αρίντς ρωτήθηκε για τις έρευνες στη Μεσόγειο και είπε “δεν στέλνουμε τα πολεμικά μας πλοία για να πολεμήσουμε. Αυτά ανέλαβαν καθήκον προστασίας και θα αντισταθούν εάν υπάρξει οποιαδήποτε κίνηση που θα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, Κι αυτό είναι ένα από τα μέσα που έχουμε να χρησιμοποιήσουμε για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας.

Συνεπώς δεν έχουμε ανάγκη, ούτε και πρόθεση να κάνουμε πόλεμο με κανέναν. Ελπίζω ότι η απέναντι πλευρά δεν θα έχει το θράσος να αναγκάσει την Τουρκία να κάνει χρήση βίας”.

Ο κ. Αρίντς είπε ότι “η ΕΕ πρέπει να βιαστεί για να διορθώσει ένα λάθος της” και συνέχισε: “Το λάθος αυτό είναι το εξής: Το γεγονός ότι έκαναν δεκτή την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου -όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία- σαν να εκπροσωπεί ολόκληρο το Νησί, ίσως είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη στην ιστορία της ΕΕ”.

“Εάν η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση ανακοινώνει ότι προχωρά στις δραστηριότητες αυτές στο όνομα ολόκληρου του Νησιού, τότε η ΕΕ θα πρέπει να δώσει ένα τέλος σε αυτό. Πρέπει να πει στους Ελληνοκύπριους ότι δεν έχουν τέτοιο δικαίωμα”, είπε ο Αρίντς και απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα συμβεί όταν η Κυπριακή Δημοκρατία θα αναλάβει την προεδρεία της ΕΕ στο δεύτερο μισό του 2012, είπε: “Οι συνομιλίες -με την ΕΕ- δεν θα συνεχιστούν σε καμία περίπτωση.

 Επειδή γνωρίζουμε τα εμπόδια και τις ενστάσεις που θα παρουσιάσει η Ελληνοκυπριακή πλευρά όταν θα αναλάβει την προεδρεία, τους λέμε, εσείς πρώτα φροντίστε να ενωθείτε, να φτάσετε στο σημείο να εκπροσωπείτε ολόκληρη την Κύπρο και μετά θα καθίσουμε μαζί σας στο ίδιο τραπέζι”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: