Επιμένει ο Έρογλου: «Η επιμονή των Ε/Κ θα επηρεάσει τις Συνομιλίες»

Θα συζητήσεις τις εξελίξεις με τον Ερντογάν στη Ν. Υόρκη
Η επιμονή της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στις έρευνες της για φυσικό αέριο, «θα επηρεάσει και τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού», αφού οι έρευνες γίνονται μονόπλευρα», ισχυρίστηκε σε δηλώσεις του ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Ερογλου.

Κατά την αναχώρησή του από την Κωνσταντινούπολη για Νέα Υόρκη, όπου θα έχει επαφές στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ, ο κ. Ερογλου είπε ότι στη Νέα Υόρκη θα έχει συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ με επίκεντρο το Κυπριακό ενώ θα έχει συναντήσεις και με αξιωματούχους άλλων χωρών.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ερογλου αναφέρθηκε και στην έναρξη των εργασιών για έρευνα φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και ισχυρίστηκε ότι «η επιμονή της ε/κ πλευράς δημιουργεί προβλήματα και ένταση στην περιοχή και στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό».

«Έχω ήδη πει στον κ. Χριστόφια ότι αν δεν αναβληθούν οι εργασίες, τότε και εμείς (τ/κ πλευρά) θα πάρουμε τα δικά μας μέτρα και σίγουρα θα επηρεαστούν και οι διαπραγματεύσεις» είπε ο κ. Ερογλου.

Ισχυρίστηκε ότι οι εργασίες προχωρούν γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχασε την «αξιοπιστία» του - κατά την έκφρασή του - με την έκρηξη στο Μαρί και προσπαθεί – όπως υποστήριξε - με την έρευνα φυσικού αερίου να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου.

Είπε ακόμα ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Επίτροπο Αρμόδιο για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε από τον οποίο ζήτησε παρέμβαση για αναβολή των εργασιών για φυσικό αέριο και πρόσθεσε ότι «αν οι εργασίες δεν πραγματοποιηθούν, τότε θα μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη πορεία διαπραγματεύσεων».

Σε δηλώσεις κατά την άφιξη του στη Νέα Υόρκη, ο Ντερβίς Έρογλου  είπε ότι θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Νταγίπ Ερντογάν, με επίκεντρο τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό και τις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας για το φυσικό αέριο.  Η συνάντηση Ερογλου - Ερντογάν θα προηγηθεί της συνάντησης Ερογλου- Μπαν κι Μουν, αναφέρεται.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, είπε ακόμα ότι μαζί με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Αχμέτ Νατβούτογλου θα έχει διμερείς συναντήσεις με ηγέτες και αξιωματούχους άλλων χωρών.
Τον κ. Ερογλου συνοδεύουν στην Νέα Υόρκη ο σύμβουλός του Κουντρέτ Οζερσάι, ο «εκπρόσωπος Τύπου» του λεγόμενου προεδρικού Οσμάν Ερτούγ και το μέλος της τ/κ διαπραγματευτικής ομάδας Γκιουνές Ονάρ.

Αναφέρεται ακόμα ότι ο κ. Ερογλου και η συνοδεία του διαμένουν στο ξενοδοχείο «Πλάζα» όπου και αναρτήθηκε η «σημαία» του ψευδοκράτους.
Εκτός από τον Τούρκο Πρωθυπουργό και τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Ερογλου αναμένεται να έχει συνάντηση και με τον ΓΓ της Ισλαμικής Διάσκεψης.
 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Eho akousei kala? Ehei ontos ginei kouventa apo tin plevra tis kivernisis peri parahorisis posostou apo tin ekmetallvsi tou Kypriakou petreleou stous tourkokiprious? Giati avti i diakrisi? Mipos theloun na tous eggiithoume oti tha paroun meridio? Tis zimies pios tis plironei? Iparhei telika Kypriaki Dimakratia? Giati oi tourkokyprioi protimoyn na katthontai sto vorio meros kai na diekdikoun sinora? Giati den plironoun gia ta spasmena? Giati den plironoun forous kai den theloun na ehoun ipohreoseis opos oi 'vlakes' ellinokyprioi? Giati olo oi tourkokyprioi paraponiountai kato apo ton 'tsiouppe' tis Tourkias? Giati ;etsi tous simferei? Ti lene oi tourkokyprioi gia tis apeiles tis Tourkias? Mipos kai palin simfonoun i pezoun to sinithismeno theatro? An theloun na einai Kyprioi kai na diekdikoun apo ta ofeloi tha propei na dialisoun ta sinora kai na ehoun tis idies ipohreoseis.Diaforetika na stamatisei ta houvartalikia afti i kivernisi. Giati den anigeis kyria Proedre kai ena tameio ga tous Ellinokyprious? I mipos oi Ellinokyprioi sinehisoun na einai 'i sitzia tou mavrou'?