Αιφνιδιαστική κρίση προκάλεσαν στην Ελλάδα οι δανειστές


Απαιτούν άμεση απόλυση 30% των δημοσίων υπαλλήλων. – Ο Παπανδρέου διέκοψε το ταξίδι στη Ν. Υόρκη  και επέστρεψε στην Αθήνα.

Αθήνα:  Σε μείζονα εθνική κρίση εισέρχεται η Ελλάδα έπειτα από την αιφνιδιαστική και άσχημη τροπή που πήρε η συνεδρίαση του Εurogroup στην Πολωνία. Η έκτη δόση αλλά και η υλοποίηση των συμφωνιών της 21ης Ιουλίου βρίσκονται στον αέρα και όλα θα πρέπει να σχεδιαστούν από την αρχή.

Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος είχε ξεκινήσει το ταξίδι προς τις ΗΠΑ και βρισκόταν στο Λονδίνο, επέστρεψε εσπευσμένως στην Αθήνα έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών κ. Ευ.Βενιζέλο, ο οποίος βρισκόταν στο Βρότσλαβ. Το απόγευμα ο πρωθυπουργός πρήδρυσε έκτακτης συνεδρίας της κυβερνητικής επιτροπής σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στη ξαφνική κρίση.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση ο Πρωθυπουργός ακύρωσε το ταξίδι του στην Αμερική, όπου θα είχε συνάντηση και με την επικεφαλής του ΔΝΤ κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, «επειδή η ερχόμενη εβδομάδα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου στην ευρωζώνη και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει η χώρα».
Δυσπιστία δανειστών για τα μέτρα 
Στην πραγματικότητα η κυβερνητική αποστολή πέρασε εφιαλτικές ώρες στη συνεδρίαση του Εurogroup. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εξέφρασαν ευθέως και με έντονο τρόπο τη δυσπιστία τους για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει τα μέτρα που εξήγγειλε αλλά και για την άρνηση των κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων να προσαρμοστούν στα δεδομένα της κρίσης.

Σύμφωνα με όσα είπαν στον κ. Βενιζέλο, πιστεύουν ότι το πολιτικό και οικονομικό μείγμα στην Ελλάδα οδηγεί σε κατάρρευση καθώς η κυβέρνηση έχει απέναντί της τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα, τα μίντια και τα συνδικάτα. Αλλά και ο δημόσιος τομέας, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι επαγγελματίες προχωρούν σε λευκή απεργία, προβάλλουν αντίσταση και δεν εφαρμόζουν τα μέτρα, με την «ομπρέλα» της αντιπολίτευσης. Με το σκεπτικό αυτό απέρριψαν το πακέτο μέτρων, που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο σε δύο δραματικές συνεδριάσεις τις τελευταίες δέκα ημέρες και ζήτησαν να σχεδιαστούν από την αρχή άλλα μέτρα τα οποία θα έχουν εγγυημένη απόδοση. Εδωσαν μάλιστα «προθεσμία 4-5 ημερών για να μας πείτε τι ακριβώς θα κάνετε». Στην κυβέρνηση χτύπησε συναγερμός. Ο κ. Βενιζέλος πήγε σχεδόν απευθείας από το αεροδρόμιο στο γραφείο του, το Σάββατο το απόγευμα, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ηλ. Μόσιαλος ανέλαβε να ενημερώσει τους υπουργούς. Ο αντιπρόεδρος ενημέρωσε για τις εξελίξεις και για τις δυσκολίες στην εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου και τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά.

Το δραματικότερο στοιχείο όμως είναι, όπως φαίνεται, ότι δεν μπορεί τελικά να κλείσει ούτε η συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Το πρόγραμμα της εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων μάλλον απορρίπτεται καθώς εξαιτίας της χαμηλής αξιοπιστίας της χώρας οι ιδιώτες δεν σπεύδουν να συμμετάσχουν σε αυτό.
Νέες περικοπές ή συναίνεση
Ολα αυτά σημαίνουν ότι οι δανειστές ζητούν περισσότερα και ότι η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε δύο επιλογές: Να προχωρήσει σε οριζόντιες περικοπές, τις οποίες προσπαθούσε εναγωνίως να αποφύγει, καθώς αφορούν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, και να κάνει ακόμα μια προσπάθεια για συναίνεση με την αντιπολίτευση. Συνεργάτες του Πρωθυπουργού απέκλειαν ωστόσο το ενδεχόμενο εκλογών αλλά και συγκυβέρνησης. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι και οι συνθήκες έντασης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο επέβαλλαν την παρουσία του Πρωθυπουργού στη χώρα.

Η «μαύρη τρύπα» είχε ήδη οδηγήσει σε εμπλοκή με την τρόικα, η οποία έπληξε την αξιοπιστία της κυβέρνησης σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη στιγμή. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες οι δανειστές ζήτησαν από την κυβέρνηση:

1. Ακύρωση όλων των προσλήψεων που πραγματοποιήθηκαν το 2010 και το 2011, καθώς και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

2. Νέα αύξηση των έμμεσων φόρων σε ποτά, τσιγάρα και καύσιμα, καθώς και αύξηση του φόρου στα είδη πολυτελείας.

3. Νέο και σκληρότερο Ασφαλιστικό. Ορισμένες πληροφορίες μιλούν ακόμη και για νέες αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

4. Περικοπές προνοιακών επιδομάτων.

5. Ακόμη περισσότερες καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων και οργανισμών του δημόσιου τομέα.

Το πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση περιγράφεται από την ίδια τη δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης μετά το τέλος της συνεδρίασης. «Αν δεν ληφθούν και δεν εφαρμοστούν τώρα οι δύσκολες αποφάσεις, αυτό που θα συμβεί θα είναι πράγματι δραματικό και θα συμβεί ερήμην της χώρας μας ή ακόμη και ερήμην της ευρωζώνης» είπε ο κ. Βενιζέλος.

Σόιμπλε: δεν δίνουμε χρήματα χωρίς θετική έκθεση της τρόικα

Συγκεκριμένους αριθμούς που να αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ζητά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Κανείς δεν πρέπει να έχει αυταπάτες. Χωρίς τη θετική έκθεση της τρόικας, δεν μπορεί να εκταμιευτεί η επόμενη δόση της βοήθειας», λέει ο κ. Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Bild am Sonntag. Κάνει μάλιστα συγκεκριμένες αναφορές στο νέο φόρο ακινήτων, κρατώντας όμως επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητά του. «Η Ελλάδα αποφάσισε έναν νέο φόρο, τον οποίο επιβάλλει αυτόν τον χρόνο ως έκτακτη εισφορά σε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Θα δούμε, εάν αυτό θα λειτουργήσει», σημειώνει.

Mήνυμα στήριξης από τον Μπαν Κι-Μουν


Μήνυμα στήριξης στον Ελληνικό λαό έστειλε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, μετά τη γνωστοποίηση της ματαίωσης της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Έλληνα μόνιμο αντιπρόσωπο στο διεθνή οργανισμό, πρέσβη Αναστάση Μητσιάλη, για να εκφράσει το ενδιαφέρον και τη συμπαράστασή του στην Ελλάδα, ζητώντας του να μεταφέρει τις ευχές του στον κ. Παπανδρέου για να ξεπεραστούν τα σημερινά οικονομικά προβλήματα.

Με τον Μπαν Κι-μουν συναντήθηκε αργότερα χθές ο Σταύρος Λαμπρινίδης, με τον οποίο συζήτησε  το Κυπριακό, τις απειλές της Τουρκίας με αφορμή τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, το θέμα του ονόματος της πΓΔΜ και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.
Δήλωση Βενιζέλου μετά τη σύσκεψη

Σε νέα συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, η οποία θα συνέλθει μετά από σημερινή τηλεδιάσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τους επικεφαλής, θα εξειδικευτούν τα μέτρα περικοπής δαπάνης που αποφασίστηκαν να ληφθούν μετά την σύσκεψη της διευρυμένης Κυβερνητικής Επιτροπής, υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

«Αν θέλουμε να αποτραπεί η χρεοκοπία και να πάψει η χώρα να εκβιάζεται και να ταπεινώνεται, πρέπει να πάρουμε τρεις κρίσιμες αποφάσεις: Να εκπληρώσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, να πετύχουμε πρωτογενή πλεονάσματα και να προχωρήσουμε αμέσως όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές», τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος ενημέρωσε τα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής για όσα διεμείφθησαν στην τριήμερη σύνοδο του Eurogroup στην Πολωνία.

Έχει διαμορφωθεί σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο μια ρευστή κατάσταση που δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα και επιτρέπει στους σπεκουλαδόρους να οργανώνουν επιθέσεις στην καρδιά του ευρώ, είπε και εξήγησε ότι μέσα σε αυτή την τεταμένη κατάσταση έχει σημασία να μην γίνει η Ελλάδα το εξιλαστήριο θύμα. «Αυτό που αμφισβητείται διεθνώς είναι όχι η ικανότητα της κυβέρνησης αλλά της χώρας να κάνει όλα όσα χρειάζονται».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξαπέλυσε επίθεση κατά του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι ένιωσε «οδυνηρή έκπληξη» με όσα είπε στη Θεσσαλονίκη, όταν, όπως πρόσθεσε, είχε την ίδια ενημέρωση με εκείνη που έχει ο πρωθυπουργός για την κατάσταση. «Καθετί που λέγεται έχει οδυνηρές συνέπειες για το εισόδημα του κάθε Έλληνα πολίτη», είπε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας: «Εάν πιστεύει ο κ. Σαμαράς ότι μπορεί να πάει και να γοητεύσει τους συνομιλητές του, με τις προτάσεις του για μείωση της φορολογίας, νομίζω ότι δεν έχει καθαρή εικόνα για το τι συμβαίνει. Υπονομεύει την αξιοπιστία της χώρας με εύκολα λόγια».

Πρόσθεσε ότι η Κυβερνητική Επιτροπή «διαμόρφωσε ένα καθαρό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθώ αύριο στις επαφές μου με τα στελέχη της τρόικας».

Αναφερόμενος στο μέτρο για το τέλος στα ακίνητα είπε ότι «είναι μέτρο βαρύ, αλλά δίκαιο και αναλογικό» και ότι ο φόρος στα ακίνητα θα έχει σημαντική απόδοση δίνοτνας απάντηση στις ανάγκες του 2011 ενώ για νέα μέτρα είπε ότι στον προϋπολογισμό του 2012, ο οποίος είναι αυτές τις μέρες υπό επεξεργασία, θα αναφέρονται τα νέα μέτρα.

Στο τέλος των δηλώσεών του επεσήμανε: «Η κατάσταση είναι σοβαρή αλλά πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι».

Δεν υπάρχουν σχόλια: