Αναστάτωση από νέα εμφάνιση σαλμονέλας σε αυγά

Τρίτο κρούσμα σε τρείς μήνες
Ανησυχία στο κοινό από το νέο κρούσμα σαλμονέλας σε πτηνοτροφική μονάδα. Το τρίτο κρούσμα σαλμονέλας σε διάστημα τριών μηνών εντόπισαν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες σε πτηνοτροφική μονάδα στην επαρχία Λευκωσίας. Όπως ανακοίνωσαν το απόγευμα της Τρίτης οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, στο πλαίσιο των συστηματικών ελέγχων που διενεργούν σε πτηνοτροφικές μονάδες αυγοπαραγωγής για την πιθανότητα μόλυνσής τους με το μικρόβιο της σαλμονέλας, έχει διαπιστωθεί η παρουσία salmonella enteritidisσε σμήνος αυγοπαραγωγής της μονάδας του Χαράλαμπου Γερούδη στο Μαρκί.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για μικρή πτηνοτροφική μονάδα και στον θάλαμο που εντοπίστηκε το μικρόβιο της σαλμονέλας καταμετρήθηκαν 900 όρνιθες. Θες οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες προγραμμάτισαννα θανάτωση των πτηνών, ενώ παράλληλα θα καταστραφούν όλα τα αυγά που βρίσκονταν στις αποθήκες της μονάδας καθώς και αυτά που διοχετεύθηκαν στην αγορά.
 
Επίσης, δόθηκε στις Υγειονομικές Υπηρεσίες η λίστα διανομής του συγκεκριμένου προϊόντος προκειμένου να διενεργηθούν έλεγχοι για να διαπιστωθεί κατά πόσον η εταιρεία προχώρησε στην ανάκληση των αυγών από την αγορά.

Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες έδωσαν στη δημοσιότητα τη σήμανση των αυγών που παράγονται από τη συγκεκριμένα πτηνοτροφική μονάδα. Πρόκειται για αυγά βιολογικής παραγωγής τα οποία έχουν σήμανση 0CΥ4132.38 και φέρουν την επωνυμία «Προϊόν Βιολογικής Παραγωγής Ρetrides».

Παράλληλα, καλείται το καταναλωτικό κοινό που ενδεχομένως έχει στην κατοχή του αυγά με την πιο πάνω συγκεκριμένη σήμανση, καθώς και με ημερομηνία ανάλωσης μέχρι και τις 17/7/2011 να μην προβεί στην κατανάλωσή τους. Ταυτόχρονα, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες καλούν οποιοδήποτε υποστατικό πώλησης έχει στην κατοχή του τέτοια αυγά να μην τα διαθέσει προς πώληση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: