ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: 200 εκ. από τους εργοδότες στα επόμενα δύο χρόνια

Τα βρήκαν ΚΕΒΕ και ΟΕΒ με τον Πρόεδρο Χριστόφια

Διακόσια εκατομμύρια ευρώ, θα συνεισφέρουν για τα επόμενα δυο χρόνια, οι εργοδότες, στο πακέτο μέτρων που θα λάβει η Κυβέρνηση για εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών.

Το μεσημέρι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, συναντήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο με της ηγεσίες του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ, οι οποίες συμφώνησαν, όπως όλες οι εταιρείες, οι οποίες είναι κερδοφόρες τα τελευταία τρία χρόνια, είτε είναι κυπριακές, είτε είναι ξένων συμφερόντων, να συνεισφέρουν ποσό χιλίων ευρώ έκαστη, για τα επόμενα δύο χρόνια, ανεξαρτήτως μεγέθους, κερδών και κύκλου εργασιών της εταιρείας.


Συνολικά υπολογίζεται, ότι στην Κύπρο υπάρχουν 170 χιλιάδες επιχειρήσεις, και από αυτές τουλάχιστον οι 100 χιλιάδες, είναι ενεργές και κερδοφόρες.
 Η πρόταση, αφορά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παρά το γεγονός ότι υπάρχει κρίση στην αγορά. Ωστόσο, τονίζεται ότι η εισφορά των χιλίων ευρώ, θα καταβάλλεται μόνο εάν και κατά τα τρία τελευταία χρόνια η επιχείρηση ήταν κερδοφόρα.

ΟΕΒ και ΚΕΒΕ δεσμεύτηκαν ακόμα να συζητήσουν το μέτρο για φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας και από την πλευρά της η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να προωθήσει το συντομότερο τον διάλογο για το συνταξιοδοτικό.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ, Φίλιος Ζαχαριάδης, χαρακτήρισε χρήσιμο και εποικοδομητικό το διάλογο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά, όπως είπε, την πορεία της κυπριακής οικονομίας και για το πώς μπορούν να βελτιωθούν τα δημόσια οικονομικά και άλλοι δείκτες της οικονομίας

Ο Φίλιος Ζαχαριάδης δήλωσε ότι υπάρχει ανάκαμψη της οικονομίας έστω και με αργό ρυθμό και σημείωσε πως αυτό που επομένως απομένει αφορά τη βελτίωση των δημοσίων οικονομικών.

Ανέφερε ακόμη πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Πρόεδρο Χριστόφια έγινε επίσης μια αρχική συζήτηση σε ό,τι αφορά τη φορολογία της ακίνητης ιδιοκτησίας και πώς αυτή μπορεί να γίνει πιο σωστή και δίκαιη.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΒ μίλησε, επίσης, για το συνταξιοδοτικό, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα που χρήζει άμεσων χειρισμών και εξέφρασε την ελπίδα ότι πολύ σύντομα θα γίνουν ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Μάνθος Μαυρομμάτης επεσήμανε ότι η δυνατότητα της απραξίας δεν υπάρχει πλέον, όπως δεν υπάρχει ούτε και δυνατότητα καθυστέρησης της λήψης μέτρων και πως η κυπριακή οικονομία έχει ανάγκη τη λήψη μέτρων σήμερα, έτσι ώστε να πεισθούν όλοι τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό ότι τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται σε διατηρήσιμη πορεία μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Προσθέτοντας πως η κυπριακή οικονομία δεν αντέχει άλλη υποβάθμιση, καθώς σε τέτοια περίπτωση το κόστος θα είναι σημαντικό και θα το πληρώσουμε όλοι, όπως είπε, εξήγησε πως μέσα σε αυτά τα πλαίσια και ανταποκρινόμενο στην έκκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας το ΚΕΒΕ δηλώνει ότι οι επιχειρήσεις της Κύπρου οι οποίες είχαν κέρδη τα τρία τελευταία χρόνια, είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν θετικά μια ετήσια εισφορά της τάξης των 1000 ευρώ για τα δυο επόμενα χρόνια.

Ο κ. Μαυρομμάτης αποκάλυψε μάλιστα πως οι αρχικοί υπολογισμοί του Υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο για περίπου 100 εκ. ευρώ τον χρόνο, συνολική εισφορά των κερδοφόρων επιχειρήσεων, ποσό που, όπως δήλωσε, θα αποτελέσει μια σημαντική τονωτική ένεση στα δημόσια οικονομικά.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τη φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας, ο κ. Μαυρομμάτης ανέφερε ότι οι επιχειρηματικές οργανώσεις του τόπου βρίσκονται σε διάλογο με την Κυβέρνηση για την επαναξιολόγηση της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας με στόχο την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος για να υποβοηθηθεί ο σημαντικός αυτός τομέας της οικονομίας να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα που έχει σήμερα.

Πρόσθεσε πως στόχος είναι η φορολόγηση να γίνει σε μια ευρύτερη βάση απ’ ό,τι γίνεται μέχρι σήμερα, αλλά οπωσδήποτε με μια κλιμακωτή συνεισφορά όλων για να είναι και κοινωνικά δίκαιη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: