Παραιτήθηκε ο Μολέσκης υπό το βάρος του νεποτικού σκανδάλου

Την παραίτηση του από τη θέση του επικεφαλής της Γραμματείας της Κυπριακής Προεδρίας της Ε.Ε υπέβαλε χθες το πρωί ο Ανδρέας Μολέσκης, υπό το βάρος των ευθυνών για την υπόθεση προσλήψεων για τις ανάγκες της προεδρίας και ειδικά για την εργοδότηση της κόρης του  και του φίλου της ως συντονιστή στις Βρυξέλλες.

«Επισκέφθηκα τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και του υπέβαλα την παραίτησή μου ως Επικεφαλής της Γραμματείας Κυπριακής Προεδρίας ΕΕ. Ο Πρόεδρος αποδέχθηκε την παραίτησή μου», αναφέρει ο κ. Μολέσκης σε γραπτή δήλωση του.

Επίσης, ευχαριστεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «για την ανάθεση σε μένα της τιμητικής θέσης ως Επικεφαλής της Γραμματείας της Κυπριακής Προεδρίας ΕΕ», καθώς και όλα τα υπουργεία και Υπηρεσίες, και τους συνεργάτες του ''για το μέχρι τώρα σημαντικό έργο που έχει επιτευχθεί για την προετοιμασία της Κυπριακής Προεδρίας ΕΕ''.



Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου επιβεβαίωσε την  την παραίτηση Μολέσκη  και πρόεθεσε ότι η προπαρασκευαστική εργασία που γίνεται αναφορικά με την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ είναι «σε προχωρημένο στάδιο».

Συμπλήρωσε ότι, αν και απομένει να γίνει πολύ δουλειά ακόμη, «το νερό έχει μπει στο αυλάκι».

Οπως είπε, «η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται για να πραγματοποιηθεί μια επιτυχημένη Προεδρία που θα ενισχύει το κύρος και την αξιοπιστία της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ισότιμο κράτος μέλος στην ΕΕ».

Σε ερώτηση πότε αναμένεται να διοριστεί νέος Επικεφαλής, ο κ. Στεφάνου είπε ότι αυτό θα ανακοινωθεί μόλις παρθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Κληθείς να σχολιάσει θέσεις της αντιπολίτευσης ότι με το όλο θέμα υποσκάπτεται το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, ο κ. Στεφάνου παρέπεμψε σε δήλωση του Ευρωβουλευτή Γιαννάκη Κασουλίδη ότι δεν έχει ακούσει να λέγεται κάτι στην ΕΕ αναφορικά με αυτό.

«Θα ήταν καλό να μην δημιουργούμε μεγαλύτερα θέματα ή μεγάλο θόρυβο για ένα πολύ συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο έχει πάρει αυτήν την τροπή σήμερα με την παραίτηση του κ. Μολέσκη», είπε.

Ανέφερε, επίσης, ότι όλοι πρέπει να προστατεύσουν την Κυπριακή Προεδρία και να εργαστούν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα για να πετύχει το εγχείρημα.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος συμπλήρωσε ότι η Κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι μέσα από τη συλλογική, συστηματική και στοχοπροσηλωμένη δουλειά που γίνεται, η Κυπριακή Προεδρία θα είναι επιτυχημένη..

Αναφορικά με δηλώσεις και δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για αδιαφάνεια στις προσλήψεις, ο κ. Στεφάνου είπε ότι οι διαδικασίες για την μίσθωση υπηρεσιών αναφορικά με την Προεδρία γίνονται στη βάση του νόμου, τον οποίο τροποποίησε η Βουλή πριν από τις εκλογές, για την επιτάχυνση των διαδικασιών.

Ο κ. Στεφάνου είπε, τέλος, ότι η Κυβέρνηση απευθύνθηκε στη Γενική Ελέγκτρια για να εξετάσει το θέμα που είχε προκύψει με τον κ. Μολέσκη, για τον επιπρόσθετο λόγο της διερεύνησης τυχόν αδυναμιών αλλά και του τρόπου με τον οποίο θα γίνονται σωστά και με διαφάνεια οι διαδικασίες.

Υπό τις περιστάσεις σωστή, χαρακτήρισε την απόφαση του επικεφαλής της Γραμματείας για την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ Ανδρέα Μολέσκη να παραιτηθεί, ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στη διαφύλαξη της ανάληψης του θεσμού της Προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σε σημερινές δηλώσεις του στη Βουλή, ο κ. Παπαδόπουλος διατύπωσε την ελπίδα να διοριστεί αντικαταστάτης, «ο οποίος θα προωθήσει, ακριβώς όλα εκείνα τα έργα και τις διαδικασίες που χρειάζονται για να μπορέσει η Κύπρος να αναλάβει αυτή την Προεδρία και να φέρει εις πέρας τα καθήκοντα και το έργο της, όπως αρμόζει στη χώρα μας και αναμένουν και άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ»..

«Αυτό που θα πρέπει να σημειώσουμε, είναι ότι σίγουρα θα πρέπει να μας απασχολήσει το γεγονός ότι κάποια κενά στην ιδιόμορφη νομοθεσία που αφορούσε τις προσλήψεις στην ευρωπαϊκή Προεδρία, έχουν οδηγήσει σε αυτά τα φαινόμενα», είπε προσθέτοντας ότι «τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Επιτροπή Οικονομικών, πρόκειται να επανεξετάσει τη νομοθεσία έτσι ώστε να αποφύγουμε τέτοια φαινόμενα στο μέλλον».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΣ ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης δήλωσε ότι ''η παραίτηση του επικεφαλής της Γραμματείας της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ Ανδρέα Μολέσκη μετά τα όσα σκανδαλώδη αποκαλύφθηκαν για τα έργα και τις ημέρες του, αποδεικνύει ότι στον δημόσιο βίο της Κύπρου εξακολουθούν να εκδηλώνονται φαινόμενα αναξιοκρατίας, διαφθοράς και παραβίασης των κανόνων της χρηστής διοίκησης''.

Προκύπτει ως εκ τούτου, είπε, η άμεση ανάγκη λήψης εξυγιαντικών μέτρων και εισαγωγής θεσμών και διαδικασιών που θα αποτρέπουν τέτοια φθοροποιά φαινόμενα που ναρκοθετούν και υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους πολιτειακούς θεσμούς και την πολιτική διαδικασία.

''Είναι φανερό ότι ο Πρόεδρος θα έπρεπε να ήταν πολύ προσεκτικός για τον συγκεκριμένο διορισμό. Πολύ περισσότερο αφού επρόκειτο για μια κορυφαία θέση που αφορούσε ζωτικά εθνικά και πολιτειακά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτά που σχετίζονται με την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ'', συμπλήρωσε

Δεν υπάρχουν σχόλια: