Σουλτς: Το status quo δεν είναι βιώσιμο, επείγει η λύση

Οσο ελκυστικό και να φαίνεται το status quo στο Κυπριακό δεν είναι βιώσιμο, δηλώνει στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, σημειώνοντας, επίσης, ότι οι συνομιλίες πρέπει να αρχίσουν άμεσα με στόχο την εξεύρεση λύσης.


Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ και απαντώντας σε ερώτηση ως προς το ποιος θεωρεί ότι θα πρέπει να είναι ο ρόλος της ΕΕ στην επίλυση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρει ότι οι δύο πλευρές πρέπει να έχουν ένα μακρόπνοο όραμα, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να τους βοηθήσει να το πράξουν.

Καλεί και τις δύο πλευρές «να διατηρήσουν μια στάση χωρίς προκαταλήψεις και να μην χρησιμοποιήσουν το παρελθόν ως περιορισμό». Κάθε μέτρο, ακόμη και αν φαίνεται μικρό και περιορισμένο, αναφέρει, αποτελεί ένα βήμα που μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών.

Παράλληλα, εκφράζει την άποψη ότι το υφιστάμενο πλαίσιο μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας δημιουργεί μια θετική δυναμική για τη διαπραγμάτευση.
Αναφορικά με τις εκλογές για ανάδειξη νέου Ευρωκοινοβουλίου τον ερχόμενο Μάιο και κληθείς να στείλει ένα μήνυμα στους πολίτες που σκέφτονται να απέχουν, ο κ. Σουλτς επισημαίνει ότι οι ευρωεκλογές δίνουν φωνή στους πολίτες, προσθέτοντας ότι είναι πεποίθησή του ότι η νέα πρόνοια στη Συνθήκη σχετικά με την εκλογή του Προέδρου της Κομισιόν δίνει την ευκαιρία διεξαγωγής μια πραγματικής αντιπαραβολής ατόμων, ιδεών και προγραμματικών θέσεων.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι νέο θα φέρει ο ίδιος  στην Κομισιόν αν η προσπάθεια του να διεκδικήσει το αξίωμα του Προέδρου της στεφθεί με επιτυχία, αναφέρει ότι η Κομισιόν θα πρέπει να επικεντρωθεί σε θέματα όπου υπάρχει μια πραγματική επιπρόσθετη ευρωπαϊκή αξία και εκεί όπου τα κράτη μέλη από μόνα τους δεν μπορούν πλέον να ενεργήσουν αποτελεσματικά και να μην κολλάει σε αχρείαστους κανονισμούς.
Ακολουθεί το ολοκληρωμένο κείμενο της συνέντευξης

Ερ. Οι ευρωεκλογές πλησιάζουν. Με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως στο νότο να υποφέρουν πολύ από την κρίση, πιθανολογείται ότι θα υπάρξει μεγάλο ποσοστό αποχής. Τι θα λέγατε στους Ευρωπαίους πολίτες που σκοπεύουν να απέχουν από τις εκλογές;
Απ. Πολλοί  Ευρωπαίοι πολίτες αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν ακόμη δύσκολους καιρούς.  Έχουν ληφθεί και καλές και κακές αποφάσεις από τους επικεφαλής των κρατών, διεθνείς και ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά τα χειρότερα έχουν αποφευχθεί και η Ένωση αναδύεται σιγά σιγά από την κρίση.
Τώρα, οι ευρωεκλογές δίνουν φωνή στους πολίτες: Είστε ευχαριστημένοι με τις αποφάσεις που λαμβάνονται; Θέλετε μια αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας της Ευρώπης; Είναι πεποίθησή μου ότι η νέα πρόνοια στην Συνθήκη σχετικά με την εκλογή του Προέδρου της Κομισιόν μάς δίνει την ευκαιρία να διεξάγουμε μια πραγματική αντιπαράθεση ατόμων, ιδεών και προγραμματικών θέσεων. Θα είναι οι εκλογές για την ΕΕ που επιθυμείτε και όχι ένα ‘ναι’ ή ‘όχι’ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ερ. Πόσο κοντά πιστεύετε ότι είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στους πολίτες και ποιες είναι οι κύριες, απτές διαφορές, που έχει επιφέρει στην καθημερινή τους ζωή;
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι  ο μόνος θεσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκλέγεται απευθείας. Τα 766 μέλη του εκπροσωπούν 28 χώρες και τις πολιτικές τάσεις τους.
Χάριν στη Συνθήκη της Λισσαβόνας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει αυξήσει τις εξουσίες του στη νομοθετική διαδικασία και είναι ιδιαίτερα ενεργό σε ζητήματα κριτικής σημασίας όσον αφορά ζητήματα της καθημερινής ζωής των Ευρωπαίων πολιτών, όπως η ανεργία στους νέους ή η προστασία προσωπικών δεδομένων.

Ερ. Αν πετύχετε στη διεκδίκηση της θέσης του Προέδρου της Κομισιόν τι νομίζετε ότι έχετε να προσφέρετε αφότου ηγηθήκατε του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενός θεσμού που συχνά έρχεται σε αντιπαράθεση με τους γραφειοκράτες της Κομισιόν;
Απ. Οι δημόσιοι υπάλληλοι της Κομισιόν είναι πολύ προσοντούχοι και ενθουσιώδεις για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Αλλά τώρα η Κομισιόν θα πρέπει να επικεντρωθεί σε θέματα όπου υπάρχει μια πραγματική προστιθέμενη ευρωπαϊκή αξία και εκεί όπου τα κράτη μέλη από μόνα τους δεν μπορούν πλέον να ενεργήσουν αποτελεσματικά.
Υπάρχουν αρκετά προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν και αρκετά πράγματα να γίνουν, όπως η δράση για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, οικονομικά θέματα, χρηματοοικονομικά, εμπορικά, η μάχη εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος, χωρίς να κολλάει σε αχρείαστους κανονισμούς.
Πρέπει ν’ αφήσουμε τους άλλους να κάνουν αυτό που ξέρουν να κάνουν καλύτερα, σε τοπικό, περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο. Αν το να ενεργήσουμε έτσι, σημαίνει να δώσουμε κάποια πράγματα πίσω ή να μην ξεκινήσουμε ευθύς εξ αρχής μια ενέργεια, τότε αυτό θα ήταν μια μεγάλη αλλαγή πλεύσης και θα αποτελούσε μεγάλη πρόοδο.

Ερ. Ποιες οι σκέψεις σας όσον αφορά τις πιθανότητες επιτυχίας μιας νέας προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού;
Απ. Οι συνομιλίες πρέπει να αρχίσουν άμεσα γιατί πρέπει να εξευρεθεί λύση. Καμία από τις δύο πλευρές δεν μπορεί να γυρίσει την πλάτη της σ’ αυτή την ευκαιρία να τοποθετηθεί ξεκάθαρα και εποικοδομητικά.

Καλώ και τις δύο πλευρές να διατηρήσουν μια στάση χωρίς προκαταλήψεις και να μην χρησιμοποιήσουν το παρελθόν ως περιορισμό. Κάθε μέτρο, ακόμη και αν φαίνεται μικρό και περιορισμένο, αποτελεί ένα βήμα που μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών.
Η λύση έγκειται στην υπομονή και την αποφασιστικότητα. Το status quo, παρόλο που μπορεί να φαντάζει ελκυστικό, δεν είναι βιώσιμο, ιδίως στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης.

Ερ. Κατά την άποψή σας ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος της ΕΕ στην προσπάθεια επανένωσης της νήσου;
Απ. Γνωρίζουμε ότι η λύση θα έλθει από τις δύο κοινότητες, αλλά δεν μπορούμε να αρνηθούμε το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, με τεράστιες εντάσεις.

Οι δύο πλευρές πρέπει να σιγουρευτούν ότι διατηρούν ένα μακρόπνοο όραμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να τους βοηθήσει να το πράξουν.
Επίσης, το υφιστάμενο πλαίσιο μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας δημιουργεί μια θετική δυναμική για τη διαπραγμάτευση. Στο παρελθόν, το κυπριακό πρόβλημα χρησιμοποιήθηκε ως εμπόδιο για τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Θεωρώ ότι η αντιμετώπιση των δύο θεμάτων χωριστά μπορεί να είναι επωφελής για την εξεύρεση λύσεων και στις δύο περιπτώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: