Στήριξη στον Πρόεδρο για Kοινό Aνακοινωθέν, από το Εθνικό Συμβούλιο - Τι είπαν τα Κόμματα.- Ιδιαίτερη συνάντηση Νίκου Αναστασιάδη με Νικόλα Παπαδόπουλο.-

Η πολιτική ηγεσία της Κύπρου στηρίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην προσπάθεια για έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, γεγονός που στέλλει θετικό μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα προσδίδοντας κύρος στη διαπραγματευτική δυνατότητα του Προέδρου.
Αυτό δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης μετά τη  συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, κατά την οποία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τα μέλη για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, περιλαμβανομένων, της συνάντησης που είχε με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου και των επαφών του στις Βρυξέλλες.


Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκίνησε την ενημέρωση του σώματος με τις συνομιλίες που είχε με τους Πρωθυπουργούς Φινλανδίας και Σουηδίας, ενόψει των συναντήσεων των δύο αυτών Πρωθυπουργών με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν. Μετά έγινε ενημέρωση για ένα σημείωμα προς Πρωθυπουργούς και Πρεσβείες εξωτερικού που αφορούν τις θέσεις της ε/κ πλευράς, κυρίως σε ό,τι αφορά το θέμα του κοινού ανακοινωθέντος και των προσπαθειών και των διαβουλεύσεων που γίνονται με στόχο την επανέναρξη του διαλόγου.

Στη συνέχεια, ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, έγινε ενημέρωση για τη συνάντηση με τον Υφυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Λίντινγκτον, για τη συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ στις 6 Νοεμβρίου, και για την πολύ σημαντική συνομιλία με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου. «Ο Πρόεδρος διεξοδικά ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο για όλα τα θέματα που αφορούν τις σχέσεις Κύπρου –Ισραήλ, αλλά και για μια στρατηγική ανάλυση που έγινε μεταξύ των δύο ανδρών σε ό,τι αφορά τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα της περιοχής», πρόσθεσε.

Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε πως έγινε ενημέρωση για το θέμα της επιστολής του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι προς τον Πρόεδρο, ενώ μετά έγινε ενημέρωση για τη διαβούλευση που γίνεται μεταξύ των διαπραγματευτών, με χρονολογική σειρά όλων των εγγράφων που κατατίθενται, για το πώς γίνεται η διαβούλευση, πάνω σε ποια επίμαχα σημεία υπάρχει η συζήτηση.

Σε σχέση με την συνάντηση με τον κ. Έρογλου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε έγινε πλήρης ενημέρωση από τα πρακτικά της συνάντησης. «Καταληκτικά έγινε ενημέρωση για τις δύο σημαντικές συναντήσεις - που αφορούσαν κυρίως το Κυπριακό - στις Βρυξέλλες, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλιου Χέρμαν Βαν Ρομπόι και με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο. Έγινε και μια ενημέρωση για τη συζήτηση στο Κολέγιο των Επιτρόπων, αλλά κυρίως η συζήτηση επικεντρώθηκε στις δυο συναντήσεις του Προέδρου με τον κ. Ρομπόι και τον κ. Μπαρόζο», είπε.

Ο κ. Στυλιανίδης είπε πως ο Πρόεδρος έδωσε τον προγραμματισμό του για την επόμενη περίοδο σε ό,τι αφορά τις συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου και τις συσκέψεις Αρχηγών. Όπως τόνισε ο Πρόεδρος στα μέλη του Εθνικού, η σύσκεψη θα βρίσκεται σε συνεχή συνεδρία ενόψει όλων των συζητήσεων που αφορούν τη διαμόρφωση του κοινού ανακοινωθέντος.

«Θα έχουμε σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου εντός Δεκεμβρίου που θα αφορά, κατά κύριο λόγο, το θέμα των ελληνοκυπριακών περιουσιών και τα ζητήματα που αφορούν την ‘επιτροπή αποζημιώσεων’ και τον Ιανουάριο θα βρεθεί ημερομηνία για σύσκεψη όπου θα γίνει η συζήτηση για θέματα στρατηγικής που έχουν σχέση με το Κυπριακό και την οποία απαιτούν περίπου όλα τα κόμματα», είπε ο Εκπρόσωπος.

Οσον αφορά στο κλίμα που επικράτησε κατά τη συνεδρία, ο Χρήστος Στυλιανίδης είπε πως αυτό ήταν πάρα πολύ συναινετικό και θετικό. «Υπήρξε μια σαφής στήριξη προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα του κοινού ανακοινωθέντος. Η πολιτική ηγεσία της Κύπρου στηρίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε αυτή του την προσπάθεια και είναι ένα πάρα πολύ θετικό βήμα. Και το γεγονός ότι στέλλεται αυτό το μήνυμα προς όλους τους παράγοντες της διεθνούς κοινότητας, θεωρούμε ότι προσδίδει κύρος στη διαπραγματευτική δυνατότητα του Προέδρου», σημείωσε.

Σε ερώτηση για το πώς θα χειριστεί η Κυβέρνηση το θέμα της προσφυγής Ελληνοκυπρίων στην «επιτροπή αποζημιώσεων», ο κ. Στυλιανίδης παρέπεμψε στη μελλοντική συνεδρία του Εθνικού, όπου θα συζητηθεί το θέμα.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι το κόμμα του πρότεινε την ανάληψη διεθνούς εκστρατείας ενημέρωσης με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων κατοχής της Κύπρου και με 10 χρόνων από την ένταξη στην ΕΕ, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι είναι μια απόφαση που θα πρέπει να ληφθεί αφού δούμε πώς εξελίσσεται το θέμα του κοινού ανακοινωθέντος. «Η καλύτερη περίοδος για να συζητηθεί αυτό το θέμα είναι κατά τη συζήτηση που θα γίνει για ζητήματα στρατηγικής τον Ιανουάριο και εκεί θα τεθούν και πρακτικά ζητήματα σε ό,τι αφορά αυτή την εκστρατεία», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον νέο Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο μετά τη λήξη της συνεδρίας του Εθνικού, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «η Κυβέρνηση χαιρετίζει τις δημοκρατικές διαδικασίες του κάθε κόμματος και όταν μιλά ο λαός ενός κόμματος, τα στελέχη και οι οπαδοί, δεν έχει κανείς οτιδήποτε άλλο να προσθέσει. Φάνηκε ότι η συνεργασία με το ΔΗΚΟ εντός της Κυβέρνηση συνεχίζεται όπως ακριβώς συνέβαινε μέχρι τώρα», είπε.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει έκθεση των εταιρειών Delek και Avner ότι η Κύπρος διαθέτει λιγότερες ποσότητες φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12, ο κ. Στυλιανίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η νέα ανακοίνωση δεν διαφέρει από την προηγούμενη. «Η προηγούμενη ανακοίνωση ουσιαστικά αναφερόταν σε δύο αριθμούς, η μία αναφερόταν στη βάση και η άλλη στο ύψος των ποσοτήτων. Και τώρα η ανακοίνωση είναι σε αυτό το πλαίσιο. Δεν έχει αλλάξει οτιδήποτε. Φαίνεται ότι αυτές οι δύο εταιρείες, με τις οποίες συνεργάζεται η Κυπριακή Δημοκρατία, συνεχίζουν ακριβώς εντός των χρονοδιαγραμμάτων και στον ίδιο ακριβώς ρυθμό που υπήρχε μέχρι τώρα», κατέληξε



Διεθνή εκστρατεία  πρότεινε το ΑΚΕΛ:

Πρόταση για ανάληψη μιας εκστρατείας σε διεθνές επίπεδο με έμφαση στα κέντρα λήψεως αποφάσεων συνδυάζοντας το γεγονός ότι αν και η Κύπρος είναι εδώ και 10 χρόνια ευρωπαϊκή χώρα παρόλα αυτά εδώ και 40 χρόνια εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή, κατέθεσε σήμερα ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου το ΑΚΕΛ.
Όπως δήλωσε μετά τη σημερινή συνεδρία του σώματος υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ,Αντρος Κυπριανού είπε ότι ο Πρόεδρος τους ενημέρωσε για τις επαφές που είχε το τελευταίο διάστημα και αντάλλαξαν απόψεις για το πώς προχωρούμε παρακάτω.

Το ΑΚΕΛ, είπε, «κατέθεσε μια ολοκληρωμένη άποψη για το ποια είναι τα δεδομένα που διαμορφώνονται, έχει προβεί σε κάποιες συγκεκριμένες εισηγήσεις και θα δοθούν στη συνέχεια στη δημοσιότητα».
Κληθείς να αναφερθεί στις εισηγήσεις, ο κ. Κυπριανού είπε ότι τον ερχόμενο χρόνο συμπληρώνονται 40 χρόνια από την επέτειο της τουρκικής εισβολής και 10 χρόνια από την ένταξή μας στην ΕΕ. «Θεωρώ ότι έχουμε επιχειρήματα για να διοργανώσουμε μια διεθνή εκστρατεία ούτως ώστε να μπορέσουμε να ευαισθητοποιήσουμε εκείνα τα κέντρα τα οποία μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στο Κυπριακό. Θεωρώ ότι θα πρέπει να αναληφθεί μια εκστρατεία σε διεθνές επίπεδο σε έμφαση στα κέντρα λήψεως αποφάσεων διεθνώς, συνδυάζοντας το γεγονός ότι είμαστε εδώ και 10 χρόνια ευρωπαϊκή χώρα και παρόλα αυτά εδώ και 40 χρόνια εξακολουθούμε να βρισκόμαστε υπό κατοχή».

Σε ερώτηση αν πρόκειται για συλλογική πρωτοβουλία ή διακομματική, ο κ. Κυπριανού είπε ότι θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο και από εκεί και πέρα βέβαια, η Βουλή, το Εθνικό Συμβούλιο να τη στηρίξουν.


Το ΔΗΚΟ συμφωνεί με τους χειρισμούς Αναστασιάδη  δηλώνει ο Ν. Παπαδόπουλος:

«Το ΔΗΚΟ θα επιδιώξει με κάθε τρόπο να ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό», δήλωσε ο νέος Πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος, μετά την πρώτη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου στην οποία συμμετείχε υπό την ιδιότητα αυτή. Λίγες ώρες μετά την εκλογή του στην Προεδρία, ο κ. Παπαδόπουλος συμμετείχε στο Εθνικό, ενώ αμέσως είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
Στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Εθνικού, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τούς ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τη συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου και τις επαφές του στην ΕΕ, καθώς και τις τελευταίες κινήσεις του διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε πως το ΔΗΚΟ συμφωνεί με τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά το κοινό ανακοινωθέν. «Θα πρέπει ο Πρόεδρος να επιμείνει στη θέση του ότι δεν πρέπει να θυσιάσουμε την ουσία για τους τύπους, πρέπει να ξεκαθαρίσει η βάση των διαπραγματεύσεων, οι εποικοδομητικές ασάφειες σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του ανακοινωθέντος απλά βοηθούν την τ/κ πλευρά να ξεφύγει από το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων», είπε, προσθέτοντας πως αν προχωρήσουμε με ένα ασαφές ανακοινωθέν και με μια ασαφή βάση απλά θα καθυστερήσουμε την απόδοση ευθυνών επειδή δεν θα μπορέσουμε να έχουμε ουσιαστική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.
Ο κ. Παπαδόπουλος πρόσθεσε ότι το κοινό ανακοινωθέν δεν είναι τυπικό, αλλά αποτελεί ένα ουσιαστικό ξεκαθάρισμα της βάσης των διαπραγματεύσεων «και θα στηρίξουμε αυτή τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Επιθυμούμε, επιδιώκουμε, να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική του θέση, είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη μετά τη συνεδρία του Εθνικού, ως νέος Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως σε αυτή ο Πρόεδρος τον συνεχάρη για την εκλογή του.
«Κι εγώ από πλευράς μου τον έχω διαβεβαιώσει ότι το ΔΗΚΟ θα επιδιώξει με κάθε τρόπο να ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό, θα επιδιώξει με κάθε τρόπο να βοηθήσει τις προσπάθειες επανεκκίνησης και αναγέννησης της κυπριακής οικονομίας, και από δικής μου πλευράς, του έχω υποσχεθεί ότι θα καταβάλω κάθε προσπάθεια έτσι ώστε να βελτιωθεί ακόμα περαιτέρω η σχέση μεταξύ ΔΗΚΟ και Προεδρικού», είπε.

Ερωτηθείς αν τέθηκε θέμα Υπουργών του ΔΗΚΟ στην Κυβέρνηση, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως δεν συζητήθηκε θέμα ανασχηματισμού, και ούτε ο ίδιος προτίθεται να θέσει αυτό το θέμα στο παρόν στάδιο.




Γ. Ομήρου: Συνεδρίες για ε/κ περιουσίες και χάραξη εθνικής στρατηγικής:

Ειδική συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί εντός Δεκεμβρίου για θέματα ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα και εντός Ιανουαρίου για θέματα στρατηγικής στο Κυπριακό.
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου μετά από τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, σήμερα έγινε μια ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα όσα έχουν συμβεί από την προηγούμενη συνεδρία του Εθνικού, σε ό,τι αφορά τις διάφορες επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας και σε επίπεδο πρέσβεων των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, των πρέσβεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την επίσκεψη στις Βρυξέλλες, στο Κολλέγιο των Επιτρόπων, και τη συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου.

Το επίκεντρο της όλης ενημέρωσης και της όλης συζήτησης που ακολούθησε, είπε, ήταν η θέση ότι θα πρέπει να υπάρξει επαρκής διαπραγματευτική βάση, αυτό που ονομάζεται κοινό ανακοινωθέν, για να αρχίσει ο διάλογος.
Ως προς αυτό, η θέση της ΕΔΕΚ ήταν σαφής και κατηγορηματική, ανέφερε ο κ. Ομήρου, «ότι χωρίς διαπραγματευτική βάση είναι αδιανόητο να ξεκινήσουν συνομιλίες γιατί θα έχουμε επανάληψη όλων αυτών που συμβαίνουν εδώ και 39 ολόκληρα χρόνια. Από εκεί και πέρα, όμως, είναι η δική μας πεποίθηση ότι θα πρέπει να συζητήσουμε τα θέματα της ευρύτερης στρατηγικής. Πώς θα τοποθετήσουμε την Τουρκία στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Διότι η Τουρκία παρουσιάζεται ως καλόπιστος τρίτος, ως ουδέτερος παρατηρητής, ο οποίος μάλιστα επείγεται για λύση, ενώ είναι προφανές ότι στόχος της Τουρκίας δεν είναι απλώς η μονιμοποίηση της σημερινής διχοτομικής τάξης πραγμάτων, αλλά είναι η επέκταση της κηδεμονίας της σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια».

Αρα λοιπόν, είπε, θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο για τη διαμόρφωση της ευρύτερης στρατηγικής. Επειγόντως, μετά από 39 χρόνια άκαρπων προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού, πρέπει να υπάρξει αναδιαμόρφωση της στρατηγικής μας.
Σε ερώτηση αν συμμερίζεται την πρόταση του ΑΚΕΛ για διεθνή εκστρατεία ευαισθητοποίησης στα κέντρα λήψεως αποφάσεων, ο κ. Ομήρου απάντησε «το έχουμε αναφέρει, έχουμε καταθέσει και αυτή την πρόταση σήμερα ότι θα πρέπει να ενημερώσουμε τα διάφορα κέντρα αποφάσεων, ξένες κυβερνήσεις εντός και εκτός της ΕΕ για το ποιος έχει την ευθύνη γιατί δεν ξεκινούν οι συνομιλίες και όχι μόνο και τα ευρύτερα ζητήματα των βαρύτατων ευθυνών της Τουρκίας για το γεγονός ότι 39 χρόνια συνεχίζει την έκνομη συμπεριφορά της στην Κύπρο. Όλα αυτά θα πρέπει να συζητηθούν στα πλαίσια μιας ολοκληρωμένης συζήτησης σε επίπεδο ΕΣ για χάραξη μιας καινούργιας εθνικής στρατηγικής.

Σε ερώτηση αν έχει καταθέσει η ΕΔΕΚ σήμερα προτάσεις για χάραξη μιας καινούργιας εθνικής στρατηγικής, ο κ. Ομήρου είπε ότι το κόμμα του κατέθεσε προτάσεις στο παρελθόν. Σήμερα ήταν απλώς το θέμα των χειρισμών που αφορούν στην προσπάθεια που καταβάλλονται για να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ομήρου είπε ότι ο Πρόεδρος είπε ότι θα υπάρξει μια συνεδρία του Εθνικού εντός Δεκεμβρίου για τα θέματα των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα και θα συζητηθεί το έγγραφο που διαμόρφωσε η ειδική επιτροπή ad hoc του ΕΣ για το θέμα, καθώς και συνεδρία τον Ιανουάριο για τα θέματα ευρύτερης στρατηγικής. Σχετικές εξαγγελίες για τα θέματα των ε/κ περιουσιών θα γίνουν μετά τη συνεδρία εντός Δεκεμβρίου, κατέληξε.

Η Τουρκία δεν μπορεί να μένει στο απυρόβλητο, δηλώνει ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ:

Η Τουρκία δεν μπορεί να μένει στο απυρόβλητο και να συμπεριφέρεται πατερναλιστικά ως σαν να μην έχει καμία σχέση με την εισβολή στην Κύπρο, δήλωσε μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος (ΕΥΡΩΚΟ) Δημήτρης Συλλούρης.
«Θα πρέπει η Τουρκία να αναλάβει τις ευθύνες της και να μην κρύβεται πίσω από την αδιαλλαξία του Ερογλου», είπε ο κ. Συλλούρης.

Ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους ενημέρωσε για όσα έχουν συμβεί και τις επαφές που είχε μετά την προηγούμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.
«Η θέση μας μετά από την ενημέρωση που είχαμε από τον Πρόεδρο είναι ότι η Τουρκία δεν μπορεί να μένει στο απυρόβλητο, να συμπεριφέρεται πατερναλιστικά ως σαν να μην έχει καμία σχέση με την εισβολή στην Κύπρο. Θα πρέπει η Τουρκία να αναλάβει τις ευθύνες της και να μην κρύβεται πίσω από την αδιαλλαξία του Ερογλου», δήλωσε ο κ. Συλλούρης.

Εισήγηση Οικολόγων ό για την 'επιτροπή':

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδέχτηκε τις εισηγήσεις του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών για άμεση λήψη αποφάσεων στο θέμα που αφορά τις προσφυγές Ε/κ ιδιοκτητών στην επιτροπή των κατεχομένων και εντός  Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο για να πάρει πολιτικού χαρακτήρα αποφάσεις.

Όπως δήλωσε μετά τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου υπό τον Πρόεδρο τη Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Γιώργος Περδίκης, σήμερα έγινε μια ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Είναι αλήθεια, είπε, ότι υπάρχει μια συστηματική προσπάθεια ενημέρωσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η ενημέρωση είναι καλό στοιχείο αλλά από μόνη της δεν λύνει προβλήματα. Η αλήθεια είναι ότι βρισκόμαστε ενώπιον σοβαρού κωλύματος με την αδιαλλαξία των Τούρκων, και αναφέρθηκε στη δήλωση Μπαγίς για το ανδρόγυνο που αν δεν τα βρίσκει καλό είναι να αναζητήσει λύση με διαζύγιο.

Βέβαια, είπε ο κ. Περδίκης, ξέχασε (ο κ. Μπαγίς) «να αναγνωρίσει ότι η Τουρκία παίζει το ρόλο της κακιάς πεθεράς που έχει μπει μέσα στο κρεβάτι του ανδρογύνου, μάλιστα οπλισμένη με κατοχικό στρατό και με τον εποικισμό να αποτελεί ίσως το χειρότερο δυναμικό στοιχείο που εμποδίζει τη λύση του Κυπριακού. Αρα εμείς καταθέσαμε προτάσεις στη σημερινή συνεδρία για εναλλακτικό σχέδιο για να ξεπεράσουμε το αδιέξοδο. Ο Πρόεδρος δεν συμφωνεί με τις προτάσεις μας», είπε.
Ερωτηθείς για ποιο λόγο, ο κ. Περδίκης είπε ότι «θα έρθει η ώρα να δώσουμε πληροφορίες για αυτό το θέμα».

Το σημαντικό που θεωρούμε θετικό, συνέχισε, «είναι ότι αποδέχτηκε τις εισηγήσεις μας  για άμεση λήψη αποφάσεων στο θέμα που αφορά τις προσφυγές Ε/κ ιδιοκτητών στην επιτροπή των κατεχομένων εντός του Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει το ΕΣ για να πάρει πολιτικού χαρακτήρα αποφάσεις, και στη συνέχεια η κυβέρνηση».
Ο κ. Περδίκης είπε ότι είναι ανησυχητική η κατάσταση σε σχέση με τις επιδιώξεις των Τούρκων αλλά και το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα και πρωτίστως η ΕΕ στρουθοκαμηλίζουν για άλλη μια φορά, μένουν μόνο στα λόγια, στις γενικές διακηρύξεις. «Χρειάζεται περισσότερη κινητοποίηση σε όλες τις κατευθύνσεις και περισσότερη διεκδικητικότητα. Εμείς θεωρούμε ότι το πρόβλημα δεν είναι αν θα βγει ή όχι ένα κοινό ανακοινωθέν αλλά να βγει ένα ουσιαστικό κοινό ανακοινωθέν, σωστό που να αποτελεί εργαλείο για τη διεκδίκηση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: