Έφυγε ο Kϋπριος επιστήμονας Μάικ Οικονομίδης - Έπαθε καρδιακή προσβολή σε πτήση προς τη Χιλή

Απεβίωσε ο Μάικ Οικονομίδης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Χιούστον, ειδικός σε θέματα φυσικού αερίου. Ο κ. Οικονομίδης, ταξίδευε από την Ισπανία στη Χιλή για συνέδριο στο οποίο δεν έφτασε ποτέ, καθώς απεβίωσε κατά την διάρκεια της πτήσης και σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις φαίνεται να υπέστη καρδιακή προσβολή.
Έκδηλα συγκλονισμένος ο αδελφός του κ. Οικονομίδη, Ανδρέας ο οποίος διαμένει μόνιμα στην Κύπρο, είπε ότι έχει ειδοποιηθεί η οικογένειά του. Η σορός του είπε, βρίσκεται στο Σάντιάγο της Χιλής ενώ οι οικείοι του κάνουν διευθετήσεις για τη μεταφορά της σορού του στο Χιούστον.


Ποιος είναι ο Καθηγητής Μιχάλης Οικονομίδης

Ο καθηγητής Μιχάλης Ι. Οικονομίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κύπρο. Όπως πολλοί άλλοι Κύπριοι, έτσι και ο Μιχάλης Οικονομίδης, έχει εργαστεί ελάχιστα στην πατρίδα του. Ανάλωσε όλη την επαγγελματική σταδιοδρομία του στο εξωτερικό, βασισμένος ως επί το πλείστον στις ΗΠΑ αλλά εργαζόμενος σε 70 χώρες.

Ήταν χημικός μηχανικός και μηχανικός πετρελαίου, κατείχε πλήθος θέσεων, όπως καθηγητής στο Κολέγιο Μηχανικών Κάλλεν του Πανεπιστημίου του Χιούστον, πρόεδρος του συμβουλίου της Paleon Oil and Gas, εταιρείας στο Βανκούβερ της Μπρίτις Κολούμπια του Καναδά, Εταίρος στην Εclipse Resources, καναδική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, Διευθύνων Εταίρος της εταιρείας Μάικλ Τζέι Οικονομίδης Κονσάλταντς, Ινκ, με ευρεία κλίμακα παροχής υπηρεσιών ως σύμβουλος σε βιομηχανικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων, σε μόνιμη βάση, μεγάλων εταιρειών στη λίστα των 500 μεγαλύτερων εταιρειών του αμερικάνικου περιοδικού «Φόρτσουν» και κρατικών εταιρειών πετρελαίου, αρχισυντάκτης του Energy Tribune, ενημερωτικού περιοδικού στον τομέα της ενέργειας και σχετικών βιομηχανιών και δραστηριοτήτων, και υπήρηξε αρχισυντάκτης του πρόσφατα ιδρυθέντος επιστημονικού περιοδικού Journal of Natural Gas Science and Engineering που εκδίδεται από τον εκδοτικό οίκο Ελσεφίρ.

Από τεχνικής πλευράς, φιγούραρε ως ηγετική φυσιογνωμία στον τομέα της μηχανικής παραγωγής από κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Με 14 πανεπιστημιακά βιβλία και πάνω από 200 άρθρα και δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, οι εργασίες του αποτελούσαν σημείο αναφοράς για σχεδόν όλους όσοι εξασκούν το επάγγελμα στην πράξη.

Διετέλεσε  Ανώτερος Τεχνικός Σύμβουλος των ρωσικών εταιρειών Yukos και της Sibneft, της ιταλικής ΕΝΙ, της κινέζικης CNOOC και της θυγατρικής της COSL. Κατά τη διάρκεια του 1997 και 1998 ο Οικονομίδης ήταν στη Βενεζουέλα ως Ανώτερος Σύμβουλος επί Θεμάτων Τεχνολογίας Παραγωγής για την PDVSA, την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας.

Ως επακόλουθο του μπεστ-σέλερ βιβλίου του The Color Of Oil (Το Χρώμα του Πετρελαίου) και μεγάλου αριθμού δημοσιεύσεων σε διεθνή περιοδικά θεωρήθηκε από πολλούς ως ο κυριότερος ειδήμων παγκοσμίως στο θέμα ενεργειακή γεωπολιτική, δίνοντας περίπου 50 διαλέξεις το χρόνο σε γκρουπ από πολλές μεγάλες επαγγελματικές ενώσεις, οργανισμούς και εταιρείες.

Ήταν συχνά προσκεκλημένος σε εθνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, με εμφανίσεις στο CNBC, MSNBC, Fox News, A(Australian)BC, Tokyo Channel 13, Dow Jones Wire, NPR, Bloomberg, BBC World Service και πολλούς άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς ανά τον κόσμο. Αρθρογραφούσε για μεγάλες εφημερίδες και ενημερωτικούς οργανισμούς στο Ιντερνετ.

Ένα βιβλίο του είναι το  "From Soviet to Putin and Back: The Dominance of Energy in Today’s Russia" (Από το Σοβιέτ στον Πούτιν και Επιστροφή: Η κυριαρχία της ενέργειας στη σημερινή Ρωσία).

Το πιο πρόσφατο βιβλίο του που παρουσίασε μόλις την περασμένη Τετάρτη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου παρουσία κι άλλων επιστημόνων στο τομέα της Ενέργειας είναι,  «Το ενεργειακό μέλλον και το περιβάλλον»

Η είδηση έχει προκαλέσει σόκ τόσο στον πολιτικό κόσμο όσο και στον κόσμο των επιστημόνων.

. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο Μιχάλης Οικονομίδης εντάχθηκε στο πρόγραμμα μηχανικής πετρελαίου του Πανεπιστημίου Κύπρου και θα άρχιζε να διδάσκει τον ερχόμενο μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: