Συνέντευξη Κασουλίδη στη "Σαμπάχ" χάθηκε στη μετάφραση - Ερωτήσεις στα τουρκικά, μετάφραση στα ελληνικά, απαντήσεις στα αγγλικά και δημοσίευση στα τουρκικά και από εκεί μετάφραση ξανά, στα ελληνικά

Την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων θα ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στο δημοσιογράφο Εμρέ Ντινέρ της τουρκικής εφημερίδας Σαμπάχ στις 6 Δεκεμβρίου 2013, μέρος της οποίας δημοσιεύτηκε στη  τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρισλι.
Η εφημερίδα αποδίδει στον κ. Κασουλίδη δήλωση ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό, οι οποίες έχουν ανασταλεί εδώ και καιρό, θα ξεκινήσουν αυτήν την εβδομάδα.

Σε γραπτή δήλωση του κ. Κασουλίδη, παρατίθεται το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης, με τη σημείωση ότι οι απαντήσεις του κ. Κασουλίδη προς τον δημοσιογράφο δόθηκαν στα αγγλικά, ενώ οι ερωτήσεις απευθύνθηκαν στα τουρκικά και μεταφράστηκαν από δημοσιογράφο του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών στα Ελληνικά.

Κληθείς να αξιολογήσει την κατάσταση στην οποία περιήλθαν οι συνομιλίες για το Κυπριακό, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα υπάρξει σύντομα κατάληξη σε κοινό ανακοινωθέν.

"Θέλω να εκφράσω αισιοδοξία ότι είναι αρκετά δυνατό πολύ σύντομα να υπάρχει κείμενο κοινής διακήρυξης, ώστε η συνάντηση των δύο ηγετών στην παρουσία του Αλεξάντερ Ντάουνερ, που θα σηματοδοτήσει την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων, να πραγματοποιηθεί,. Φυσικά, οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται από το Σεπτέμβριο και αυτό με το οποίο ασχολείται η κοινή διακήρυξη είναι πολύ σημαντικό μέρος των διαπραγματεύσεων, επειδή θα καλύψει πολύ έδαφος σε πολύ ακανθώδη ζητήματα, που θα διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις από εδώ και μπρος", είπε ο κ. Κασουλίδης.

Όσον αφορά τις επαφές του στις Βρυξέλλες, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η κοινή διακήρυξη θα ήταν χρήσιμη για την έναρξη των συνομιλιών, αλλά σημείωσε ότι οι συζητήσεις του αφορούσαν ευρύ φάσμα θεμάτων.

"Για παράδειγμα, όταν μιλούσα, μιλούσα για την πολιτική της Κύπρου στην περιοχή μας. Τίποτα σχετικά με το Κυπριακό ή την Τουρκία, αλλά περισσότερο θέματα σχέσεων μεταξύ Ισραήλ, Αιγύπτου, Λιβάνου, την ευθύνη της Κύπρου λόγω της γεωγραφικής της θέσης στον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία, τη διάδοση πυρηνικών και άλλα", είπε.

Όσον αφορά τις επισκέψεις του διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη στην Άγκυρα και του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή Οσμάν Ερτούγ στην Αθήνα, και ερωτηθείς για το γεγονός ότι ακόμα δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει οποιοδήποτε αποτέλεσμα, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "εάν, όπως ελπίζω, η πρώτη συνάντηση μεταξύ του κ. Έρογλου και του κ. Αναστασιάδη πραγματοποιηθεί ελπίζω την ερχόμενη εβδομάδα, αμέσως μετά θα έχουμε τις επισκέψεις του κ. Μαυρογιάννη στην Άγκυρα και του κ. Ερτούγ στην Αθήνα".

Ερωτηθείς ποιος είναι ο βαθμός βεβαιότητας ότι θα πραγματοποιηθούν αυτές οι επισκέψεις, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι είναι "απόλυτα βέβαιο".

"Αμέσως μετά τη συνάντηση και τη συμφωνία στο κοινό ανακοινωθέν, θα πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις των δύο διαπραγματευτών αντίστοιχα", είπε.

Σε ερώτηση αναφορικά με τη στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι τα πράγματα αναμένεται να εξελίσσονται ραγδαία μετά το κοινό ανακοινωθέν και τη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, και "τότε θα διαμορφώσουμε άποψη".

"Επιτρέψτε μου να μην μιλήσω για το παρελθόν, ας αφήσουμε τις αξιολογήσεις μας για το παρελθόν στο περιθώριο και ας κοιτάξουμε μπροστά και να αναμένουμε ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά στις προσπάθειες για επίτευξη λύσης", είπε.

Κληθείς να στείλει ένα μήνυμα προς την Τουρκική Δημοκρατία σε σχέση με τη λύση του Κυπριακού, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι όλοι αντιλαμβάνονται πόσα μπορεί να αποκομίσει η Τουρκία από μια λύση του Κυπριακού, και ότι όλοι θα πρέπει να εργαστούν και να συμβάλουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Όπως είπε, "όλα τα εμπόδια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή λόγω της παρουσίας των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο στις διαπραγματεύσεις ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ θα αφαιρεθούν".

"Επίσης, θα αρθούν και πολλά άλλα προεξέχοντα θέματα που εμποδίζουν την άσκηση της πολιτικής της Τουρκίας στην περιοχή και της δικής μας πολιτικής στην περιοχή", ανέφερε.

Αναφερόμενος στο θέμα των υδρογονανθράκων, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι "μπορούν να λειτουργήσουν ως κίνητρο για τη λύση του Κυπριακού".

"Ας ελπίσουμε ότι οι υδρογονάνθρακες θα καταστούν το εργαλείο για ειρήνη και συμφιλίωση για όσους έχουν διαφορές στην Ανατολική Μεσόγειο", είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: