Σύνδεσμος Επιχειρήσεων ενέργειας: "Φθηνότερο ρεύμα μόνο με ανταγωνισμό"

H μόνη ρεαλιστική επιλογή για παροχή φθηνού ηλεκτρικού ρεύματος στην αγορά άμεσα, είναι το άνοιγμα της ανταγωνιστικής αγοράς ενέργειας, τονίζει ο νεοσύστατος Συνδεσμος επιχειρήσεων ελεύθερης ανταγωνιστικής αγοράς ενέργειας Κύπρου (ΣΕΕΑΑΕΚ). Με ανακοίνωσή του ζητά όπως ο ανταγωνισμός να γίνεται επί ίσοις όροις.


Ο Σύνδεσμος ο οποίος μετρά χρόνο ζωής λίγους μόλις μήνες και σε αυτόν συμμετέχουν μέχρι στιγμής έντεκα επιχειρήσεις με προοπτική αύξησής τους τις αμέσως επόμενες μέρες, ζητά επίσης σωστή και ακριβή πληροφόρηση από τους αρμοδίους σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις τον τομέα της ενέργειας στην Κύπρο για να μπορεί και αυτός να παρουσιάζει τα ορθά στοιχεία σε όσους ενδιαφέρονται να επενδύσουν ή να χρηματοδοτήσουν συγκεκριμένα έργα.

Ο Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου παρέθεσαν την Δευτέρα διάσκεψη Τύπου στα γραφεία της ΟΕΒ, της οποίας είναι μέλος, με στόχο να παρουσιάσουν , όπως τόνισαν, στα ΜΜΕ και κατ επέκταση στην κυπριακή κοινωνία τις πραγματικότητες στην ανταγωνιστική αγορά ενέργειας και να διαψεύσουν τους διάφορος μύθους και την παραφιλολογία που όπως ανέφεραν επικρατεί και δημιουργεί σύγχυση και αβεβαιότητα.

Η ανταγωνιστική αγορά μπορεί να δώσει λύσεις για μειωμένο κόστος ρεύματος

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Παύλος Λιασίδης σημείωσε ότι ανταγωνιστική αγορά ενέργειας μπορεί να κάνει τη διαφορά και να έχει αποτέλεσμα για αναχαίτιση της ύφεσης. Σημείωσε ότι υπάρχουν ενεργοβόρες επιχειρήσεις που δεν είναι ανταγωνιστικές και σε αυτές τις περιπτώσεις λύσεις για μειωμένο κόστος ρεύματος ίσως και κατά 50% μπορεί να δώσει η ανταγωνιστική αγορά ώστε να καταστούν παραγωγικές και ανταγωνιστικές και να συνδράμουν την ανάπτυξη της οικονομίας.

Στις δηλώσεις του σημείωσε ακόμη ότι  τα όποια προβλήματα προκύψουν, δεν είναι ανάγκη να επιλυθούν από μια ρυθμιστική αρχή, ή από ένα υπουργείο, ή μια υπηρεσία , τονίζοντας ότι τα προβλήματα πρέπει να τα λύσει η Κύπρος. «Και σε αυτή την προσπάθεια δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι ο ιδιωτικός τομέας θέλει και μπορεί να δώσει πολλές από αυτές τις λύσεις, αρκεί να του δοθεί η ευκαιρία, για να υπάρξουν τα μέγιστα αποτελέσματα από το άνοιγμα της ανταγωνιστικής αγοράς πρέπει να γίνει συνείδηση από όλους ότι ο ανταγωνισμός πρέπει να παραμείνει ανόθευτος και να μην επιχειρηθεί νομοθετικά να μετατραπεί η νέα κατάσταση πιστό αντίγραφο του υφιστάμενου ενεργειακού μοντέλου γιατί τότε το αποτέλεσμα θα είναι ‘μηδέν στο πηλίκο’», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λιασίδης.

Διερωτήθηκε ακόμη που βασίζουν την αισιοδοξία τους κάποιες γειτονικές χώρες , όπως η Τουρκία, οι οποίες κάνουν σχέδια, «μάλιστα σε επίπεδο συμβουλίου εθνικής ασφαλείας για να μας φέρουν καλώδιο και να μας πωλούν ηλεκτρικό ρεύμα». Σύμφωνα με τον κ. Λιασίδη, «προβλέπεται να παρουσιαστεί έλλειμμα τα επόμενα χρόνια, εάν δεν δράσουμε γρήγορα να καλύψουμε τις ανάγκες της νέας ζήτησης».

«‘Άρα για το προβλεπτό μέλλον, αυτό που λέω είναι ότι οποιαδήποτε εταιρεία θα δραστηριοποιηθεί σε αυτό το χώρο, είτε είναι η ΑΗΚ με κρατική ή ιδιωτικοποιημένη μορφή ή μια ιδιωτική εταιρεία, ένας τρόπος υπάρχει να πάει λάθος και αυτό είναι να δείξει το κακό της εαυτό», πρόσθεσε.

Ο κ. Λιασίδης ανέφερε ότι πολλά από τα κενά που παρουσιάζονται προβλέπεται ότι θα λυθούν με τους νέους κανόνες της αγοράς, οι οποίοι όμως αναμένονται εδώ και δύο και περισσότερα χρόνια. «Υπάρχει σε αυτό το τόπο μια παράδοση τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, όλα τα καλά πράγματα να συμβαίνουν σε λάθος χρονική στιγμή, ελπίζω αυτό να μην συμβεί με την δική μας περίπτωση, υπάρχει αβεβαιότητα και αυξάνεται και φτάνει σε σημεία να δημιουργείται και μια νευρικότητα στην αγορά, ακριβώς γιατί δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση, έχουμε παραφιλολογία και ενημέρωση σε επίπεδο ‘ράδιο άρβυλα’ , από τα όσα ακούμε δεν ξέρουμε πόσα είναι αληθή, η ενημέρωση δεν είναι σαφής», ανέφερε.

Η Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Μαρία Βούρου σημείωσε με τη σειρά της ότι δεν υπάρχει θεσμοθετημένο μοντέλο αγοράς ηλεκτρισμού στην Κύπρο και αυτό δημιουργεί προβλήματα στο έργο του Συνδέσμου. Παράλληλα είπε, οι διατιμήσεις κόστους διανομής και μεταφοράς είναι πολύ ψηλές και κανείς από μας δεν μπορεί αυτό να το ελέγξει, και επιπρόσθετα λόγω του ότι η ΑΗΚ δεν έχει διαχωρισμένους λογαριασμούς, οι επενδυτές δεν έχουν στη διάθεσή τους ακριβή νούμερα και δεν μπορούν έτσι να ολοκληρώσουν τις μελέτες τους.

Παράπονα για το κόστος του ηλεκτρισμού δέχεται η ΟΕΒ

Εκ μέρους της ΟΕΒ, ο Κυριάκος Αγγελίδης σημείωσε ότι το φθηνότερο ρεύμα μπορεί να προέλθει και από τον ιδιωτικό τομέα και από τις επιχειρήσεις που έχουν κάνει ήδη αίτηση στην ΡΑΕΚ, σημειώνοντας ότι ο Σύνδεσμος ζητά επιτάχυνση των διαδικασιών.

«Δεν είμαστε ούτε υπέρ ούτε εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων, δεν είναι κάτι που μας αφορά άμεσα, αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ο ανταγωνισμός επί ίσοις όροις για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να πωλήσουν ρεύμα σε μια βιομηχανική περιοχή με κάποιες άλλες χρεώσεις», σημείωσε.

Τόνισε ακόμη ότι η ΟΕΒ γίνεται συχνά δέκτης παραπόνων για το κόστος ηλεκτρισμού, λέγοντας ότι υπάρχουν ενεργοβόρες βιομηχανίες και οφείλουμε να τις προστατεύσουμε και να τις βοηθήσουμε ώστε να μην έχουν αυτά τα μεγάλα κόστη.

Στην διάσκεψη αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ότι η συνολική ζήτηση την επόμενη επταετία θα αυξηθεί δραματικά και με βάση τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου θα διπλασιαστεί ίσως και να τριπλασιαστεί γιατί, μεταξύ άλλων , θα μειωθούν οι πιέσεις για εξοικονόμηση λόγω της έλευσης φθηνότερου ρεύματος και το μοντέλο της αγοράς θα προσανατολιστεί προς την παραγωγή και τη μεταποίηση. Τονίστηκε δε ότι η δημιουργία του έργου του Euroasia Interconnector που θα ενώνει με καλώδια Κύπρο-Ισραήλ-Ελλάδα θα δημιουργήσει ευκαιρίες εξαγωγής ηλεκτρισμού και θα άρει την απομόνωση της Κύπρου ως νησιωτικού κράτους.

Οι πιο σοβαρές εξελίξεις με βάση το Σύνδεσμο, αφορούν την αλλαγή του ενεργειακού μίγματος και αυτό αφορά κυρίως την δραματική αύξηση παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος μέσω φωτοβολταϊκών. Εξηγήθηκε δε ότι η ύπαρξη πολλών ιδιωτικών εταιρειών δεν σημαίνει αυτόματα και την ύπαρξη αντίστοιχων παρόχων. Ακόμη τονίστηκε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν δημιουργούν αστάθεια στο δίκτυο και μπορούν να εγγυηθούν σταθερή παροχή και παράλληλα η ΑΗΚ δεν έχει χάσει κανένα μερίδιο από την αγορά γιατί οι ΑΠΕ λειτουργούν σας υπεργολάβοι της Αρχής. Επιπρόσθετα τονίστηκε ότι είναι λανθασμένη η αντίληψη ότι η αγορά ενέργειας σημαίνει και ιδιωτικοποίηση καθώς αναφέρθηκε πως καμία απολύτως σχέση δεν έχει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Αρχής με την απελευθέρωση του ανταγωνισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: