Σάλος για τους λογαριασμούς Κυπρίων στο Λονδίνο - Στοιχεία ζητούν τα κόμματα - Ερωτηματικά για τη στάση Δημητριάδη.-

Εντείνεται ο σάλος σχετικά με τις πληροφορίες ότι οι εποπτικές Αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου έκλεισαν δεκάδες  λογαριασμούς πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, στην πλειοψηφία τους Κυπρίων, που ήταν στην Τράπεζα Κύπρου Ηνωμένου Βασιλείου. Οι συγκεκριμένοι λογαριασμοί θεωρήθηκαν υψηλού κινδύνου (high risk) στο πλαίσιο του ελέγχου για καταπολέμηση του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος για τα λεγόμενα PEPs (Politically Exposed Persons).


Με δηλώσεις και ανακοινώσεις τους κόμματα ζητούν να δοθούν στοιχεία γύρω από την υπόθεση μετά και την αποκάλυψη ότι αυτοί ανήκαν σε πρώην και νυν αξιωματούχους του κράτους.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Προδρόμου, κάλεσε την Κεντρική Τράπεζα να δώσει στοιχεία σχετικά με τους λογαριασμούς πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων που έκλεισαν οι αγγλικές Αρχές στην Τράπεζα Κύπρου Ηνωμένου Βασιλείου.

Εάν η Κεντρική Τράπεζα συνεργάστηκε με τις αγγλικές Αρχές για το κλείσιμο αυτών των λογαριασμών «οφείλει να δώσεις πληροφορίες», είπε σε δηλώσεις ο κ. Προδρόμου, κληθείς να σχολιάσει το θέμα.

«Το ερώτημα που πρέπει να τεθεί είναι αν η Κεντρική Τράπεζα έχει συνεργαστεί με τις αγγλικές αρχές για να κλείσουν λογαριασμοί σε κυπριακή τράπεζα στο εξωτερικό. Εάν ναι, με ποιά κριτήρια, ποιοί λογαριασμοί και τί έχει να καταλογίσει η νομισματική αρχή, που είναι η ΚΤ», είπε ο Πρόδρομος Προδρόμου.

Πρόσθεσε ότι η Κεντρική Τράπεζα έχει υποχρέωση να δώσει στοιχεία για παρανομίες που ενδεχομένως να έγιναν, «κι αυτό περιμένουμε να γίνει».

«Εάν υπάρχει κάποια παρανομία, την παρανομία να ψάξουμε και όχι την οχλαγωγία», είπε, και πρόσθεσε ότι «ο κλεφτοπόλεμος που δυστυχώς διεξάγεται στην Κύπρο κάθε άλλο παρά βοηθά τη διαφάνεια και την υπόθεση απονομής δικαιοσύνης».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του ΓΔ της ΟΕΒ στο συγκεκριμένο θέμα, ότι δεν υπάρχει παρανομία, αλλά υπάρχει ένα ηθικό θέμα, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ είπε ότι «οι δικές μας πληροφορίες είναι άλλες»  και υπέδειξε ότι το ζήτημα είναι ευαίσθητο, διότι ο κόσμος ζητά δικαιοσύνη, και ότι θα πρέπει να είναι όλοι προσεκτικοί για να μην παραπλανάται η κοινή γνώμη.

Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ κάλεσε την κυβέρνηση να ζητήσει αμέσως και χωρίς καμία καθυστέρηση τα ονόματα όσων διέθεταν τους 100 λογαριασμούς στην Τράπεζα Κύπρου στη Βρετανία που έκλεισαν αφού κρίθηκαν υψηλού κινδύνου και πιθανότατα συνδεδεμένοι με ξέπλυμα χρήματος.

Ο πρόεδρος του Κινήματος, Γιαννάκης Ομήρου, είπε ότι η ΕΔΕΚ καλεί επίσης την Κεντρική Τράπεζα να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία που διαθέτει γύρω από το θέμα αυτό.

Ερωτηθείς κατά πόσον η κυβέρνηση μπορεί νομικά να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των 100 Κυπρίων, ο κ. Ομήρου υπενθύμισε το τι έπραξε η ελληνική κυβέρνηση με την λίστα Λαγκάρντ.

«Εδώ υπάρχει ζήτημα. Το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων θα πρέπει να διερευνήσει κατά πόσον είχε καταβληθεί ο νόμιμος φόρος εισοδήματος για αυτά τα ποσά. Δεν λέω ότι  κατ’ ανάγκην δεν δηλώθηκαν τα ποσά αυτά, αλλά πρέπει να διερευνηθεί. Επίσης, τί συμβαίνει και έκλεισαν οι λογαριασμοί αυτοί και γιατί κρίθηκαν ύποπτοι από τις εποπτικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτά τα ερωτήματα χρειάζονται απαντήσεις και δεν νομίζω ότι στο βωμό των προσωπικών δεδομένων θα πρέπει να παραγράφονται ενδεχόμενες εγκληματικές δραστηριότητες οικονομικού χαρακτήρα», επεσήμανε ο κ. Ομήρου.

Εξάλλου, ερωτηθείς γιατί ο Διοικητής δεν έφερε στο φως αυτή την πληροφορία ενωρίτερα, ο κ. Ομήρου είπε ότι από τη στιγμή που η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή εξέταζε αυτά τα θέματα εδώ και αρκετούς μήνες θα έπρεπε να τεθούν υπόψη της.

Ο κ. Ομήρου είπε ακόμη ότι πρέπει να δημοσιοποιηθούν τα πολιτικά κόμματα που έλαβαν το ποσό των δύο εκατομμυρίων από την ελληνική εταιρεία Focus όπως αναφέρθηκε στη Βουλή από την επικεφαλής της ΜΟΚΑΣ.

Δεν έκλεισαν οι λογαρισμοί

 Ερωτηματικά προκαλούν νέες πληροφορίες που έρχονται στο φως σε σχέση με τους λογαριασμούς Κυπρίων πολιτικών στην Τράπεζα Κύπρου στο Λονδίνο. Μετά το σάλο που προκάλεσε η χθεσινή αποκάλυψη του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκου Δημητριάδη ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής ότι στο πλαίσιο των ερευνών για ξέπλυμα μαύρου χρήματος έχουν κλείσει λογαριασμοί πολιτικών προσώπων, νέες ανεπίσημες πληροφορίες από την Κεντρική Τράπεζα αναφέρουν ότι οι ύποπτοι λογαριασμοί, οι οποίοι είναι 130 και όχι 100, δεν έχουν κλείσει.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν σταλεί κάποιες επιστολές στους κατόχους των εν λόγω ύποπτων λογαριασμών, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται το περιεχόμενο και η σημασία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: