Λειτούργησε η εκκλησία του Αγ.Γεωργίου στην κατεχόμενη Αμμόχωστο - Πολιτική εκμετάλλευση του θρησκευτικού συναισθήματος από τους Τούρκους-

Με ανάμικτα συναισθήματα εκατοντάδες Αμμοχωστιανοί επέστρεψαν εκεί που σταμάτησε ο χρόνος. Στην εντός των τειχών πόλη τους και στην εκκλησία, θεσπέσιο δείγμα Γοτθικού ρυθμού, που άφησαν οι Νεστοριανοί ως παρακαταθήκη, από το 1359 και μύρωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύριλλος το 1906.


Ο Αγιος Γεώργιος ο Εξορινός, που χρησιμοποιήθηκε κατά την Οθωμανική περίοδο ως σταύλος καμήλων και ακολούθως ως αίθουσα συναυλιών από το λεγόμενο Πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου, σήμερα... φωτίστηκε. Από το 1958, 55 χρόνια μετά, επαναλειτουργήθηκε. Της θείας λειτουργίας προέστη ο  Μητροπολιτης Κωνσταντίας Βασίλειος.

Ιδιαίτερα συγκινημένος ο Αλέξης Γαλανός

«Πολύ συγκινημένος όχι μόνο γιατί επαναλειτούργησε η εκκλησία αλλά και για ένα μήνυμα που δίδεται με τη σημερινή λειτουργία. Βεβαίως δεν πρέπει να ενθουσιαζόμαστε αλλά πιστεύω ότι προχωρούμε προς τη σωστή κατεύθυνση», είπε ο Αλέξης Γαλανός.

Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για την Αμμόχωστο ανέφερε ο Τουρκοκύπριος λεγόμενος δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης

«Είναι σημαντική γιατί μετά από 55 χρόνια αυτή η εκκλησία λειτουργεί ξανά. Πιστεύω αυτή η δραστηριότητα μπορεί να αποτελέσει το σημείο εκκίνησης για τις δύο κοινότητες, Ε/κ και Τ/κ , για να ξεκινήσουν να έρχονται μαζί στην Αμμόχωστο. Μπορεί να έχουμε τις διαφορές μας, όμως την ίδια στιγμή μπορούμε να υπομένουμε αυτές τις διαφορές με καλή θέληση», είπε ο Οκτάυ Καγιάλ.

Χωρίς εικόνες

«Για μας κάτι λείπει μέσα στην ψυχή μας όταν δεν έχουμε εκεί τις εικόνες στις οποίες να προσευχηθούμε να θυμιάσουμε. Ελπίζω ότι τώρα που μας έδωσαν τη δυνατότητα, αν είναι δυνατόν και υπάρχει ασφάλεια να φέρουμε και εικόνες», είπε ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος.  

Η εκκλησία επαναλειτούργησε μετά από άδεια που εξασφάλισαν από τις κατοχικές αρχές, η ομάδα πρωτοβουλίας ''ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ'' σε συνεργασία με την FAMAGUSTA INITIATIVE.

Ο Αγιος Γεώργιος ονομάστηκε Εξορινός από την παράδοση που αναφέρει ότι όποιος ήθελε να διώξει έναν εχθρό μάζευε σκόνη από το δάπεδο της εκκλησίας την έριχνε πάνω από τα τείχη και έξω από την πόλη ώστε ο εχθρός να εγκαταλείψει την Αμμόχωστο.

Γαλανός-Καγιάλ: Η Αμμόχωστος να επιστραφεί

Η πόλη των Βαρωσίων πρέπει να επιστραφεί στους νόμιμους κατοίκους της, ωστόσο, αυτό θα πρέπει να γίνει μέσα στα σωστά πλαίσια, δήλωσαν Αλέξης Γαλανός και Οκτάι Καγιάλ.

Σε δηλώσεις του, μετά τη θεία λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (Εξορινού),  ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός είπε πως έχουν γίνει όλες οι προσπάθειες και η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου  Αναστασιάδη προχωρεί.

«Κάναμε δηλώσεις στην εκκλησία μαζί με τον Οκτάι Καγιάλ (το “δήμαρχο” της κατεχόμενης πόλης) και πιστεύω ότι κινούμαστε στο ίδιο μήκος και πλάτος. Υπάρχει επιθυμία και από πλευράς των Τουρκοκυπρίων να ανοίξει η πόλη της Αμμοχώστου», είπε ο κ. Γαλανός.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «δεν υπάρχει αντίρρηση να γίνει αυτό μέσα στα σωστά πλαίσια, δηλαδή του ψηφίσματος 550». «Κατά συνέπεια, επιμένω ότι προχωρούμε, αλλά σημασία έχει όλο το Κυπριακό. Η Αμμόχωστός μπορεί να βοηθήσει σαν καταλύτης των μελλοντικών εξελίξεων», ανέφερε.
Είπε ακόμα ότι «υπάρχουν και αρνητικά, αφού υπάρχει και το τουρκικό σκάφος Μπαρμπαρός», ωστόσο, πρόσθεσε πως «θα πρέπει να δούμε ta πράγματα θετικά για να πάμε μπροστά».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την παραβίαση του τεμαχίου 3 της κυπριακής ΑΟΖ από το τουρκικό πλοίο Μπαρμπαρός, ο κ. Γαλανός είπε: «Γνωρίζετε πώς κινούνται οι στρατιωτικοί στην Τουρκία, κατά συνέπεια ο χρόνος σύντομα θα δείξει αν υπάρχει πραγματική βούληση από πλευράς Τουρκίας να προχωρήσουμε για επανένωση της Κύπρου και ένα κράτος, κάτω από τις συνθήκες που ξέρουμε».
«Εμείς», συμπλήρωσε, «θέλουμε από δικής μας πλευράς να υπάρχει μια αισιοδοξία και σήμερα αυτό που έγινε στην εκκλησία είναι κάτι πολύ σοβαρό και από μόνο του είναι κάτι πολύ σοβαρό. Είναι όμως κάποια μηνύματα που ελπίζουμε να προχωρήσουν».

Ο “δήμαρχος” της κατεχόμενης Αμμοχώστου Οκτάι Καγιάλ είπε με τη σειρά του ότι «τα Βαρώσια πρέπει να επιστραφούν στους νόμιμους κατοίκους τους», ωστόσο, δήλωσε πως «η επιστροφή των Βαρωσίων πρέπει να γίνει μέσα στα πλαίσια συνολικής λύσης του Κυπριακού».

Για το τουρκικό πλοίο Μπαρμπαρός, ανέφερε πως δεν έχει αρκετή πληροφόρηση, ωστόσο, σημείωσε ότι «το φυσικό αέριο πρέπει να χρησιμοποιηθεί προς όφελος και των δύο κοινοτήτων και πρέπει να αποτελέσει κίνητρο για τη λύση του

Δεν υπάρχουν σχόλια: