Στο ζενίθ δραστηριοποίηση υπό τη σκιά του αδιεξόδου για κοινή διακήρυξη - Στην Κύπρο η Αναπληρωτής ΥΦΥΠΕΞ των ΗΠΑ – Ο Νταβούτογλου στην Αθήνα – Ο Ντάουνερ βλέπει ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ - Σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου

Κρίσιμη η σημερινή ημέρα  σ’ ότι αφορά τις διεργασίες στο προσκήνιο αλλά και στο παρασκήνιο  για να βρεθεί  λύση στο αδιέξοδο  που έχει δημιουργηθεί στις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών  σ το Κυπριακό, πού έχει προκύψει λόγω της αδιαλλαξίας της τουρκικής πλευράς, η οποία εμμένει σε λύση χωριστική.


Το Αμερικανο-Βρετανικό ενδιαφέρον, που εκδηλώθηκε  με τηλεφωνικές επικοινωνίες Κέρρι και Χέηγκ με τον Νταβούτογλου συνεχίζεται , ενώ στη Λευκωσία ο Αλεξάντερ Ντάουνερ συνεχίζει τις συναφείς δραστηριότητες του.  Μεταξύ άλλων , επισκέφθηκε τους ηγέτες του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ, τους οποίους, όπως επισήμως εγνώσθη, τους ενημέρωσε για τις εξελίξεις.

Στο Λονδίνο , ο υφυπουργός εξωτερικών αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Ντέιβιντ Λίντινγκτον, σε γραπτή δήλωση του, ανέφερε ότι η Βρτετανική Κυβέρνηση συζητά την ανάγκη διευθέτησης του προβλήματος με διάφορους εμπλεκόμενους, συμπεριλαμβανομένων των εγγυητριών δυνάμεων, των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων εταίρων», εξέφρασε δε την ελπίδα  «να υπάρξει στο εγγύς μέλλον επίσημη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας».
Από Αμερικανικής πλευράς η Αναπληρωτής Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αμάντα Σλόατ πραγματοποιεί από χθες  επίσκεψη στην Κύπρο.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Λευκωσία, η κ. Σλόατ είναι υπεύθυνη για τις σχέσεις με Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο στο Γραφείο Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών σχέσεων του Υπουργείου.
 Η κ. Σλόατ ανέλαβε καθήκοντα το Σεπτέμβριο του 2013 και η επίσκεψη της στην Κύπρο αποτελεί μέρος προγραμματισμένου της ταξιδιού στην περιοχή, με σκοπό τη συζήτηση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ και Κύπρου.

Σημαντική πτυχή των εξελίξεων θεωρείται η επίσκεψη Νταβούτογλου, την Παρασκευή, στην Αθήνα, για συνομιλίες με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, στις οποίες, όπως έχει γνωσθεί, κυρίαρχο θέμα θα είναι το Κυπριακό
Πάντως ο Αχμέτ Νταβούτογλου, όπως αναφέρουν τουρκικά δημοσιεύματα,  απέρριψε κατηγορηματικά την αμερικανοβρετανική παρέμβαση προς την Άγκυρα για έκδοση Κοινού Ανακοινωθέντος στο οποίο να αναφέρεται ρητά η μία και αδιαίρετη κυριαρχία. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, η προσπάθεια τόσο του αμερικανού όσο και του βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι και Γουίλιαμ Χέιγκ αντιστοίχως, να πείσουν τον κ. Νταβούτογλου να αποδεχθεί μία συμβιβαστική λύση έπεσε στο κενό.

Από την άλλη, η τουρκική εφημερίδα Hürriyet επικαλούμενη τουρκο διπλωμάτη, γράφει ότι
«οι συνομιλίες μπορούν να ξεκινήσουν ανά πάσα στιγμή».

«Οι συνομιλίες για την επανένωση της Κύπρου μπορούν να ξεκινήσουν ανά πάσα στιγμή» ανέφερε ο ανώτερος Τούρκος διπλωμάτης στην Hürriyet Daily News την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου. «Υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, αλλά ελπίζουμε ότι θα ξεπεραστεί πολύ σύντομα» πρόσθεσε.

Η πρόοδος επιβεβαιώθηκε και από ένα δυτικό διπλωμάτη που παρακολουθεί στενά τις διαδικασίες για την επίτευξη κοινού ανακοινωθέντος. «Η έγκριση κοινού ανακοινωθέντος θα είναι ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Ελπίζουμε να δημιουργηθεί μια πολύ καλή βάση για τις συνομιλίες».

Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται από τον  ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ, εάν τα δύο μέρη δώσουν το πράσινο φως για την κοινή δήλωση.
Η Λευκωσία, η οποία νωρίτερα χθες, Τετάρτη, είχε δει την πρότασή της για το Κοινό Ανακοινωθέν να απορρίπτεται από την τουρκοκυπριακή πλευρά και τον Ντερβίς Έρογλου να δηλώνει προκλητικά ότι εκείνος είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον κ. Ν. Αναστασιάδη ακόμη και την Παρασκευή, έχει αποφύγει να προβεί σε δημόσιες δηλώσεις και όλα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν μετά την επιστροφή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας από το Κάιρο.

Πριν από τη μετάβασή του στο Κάιρο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε δηλώσει ότι άμα τη επιστροφή του στη Λευκωσία, θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο για μελέτη της κατάστασης και τη λήψη αποφάσεων για τη μελλοντική πορεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: