Συζήτηση του πρώτου μνημονιακού Προϋπολογισμού – Βαρύγδουπες ατάκες από τους ομιλητές για τα αυτιά των πολιτών

Άρχισε το απόγευμα της Τετάρτης η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, του πρώτου μνημονιακού κρατικού Προϋπολογισμού για τα 2014, συζήτηση η οποία θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη αργά το απόγευμα, με την καθιερωμένη ψηφοφορία.
Την Τετάρη τοποθετήθηκαν οι αρχηγοί των κομμάτων, οι ομιλίες των οποίων διακοσμούνταν με βαρύγδουπες ατάκες εντυπωσιασμού, με στόχο  τ’ αυτιά του κατακουρευμένου λαού.



ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και Ευρωπαϊκό Κόμμα αναμένεται να υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό, ΑΚΕΛ και Συμμαχία Πολιτών θα τον καταψηφίσουν, ενώ ΕΔΕΚ και Οικολόγοι αναμένεται να τηρήσουν αποχή.
Καταιγισμός τροπολογιών από τα κόμματα
 Σωρεία τροπολογιών έχουν κατατεθεί στην Βουλή κατά την διάρκεια της συζήτησης του πρώτου μνημονιακού προϋπολογισμού του 2014 με τα κόμματα να εισηγούνται σταυρώματα κονδυλίων, αποκοπές κονδυλίων και περεταίρω περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες.

Πιο συγκεκριμένα συνολικά 14 τροπολογίες κατέθεσε ο ΔΗΣΥ ενώπιον του Κοινοβουλίου.
Ψαλίδι κατά 50% στα κονδύλια των υπουργείων, των ανεξάρτητων υπηρεσιών και των γραφείων που αφορούν αποζημίωση οδηγού προτείνεται ενώ εισηγείται ακόμα αντίστοιχη μείωση στα επιδόματα επίβλεψης και περιοδείας.

Οι τροπολογίες θα τεθούν την Πέμπτη σε ψηφοφορία.

Τοποθετήσεις των κομμάτων

Με κριτική στην Κυβέρνηση κυρίως για το Κυπριακό, «έντυσε» την ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής που συζητά τον κρατικό Προϋπολογισμό, ο βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών, Νίκος Κουτσού.

«Προϋπολογισμό λαιμητόμο», χαρακτήρισε στην ομιλία του στη Βουλή, τον κρατικό Προϋπολογισμό για το 2014, ο γενικός γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Γιώργος Περδίκης.

Τη θέση ότι «πέσαμε τόσο χαμηλά γιατί χάσαμε τις αρχές και τις αξίες μας», εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Δημήτρης Συλλούρης, κατά την τοποθέτηση του στη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό, σημειώνοντας παράλληλα πως θα πρέπει να αναγνωριστούν λάθη και να διορθωθούν.

Ευθύνες στην προηγούμενη Κυβέρνηση, στη σημερινή Κυβέρνηση καθώς και στο τραπεζικό σύστημα για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Εθνική Οικονομία, καταλογίζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΕΔΕΚ, Γιώργος Βαρνάβα, στα πλαίσια της συζήτησης του κρατικού Προϋπολογισμού στη Βουλή.

Προϋπολογισμό έκτακτης ανάγκης και όχι επιλογής, χαρακτήρισε το φετινό προϋπολογισμό ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας στην ομιλία του στη Βουλή πως «η Κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια, δανείστηκε περισσότερα απ’ ότι όλες οι προηγούμενες Κυβερνήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας μαζί».

Έντονη αναβλητικότητα όσον αφορά το θέμα του Φυσικού Αερίου, καταλογίζει στην Κυβέρνηση, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, στα πλαίσια της ομιλίας του στη Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό. Ο κ. Κυπριανού, μεταξύ άλλων, σημείωσε πως είναι αβάσιμες οι προσπάθειες να φορτωθεί η πρόκληση της κρίσης στον Δημήτρη Χριστόφια.

Την ευθύνη για την κρίση
επέρριψε στην κυβέρνηση Χριστόφια και το ΑΚΕΛ.ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη καταβάλλει προσπάθειες να σώσει ότι μπορεί να σωθεί και  να οδηγήσει τον τόπο σε πορεία ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: