Στο στάδιο αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού η ΕΦ - Εφικτή η μείωση της θητείας, λέει ο ΥΠΑΜ

Το Υπουργείο Άμυνας βρίσκεται στο στάδιο της αναδιοργάνωσης και του εκσυγχρονισμού της Εθνικής Φρουράς δήλωσε από τον Στατό της Επαρχίας Πάφου, όπου παρέστη στο μνημόσυνο του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Α’,  ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου,  προσθέτοντας πως επιβάλλεται αυτός ο εκσυγχρονισμός αν θέλουμε να έχουμε ισχυρές, αξιόμαχες ένοπλες δυνάμεις που να μπορούν να ανταποκριθούν στην εθνική αποστολή.


Μέσα απ’ αυτή την αναδιοργάνωση, πρόσθεσε ο κ. Φωτίου  είναι εφικτή μια μείωση στην στρατιωτική θητεία αλλά χωρίς αυτή την αναδιοργάνωση δεν μπορεί να επιτευχθεί.

Ο κ. Φωτίου σημείωσε πως απόφαση θα ληφθεί για την αναδιοργάνωση της Ε.Φ. και αυτές οι αποφάσεις θα ληφθούν πολύ σύντομα. Είναι συνέχισε, « έτοιμη η μελέτη, είναι στο Υπουργείο Άμυνας αυτή τη στιγμή, θα την παρουσιάσουμε στην επιτροπή Άμυνας της Βουλής και μετά θα ληφθούν τελικές αποφάσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο».

Σύμφωνα με τον κ. Φωτίου η αναδιοργάνωση συμπεριλαμβάνει μια σειρά από πολλές αλλαγές, και εκσυγχρονιστικά νομοθετήματα για να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε να έχουμε αξιόμαχο στράτευμα και αξιόμαχες ένοπλες δυνάμεις.

Πρόσθεσε επίσης,  ότι με τις καθημερινές προκλήσεις αμφισβητήσεις για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα αλλά και τις καθημερινές απειλές θα πρέπει ασφαλώς να διατηρηθεί το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά πόσο ο μειωμένος προϋπολογισμός επηρεάζει την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Εθνικής Φρουράς ο κ Φωτίου είπε «κανονικά δεν πρέπει να επηρεάσει το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς, για αυτό και επεξεργαζόμαστε τρόπους, ώστε να  μπορέσουμε αυτή την μείωση να την δεχθούμε με έναν τρόπο ώστε να μην επηρεάσει περισσότερο τη συντήρηση των εξοπλιστικών μας προγραμμάτων».

Επεσήμανε ακόμη, πως το Υπουργείο Άμυνας θα επικεντρωθεί όσον αφορά την αγορά νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων , στα αναγκαία. Τα αναγκαία συνέχισε, έχουν να κάνουμε με την επιτήρηση στην αποκλειστική οικονομική μας ζώνη.

Ο κ. Φωτίου είπε ακόμη πως ο ενεργειακός μας πλούτος είναι το μέλλον αυτού του τόπου και σημείωσε πως πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες ενεργειακής ασφάλειας.

Πρόσθεσε ακόμη πως το Υπουργείο Άμυνας, δίνει τεράστια σημασία στη συντήρηση των υφιστάμενων συστημάτων που έχουμε γιατί, συνέχισε, «αυτά έχουν να κάνουν και με την επιχειρησιακή ικανότητα της Ε.Φ. αλλά και με την ασφάλεια του προσωπικού της».

Καταλήγοντας, ο κ. Φωτίου, εκτίμησε  πως με σωστή στρατηγική , μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες μέρες, ώστε να μην επηρεαστεί το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: