Ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ηγέτες για τις εξελίξεις στο Κυπριακό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης - ζήτησε ενεργότερη εμπλοκή


Σε διεξοδική ενημέρωση των ομολόγων κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, αλλά και κα’ ιδίαν των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπει και της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, προέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος συναντήθηκε επίσης με το ΓΓ του ΝΑΤΟ, την Καγκελάριο Μέρκελ και τον Πρόεδρο Ολάντ.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την πλήρη ικανοποίηση του για τα θέματα που προώθησε η Σύνοδος, αλλά και για την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε σχετικά με την ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση.


Η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Κυπριακό έγινε στη διάρκεια της συνάντησης των Ευρωπαίων ηγετών με το ΓΓ του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο οποίος προσκλήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβουλίου με αφορμή τη συζήτηση για την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, και απαντώντας σε ερώτηση της Καγκελαρίου Μέρκελ, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε στα προβλήματα συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ. Τόνισε ότι, παρά το γεγονός πως στο στρατιωτικό τομέα επιτυγχάνεται η συνεργασία, εντούτοις στον πολιτικό τομέα υπάρχουν προβλήματα ως αποτέλεσμα της μη λύσης του Κυπριακού.

Δραττόμενος της ευκαιρίας, ο κ. Αναστασιάδης παρενέβη και αναφέρθηκε στην παρούσα φάση του Κυπριακού, καθώς και στην ανάγκη συνδρομής και συμβολής της ΕΕ στον τερματισμό μιας απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί σε μια ευρωπαϊκή χώρα τα τελευταία 39 χρόνια.

«Ενημέρωσα για την αποφασιστικότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να εργαστεί για σύντομη λύση του Κυπριακού, στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια που να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκύπριων, και τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε, προσθέτοντας ότι «ενημέρωσα, παράλληλα, για την παρούσα φάση και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στην επανέναρξη του διαλόγου ως αποτέλεσμα απαράδεκτων προνοιών που η άλλη πλευρά επιδιώκει να εισαχθούν στην κοινή διακήρυξη».

Προς το σκοπό της λύσης αλλά και της άρσης των προβλημάτων συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ επιβάλλεται η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει ενεργότερη εμπλοκή και συμμετοχή στις προσπάθειες που καταβάλλονται, τόνισε.

Προ της παρέμβασής του, σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, ο κ. Αναστασιάδης τον ενημέρωσε για την παρούσα φάση του Κυπριακού και τα προβλήματα που υπάρχουν. «Επανέλαβα την πρόθεσή μας να ενταχθούμε στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη και πως θα πρέπει να εξευρεθεί τρόπος να ξεπεραστούν τα προβλήματα με την Τουρκία».

Αναφερόμενος στις εργασίες της Συνόδου είπε ότι τα Συμπεράσματα για την Οικονομική και Νομισματική Ένωση, θεωρούμε ότι θέτουν τις βάσεις για λήψη φιλόδοξων αποφάσεων εντός των επομένων μηνών, οι οποίες θα συμβάλουν στις προσπάθειές μας για ενίσχυση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας. Η προσέγγιση που υιοθετείται ώστε οι αποφάσεις να λαμβάνουν υπόψη τις εθνικές διαδικασίες και τις οικονομικο-κοινωνικές συνθήκες που ισχύουν σε κάθε κράτος μέλος, μας βρίσκουν σύμφωνους, είπε.

Για τις αποφάσεις σχετικά με την τραπεζική ενοποίηση είπε ότι αποτελούν ένα ουσιαστικό βήμα στις προσπάθειες για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών και των επενδυτών στον τραπεζικό τομέα της ΕΕ, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του κατακερματισμού της εσωτερικής αγοράς. Η περαιτέρω ενίσχυση του ρυθμιστικού πλαισίου του χρηματοοικονομικού τομέα είναι απαραίτητη. Θα εξοπλίσει τις αρχές με κοινές και αποτελεσματικές εξουσίες και εργαλεία, για γρήγορη αντιμετώπιση τραπεζικών κρίσεων, αποφεύγοντας με τον τρόπο αυτό την επιβάρυνση των φορολογουμένων, ανέφερε.

Τέλος, στη Σύνοδο τέθηκαν προς ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι δύο Εκθέσεις Προόδου σχετικά με την εξωτερική διάσταση της ενεργειακής πολιτικής και την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας. Όπως επισήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είναι και οι δύο σημαντικές για την Κύπρο. Ιδιαίτερα για την εξωτερική διάσταση της ενεργειακής πολιτικής, να σημειώσω ότι αναγνωρίζεται ο ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ενδυνάμωση των σχέσεών μας με γειτονικές χώρες, όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος και ο Λίβανος, όχι μόνο θα οδηγήσει σε οικονομική ανάπτυξη, αλλά δύναται να συμβάλει και στην πολιτική σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής, ανέφερε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: