Το πνεύμα του Μαντέλα οδήγησε τα χέρια Ομπάμα και Κάστρο σε χειραψία

Ιστορική από κάθε άποψη ήταν η επιμνημόσυνη τελετή για τον Νέλσον Μαντέλα στο στάδιο FNB της Πρετόρια, καθώς ήταν μία από τις πλέον σπάνιες φορές όπου βρέθηκαν μαζί τόσοι πολλοί ξένοι ηγέτες.
Η στιγμή που ξεχώρισε ήταν χωρίς αμφιβολία αυτή μεταξύ του Μπαράκ Ομπάμα και του Ραούλ Κάστρο.
Ο αμερικανός πρόεδρος πλησίασε τον ηγέτη της Κούβας και του έδωσε το χέρι. Εκείνος αρχικά αιφνιδιάστηκε, αλλά ανταποκρίθηκε.

Η κίνηση αυτή δείχνει μια ακόμη φορά τη βούληση του Ομπάμα να προσεγγίζει χώρες που είναι σε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, σχολίασε αμερικανός αξιωματούχος.
Ομπάμα και Κάστρο είχαν μια πολύ σύντομη συνομιλία πριν ο αμερικανός πρόεδρος αγκαλιάσει την ομόλογό του της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρουσέφ, η οποία στεκόταν δίπλα στον κουβανό ηγέτη.

Με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου της Νότιας Αφρικής άρχισε στο στάδιο Σόκερ Σίτι του Σοβέτο, υπό καταρρακτώδη βροχή και παρουσία της οικογένειας του εκλιπόντα, αρχηγών κρατών, εστεμμένων και δεκάδων χιλιάδων Νοτιοαφρικανών η επίσημη επιμνημόσυνη τελετή για τον Νέλσον Μαντέλα.

«Ο Θεός να ευλογεί την Αφρική» αναφώνησε το πλήθος, καθώς άρχιζε η ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Ο πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα, ο αμερικανός ομόλογός του Μπαράκ Ομπάμα και η Βραζιλιάνα Ντίλμα Ρουσέφ, μεταξύ άλλων προσωπικοτήτων, πήραν το λόγο αποχαιρετώντας για τελευταία φορά τον ιδρυτή της χώρας του Ουρανίου Τόξου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αν και έφτασε στο στάδιο με καθυστέρηση μιας ώρας λόγω της βροχής, καταχειροκροτήθηκε από το συγκεντρωμένο πλήθος. Ο Μπαράκ Ομπάμα στην ομιλία του έκανε λόγο, αναφερόμενος στον Νέλσον Μαντέλα, για τον τελευταίο μεγάλο απελευθερωτή του 21ου αιώνα.

Εξάλλου χαρακτήρισε τον πρώην Νοτιοαφρικανό πρόεδρο ως «γίγαντα της δικαιοσύνης και ευχαρίστησε τον λαό της Νοτίου Αφρικής, ανεξαρτήτως φυλής, όπως είπε, που μοιράστηκαν τον Μαντέλα με τον υπόλοιπο κόσμο».

Εκτός από την ομιλία του Ομπάμα αίσθηση προκάλεσε και η χειραψία του με τον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο, μια χειρονομία χωρίς προηγούμενο μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών που βρίσκονται «στα μαχαίρια» για περισσότερο από μισό αιώνα.

Θερμή υποδοχή στον Ομπάμα

Σε αντίθεση με την θερμή υποδοχή στον Μπαράκ Ομπάμα, ορισμένοι Νοτιοαφρικανοί μέσα στο στάδιο γιουχάισαν τον πρόεδρο Ζούμα κατά την άφιξή του σε αυτή την ιστορική τελετή αποχαιρετισμού του Νέλσον Μαντέλα και για δεύτερη φορά, όταν ακούστηκε το όνομά του από τον επικεφαλής των τελετών και αντιπρόεδρο του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου, Σίριλ Ραμαφόσα.

Οι Νοτιοαφρικανοί αυτοί ζητούσαν την αντικατάστασή του, μετά τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει για την ανακαίνιση της κατοικίας του που στοίχισε πολλά εκατομμύρια δολάρια.

100 ηγέτες από όλο τον κόσμο

Συνολικά, περί τους εκατό ηγέτες, προσωπικότητες του πνεύματος και των τεχνών από όλον τον κόσμο και φυσικά το πλήθος των ανώνυμων ενώθηκαν για να τιμήσουν τον πατέρα της χώρας του Ουράνιου Τόξου.

Στο βήμα πήραν θέση ο Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και ο Ραούλ Κάστρο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα, οι ηγέτες της Βραζιλίας, της Κίνας και της Ινδίας. Πριν από όλους όμως μίλησε ο συγκρατούμενός του στο Ρόμπεν Άιλαντ Αντριου Μλαγκένι και μέλη της οικογένειάς του.

Ολοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν για την υποδειγματική διαδρομή του ανθρώπου που αφού πέρασε 27 χρόνια της ζωής του στα κάτεργα του απαρτχάιντ, διαπραγματεύθηκε την ειρηνική μετάβαση, τη διάλυση του καθεστώτος, έγινε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής και εγγυήθηκε την εθνική συμφιλίωση.

Ανάμεσα σε αυτούς που τίμησαν τη μνήμη του ιστορικού ηγέτη της Ν. Αφρικής ήταν ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος, ο Μπιλ Κλίντον και ο Τζίμι Κάρτερ. Επίσης παρέστη ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί, η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, όπως και όλοι οι εν ζωή πρώην πρωθυπουργοί της Γηραιάς Αλβιώνος (Τζον Μέιτζορ, Τόνι Μπλερ και Γκόρντον Μπράουν), ο Κουβανός ηγέτης Ραούλ Κάστρο, ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε από τη Ζιμπάμπουε, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και πολλοί άλλοι.

Ακύρωσε το ταξίδι του ο Βενιαμίν Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμιν Νετανιάχου, αντιθέτως, ακύρωσε το ταξίδι του στο Γιοχάνεσμπουργκ επικαλούμενος, σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, το υψηλό οικονομικό κόστος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η παρουσία του Νετανιάχου και της συνοδείας του στην κηδεία του Μαντέλα θα κόστιζε περί το 1,45 εκατ. ευρώ. Μόνο για τη μεταφορά του εξοπλισμού ασφάλειας, αξίζει να σημειωθεί, θα έπρεπε να δαπανηθούν περί τις 666 χιλιάδες ευρώ. Το τελευταίο χρονικό διάστημα ο Νετανιάχου βρέθηκε στο στόχαστρο οξείας κριτικής για τις υπερβολικές προσωπικές του δαπάνες.

Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Νοτίου Αφρικής, «όλος ο κόσμος έρχεται στη Νότια Αφρική» διασκεδάζοντας ταυτόχρονα τις διατυπωθείσες ανησυχίες για τη δυνατότητα διοργάνωσης μιας τελετής αυτής της κλίμακας.

Ο υπουργός Προεδρίας Κόλινς Σαμπάνε τόνισε ότι η άφιξη τόσων υψηλόβαθμων αξιωματούχων από ολόκληρη την υφήλιο στη Νότιο Αφρική «δείχνει την ιδιαίτερη θέση που έχει στην καρδιά των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο ο Νέλσον Μαντέλα».

Σε λαϊκό προσκύνημα για τρεις ημέρες

Μετά την επιμνημόσυνη τελετή η σορός του εκλιπόντος πρόκειται να εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στην έδρα της κυβέρνησης στην Πρετόρια επί τρεις ημέρες, μέχρι την Παρασκευή. Στο κτίριο αυτό ο Μαντέλα ορκίστηκε πρόεδρος το 1994. Η ταφή του πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου στο χωριό Κούνου όπου ο εκλιπών έζησε τα παιδικά του χρόνια. Λιγοστοί ξένοι ηγέτες θα παραστούν στην ταφή.

Τέλος, το βράδυ της Δευτέρας άνοιξε την καρδιά της και μίλησε για τον Νέλσον Μαντέλα η προσωπική του βοηθός και «επίτιμη εγγονή του» Ζέλντα λα Γκρανζ. Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό 702, η γυναίκα μίλησε για τη βαθιά αγάπη και τον σεβασμό που έτρεφε για τον «παππού της».

Δεν υπάρχουν σχόλια: