«Αγριεύει» η κατάσταση στο Αιγαίο – Μετά τις προκλήσεις «Barbaros», ελληνικά α/α Patriot PAC-3 εγκλώβισαν 4 τουρκικά μαχητικά F-4E πάνω από τη Χίο

ΑΘΗΝΑ: Ελληνικά α/α συστήματα Patriot PAC-3 εγκλώβισαν 4 τουρκικά μαχητικά F-4E, τα οποία είχαν μπει στον Ελληνικό Εναέριο Χώρο μεταξύ Χίου και Σάμου στις 15.14 της Τρίτης. Να σημειωθεί ότι εκτός από τον εγκλωβισμό σηκώθηκαν και δύο ελληνικά F-16  από την Λήμνο προς αναχαίτισή τους, αλλά οπωσδήποτε ο εγκλωβισμός από τα επίγεια α/α συστήματα είναι αυτό που ξεχωρίζει.
Η ελληνική αντιαεροπορική άμυνα για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια προχώρησε σε εγκλωβισμό τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου και αυτό από μόνο του αποτελεί  μία κλιμάκωση της αντίδρασης της ελληνικής πλευράς.

Και μάλιστα μια αντίδραση, αρκετά προχωρημένη αφού ο εγκλωβισμός μαχητικών από εχθρικά αντιαεροπορικά αποτελεί για τα διεθνή ισχύοντα ουσιαστικά πολεμική ενέργεια.
Αυτό και μόνο καταδεικνύει ότι η τουρκική επιθετικότητα έχει ξεπεράσει τα εσκαμμένα για να αναγκάζεται να αντιδράσει με τέτοιο τρόπο η ελληνική πλευρά που διακρίνεται για την κατευναστικότητα και εν πάση περιπτώσει για την "ελαστικότητα" με την οποία αντιμετωπίζει τις τουρκικές προκλήσεις, τουλάχιστον σε ότι αφορά την πολιτική ηγεσία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, ελληνικά αντιαεροπορικά συστήματα, MIM-104 Patriot PAC-3 από την αντιαεροπορική συστοιχία της Σκύρου, «κλείδωσαν» στα ραντάρ τους τα τέσσερα μαχητικά της τουρκικής Αεροπορίας (ΤΗΚ) F-4E Terminator 2020, τα οποία "βρίσκονταν σε εκπαιδευτική πτήση σε «διεθνή» εναέριο χώρο", νοτιοδυτικά της Ικαρίας, αναφέρει η ανακοίνωση.
Η ελληνική αεράμυνα σύμφωνα με την τουρκική ανακοίνωση εγκλώβισε τα τουρκικά μαχητικά δύο φορές, με χρονική διάρκεια εγκλωβισμού 15 δευτερόλεπτα στην κάθε περίπτωση, στις 15:20 το  απόγευμα της Τρίτης.
Δηλαδή πριν ακόμα πετάξουν επάνω από τις νησίδες Ανθρωποφάγοι (15.29) στο σύμπλεγμα των Φούρνων και ενώ απλά είχαν εισέλθει στον Εθνικό Εναέριο Χώρο.
Όλο το πακέτο των τουρκικών αεροσκαφών βγήκε από τον Εθνικό Εναέριο Χώρο στις 15.33 αφού επί τέσσερα λεπτά, από τις 15.29 πραγματοποιούσαν συνεχείς εικονικές προσβολές και βυθίσεις επάνω από τα νησιά των Φούρνων (Ανθρωποφάγοι κλπ).
Στο παρελθόν σε μετρημένες στα δάκτυλα περιπτώσεις έχουν προχωρήσει οι ελληνικές α/α συστοιχίες σε εγκλωβισμό τουρκικών μαχητικών, αφού είναι μία καθαρά "προειδοποιητική" κίνηση.
Μία φορά υπήρξε εγκλωβισμός τουρκικών μαχητικών από το σύστημα "Βέλος" επάνω από την Λήμνο και άλλες τρεις φορές από σύστημα OSA AKM. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: