ΑΗΚ: «Χωρίς ρεύμα η μισή Κύπρος αν γίνει ιδιωτικοποίηση» - Δεν θα αποκόπτεται το ηλεκτρικό μέχρι τις 8 Ιανουαρίου

Η ΑΗΚ δεν θα αποκόπτει ενόψει των γιορτών την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε οικιακούς καταναλωτές από σήμερα, 18 Δεκεμβρίου έως τις 8 Ιανουαρίου 2014, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ, Χαράλαμπος Τσουρής.
Όπως είπε, 700 νοικοκυριά είναι χωρίς ρεύμα, ενώ οι ευκολίες πληρωμής που προσφέρει η ΑΗΚ κοστίζουν στον οργανισμό 50 εκ. ευρώ.

Μιλώντας στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο κ. Τσουρής είπε ότι η απόφαση πάρθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής και το μέτρο αφορά όλες τις οικιακές διατιμήσεις (05, 06, 07 και 08). Οι καταναλωτές αυτοί μπορούν να αιτηθούν την επανασύνδεση στα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πελατών της ΑΗΚ.
Πρόσθεσε ότι οι αιτηθέντες θα πρέπει μέχρι την 20η Ιανουαρίου 2014 να συμφωνήσουν με την ΑΗΚ σχέδιο εξόφλησης του οφειλόμενου ποσού, για να συνεχιστεί η απρόσκοπτη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στα υποστατικά τους.

Σύμφωνα με τον κ. Τσουρή, ο αριθμός των νοικοκυριών που έχει αποκοπεί η παροχή ρεύματος ανέρχεται περίπου στα 700, βάσει στοιχείων στις αρχές Οκτωβρίου, με τα ποσά των απλήρωτων λογαριασμών να κυμαίνονται από 250 έως 6.000 ευρώ.

«Η Αρχή Ηλεκτρισμού στέκεται με μεγάλη ευαισθησία κοντά στους καταναλωτές, ιδιαίτερα σε αυτούς που έχουν προβλήματα» λόγω της οικονομικής κρίσης, είπε ο Πρόεδρος της ΑΗΚ και αναφέρθηκε στο σύστημα των μηνιαίων πληρωμών ή την καταβολή δόσεων για εξόφληση του χρέους.

Πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες αυτές έχουν κόστος για την ΑΗΚ, που υπολογίζεται σε ένα ποσό της τάξης των 50 εκ..

Ανέφερε επίσης ότι τις πρόνοιες της διευθέτησης δεν θα μπορούν να αξιοποιήσουν όσοι έχουν αποκοπεί για παράνομη ενέργεια κλοπής ρεύματος καθώς και οι πτωχεύσαντες, οι οποίοι για να τύχουν επανασύνδεσης θα πρέπει να ακολουθηθεί η συνήθης διαδικασία.

Ο κ. Τσουρής είπε ότι ένα μέρος των υποστατικών όπου έχει διακοπεί η παροχή αφορά εξοχικά ή ξενοίκιαστα διαμερίσματα, που δεν αναμένεται να αιτηθούν επανασύνδεσης, ενώ για τους πολύ υψηλούς απλήρωτους λογαριασμούς, είπε ότι πρόκειται για περιπτώσεις όπου ο οικιακός χρήστης δεν ανταποκρίθηκε σε επανειλημμένες ευκολίες πληρωμής που του προσέφερε η ΑΗΚ.

Ανέφερε τέλος ότι η ευαισθησία της Αρχής Ηλεκτρισμού, η οποία είναι δεδομένη, δεν μπορεί να λύσει το κοινωνικό πρόβλημα που υπάρχει και πρόσθεσε ότι πρέπει το κράτος να αναλάβει τις δικές του ευθύνες.

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής της ΑΗΚ Στέλιος Στυλιανού είπε ότι στόχος του προγράμματος είναι «να μην μείνει κανένα νοικοκυριό χωρίς ρεύμα τις γιορτές» και συμπλήρωσε ότι η προσφορά γίνεται σε αναγνώριση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν πολλά νοικοκυριά.

Αν ιδιωτικοποιηθεί η ΑΗΚ

Ερωτηθείς σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Τσουρής είπε ότι πρέπει να αποφασιστεί εάν ο στόχος είναι εισπρακτικός ή αποτελούν πολιτική επιλογή.

Συνέχισε, λέγοντας ότι στην πρώτη περίπτωση υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι να εισπραχθεί το ποσό του 1,4 δις, ενώ οι οργανισμοί έχουν καταθέσει προτάσεις.

«Επειδή δεν πιστεύω ότι (ο στόχος) είναι εισπρακτικός, αλλά είναι μια διαχρονική πολιτική τοποθέτηση - πάση θυσία ιδιωτικοποίηση - αντιλαμβάνομαι ότι οι αποφάσεις οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση των οργανισμών» είπε ο κ. Τσουρής.

Ανέφερε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων εταιρειών ηλεκτρισμού σε άλλες χώρες, είχαν ως αποτέλεσμα τρομερές αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος, πολύ κακής ποιότητας εξυπηρέτηση πελατών και συνεχείς βλάβες στο δίκτυο.

Όπως είπε, «το πείραμα των ιδιωτικοποιήσεων έχει δοκιμαστεί σε πολλές χώρες, έχει αποτύχει και τώρα επανερχόμαστε στις κρατικοποιήσεις», ενώ διερωτήθηκε γιατί η Κύπρος πρέπει να κάνει το αντίθετο.

Συμπλήρωσε ότι «την ημέρα που θα ιδιωτικοποιηθεί η Αρχή Ηλεκτρισμού, να έχουν όλοι υπόψη τους ότι η μισή Κύπρος δεν θα έχει ρεύμα» και αναρωτήθηκε ποιος ιδιώτης θα κάνει ευκολίες πληρωμής ύψους 50 εκ.

Ο Πρόεδρος της ΑΗΚ είπε ότι οι μνημονιακές υποχρεώσεις μπορούν να αλλάξουν, εφόσον αποδεικνύονται ότι είναι στην πράξη καταστροφικές. «Μνημονιακή υποχρέωση ήταν και η τροποποίηση του ωραρίου» είπε.

Ερωτηθείς αν η ΑΗΚ ήρθε σε επικοινωνία με το Υπουργείο Οικονομικών για τις εναλλακτικές προτάσεις, ο κ. Τσουρής είπε ότι αν και ζητήθηκε γραπτώς τρεις φορές συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών, δεν έγινε κάτι τέτοιο καθώς «αρνήθηκε, ή αμέλησε ή δεν είχε χρόνο να μας δει για να τα συζητήσουμε».

Η τελευταία επιστολή, είπε, στάλθηκε πριν μια βδομάδα, ενώ συνάντηση ζητήθηκε και με τη διυπουργική επιτροπή για τα θέματα του μνημονίου.

Ο κ. Στυλιανού από την πλευρά του ανέφερε ότι η ΑΗΚ στέκεται με ευαισθησία στον κοινωνικό ρόλο που την έταξε η πολιτεία, συμπληρώνοντας ότι «έχουμε μεγάλες αμφιβολίες κατά πόσο αυτό ο κοινωνικός ρόλος θα συνεχιστεί» εάν και εφόσον ο οργανισμός μετατραπεί σε ιδιωτική επιχείρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: