Υψηλό ρίσκο αναταραχών το 2014 στην Κύπρο – Προβλέψεις του Economisτ

Στις χώρες υψηλού κινδύνου για ξέσπασμα διαδηλώσεων ή αναταραχών κατατάσσει την Κύπρο για το 2014 ο Economist.
H Kύπρος μαζί με Πορτογαλία, Ισπανία, Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία αλλά και Αιθιοπία και Ουκρανία βρίσκεται στη δεύτερη βαθμίδα.
Στην πρώτη βαθμίδα βρίσκονται χώρες «πολύ υψηλού κινδύνου»  ανάμεσα τους και η Ελλάδα. Οι υπόλοιπες είναι: η Αργεντινή, η Αίγυπτος, η Βενεζουέλα, η Συρία, το Μπαγκλαντές και ο Λίβανος.


Ο Economist δεν υπολογίζει μόνο τον κίνδυνο που προέρχεται από την οικονομική κρίση, αλλά κυρίως τον συνδυασμό της με την αποδυνάμωση της εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα.
Η Ιρλανδία και η Ιταλία βρίσκονται στις χώρες «ενδιάμεσου ρίσκου». Η κατάταξη καταρτίστηκε από την «ομάδα» αναλυτών EMU του Economist και, όπως εξηγεί το μέλος της Λάζα Κέκιτς, η δύσκολη οικονομική κατάσταση θεωρείται αναγκαία μεν αλλά όχι πάντοτε ικανή συνθήκη για το ξέσπασμα ταραχών.

«Η μείωση εισοδημάτων και η υψηλή ανεργία δεν ακολουθούνται πάντοτε από ταραχές. Μόνο όταν οι οικονομικές δυσκολίες συνοδεύονται από άλλα στοιχεία αδυναμίας υπάρχει κίνδυνος αστάθειας» λέει, αναφέροντας ως τέτοιους παράγοντες «τις μεγάλες οικονομικές ανισότητες, την κακή διακυβέρνηση, τα χαμηλά επίπεδα κοινωνικού κράτους, τις εθνοτικές εντάσεις και το ιστορικό ταραχών».

«Ιδιαίτερης σημασίας για την πυροδότηση ταραχών τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως στάθηκε η διάβρωση της εμπιστοσύνης απέναντι στις κυβερνήσεις και τους θεσμούς, η κρίση της δημοκρατίας» τονίζει ο Κέκιτς.

Φυσικά, η κατάταξη έχει αξία λιγότερο ως «καζαμίας» για το 2014 και περισσότερο ως αποτίμηση της παρούσας κατάστασης. Το ίδιο το περιοδικό επισημαίνει ότι ο ανάλογος περυσινός πίνακας τοποθετούσε, για παράδειγμα, την Ταϊλάνδη στις χώρες «ενδιάμεσου ρίσκου» (στην οποία φέτος αναζωπυρώθηκε η πολιτική αναταραχή).

Δεν υπάρχουν σχόλια: